75 episodes

Wim Oosterlinck praat met boekenliefhebbers over de drie boeken die je volgens hen gelezen moét hebben.

drie boeke‪n‬ Wim Oosterlinck

  • Books
  • 4.7 • 143 Ratings

Wim Oosterlinck praat met boekenliefhebbers over de drie boeken die je volgens hen gelezen moét hebben.

  #75 Rudi De Kerpel De drie boeken die je moet gelezen hebben volgens ondernemer Rudi De Kerpel.

  #75 Rudi De Kerpel De drie boeken die je moet gelezen hebben volgens ondernemer Rudi De Kerpel.

  Rudi De Kerpel (1962) is ondernemer. Hij verkocht zijn bedrijf Eurotuin aan Aveve, nu is hij bedrijfsmatig vooral bezig met herbruikbare materialen. Hij was ook een tijd lid van de Raad van Bestuur van de VRT. 

  Rudi De Kerpel woont in Lochristi, in een huis in het groen, bij het binnenkomen zag ik een gigantisch haardvuur. We gingen zitten in de ruimte ernaast, aan tafel. Achter mij een overvolle boekenkast en rondom ook nog hier en daar verschillende stapels boeken. 

  In ons gesprek vertelt hij hoe het boekenvirus bij hem ontstaan is, na zijn jeugd in Zaffelare bij Lochristi. Je hoort welk boek hij al 100 keer cadeau gedaan heeft. En hoe hij met rust wil gelaten worden als hij op vakantie is, om te kunnen lezen. Het meest genoemde boek in ons gesprek is trouwens niet één van zijn drie boeken 

  De volledige lijst van alle boeken in deze aflevering vind je hier in de shownotes.   De drie boeken van Rudi De Kerpel zijn: 

  1. Kader Abdolah: Het huis van de moskee 

  2. Ayn Rand: The Fountainhead 

  3. Amélie Nothomb: Met angst en beven

  • 54 min
  #74 Hannelore Knuts. De drie boeken die je moet gelezen hebben volgens topmodel Hannelore Knuts.

  #74 Hannelore Knuts. De drie boeken die je moet gelezen hebben volgens topmodel Hannelore Knuts.

  Hannelore Knuts (1979) is topmodel. Ze werd geboren in Hasselt en gaf haar studies fotografie op om model te worden. Ze werd het gezicht van ondermeer Chanel, Gucci en Prada; Ze stond zeven keer op de cover van Vogue en wordt de muze genoemd van Karl Lagerfeld en Jean Paul Gaultier. ik vraag haar in deze aflevering wat dat eigenlijk wil zeggen. En of het waar is. 

  Hannelore Knuts heeft 10 jaar in New York gewoond, er zit dan ook een serieuze brok Engels in haar spreken. Ze woont nu in Antwerpen waar ik haar ging opzoeken in haar appartement in het centrum van de stad. We zaten aan tafel, naast een aquarium met vissen. 

  Ons gesprek ging over haar verschillende boekencollecties op verschillende plaatsen. Over Boedhisme en mediteren, over kinderverhalen. Ze vertelde ook uitgebreid over haar leven als topmodel, over de stamp die ze ooit op de catwalk kreeg van Naomi Campbell, over de outsider zijn, over hoe ze zich graag afzonderde tijdens de grote modeshows, door onder tafel te gaan zitten en poëzie te lezen. 

  Toen ik haar de eerste keer vroeg of ze wilde meedoen aan deze podcast, schreef ze terug: “Het feit dat je ervan uitgaat dat wij modellen meer lezen dan de food-labels op elk verdacht lekker stuk voedsel, is al een pluspunt.” Ik mocht dus. Ze schreef ook dat ze verslaafd is aan boeken. Ik was zeer benieuwd naar ons gesprek. 

  De volledige lijst van alle boeken in deze aflevering vind je hier in de shownotes.  De drie boeken van Hannelore Knuts zijn: 

  1. Jack Kornfield: Wise Heart 

  2. Dr. Seuss: Stories 

  3. Emily Dickinson: Poetry

  • 52 min
  #73 Karl van den Broeck. De drie boeken die je moet gelezen hebben volgens Apache-hoofdredacteur Karl van den Broeck.

  #73 Karl van den Broeck. De drie boeken die je moet gelezen hebben volgens Apache-hoofdredacteur Karl van den Broeck.

  Karl van den Broeck (1966) is hoofdredacteur van de onafhankelijke nieuwswebsite apache.be. Vroeger was hij chef cultuur en chef boeken van De Morgen, en hoofdredacteur van Knack. Hij is de zoon van schrijver Walter van den Broeck. 

  We gingen zitten naast de StripARK in Turnhout, in een huis dat voorlopig nog leegstaat, op een tafel, wat stoelen en een hoop dozen vol strips na. Om daar te praten over waar zijn interesse voor strips vandaan komt, over zijn vader Walter van den Broeck, en hoe het was als kind van de grote schrijver. Over zwerfboeken, over schrijvers en kritiek, en over hoe hij één van de drie auteurs die hij kiest ooit de AKO literatuurprijs gaf. 

  De shownotes van deze aflevering vind je hier.  De drie boeken van Karl van den Broeck zijn: 

  1. M. Vasalis: Vergezichten en gezichten 

  2. Peter Terrin: Post mortem 

  3. Richard Powers: The Overstory

  • 52 min
  #72 Sien Volders. De drie boeken die je moet gelezen hebben volgens schrijfster Sien Volders.

  #72 Sien Volders. De drie boeken die je moet gelezen hebben volgens schrijfster Sien Volders.

  Sien Volders (1983) is de auteur van twee romans: Noord en recent Oogst, maar ze doet regelmatig nog andere jobs naast haar schrijverschap. Dat hoor je meteen in het begin van de aflevering. Ze is samen met Lieven Scheire, ze hebben drie kinderen en wonen in Sint-Amandsberg bij Gent. 

  We gingen zitten in de tuin, waar af en toe een loodgieter passeerde die binnen in huis aan het werk was. De tuin delen ze trouwens met Julie Mahieu én Jonas Geirnaert, die al in een eerdere aflevering van deze podcast zat. 

  Sien vertelt over de ongelukkige boekenkast in haar living, over Astrid Lindgren lezen in Zweden in het Zweeds, over hoe ze haar derde keuzeboek niet gewoon gelezen heeft, maar hoe ze er rondgecirkeld heeft en ernaartoe heeft gelezen, om het te bewaren tot het einde. 

  Sien Volders verklapt haar drie superkrachten, die je met verstomming zullen slaan! En helemaal op het einde van deze aflevering vertelt ze nog over haar nieuwe, speciale hobby. 

  De shownotes van deze aflevering, met foto's en alle info over de boeken die je hoort in deze aflevering, vind je hier.  De drie boeken van Sien Volders zijn: 

  1. Astrid Lindgren: Ronja de roversdochter 

  2. Toni Morrison: Sula 

  3. John Steinbeck: The Grapes of Wrath

  • 58 min
  #71 Begijn Le Bleu. De drie boeken die je moet gelezen hebben volgens comedian Begijn Le Bleu.

  #71 Begijn Le Bleu. De drie boeken die je moet gelezen hebben volgens comedian Begijn Le Bleu.

  Begijn Le Bleu (1971) is bekend als comedian, je hebt hem misschien ook gezien in de reeks Foute Vrienden op televisie. Hij is ook vogelliefhebber, heeft een eigen podcast Fwiet Fwiet!, een boek met dezelfde naam en een vogelblad Fwiet. Hij heeft zich op de koers toegelegd met een optreden en ook een boek.

  In de tuin achter zijn huis in Sint-Niklaas zitten enkele kippen, er staan bomen met vogelhuisjes in, en achteraan staat er ook een huis, zijn kluizenaarskot, zo noemt hij het zelf, en daar hadden we afgesproken. Ik zag een plaat met vlinders, mini-wielrennertjes op de vensterbank, enkele kasten met boeken in, een tafel en een computer.

  Ons gesprek ging uiteraard over vogels, over Noorse goden die dwaze dingen doen. Over hoe het is om comedian te zijn, waarom hij er nu even mee wil stoppen en hoe hij op een bepaald moment het gevoel had dat hij het verknoeide op het podium. Over hoe hij fysieke boeken en audioboeken combineert. En over het compleet verrassende boek dat hem inspireerde voor zijn optredens.

  De shownotes bij deze aflevering vind je hier.  Dit zijn de drie boeken van Begijn Le Bleu: 

  1. Nick Davies: De koekoek 

  2. Bruce Chatwin: The Songlines 

  3. Kevin Crossley-Holland: Noorse mythen

  • 1 hr 5 min
  #70 Lisbeth Imbo. De drie boeken die je moet gelezen hebben volgens journaliste en presentatrice Lisbeth Imbo.

  #70 Lisbeth Imbo. De drie boeken die je moet gelezen hebben volgens journaliste en presentatrice Lisbeth Imbo.

  Lisbeth Imbo (1976) is journaliste en radio- en tv-presentatrice. Ze heeft verschillende programma’s op Radio 1 gepresenteerd, waaronder de ochtend, ze heeft Terzake gedaan en presenteert op dit moment De Zevende Dag op één samen met Lieven Verstraete. Ze heeft ook twee interviewboeken uitgebracht: Mag God nog en Zeven politieke dromers. 

  Ik zocht haar op in het huis in Gent waar ze woont samen met haar vriend. We zaten in de living, vlakbij de boekenkast. Ons gesprek ging over lezen als kind op de berg in Geraardsbergen, het literatuurexamen waarbij zij vragen aan de prof begon te stellen in plaats van omgekeerd, de vraag of het toneelstuk beter is dan het boek, en over waarom er eigenlijk overal rondom ons in de living stapels boeken verspreid lagen. 

  Af en toe hoor je in deze aflevering wel eens dat Lisbeth mij iets aanraadde, of ik haar iets cadeau deed, dat komt omdat we al vele jaren goeie vrienden zijn. 

  De shownotes met alle boeken en auteurs uit deze aflevering, vind je hier.  De drie boeken van Lisbeth Imbo zijn: 

  1. Adrienne Rich: Sources 

  2. E.L. Doctorow: The Book of Daniel 

  3. Connie Palmen: De vriendschap

  • 57 min

Customer Reviews

4.7 out of 5
143 Ratings

143 Ratings

Lode1977 ,

Toegankelijk, vermakelijk en aanstekelijk

Heerlijke podcast. Doet zin krijgen om te lezen. Er is maar één probleem: mijn boekenlijst groeit sneller dan ik kan lezen.

Charlietwee ,

Een aanrader

Geweldige podcast! Voor boekenliefhebbers en slow radio. Zeer interessante gesprekken. Uitstekende, geïnteresseerde interviewer.

Fieterzwam ,

Wandelcompagnon

De drie boeken vergezellen mij op coronawandelingen en dat is gewoon heerlijk. Het zorgt er vaak ook voor dat ik sneller stap om thuis dan weer het boek-van-het-moment sneller uit te lezen om aan een aanrader te kunnen starten.... never ending story dus.... maar vooral een uitgelezen (moohah) manier om de gast op een andere manier te leren kennen. Merci Wim! 👍📚📖

Top Podcasts In Books

Listeners Also Subscribed To