206 episodes

Wim Oosterlinck praat met boekenliefhebbers over de drie boeken die je volgens hen gelezen moét hebben.

drie boeken Wim Oosterlinck

  • Arts
  • 4.8 • 326 Ratings

Wim Oosterlinck praat met boekenliefhebbers over de drie boeken die je volgens hen gelezen moét hebben.

  #206 Joris Luyendijk. De drie boeken die je moet gelezen hebben volgens journalist en schrijver Joris Luyendijk.

  #206 Joris Luyendijk. De drie boeken die je moet gelezen hebben volgens journalist en schrijver Joris Luyendijk.

  Joris Luyendijk (1971) is een Nederlands journalist en schrijver. Hij werd bekend als verslaggever in het Midden-Oosten. In 1998 publiceerde hij zijn eerste boek: Een goede man slaat soms zijn vrouw. In 2006 kwam Het zijn net mensen, over zijn tijd als correspondent. Hij volgde een tijdlang de Nederlandse politiek op het Binnenhof, werkte voor de Britse krant The Guardian en bestudeerde de financiële wereld. In 2006 en 2007 presenteerde hij Zomergasten op de Nederlandse televisie. In 2022 verscheen zijn ophefmakende boek De zeven vinkjes. Hoe mannen zoals ik de baas spelen. Een boek waarin hij uitlegt hoe hij zelf en de bubbel van mannen waarin hij zit, deel zijn van een elite en zelf niet doorhebben dat ze daardoor zo succesvol zijn. We praten erover in deze aflevering. Hoe kwaad mensen op hem zijn voor dit boek. Omdat hij iets blootlegt dat we niet doorhadden, of niet willen beseffen. Joris Luyendijk is iemand die in zijn werk probeert om de diepe vooronderstellingen van ons leven in vraag te stellen.  Ik ging bij hem thuis langs, in zijn huis in Amsterdam. We gingen in de woonkamer zitten, rondom ons lage boekenkasten. Zijn werkkamer is beneden naast de tuin. Af en toe hoor je misschien rare geluiden: dat is wat gerommel in de keuken ernaast. We praten over science fiction lezen, over detectiveromans, over vreemde woorden die hij in een Frans boek las en moest opzoeken. Hij zegt dat hij een aardig deel van de literatuur gezeur vindt, en vraagt zich af of subsidies wel goed zijn voor de letteren.   

  Alle boeken en auteurs uit deze aflevering vind je⁠⁠ ⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠in de shownotes op wimoosterlinck.be⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠

  Wil je de nieuwsbrief in je mailbox? ⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠wimoosterlinck.substack.com⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠

  Wil je de podcast steunen? Bestel je boeken dan steeds via ⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠de ⁠⁠link op wimoosterlinck.be⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠!⁠⁠ Merci.  De drie boeken van Joris Luyendijk zijn: 

  1. Ursula K. le Guin: The Left Hand of Darkness⁠

  2. Emmanuel Carrère: L’adversaire

  3. Janwillem van de Wetering: Het Lijk in de Haarlemmerhouttuinen  Luister ook naar de drie boeken van: ⁠⁠Sandro Veronesi⁠⁠, ⁠⁠Clara Cleymans⁠⁠, ⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠Ish Ait Hamou⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠, ⁠⁠Tom Lenaerts⁠⁠, ⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠Michèle Cuvelier⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠, ⁠⁠Stefan Hertmans⁠⁠, ⁠⁠⁠Imke Courtois⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠, ⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠Roos Van Acker⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠, ⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠Wim Opbrouck⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠, ⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠Evi Hanssen⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠, ⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠Stijn Meuris⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠, ⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠Lara Chedraoui⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠, ⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠Johan Braeckman⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠, ⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠Sophie Dutordoir⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠, ⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠Freek de Jonge⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠ en ⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠vele anderen⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠.

  • 1 hr 6 min
  #205 Tess Uytterhoeven. De drie boeken die je moet gelezen hebben volgens televisiemaakster Tess Uytterhoeven.

  #205 Tess Uytterhoeven. De drie boeken die je moet gelezen hebben volgens televisiemaakster Tess Uytterhoeven.

  Tess Uytterhoeven is reportagemaakster bij Woestijnvis. Ze begon haar televisiecarrière bij Man Bijt Hond, maakte de documentairereeks Ooit vrij, waarin ze gedetineerden in de gevangenis volgt, ze sloot minister van Justitie Vincent Van Quickenborne en vijf andere machthebbers op voor de reeks Recht naar de gevangenis, en ze interviewde de slachtoffers van Bart De Pauw voor de reportagereeks Het proces dat niemand wou. Ze is de dochter van televisiemaker Mark Uytterhoeven.

  Ik ging bij haar langs in Mechelen, waar ze woont met haar vrouw en hun twee kinderen. We gingen aan de keukentafel zitten. Ze kiest het boek waarover ze haar thesis maakte toen ze taal- en letterkunde studeerde, en vertelt waarom ze niets meer mag bijstuderen. Ze vertelt hoe zij en haar vrouw op reis in Mexico, ’s avonds samen in bed allebei hetzelfde boek lazen op de ereader. Over antropologie en womanism, over strips lezen, over opgroeien met een beroemde vader.  Alle boeken en auteurs uit deze aflevering vind je⁠⁠ ⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠in de shownotes op wimoosterlinck.be⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠

  Wil je de nieuwsbrief in je mailbox? ⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠wimoosterlinck.substack.com⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠

  Wil je de podcast steunen? Bestel je boeken dan steeds via ⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠de ⁠⁠link op wimoosterlinck.be⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠!⁠⁠ Merci.  De drie boeken van Tess Uytterhoeven zijn: 

  1. Alice Walker: The Color Purple

  2. Juli Zeh: Onder Buren

  3. David Graeber en David Wengrow: Het Begin Van Alles  Luister ook naar de drie boeken van: ⁠Sandro Veronesi⁠, ⁠Clara Cleymans⁠, ⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠Ish Ait Hamou⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠, ⁠Tom Lenaerts⁠, ⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠Michèle Cuvelier⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠, ⁠Stefan Hertmans⁠, ⁠⁠Imke Courtois⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠, ⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠Roos Van Acker⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠, ⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠Wim Opbrouck⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠, ⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠Evi Hanssen⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠, ⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠Stijn Meuris⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠, ⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠Lara Chedraoui⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠, ⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠Johan Braeckman⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠, ⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠Sophie Dutordoir⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠, ⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠Freek de Jonge⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠ en ⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠vele anderen⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠.

  • 59 min
  #204 Tijmen Govaerts. De drie boeken die je moet gelezen hebben volgens acteur Tijmen Govaerts.

  #204 Tijmen Govaerts. De drie boeken die je moet gelezen hebben volgens acteur Tijmen Govaerts.

  Tijmen Govaerts (1994) is een Vlaams acteur, geboren in Mechelen. Hij was ondermeer te zien in de film Girl van Lukas Dhont, in Muidhond van Patrice Toye en in de film Tori et Lokita van Jean-Pierre en Luc Dardenne. Je kan hem ook op televisie aan het werk zien, ondermeer in Twee zomers van Tom Lenaerts.

  We hadden afgesproken in het appartement in Brussel waar Tijmen sinds kort woont met zijn vriendin: prachtige foto’s en kunst aan de muren, een stapel boeken tegen de muur, geen boekenkast. We gingen aan tafel zitten om te praten.

  Tijmen begint met een boek uit de boekenkast van zijn moeder. Hij vertelt over zijn favoriete filmmaker en zijn favoriete fotograaf. Ik kon niet nalaten te vragen hoe het was om te werken met de broers Dardenne, hoe zij te werk gaan. En hij vertelt over zijn droom om radiopresentator te worden, en het moment waarop die droom aan diggelen geslagen werd.  Alle boeken en auteurs uit deze aflevering vind je⁠⁠ ⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠in de shownotes op wimoosterlinck.be⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠

  Wil je de nieuwsbrief in je mailbox? ⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠wimoosterlinck.substack.com⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠

  Wil je de podcast steunen? Bestel je boeken dan steeds via ⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠de ⁠⁠link op wimoosterlinck.be⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠!⁠⁠ Merci.  De drie boeken van Tijmen Govaerts zijn: 

  1. Milan Kundera: De ondraaglijke lichtheid van het bestaan

  2. Andrei Tarkovski: De verzegelde tijd

  3. Max Pinckers: Max Pinckers’ a book by Hans Theys  Luister ook naar de drie boeken van: Sandro Veronesi, Clara Cleymans, ⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠Ish Ait Hamou⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠, Tom Lenaerts, ⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠Michèle Cuvelier⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠, Stefan Hertmans, ⁠Imke Courtois⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠, ⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠Roos Van Acker⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠, ⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠Wim Opbrouck⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠, ⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠Evi Hanssen⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠, ⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠Stijn Meuris⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠, ⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠Lara Chedraoui⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠, ⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠Johan Braeckman⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠, ⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠Sophie Dutordoir⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠, ⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠Freek de Jonge⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠ en ⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠vele anderen⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠.

  • 50 min
  #203 Annet Schaap. De drie boeken die je moet gelezen hebben volgens schrijfster en illustratrice Annet Schaap.

  #203 Annet Schaap. De drie boeken die je moet gelezen hebben volgens schrijfster en illustratrice Annet Schaap.

  Annet Schaap (1965) heeft ongeveer 200 kinderboeken geïllustreerd. jaren geleden besliste ze plots om haar leven om te gooien en haar passie te volgen: ze wilde altijd liever schrijfster zijn dan illustratrice. Dus schreef ze het jeugdboek Lampje. Voor dat boek kreeg ze alle prijzen die in Nederland en Vlaanderen te krijgen vallen. Waaronder De Woutertje Pietersen prijs, De Gouden Griffel, in Vlaanderen de Boekenleeuw en in Italië de Premio Strega Ragazze e Ragazzi. Na Lampje schreef ze nog: De meisjes en illustreerde ze Misjka, een boek dat de Zilveren Penseel én de Boon literatuurprijs won.

  Annet Schaap woont in Utrecht in Nederland, ik ging bij haar thuis op bezoek. De voordeur stond open toen ik aankwam - het is een rustig straatje waar ze woont. We gingen aan tafel zitten in de woonkamer, waar ik een boekenkast zag en waar overal tekeningen en kunstwerkjes hingen, deels van zichzelf. We gingen aan tafel zitten, ze ging thee maken en we begonnen. 

  Ze vertelt over haar carrièreswitch van illustrator naar schrijver, en hoe dat samenging met nog een andere totale switch in haar leven. Over haar aller-favoriete boek, een boek dat ze haar man wil doen lezen omdat dat belangrijk is voor haar. Ze hoopt dat het gaat lukken. Over het compleet onverwachte megasucces van Lampje, en de de druk die ze daardoor nu voelt. Over haar twijfels over zichzelf bij het schrijven. En ze vertelt over de ontdekking die ze net gedaan heeft, dat ze één ding uit Lampje ‘gepikt’ heeft uit een tv-reeks, en dat ze dat zelf helemaal vergeten was.

     Alle boeken en auteurs uit deze aflevering vind je⁠⁠ ⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠in de shownotes op wimoosterlinck.be⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠

  Wil je de nieuwsbrief in je mailbox? ⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠wimoosterlinck.substack.com⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠

  Wil je de podcast steunen? Bestel je boeken dan steeds via ⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠de ⁠⁠link op wimoosterlinck.be⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠!⁠⁠ Merci.  De drie boeken van Annet Schaap zijn: 

  1. Theo Thijssen: Kees de jongen

  2. Michael Ende: Momo en de tijdspaarders

  3. Annie M. G. Schmidt: Tot hier toe (gedichten en liedjes voor radio, toneel en televisie 1938-1985)  Luister ook naar de drie boeken van: ⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠Ish Ait Hamou⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠, ⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠Michèle Cuvelier⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠, Imke Courtois⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠, ⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠Roos Van Acker⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠, ⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠Wim Opbrouck⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠, ⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠Evi Hanssen⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠, ⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠Stijn Meuris⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠, ⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠Lara Chedraoui⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠, ⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠Johan Braeckman⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠, ⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠Sophie Dutordoir⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠, ⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠Freek de Jonge⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠ en ⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠vele anderen⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠.

  • 1 hr 1 min
  #202 Dominique Deruddere. De drie boeken die je moet gelezen hebben volgens filmregisseur Dominique Deruddere.

  #202 Dominique Deruddere. De drie boeken die je moet gelezen hebben volgens filmregisseur Dominique Deruddere.

  Dominique Deruddere (1957) was één van de eerste Vlamingen die films ging maken in Hollywood. Hij debuteerde met de film Crazy Love, gebaseerd op het werk van Charles Bukowski. Daarna maakte hij ondermeer de films Wait Until Spring Bandini, Suite 16 en Hombres Complicados. Voor zijn film Iedereen beroemd werd hij genomineerd voor een oscar als beste buitenlandse film. Hij maakte ook een documentaire over goede vriend Arno. Zijn recentste film The Chapel gaat over de Koningin Elisabethwedstrijd en was ondermeer te zien op het filmfestival van Shanghai. Hij schreef recent ook een boek: Met de helm geboren. Memoires van een filmmaker.

  Het was een avontuur om hem vast te krijgen. Hij zat eerst in Los Angeles, moest naar Shanghai maar uiteindelijk lukte het toch, gewoon op zijn appartement vlakbij het casino van Oostende. Hij vertelde al meteen dat hij zijn drie boeken niet bij zich had; ze lagen alle drie in L.A. Hij vertelt ondermeer over zijn ontmoeting met Charles Bukowski, over het hoogtepunt van zijn carrière tot nu toe, en over de films die hij heel graag nog wil maken. En hij komt met een verhaal over het appartement van zijn buurman in Brussel: Arno.  Alle boeken en auteurs uit deze aflevering vind je⁠⁠ ⁠⁠⁠⁠⁠⁠in de shownotes op wimoosterlinck.be⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠

  Wil je de nieuwsbrief in je mailbox? ⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠wimoosterlinck.substack.com⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠

  Wil je de podcast steunen? Bestel je boeken dan steeds via ⁠⁠⁠⁠⁠⁠de ⁠⁠link op wimoosterlinck.be⁠⁠⁠⁠⁠⁠!⁠⁠ Merci.  De drie boeken van Dominique Deruddere zijn: 

  1. Thomas B. Costain: For My Great Folly

  2. Charles Bukowski: Ham on Rye

  3. John Fante: Ask the Dust  Luister ook naar de drie boeken van: ⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠Imke Courtois⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠, ⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠Roos Van Acker⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠, ⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠Ish Ait Hamou⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠, ⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠Wim Opbrouck⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠, ⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠Evi Hanssen⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠, ⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠Stijn Meuris⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠, ⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠Michèle Cuvelier⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠, ⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠Lara Chedraoui⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠, ⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠Johan Braeckman⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠, ⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠Sophie Dutordoir⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠, ⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠Freek de Jonge⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠ en ⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠vele anderen⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠.

  • 52 min
  #201 Joke Emmers. De drie boeken die je moet gelezen hebben volgens actrice Joke Emmers.

  #201 Joke Emmers. De drie boeken die je moet gelezen hebben volgens actrice Joke Emmers.

  Joke Emmers (1990) is actrice. Je kan ze kennen uit de reeks Billie vs Benjamin, uit Den elfde van den elfde, Beau sejour en Loslopend wild. Ze speelt ook theater, ondermeer binnen haar eigen gezelschap Woodman.

  Ik ging bij haar thuis op bezoek. Ze woont nog even in een appartement in Berchem in Antwerpen. Ik werd begroet door haarzelf en haar vriend Visjal, die meteen weer verdween om ons te laten praten en sitar te spelen. We gingen aan tafel zitten, waar Joke blauwe bessen en stukken watermeloen had klaargezet.

  Ons gesprek gaat over: het boek dat ze als kind las, dat haar in de boeken trok, het boek dat haar optimistisch stemt over de mensheid, én ze kiest een kookboek. Het gaat ook veel over theater; ze vertelt ondermeer wat er gebeurde ooit tijdens een voorstelling in Vilvoorde. En of het publiek iets doorhad. En hoe je kunt zien of het publiek het echt een goede voorstelling vond.  Alle boeken en auteurs uit deze aflevering vind je⁠⁠ ⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠in de shownotes op wimoosterlinck.be⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠

  Wil je de nieuwsbrief in je mailbox? ⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠wimoosterlinck.substack.com⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠

  Wil je de podcast steunen? Bestel je boeken dan steeds via ⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠de ⁠⁠link op wimoosterlinck.be⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠!⁠⁠ Merci.  De drie boeken van Joke Emmers zijn: 

  1. Annie M.G. Schmidt: Pluk van de Petteflet

  2. Rutger Bregman: De meeste mensen deugen

  3. Yotam Ottolenghi: Flavour  Luister ook naar de drie boeken van: ⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠Imke Courtois⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠, ⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠Roos Van Acker⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠, ⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠Ish Ait Hamou⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠, ⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠Wim Opbrouck⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠, ⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠Evi Hanssen⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠, ⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠Stijn Meuris⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠, ⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠Michèle Cuvelier⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠, ⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠Lara Chedraoui⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠, ⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠Johan Braeckman⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠, ⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠Sophie Dutordoir⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠, ⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠Freek de Jonge⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠ en ⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠vele anderen⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠.

  • 1 hr 1 min

Customer Reviews

4.8 out of 5
326 Ratings

326 Ratings

SparkyCrisse ,

Super fijne podcast

Heel leuke podcast waar je mensen beter leert kennen met hun favoriete boeken als leidraad. Heel leuk dat er afwisseling is tussen bekende en minder bekende personen. Die laatste zijn vaak nog interessanter dan de klinkende namen.

Goede audiokwaliteit en naast de boekentips ook telkens gewoon fijne oprechte gesprekken.

wilmanieke ,

Heerlijke podcast!

Zo fijn om naar te luisteren… Wim stelt de juiste vragen en zoekt naar diepere betekenissen, wat leidt tot warme openhartige gesprekken. De gasten stellen verrassende boeken voor, die mij weer zin hebben gegeven om meer te lezen.

jannneman ,

Top vast!

Ijzersterk concept en degelijke interviewstijl. De beste podcast-ode aan het boek in de lage landen. Kwaliteit van elke aflevering varieert met de keuze van de gasten, maar flink wat afleveringen behoren tot de top van wat er podcastgewijs te beleven valt in ons taalgebied. Dank je Wim!

Top Podcasts In Arts

Pushkin Industries
De Tijd
France Inter
Vénus s'épilait-elle la chatte ?
Radio 1
RTBF

You Might Also Like

Radio 1
Radio 1
De Standaard
Radio 1
Radio 1
Nieuwsblad