139 episodes

Wim Oosterlinck praat met boekenliefhebbers over de drie boeken die je volgens hen gelezen moét hebben.

drie boeken Wim Oosterlinck

  • Arts
  • 4.7 • 226 Ratings

Wim Oosterlinck praat met boekenliefhebbers over de drie boeken die je volgens hen gelezen moét hebben.

  #139 Alain Platel. De drie boeken die je moet gelezen hebben volgens choreograaf Alain Platel.

  #139 Alain Platel. De drie boeken die je moet gelezen hebben volgens choreograaf Alain Platel.

  Mijn gast in deze aflevering is Alain Platel (1956), regisseur-choreograaf en broer van Pascale Platel die ik al eerder te gast had in deze podcast. Hij studeerde voor orthopedagoog. In 1984 richtte hij het gezelschap Les Ballets C de la B op. Hij maakte voorstellingen als Bonjour Madame, Iets op Bach, Bernadetje samen met Arne Sierens, en later Wolf, Nine Finger, Gardenia, Nicht Schlafen, Requiem pour L en C(h)oeurs. 

  We hadden afgesproken bij hem thuis, in zijn appartement in het centrum van Gent, waar hij woont samen met zijn vrouw en hun hond Kito. Hij had koekjes en fruitjes klaargezet op een tafeltje naast zijn prachtige boekenkast. En daar gingen we zitten om over boeken te praten. 

  Ons gesprek gaat over de boeken die hem tot voorstellingen geïnspireerd hebben, over boeken die je levensverhaal vormen, over mannenvriendschap, over dagboeken en plakboeken. Hij vertelt hoe een voorstelling ontstaat en over de wreedste voorstelling die hij ooit maakte. En het gaat over de uitdrukking: een Platelleke doen. En wat dat precies wil zeggen. 

  Alle boeken en auteurs uit deze aflevering vind je in de shownotes op wimoosterlinck.be   De drie boeken van Alain Platel zijn: 

  1. Marguerite Duras: Het materiële leven 

  2. Uzodinma Iweala: Beasts of no nation 

  3. Hanya Yanagihara: Een klein leven

  • 1 hr 25 min
  #138 Laura Janssens. De drie boeken die je moet gelezen hebben volgens cartooniste Laura Janssens van Niet Nu Laura.

  #138 Laura Janssens. De drie boeken die je moet gelezen hebben volgens cartooniste Laura Janssens van Niet Nu Laura.

  Laura Janssens (1990) is illustratrice en cartooniste. Ze is bekend van haar strip Niet Nu Laura, een webcomic die begon als blog en daarna op instagram. Intussen zijn er ook al boeken van. Ze illustreerde ook heel wat boeken en creëerde de avonturen van Philippe en Giovanni, twee hamsters. 

  Ik ging langs bij haar thuis in Deurne, waar we gingen zitten aan de tafel waar ze meestal ook werkt, omdat haar eigenlijke werkkamer voorlopig nog een rommelkot is. 

  Ons gesprek gaat over het schilderij dat naast ons hing , een schilderij van haar grootmoeder. Over dat ze nog niks getekend had die dag en dat dat eigenlijk mijn schuld was. Je hoort het liefdesverhaal dat vasthangt aan één van haar drie boeken, de strip die haar beïnvloed heeft, en de schrijver die ze ontmoette op de boekenbeurs, twee keer. En ze vertelt naar wie ze de hamster Giovanni noemde, sterker nog, dat ze hem net voor ons interview nog tegenkwam! 

  Foto's en info bij deze aflevering vind je in de shownotes op wimoosterlinck.be  De drie boeken van Laura Janssens zijn: 

  1. Craig Thompson: Blankets (Een deken van sneeuw) 

  2. Jennifer Egan: A visit from the goon squad 

  3. Paul Van Loon: De griezelbus

  • 59 min
  #137 Raf Walschaerts. De drie boeken die je moet gelezen hebben volgens Raf Walschaerts van Kommil Foo.

  #137 Raf Walschaerts. De drie boeken die je moet gelezen hebben volgens Raf Walschaerts van Kommil Foo.

  Raf Walschaerts (1965) vormt samen met zijn broer Mich het cabaretgezelschap Kommil Foo. Hun doorbraak beleefden ze in 1992 toen ze het Nederlandse Cameretten-festival wonnen. Al 35 jaar maken ze samen voorstellingen. Raf heeft ook al enkele solo-voorstellingen gemaakt. 

  Ik ging bij hem thuis voor dit gesprek, hij woont met zijn toekomstige vrouw in een gerenoveerde boerderij in Sleidinge, een deelgemeente van Evergem in Oost-Vlaanderen. We gingen zitten in een gebouwtje achter het woonhuis, het schrijf- en repetitiekot van Kommil Foo, zei hij: een ruimte met enkel een tafel, een piano en wat stoelen. Hij had die dag nog maar één van zijn drie boeken uitgelezen, dus we zaten kort op de bal. 

  Ons gesprek gaat over zijn schitterende boekenkast, over hoe iets dat hij in een boek leest, soms in een voorstelling van Kommil Foo kruipt, over de samenwerking met zijn broer Mich, al 35 jaar lang, hoe dat werkt, over het stokpaard dat naast ons op tafel lag. En voorts over Reve, over perversiteiten, en over manipulatie. 

  Alle boeken en auteurs uit deze aflevering vind je in de shownotes op wimoosterlinck.be   De drie boeken van Raf Walschaerts zijn: 

  1. Philip Roth: Sabbaths Theater 

  2. Gerard Reve: Nader Tot U 

  3. Anjet Daanje: De herinnerde Soldaat

  • 1 hr
  #136 Patrice Toye. De drie boeken die je moet gelezen hebben volgens filmregisseur Patrice Toye

  #136 Patrice Toye. De drie boeken die je moet gelezen hebben volgens filmregisseur Patrice Toye

  Mijn gast in deze aflevering is filmregisseur Patrice Toye (1967). Ze heeft een reeks langspeelfilms gemaakt, waaronder Rosie, waarmee ze verschillende prijzen won, Little Black Spiders en recent Muidhond. Ze geeft les film aan LUCA School of Arts in Brussel, een filmschool die nu deel is van de KU Leuven. 

  Ik ging bij haar thuis in Schoten, waar ze samen met haar man woont en waar ik buiten luidruchtig werd begroet door haar drie honden. Binnen zag ik mooie kunstwerken aan de muren, naast de toiletdeur een poster van haar film Muidhond. We gingen zitten aan de keukentafel, waar haar boeken mét notities al klaar lagen. 

  Ze vertelt in dit gesprek wat het volgende boek is dat ze gaat verfilmen. De schrijver bij wie ze thuis op bezoek ging om toestemming te vragen. Het gaat over haar burn-out, over onschuld en naïviteit. Ik heb een theorie, dat al haar films te maken hebben met het verbreken van onschuld, je hoort haar reactie. Ze vertelt over de schrijver die ze leerde kennen door zijn mooie ogen. En waarom ze mij drie uur na het einde van dit gesprek ging terugbellen. 

  Alle boeken en auteurs uit deze aflevering vind je in de shownotes op wimoosterlinck.be   De drie boeken van Patrice Toye zijn: 

  1. Wessel te Gussinklo: De opdracht 

  2. Julio Cortázar en Carol Dunlop: De autonauten van de kosmosnelweg 

  3. Hubert Mingarelli: Vier soldaten

  • 1 hr 3 min
  #135 Jan Peumans. De drie boeken die je moet gelezen hebben volgens voormalig Vlaams parlementsvoorzitter Jan Peumans

  #135 Jan Peumans. De drie boeken die je moet gelezen hebben volgens voormalig Vlaams parlementsvoorzitter Jan Peumans

  Jan Peumans (1951) was politicus voor NVA. Hij was in zijn carrière gemeenteraadslid, schepen en burgemeester van Riemst, waar hij opgroeide. Hij was een tijd directeur Marketing en Strategie van De Lijn. Later werd hij verkozen in het Vlaams parlement. Van 2009 tot 2019 was hij Vlaams parlementsvoorzitter. Jan Peumans heeft vier kinderen. Zijn jongste zoon Wim schreef verschillende boeken, waaronder een biografie van zijn vader: Jan Peumans: een zachte anarchist. 

  Ik ging langs bij hem thuis in Riemst, waar hij mij meteen zijn bureau binnenloodste. Daarin: een tafel, een hometrainer, een raam en voor de rest boekenkasten vol boeken. 

  Hij vertelt dat hij bijna nooit een boek weggooit. Over de vele boeken die hij heeft maar niet leest. Over zijn correspondentie met de schrijfster van één van zijn drie boeken, over het doctoraat waaraan hij nu werkt. Het gaat over het Vlaams-nationalisme bij hem thuis, over als kind op internaat gestuurd worden, ik vroeg hem ook waar hij het meest trots op is, welk aspect of moment uit zijn politieke carrière. En je hoort welke politicus hij de grootste opportunist van het land noemt. 

  Alle boeken en auteurs uit deze aflevering vind je in de shownotes op wimoosterlinck.be   De drie boeken van Jan Peumans zijn: 

  1. Margot Vanderstraeten: Minjan 

  2. Tom Naegels: Nieuw België. Een migratiegeschiedenis 

  3. Sarah Vankersschaever: Wat brengt u hier? In gesprek met Paul Verhaeghe

  • 59 min
  #134 Jaouad Alloul. De drie boeken die je moet gelezen hebben volgens zanger en theatermaker Jaouad Alloul.

  #134 Jaouad Alloul. De drie boeken die je moet gelezen hebben volgens zanger en theatermaker Jaouad Alloul.

  Jaouad Alloul (1985) is zanger en theatermaker. Hij is van Marokkaanse afkomst, studeerde ooit voor chocolatier, maar werd artiest: zanger, danser, presentator, regisseur. Hij maakte verschillende theatervoorstellingen waaronder Zeemeermin en De meisje, hij maakte podcasts en heeft een muziekalbum uitgebracht onder de naam Jaouad: Messias. Hij werd bekend in Vlaanderen door zijn opvallende deelname aan De Slimste Mens ter Wereld. 

  We hadden afgesproken bij hem thuis in Elsene, zijn vriend Jeroen opende de deur en even later kwam ook Jaouad de kamer binnen. We gingen zitten aan de livingtafel, net voor een boekenrekje dat aan de muur hing. Ons gesprek ging over zelfhulpboeken en over het moment waarop hij zelfvertrouwen kreeg als artiest. Over het boek dat hij kocht op de luchthaven van een Spaans eiland. Over extatic dance, zelfaanvaarding en hedonisme. En hij vertelt over zijn treinontmoeting met de schrijver van één van zijn drie boeken. 

  Alle boeken en auteurs uit deze aflevering vind je in de shownotes op wimoosterlinck.be   De drie boeken van Jaouad Alloul zijn: 

  1. Aya Sabi: Verkruimeld land 

  2. Amy Morin: De 13 geboden. Dertien dingen die mentaal sterke mensen niet doen 

  3. Wim Peumans: Habibi

  • 57 min

Customer Reviews

4.7 out of 5
226 Ratings

226 Ratings

Petra4 ,

Zalige podcast, vijfsterren !

Ik luisterde niet van het prille begin , maar heb tot nu alle afleveringen beluisterd . Het is heel fijn gezelschap terwijl ik wandel , ik steek er elke keer iets van op. Wim luistert goed, stelt goeie vragen , vraagt door als t niet duidelijk genoeg is. Zoals gevraagd heb ik dat ook aan 2 goeie vrienden doorverteld. We bespreken ( bijna) wekelijks de podcast , zowel het gesprek als de boeken . Er zijn boeken die ik daardoor al heb ontdekt , die ik anders links had laten liggen .
De twee laatste afleveringen hadden
voor mij zelfs iets therapeutisch . Misschien omdat het (leef) tijds genoten zijn: Johan Terryn , wiens podcast over rouw me ook echt heeft aangegrepen en Bart Moeyaert , een fantastische schrijver en een zoekend mens .
Bedankt Wim voor het plezier van luisteren en leren/ lezen.
Nog veel drieboeken !

Annuska Hendrix ,

Jan Peumans

Er zijn nóg onafhankelijke boekhandels in Limburg. Grim in Hasselt om er maar een te noemen!

moeder6 ,

Geweldige Podcast!!

Zalig om naar te luisteren. De combinatie van een beetje meer over interessante mensen te weten komen èn hun favoriete boeken is een aangename formule. Wim interviewt met een mooie, vriendelijke stem zeer geïnteresseerd zijn gasten.
Het feit dat je alles terugvindt op Wims website maakt het helemaal compleet.

Top Podcasts In Arts

Adriaan Van Aken
Vénus s'épilait-elle la chatte ?
David Geens
Stijn Deschacht
France Inter
De Tijd

You Might Also Like

Radio 1
Radio 1
Radio 1
Het Nieuwsblad
De Standaard
Radio 1