189 episodes

Wim Oosterlinck praat met boekenliefhebbers over de drie boeken die je volgens hen gelezen moét hebben.

drie boeken Wim Oosterlinck

  • Arts
  • 4.8 • 301 Ratings

Wim Oosterlinck praat met boekenliefhebbers over de drie boeken die je volgens hen gelezen moét hebben.

  #189 Marc Van Ranst. De drie boeken die je moet gelezen hebben volgens viroloog Marc Van Ranst.

  #189 Marc Van Ranst. De drie boeken die je moet gelezen hebben volgens viroloog Marc Van Ranst.

  Marc Van Ranst nodigde mij uit in Herent, waar zijn atelier is. Ik mag het woord mancave niet gebruiken van hem, maar dat is het wel, maar dan van een man die van kunst en boeken houdt. Een plek vol kunstwerken, zelfgemaakte kunst en boeken. Met borstbeelden van schrijvers en kunstenaars. En met veel rommel, zegt hij zelf.

  Marc Van Ranst (1965) is viroloog, hij was griepcommissaris van ons land en kwam dagelijks in de media tijdens de covidpandemie, waar hij probeerde om uit te leggen wat de situatie op dat moment was en wat de beste maatregelen waren die we konden nemen. Dat heeft hem een hele stoet haters opgeleverd, die hem dagelijks belagen, meestal op sociale media. We hebben het erover in deze podcast.

  Marc Van Ranst maakt voor zijn drie boeken een zeer kunstzinnige, poëtische keuze. Zijn drie boeken hebben een speciale vorm, of: er is iets met de vorm ervan aan de hand. Hij vertelt over het boek dat hij als kind las en dat hem niet meer losliet. Over het boek dat als kind zijn interesse in microbiologie veroorzaakte, en het labo dat hij bouwde in de kelder bij hem thuis. Over het gedicht dat voorgelezen moet worden tijdens zijn begrafenis. Over de vermoeidheid na de covidperiode en over de kunstwerken die hij nu zelf maakt.  Alle boeken en auteurs uit deze aflevering vind je⁠⁠ ⁠⁠⁠⁠⁠⁠in de shownotes op wimoosterlinck.be⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠

  Wil je de nieuwsbrief in je mailbox? ⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠wimoosterlinck.substack.com⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠

  Wil je de podcast steunen? Bestel je boeken dan steeds via ⁠⁠⁠⁠⁠⁠de ⁠⁠link op wimoosterlinck.be⁠⁠⁠⁠⁠⁠!⁠⁠ Merci.  De drie boeken van Marc Van Ranst zijn: 

  1. Felix Timmermans: Pallieter

  2. Walasse Ting: One cent Life

  3. Marcel Van Maele: Vakkundig hermetisch  Luister ook naar de drie boeken van: ⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠Imke Courtois⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠, ⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠Roos Van Acker⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠, ⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠Ish Ait Hamou⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠, ⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠Wim Opbrouck⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠, ⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠Evi Hanssen⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠, ⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠Stijn Meuris⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠, ⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠Michèle Cuvelier⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠, ⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠Lara Chedraoui⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠, ⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠Johan Braeckman⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠, ⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠Sophie Dutordoir⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠, ⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠Freek de Jonge⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠ en ⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠vele anderen⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠.

  • 52 min
  #188 Ilah. De drie boeken die je moet gelezen hebben volgens cartooniste en stripauteur Inge Heremans, alias Ilah.

  #188 Ilah. De drie boeken die je moet gelezen hebben volgens cartooniste en stripauteur Inge Heremans, alias Ilah.

  Inge Heremans (1971) is de echte naam van Ilah, cartooniste en stripauteur. Ze is vooral bekend van haar figuurtje Cordelia. Ze woont in Ganshoren bij Brussel. We gingen zitten in haar werkkamer, met overal schriftjes en schetsboeken en enkele Cordelia-strips aan de muren.

  Ze vertelt over de nonkel van haar vader die haar aan het lezen zette, over haar voorkeur voor dikke boeken. Ze legt uit waarom ze van filosofie hield toen ze studeerde, en hoe lezen voor haar een middel is tegen depressie en tegen teveel-met-jezelf-bezig-zijn. Het gaat over Japan, en over de overeenkomst tussen Murakami en Houellebecq. En ze vertelt welk boek ze hartstochtelijk haat. Het is een boek dat in deze podcast al eerder voorkwam, in een gelijkaardige context.  Alle boeken en auteurs uit deze aflevering vind je⁠⁠ ⁠in de shownotes op wimoosterlinck.be⁠⁠⁠

  Abonneer je op de gratis nieuwsbrief: ⁠⁠⁠wimoosterlinck.substack.com⁠⁠⁠

  Wil je de podcast steunen? Bestel je boeken dan steeds via ⁠de ⁠⁠link op wimoosterlinck.be⁠!⁠⁠ Merci.  De drie boeken van Inge Heremans zijn: 

  1. Simone de Beauvoir: De tweede sekse

  2. Harry Mulisch: De ontdekking van de hemel

  3. Sayaka Murata: Life Ceremony  Luister ook naar de drie boeken van: ⁠⁠⁠⁠⁠⁠Imke Courtois⁠⁠⁠⁠, ⁠Roos Van Acker⁠⁠⁠, ⁠⁠⁠Ish Ait Hamou⁠⁠⁠, ⁠⁠⁠Michèle Cuvelier⁠⁠⁠⁠, ⁠⁠⁠⁠Wim Opbrouck⁠⁠⁠, ⁠⁠⁠Evi Hanssen⁠⁠⁠, ⁠⁠⁠Stijn Meuris⁠⁠⁠, ⁠⁠⁠Lara Chedraoui⁠⁠⁠, ⁠⁠⁠Johan Braeckman⁠⁠⁠, ⁠⁠⁠Sophie Dutordoir⁠⁠⁠, ⁠⁠⁠Freek de Jonge⁠⁠⁠ en ⁠⁠⁠vele anderen⁠⁠⁠.

  • 1 hr 7 min
  #187 Alex Agnew. De drie boeken die je moet gelezen hebben volgens comedian Alex Agnew.

  #187 Alex Agnew. De drie boeken die je moet gelezen hebben volgens comedian Alex Agnew.

  Alex Agnew (1972) is één van de bekendste comedians van Vlaanderen. Hij trad op in culturele centra, op televisie en verschillende keren in het Sportpaleis. Zijn eerste echte show heette Ka-Boom en ging in 2006 in première. Op het moment van ons gesprek toert hij met de show Wake Me Up When It’s Over. Alex Agnew speelt ook in een metalband, presenteerde Fear Factor op tv en heeft een eigen podcast samen met Andries Beckers: Welcome to the AA, waarin ik zelf eerder te gast was. We spraken toen af om ook eens het omgekeerde te doen en nu is het zover. Het had wel wat voeten in de aarde, het gesprek moest een keer of drie vier uitgesteld worden wegens omstandigheden.

  Ik ging bij Alex Agnew thuis langs in Mortsel, waar hij woont met zijn vrouw Yasmine, dochter Amy en hun hond. We gingen aan de livingtafel zitten; er lag een hele stapel boeken klaar. Alex Agnew vertelt vol passie, met veel kracht, zoals we hem kennen van het podium, het gaat over de leraar in het middelbaar die hem één van zijn drie boeken liet lezen, een leraar met wie hij een heel bijzondere band had. Over hoe je elke keer als je ze leest diepere lagen in boeken ontdekt, en over de overeenkomst tussen de boeken waarvan hij houdt en de comedyshows die hij speelt.  Alle boeken en auteurs uit deze aflevering vind je⁠⁠ ⁠⁠⁠⁠⁠in de shownotes op wimoosterlinck.be⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠

  Abonneer je op de gratis nieuwsbrief: ⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠wimoosterlinck.substack.com⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠

  Wil je de podcast steunen? Bestel je boeken dan steeds via ⁠⁠⁠⁠⁠de ⁠⁠link op wimoosterlinck.be⁠⁠⁠⁠⁠!⁠⁠ Merci.  De drie boeken van Alex Agnew zijn: 

  1. Frank Herbert: Dune

  2. Stephen King: Eyes of the dragon

  3. George Orwell: 1984  Luister ook naar de drie boeken van: ⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠Imke Courtois⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠, ⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠Roos Van Acker⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠, ⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠Ish Ait Hamou⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠, ⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠Wim Opbrouck⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠, ⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠Evi Hanssen⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠, ⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠Stijn Meuris⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠, ⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠Michèle Cuvelier⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠, ⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠Lara Chedraoui⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠, ⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠Johan Braeckman⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠, ⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠Sophie Dutordoir⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠, ⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠Freek de Jonge⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠ en ⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠vele anderen⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠.

  • 1 hr 10 min
  #186 Valerie Van Peel. De drie boeken die je moet gelezen hebben volgens politica Valerie Van Peel.

  #186 Valerie Van Peel. De drie boeken die je moet gelezen hebben volgens politica Valerie Van Peel.

  Valerie Van Peel (1979) is federaal parlementslid voor de partij N-VA. Ze begon haar carrière als politiek journaliste, werd gemeenteraadslid en schepen in Kapellen. Vanaf 2009 was ze partijwoordvoerder van N-VA. In 2014 werd ze verkozen als parlementslid, in 2021 werd ze ook ondervoorzitter van de partij. Eén jaar later besliste ze om te stoppen met actieve politiek en niet op te komen bij de volgende verkiezingen. 

  In 2017 vertelde ze naar aanleiding van de zaak Roger Vangheluwe in De Afspraak op televisie dat ze als kind vanaf haar 7 jaar seksueel misbruikt is. Ze heeft er nu ook een boek over geschreven samen met andere overlevers. Het boek heet Over leven. Moed en groei na kindermishandeling en -misbruik.

  Ik zocht Valerie Van Peel thuis op in Kapellen, ze is een gescheiden moeder van een tweeling, op het moment van ons gesprek zijn ze 10 jaar. Ik zag nergens een boekenkast, ze vertelt in deze aflevering waarom. Ze heeft het over het razende tempo waaraan ze boeken leest, liefst thrillers. Het boek dat acteur Warre Borgmans haar aanraadde en het boek dat ze van haar vader kreeg. Ze ontdekte zelfs een vergeten briefje van haar vader, die overleden is, in één van haar drie boeken. Het gaat over politiek en wat erin misloopt, over kindermisbruik, haar eigen foute relaties en ik vraag haar wat ze gaat doen nu ze stopt met politiek.  Alle boeken en auteurs uit deze aflevering vind je⁠⁠ ⁠⁠⁠⁠in de shownotes op wimoosterlinck.be⁠⁠⁠⁠⁠⁠

  Abonneer je op de gratis nieuwsbrief: ⁠⁠⁠⁠⁠⁠wimoosterlinck.substack.com⁠⁠⁠⁠⁠⁠

  Wil je de podcast steunen? Bestel je boeken dan steeds via ⁠⁠⁠⁠de ⁠⁠link op wimoosterlinck.be⁠⁠⁠⁠!⁠⁠ Merci.  De drie boeken van Valerie Van Peel zijn: 

  1. Sharon Gesthuizen: Schoonheid, macht, liefde. In het leven en de politiek

  2. Rika Ponnet: Blijf bij mij

  3. Toni Coppers: Offer  Luister ook naar de drie boeken van: ⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠Imke Courtois⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠, ⁠⁠⁠⁠⁠⁠Roos Van Acker⁠⁠⁠⁠⁠⁠, ⁠⁠⁠⁠⁠⁠Ish Ait Hamou⁠⁠⁠⁠⁠⁠, ⁠⁠⁠⁠⁠⁠Wim Opbrouck⁠⁠⁠⁠⁠⁠, ⁠⁠⁠⁠⁠⁠Evi Hanssen⁠⁠⁠⁠⁠⁠, ⁠⁠⁠⁠⁠⁠Stijn Meuris⁠⁠⁠⁠⁠⁠, ⁠⁠⁠⁠⁠⁠Michèle Cuvelier⁠⁠⁠⁠⁠⁠, ⁠⁠⁠⁠⁠⁠Lara Chedraoui⁠⁠⁠⁠⁠⁠, ⁠⁠⁠⁠⁠⁠Johan Braeckman⁠⁠⁠⁠⁠⁠, ⁠⁠⁠⁠⁠⁠Sophie Dutordoir⁠⁠⁠⁠⁠⁠, ⁠⁠⁠⁠⁠⁠Freek de Jonge⁠⁠⁠⁠⁠⁠ en ⁠⁠⁠⁠⁠⁠vele anderen⁠⁠⁠⁠⁠⁠.

  • 1 hr 6 min
  #185 Fred Brouwers. De drie boeken die je moet gelezen hebben volgens radiopresentator Fred Brouwers

  #185 Fred Brouwers. De drie boeken die je moet gelezen hebben volgens radiopresentator Fred Brouwers

  Fred Brouwers (1948) is gepensioneerd radiopresentator; hij werkte lang voor Klara, voor televisie presenteerde hij vele jaren de Koningin Elisabethwedstrijd. Hij presenteert ook geregeld klassieke concerten en schreef verschillende boeken over klassieke muziek. Ik ging bij Fred Brouwers thuis langs, hij woont in Heusden-Zolder. Zijn vrouw zat in de zetel met een gebroken enkel - ze was van de trap gesukkeld - ze zat in de zetel een boek te lezen.

  We gingen naar zijn bureau vol boekenkasten om daar over zijn drie boeken te praten.  Hij vertelt over zijn leraar Nederlands in het middelbaar die hem boeken liet lezen die in die tijd verboden waren in het katholieke onderwijs. Hij vertelt over een boek van hem dat net in New York verschenen is. Ik vraag hem of hij de radio niet mist en wat hij het belangrijkste moment uit zijn carrière vindt.  Alle boeken en auteurs uit deze aflevering vind je⁠⁠ in de shownotes op wimoosterlinck.be⁠⁠

  Abonneer je op de gratis nieuwsbrief: ⁠⁠wimoosterlinck.substack.com⁠⁠

  Wil je de podcast steunen? Bestel je boeken dan steeds via de ⁠⁠link op wimoosterlinck.be!⁠⁠ Merci.  De drie boeken van Fred Brouwers zijn: 

  1. Multatuli: Max Havelaar

  2. Hans Fallada: Der Trinker

  3. Amin Maalouf: Leon L’Africain  Luister ook naar de drie boeken van: ⁠⁠Roos Van Acker⁠⁠, ⁠⁠Ish Ait Hamou⁠⁠, ⁠⁠Imke Courtois⁠⁠, ⁠⁠Wim Opbrouck⁠⁠, ⁠⁠Evi Hanssen⁠⁠, ⁠⁠Stijn Meuris⁠⁠, ⁠⁠Michèle Cuvelier⁠⁠, ⁠⁠Lara Chedraoui⁠⁠, ⁠⁠Johan Braeckman⁠⁠, ⁠⁠Sophie Dutordoir⁠⁠, ⁠⁠Freek de Jonge⁠⁠ en ⁠⁠vele anderen⁠⁠.

  • 50 min
  #184 Liesbet Slegers. De drie boeken die je moet gelezen hebben volgens kinderboekenschrijfster Liesbet Slegers.

  #184 Liesbet Slegers. De drie boeken die je moet gelezen hebben volgens kinderboekenschrijfster Liesbet Slegers.

  Deze aflevering werd opgenomen voor publiek tijdens Vlaanderenleestdag in de bibliotheek van Geel.

  Liesbet Slegers (1975) is kinderboekenschrijfster. Ze schrijft en tekent ondermeer Karel en Kaatje, vooral voor peuters en kleuters. Ze heeft ook een reeks over Rik en Sam, en een reeks over verschillende beroepen. Ze woont in Herentals samen met haar man en hun twee dochters Roos en Fien.

  Ze vertelt tijdens ons gesprek hoe haar lezen eigenlijk begon op de Boekenbeurs in Antwerpen. Over de man die haar leerde lezen, en het is iemand die je niet zou verwachten. Ik vraag of ze het boekenvirus aan haar dochters heeft doorgegeven. Of ze niet soms de behoefte voelt om zelf een roman te schrijven. Het gaat het ontstaan van haar figuurtje Karel en haar bijzondere sollicitatie bij de uitgeverij. Over hoe er altijd iets van jezelf in je werk zit. En we worden hier geconfronteerd met een schrijfster die zoveel boeken geschreven heeft dat ze letterlijk de tel kwijt is: ze weet niet hoeveel boeken ze al gemaakt heeft.  Alle boeken en auteurs uit deze aflevering vind je⁠⁠ ⁠⁠⁠⁠in de shownotes op wimoosterlinck.be⁠⁠⁠⁠⁠⁠

  Abonneer je op de gratis nieuwsbrief: ⁠⁠⁠⁠⁠⁠wimoosterlinck.substack.com⁠⁠⁠⁠⁠⁠

  Wil je de podcast steunen? Bestel je boeken dan steeds via ⁠⁠⁠⁠de ⁠⁠link op wimoosterlinck.be⁠⁠⁠⁠!⁠⁠ Merci.  De drie boeken van Liesbet Slegers zijn: 

  1. Herman Brusselmans: Poppy en Eddie en Manon en Roy Harper

  2. Khaled Hosseini: De vliegeraar

  3. Ludo Enckels, Machteld Bernaert: Hap voor hap  Luister ook naar de drie boeken van: ⁠⁠⁠⁠⁠⁠Roos Van Acker⁠⁠⁠⁠⁠⁠, ⁠⁠⁠⁠⁠⁠Ish Ait Hamou⁠⁠⁠⁠⁠⁠, ⁠⁠⁠⁠⁠⁠Imke Courtois⁠⁠⁠⁠⁠⁠, ⁠⁠⁠⁠⁠⁠Wim Opbrouck⁠⁠⁠⁠⁠⁠, ⁠⁠⁠⁠⁠⁠Evi Hanssen⁠⁠⁠⁠⁠⁠, ⁠⁠⁠⁠⁠⁠Stijn Meuris⁠⁠⁠⁠⁠⁠, ⁠⁠⁠⁠⁠⁠Michèle Cuvelier⁠⁠⁠⁠⁠⁠, ⁠⁠⁠⁠⁠⁠Lara Chedraoui⁠⁠⁠⁠⁠⁠, ⁠⁠⁠⁠⁠⁠Johan Braeckman⁠⁠⁠⁠⁠⁠, ⁠⁠⁠⁠⁠⁠Sophie Dutordoir⁠⁠⁠⁠⁠⁠, ⁠⁠⁠⁠⁠⁠Freek de Jonge⁠⁠⁠⁠⁠⁠ en ⁠⁠⁠⁠⁠⁠vele anderen⁠⁠⁠⁠⁠⁠.

  • 50 min

Customer Reviews

4.8 out of 5
301 Ratings

301 Ratings

jannneman ,

Top vast!

Ijzersterk concept en degelijke interviewstijl. De beste podcast-ode aan het boek in de lage landen. Kwaliteit van elke aflevering varieert met de keuze van de gasten, maar flink wat afleveringen behoren tot de top van wat er podcastgewijs te beleven valt in ons taalgebied. Dank je Wim!

Nopeltje ,

Een must voor boekenminnend Vlaanderen !

Steengoede podcast.

evdberghebrugge ,

Top!

Fantastische podcast!

Top Podcasts In Arts

Nationale-Nederlanden
France Inter
De Tijd
France Inter
NPR
Yvette van Boven en Teun van de Keuken

You Might Also Like

Radio 1
De Morgen
Radio 1
De Standaard
Nieuwsblad
Radio 1