11 episodes

In 10 afleveringen doet meesterverteller Johan Op de Beeck het levensverhaal van De Zonnekoning uit de doeken. Verwacht u aan een weergaloos verhaal, vol van anekdotes, soms smakelijk, soms bijzonder onsmakelijk en gruwelijk.
Vragen over de muziek in deze podcast? Neem dan een kijkje op https://klara.be/de-zonnekoning-en-de-muziek

De Zonnekoning met Johan Op de Beeck VRT

  • Society & Culture
  • 4.7 • 377 Ratings

In 10 afleveringen doet meesterverteller Johan Op de Beeck het levensverhaal van De Zonnekoning uit de doeken. Verwacht u aan een weergaloos verhaal, vol van anekdotes, soms smakelijk, soms bijzonder onsmakelijk en gruwelijk.
Vragen over de muziek in deze podcast? Neem dan een kijkje op https://klara.be/de-zonnekoning-en-de-muziek

  De Zonnekoning - Aflevering 10

  De Zonnekoning - Aflevering 10

  We zijn inmiddels in het jaar 1708, een rampjaar voor de oude zonnekoning. Het is één van de koudste winters sinds mensenheugenis. Het land wordt heel zwaar op de proef gesteld. De Engelsen en Nederlanders krijgen langzaam maar zeker het militaire overwicht. En dan is er de kwestie van de Spaanse troon. Een troonsafstand van zijn kleinzoon lijkt de enige optie. Louis tracht ondanks alle tegenslagen en zijn persoonlijke gezondheidsproblemen weerstand te bieden. Daarvoor richt hij zich voor het eerst rechtstreeks tot zijn bevolking.

  • 1 hr 47 min
  De Zonnekoning - Aflevering 9

  De Zonnekoning - Aflevering 9

  We naderen het jaar 1700. Louis is vooraan in de zestig. Wanneer de Spaanse koning Carlos II overlijdt, maakt Frankrijk aanspraak op de troon. Maar ook Oostenrijk meent er recht op te hebben. Met wat hulp van de Paus wordt uiteindelijk de kleinzoon van Louis, Le Duc D'Anjou als nieuwe koning aangeduid. 'C'est l'ordre du ciel!'. Maar het verstoorde machtsevenwicht in Europa zal hem nog heel wat kopbrekers bezorgen. Bovendien valt het emotionele afscheid van zijn kleinzoon hem bijzonder zwaar. Als afscheidsgeschenk laat hij een groot statieportret schilderen door Hyacinthe Rigaud. Het is tot op vandaag het bekendste en meest gereproduceerde portret van de Zonnekoning.

  • 1 hr 33 min
  De Zonnekoning - Aflevering 8

  De Zonnekoning - Aflevering 8

  Louis Quatorze zit nu al langer op de troon dan de meeste van zijn voorgangers maar in Versailles is de sfeer op te snijden. De Goddelijke Voorzienigheid kan helaas zijn staatskas niet spijzen om zijn dure oorlogen te blijven bekostigen. De koning laat zich nog maar zelden zien op het srijdtoneel. Hij heeft namelijk een paar lastige gezondsheidskwalen waar de geneeskunde van die tijd amper raad mee weet.
  Hij weet zich gelukkig goed omringd door zijn nieuwe echtgenote Madame de Maintenon en militaire genieën als Vauban die met zijn imposante bouwwerken de grenzen van Frankrijk weet te bewaken.

  • 1 hr 20 min
  De Zonnekoning - Aflevering 7

  De Zonnekoning - Aflevering 7

  In het jaar 1680 is de Zonnekoning op het toppunt van zijn macht. Op het wereldtoneel speelt hij met zijn machtig leger en briljante maarschalken de eerste viool. Maar zijn ambities reiken te ver. Niet alleen de andere Europese vorstenhuizen beginnen zich te roeren, ook in eigen rangen wordt het zeer onrustig. Sommigen dromen er zelfs van om de koning uit de weg te ruimen. De bekentenissen van Marquise de Brinvilliers, die beticht wordt van moord met gif, leiden tot een grootschalig onderzoek en leggen geheime occulte praktijken bloot in de hofhouding van de koning. De beruchte 'gif-affaire' doet Versailles op zijn grondvesten daveren

  • 1 hr 43 min
  De Zonnekoning - Aflevering 6

  De Zonnekoning - Aflevering 6

  Bij de Zonnekoning groeit het besef dat hij als ‘Dieudonné’ een lichtend voorbeeld moet zijn van Katholieke deugdzaamheid. En ook, dat er maar één waar geloof kan zijn. ‘Un roi, une loi, une foi’.Weg dus met de protestanten, de hugenoten en andere ketters. Die worden allen vogelvrij verklaard. én van die ketters is de Antwerpenaar Franciscus Van den Enden. Als leraar in Amsterdam (o.a. voor Spinoza ) houdt hij er allerlei vreemde ideeën op na over vrijheid, gelijkheid, volkssoevereiniteit, zelfs athëisme. HIj wordt uiteindelijk het brein achter een complot tegen de koning en daarmee ook de eerste seculiere revolutie in Europa. Ondertussen in Versailles, valt de Zonnekoning langzaam maar zeker voor de charmes van de kinderoppas van zijn bastaardkinderen: Madame de Maintenon.

  • 1 hr 37 min
  De Zonnekoning - Aflevering 5

  De Zonnekoning - Aflevering 5

  Het is 1672 en Louis Quatorze is weer op oorlogspad in Nederland. Het wordt een echt rampjaar voor de Nederlanders.
  Ze moeten zich terugtrekken tot achter de Hollandse Waterlinie. Louis glorieert en stelt onhaalbare eisen aan de Nederlanders. Niemand durft de Zonnekoning op zijn domme beslissingen wijzen. Zijn wil is wet.
  En de broer van de koning, ‘Monsieur’, laat ook meer en meer van zich horen. Met kleurige linten in het haar wint hij bijvoorbeeld de Slag Van Kassel in 1677.

  • 1 hr 39 min

Customer Reviews

4.7 out of 5
377 Ratings

377 Ratings

KarenVDF ,

Magistraal

Boeiend gebracht, geeft andere, bredere, kijk op de geschiedenis, met interessante inkijk vanuit het perspectief van meerdere intimi van de Zonnekoning . Echte aanrader van begin tot einde!

Sophie Grulois ,

Beste verteller ooit

Johan Op de Beeck is een meester-verteller. Elkeen van zijn podcasts is een ongelooflijk plezier om naar te luisteren: zowel de manier waarop de dingen worden verteld als de inhoud. Het absoluut beste wat ik de laatste tijd heb gehoord.

Nele Messiaen ,

Heerlijke verhalenmix

Wat een heerlijke verhalenmix over het leven van de zonnekoning. Versailles, het leven aan het hof, de keukengeheimen, de oorlogen, het medische aspect in die tijd, zijn vreugden en verdrieten... Ik heb bijzonder genoten van deze podcast!

Top Podcasts In Society & Culture

You Might Also Like

More by VRT