43 episodes

Dit account biedt de twee podcastseries Heerlijk Minimaliseren! & Groene wegen. De eerste serie bevat alle praktische informatie die je nodig hebt om te genieten van een meer minimalistische levensstijl voor jezelf en je gezin. De tweede serie biedt diepte-interviews met duurzame experts.

Heerlijk Minimaliseren & Groene wegen - de Podcast Marco & Gera van den Berg

    • Society & Culture

Dit account biedt de twee podcastseries Heerlijk Minimaliseren! & Groene wegen. De eerste serie bevat alle praktische informatie die je nodig hebt om te genieten van een meer minimalistische levensstijl voor jezelf en je gezin. De tweede serie biedt diepte-interviews met duurzame experts.

    #21 - Groene wegen - Heleen van der Sanden

    #21 - Groene wegen - Heleen van der Sanden

    Heleen van der Sanden (68) is te gast in de twintigste en
    tevens laatste reguliere aflevering van podcastserie ‘Groene wegen’. Houd de socials goed in de gaten, want er volgt hierna nog een afsluitende aflevering waarin we de serie evalueren!

    Maar eerst het mooie gesprek met Heleen. Ruim zestien jaar
    was zij hoofdredacteur en uitgever van het magazine ‘Genoeg’, dat tevens als online platform mensen inspireert en aanzet tot een duurzame lifestyle. Waar komt die groene drive vandaan? Hoe kijkt zij naar de natuur en hoe gaat zij zelf om met spullen? Ze vertelt er uitgebreid over in deze podcast.

    Heleen is opgeleid als beeldend kunstenaar & grafisch vormgever. Samen met haar kleindochter Sofie maakte zij onlangs een prachtig boek (Elfie & Karabouter) met verhalen en foto’s rondom gehaakte hoofdpersonen. Alle haakpatronen staan tevens achterin het boek. De foto’s zijn van haar dochter Roos, met wie
    ze jarenlang nauw samenwerkte bij haar magazine.

    Ook praten we tijdens deze podcast over een bijzondere serie waaraan zij momenteel schildert – allemaal werken die verwijzen naar bomen.

    Opvallend trouwens: Heleen heeft nogal moeite met de term
    duurzaamheid. Want die kreet dekt volgens haar niet helemaal de lading. Tijdens het gesprek wordt duidelijk waarom. Ga vooral zelf luisteren naar haar uitleg en benadering. Heleen heeft een geheel eigen visie die ze op een vriendelijke, maar zeer overtuigende wijze weet over te brengen. Een echte groene topper dus!

    In de podcastserie ‘Groene wegen’ spreken interviewer Marco
    van den Berg (1977) en minimalist Gera van den Berg (1975) verschillende experts op gebied van duurzaamheid. ‘Groene wegen’ is mede mogelijk gemaakt door Broekhuis Harderwijk. (Bedankt voor het lenen van de elektrische auto!)

    • 52 min
    #20 - Groene wegen - Merijn Everaarts

    #20 - Groene wegen - Merijn Everaarts

    Merijn Everaarts

    Onze twintigste gast in de podcastserie ‘Groene wegen’ is ondernemer Merijn Everaarts (1972), de oprichter en eigenaar van Dopper. Inderdaad, het bedrijf achter de bekende herbruikbare waterflessen.

    Dopper is gevestigd in hartje Haarlem, in een groot kantoorpand waar Merijn ook het veganistisch restaurant Mama Gaia heeft geopend. Het is bovendien een ontmoetingsplek voor groene denkers en doeners. Zo zijn er regelmatig inspiratiesessie over duurzaamheid, vertelt hij tijdens de podcast.

    Maar wie is Merijn? Hoe kwam hij op ’t idee van de Dopper? Waar komt die naam en het ontwerp vandaan? Hoe duurzaam is de waterfles? En ook: is-ie inmiddels waterdicht en dus lekvrij? Want bij de introductie kreeg Dopper dat nog niet voor elkaar, vertelt Merijn eerlijk in deze aflevering.

    Hoe kijkt hij eigenlijk aan tegen het wereldwijde plasticprobleem? Heeft hij nog meer groene ideeën? En wat is ervoor nodig om de rest van de wereld ook aan de herbruikbare waterfles te krijgen? Het komt allemaal voorbij in deze nieuwe aflevering.

    In de podcastserie ‘Groene wegen’ spreken interviewer Marco van den Berg (1977) en minimaliseer-expert Gera van den Berg (1975) verschillende toppers op gebied van duurzaamheid. ‘Groene wegen’ is mede mogelijk gemaakt door Broekhuis Harderwijk. (Bedankt voor het lenen van de elektrische auto!)

    • 58 min
    #19 - Groene wegen - Nicole Hunfeld

    #19 - Groene wegen - Nicole Hunfeld

    Onze negentiende gast in de podcastserie ‘Groene wegen’ is ziekenhuisapotheker Nicole Hunfeld (1978) uit Den Haag. Zij
    werkt bij het Erasmus MC in Rotterdam en helpt het ziekenhuis te verduurzamen, onder meer door onnodig afval tegen te gaan. Die aanpak begon in coronatijd rondom de Intensive Care, maar heeft zich uitgebreid naar alle delen van dit universitair medisch centrum. Goed voorbeeld doet volgen. Dus de groene inzichten in Rotterdam worden inmiddels op veel plekken in Nederland binnen de zorg toegepast.

    Als vice-voorzitter van apothekersvereniging KNMP probeert Nicole ook de farmaceutische wereld te stimuleren tot duurzame stappen. Niet alleen rondom de productie, maar ook door verspilling van medicijnen tegen te gaan en de verpakking te vergroenen.   

    Nicole woont met haar gezin in het stadsdeel Scheveningen, in het voormalige huis van Aletta Jacobs (1854-1929). Zij was de eerste vrouwelijke huisarts in Nederland. Zo’n plek geeft uiteraard veel inspiratie en in huis bleken ook nog sporen aanwezig van die beroemde
    bewoonster, vertelt ze in deze podcast. Ook de Brabantse roots van Nicole komen ter sprake, want opgroeien in een sfeer van gastvrijheid en hartelijkheid waren belangrijk voor haar vorming.

    Wederom een aflevering met veel
    verschillende thema’s. Heb je vragen of opmerkingen? Laat het ons weten via ⁠info@heerlijkminimaliseren.nl⁠!

    In de podcastserie ‘Groene wegen’ spreken interviewer Marco
    van den Berg (1977) en minimalist Gera van den Berg (1975) verschillende toppers op gebied van duurzaamheid. ‘Groene wegen’ is mede mogelijk gemaakt door Broekhuis Harderwijk. (Bedankt voor het lenen van de elektrische auto!)

    • 51 min
    #18 - Groene wegen - Manu Busschots

    #18 - Groene wegen - Manu Busschots

    Onze achttiende gast in de podcastserie ‘Groene wegen’ is socioloog en coach Manu Busschots (1977) uit Apeldoorn. Hij is onder meer oprichter van Stichting KlimaatGesprekken en de Deep Change Academy. Met training, coaching en advies weet Manu op een inspirerende manier bij te dragen aan een positieve, duurzame verandering.

    Maar dat niet alleen. Want Manu was ook medeorganisator van een van de eerste klimaatmarsen in Nederland, actief betrokken bij de klimaatzaak van Urgenda en tal van andere duurzame initiatieven en acties. Waar komt die drive vandaan? Hoe kijkt hij naar de huidige transities? En welke tips heeft hij om hierover in gesprek te gaan met bijvoorbeeld buren of andere bekenden? Hij vertelt er uitgebreid over in deze nieuwe aflevering.

    Zes jaar geleden verhuisde Manu met het gezin naar een hoger gelegen gebied in Nederland, de Veluwe. Een keuze die ook te maken heeft met de zeespiegelstijging, legt hij uit. Zelf groeide hij op in Zeeland, waar hij als jonge jongen de natuur ontdekte. Ook met zijn kinderen praat hij regelmatig over duurzaamheid; een geliefd onderwerp tijdens het avondeten. (Even een kleine aanvulling en correctie: in de podcast vertelt hij een anekdote over zijn jongste kind dat brieven schreef aan de minister; dat was echter zijn middelste dochter - Yara.)

    Het is weer een volle aflevering met heel veel verschillende onderwerpen; wederom een informatief en eerlijk gesprek met een groene inspirator. Vergeet vooral niet om vragen te stellen of opmerkingen achter te laten!

    In de podcastserie ‘Groene wegen’ spreken interviewer Marco van den Berg (1977) en minimalist Gera van den Berg (1975) verschillende toppers op gebied van duurzaamheid.

    ‘Groene wegen’ is mede mogelijk gemaakt door Broekhuis Harderwijk. (Bedankt voor het lenen van de elektrische auto!)

    • 1 hr
    #17 - Groene wegen - Saskia Sampimon Versneij

    #17 - Groene wegen - Saskia Sampimon Versneij

    Onze zeventiende gast in de podcastserie ‘Groene wegen’ is duurzame lifestyle-expert Saskia Sampimon-Versneij (1983) uit Ouderkerk aan de Amstel. Zij is bekend van het online magazine TheGreenlist.nl en de gelijknamige community op Instagram. Ook maakt ze podcasts (zie: Die duurzame meiden), geeft ze regelmatig groene tips in het tv-programma Koffietijd en presenteert zij dit najaar een boek over die duurzame lifestyle. Da’s tevens het moment om haar eigen uitgeverij te lanceren. Kortom: een ambitieuze dame!

    Saskia groeide op in Hilversum, deed een journalistieke opleiding en werkte jarenlang als contentspecialist bij een grote Nederlandse bank. Vier jaar geleden besloot ze het roer om te gooien en veel duurzamer te gaan leven. Als jonge moeder deelde ze haar ervaringen in blogs, video’s en foto’s. Ze beet zich vast in tal van onderwerpen en leidt nu een redactie die met haar meedenkt en content aanlevert. Dankzij praktische tips en haar ontwapende manier van resenteren wist zij in korte tijd een grote schare volgers op te bouwen. Maar wat was vier jaar geleden de reden om haar leven te veranderen? Welke rol speelt haar gezin in dat verhaal? Waar laat Saskia zich door leiden bij duurzame keuzes? Het komt allemaal voorbij in deze nieuwe aflevering. Vergeet niet te reageren als je vragen of opmerkingen hebt!

    In de podcastserie ‘Groene wegen’ spreken interviewer Marco van den Berg (1977) en minimaliseer-expert Gera van den Berg (1975) verschillende toppers op gebied van duurzaamheid’. ‘Groene wegen’ is mede mogelijk gemaakt door Broekhuis Harderwijk. (Bedankt voor het lenen van de elektrische auto!)

    • 52 min
    # 16 - Groene wegen - Kees Klomp

    # 16 - Groene wegen - Kees Klomp

    Onze zestiende gast in de podcastserie ‘Groene wegen’ is Kees Klomp (1968). Hij is niet alleen ondernemer, adviseur, spreker en auteur. Maar ook als lector verbonden aan de Hogeschool van Rotterdam, waar hij economische systeemveranderingen onderzoekt. Kees schreef meerdere managementboeken over boeddhisme en business. De meeste bekendheid geniet hij dankzij het boek ‘Betekeniseconomie’. Daarin schetst hij ‘de weg’ naar een nieuwe, duurzame samenleving waarin het minder draait om geld en juist veel meer om zingeving en geluk.

    Kees groeide op in Haarlem, in een ondernemersgezin. Zijn twee (totaal verschillende) opa’s blijken zeer bepalend te zijn geweest in zijn vorming. De een was ondernemer, de ander havenarbeider en socialist. De jonge Kees studeerde politicologie en werkte daarna vijftien jaar in de reclamewereld. In 2005 volgde een burn-out en verhuisde hij met het gezin naar Drenthe. Inderdaad, hij gooide het roer om. Hoe? Dat legt hij je allemaal uit in deze podcast. In deze lange aflevering veel aandacht voor communicatie. Hoe krijgen we meer mensen mee in die duurzame transitie? Wat kan de overheid doen? Wat kunnen we zelf doen? En welke rol ziet Kees weggelegd voor de zogeheten ‘storymakers’? Luister naar het eerlijke gesprek dat we hadden en vergeet niet te reageren!



    In de podcastserie ‘Groene wegen’ spreken interviewer Marco van den Berg (1977) en minimalist Gera van den Berg (1975) toppers op het gebied van duurzaamheid’. ‘Groene wegen’ is mede mogelijk gemaakt door Broekhuis Harderwijk. (Bedankt voor het lenen van de elektrische auto!)

    • 1 hr 4 min

Top Podcasts In Society & Culture

Last Goodbye
De Tijdloze
De Jongen Zonder Gisteren
NPO Luister / WNL
Mens erger je niet
VRT WinWin
Als de muren konden praten
radio2
Affaires sensibles
France Inter
De Wereld van Sofie
Radio 1

You Might Also Like

PorteRenee
PorteRenee
Geld met een zachte G
Iris Newman & Minke van Kuijen
Studio Plantaardig
Esther Molenwijk
Etenstijd!
Yvette van Boven en Teun van de Keuken
Aaf en Lies lossen het wel weer op
Tonny Media
Met Groenteman in de kast
de Volkskrant