Simona Halep, la finalul carierei: „Să rămână pasiunea mea pentru tenis, nebunia mea de pe teren, faptul că n-am cedat niciodată când mi-a fost greu” (30-0)

Podcasturi, emisiuni radio și producții originale - RFI România

Simona Halep - retragerea noastră (Golazo) - Caracatița Nordis în politică și justiție. Quid prodest? (SpotMedia) - O întrebare de 2,4 mld. euro: ce se întâmplă cu exporturile româneşti în SUA dacă administraţia Trump impune tarife vamale pe produsele din Uniunea Europeană? (Ziarul Financiar) 

Simona Halep - retragerea noastră (Golazo)

Avem puțini sportivi în activitate care au reușit la nivel de figuri planetare în sport. Acum avem cu unul mai puțin.

Se retrage Simona Halep. Halep a înfruntat stresul la un nivel fără precedent în tenisul nostru feminin. S-a bătut vreme de 19 ani în tenisul profesionist și 15 ani în WTA.

A fost numărul 1 mondial vreme de mai bine de un an, ca săptămâni adunate, performanță care o plasează undeva în primele 15 sportive din toată istoria tenisului.

 Aceasta a fost Simona Halep și, odată cu ea, aici s-a terminat pentru o vreme prezența noastră în vârful tenisului, scrie jurnalistul Cătălin Tolontan în Golazo.

Simona Halep, la finalul carierei: „Să rămână pasiunea mea pentru tenis, nebunia mea de pe teren, faptul că n-am cedat niciodată când mi-a fost greu” (30-0)

În ultimul ei interviu ca jucătoare activă, Simona Halep s-a deschis pentru 30-0, la mai puțin de o oră după ce a făcut anunțul, despre cum a ajuns la decizia retragerii.

„Nu am niciun regret, rămân doar cu lucrurile frumoase, rămân cu o împlinire sufletească pe care nici nu mi-aș fi imaginat-o vreodată. Rămân cu două Grand Slam-uri, cu Wimbledon-ul care a fost wow, cu numărul 1 mondial, cu atâtea turnee câștigate. Cum zice Darren: “Ești cea mai bună din istoria tenisului românesc, așa că fii mândră de tine!”. Chiar mi-a scris un mesaj acum, mi-a spus că “Ai făcut-o în stilul tău”. El mi-a spus să fac o festivitate mare, să nu știu ce (Simona râde). I-am spus, nu, Darren, o să fac exact așa cum simt. Ce rost au toate nebuniile și toate astea? Oricum, tenisul rămâne în sufletul meu, eu poate rămân în sufletul fanilor și suporterilor mei… Gata! Trebuie să mergem mai departe”. 

Caracatița Nordis în politică și justiție. Quid prodest? (SpotMedia)

Dacă soții Vicol- Ciorbă sunt sau nu vinovați va stabili instanța de judecată, deocamdată ei se bucură de prezumția de nevinovăție, la fel ca toți ceilalți suspecți în dosarul Nordis. Uriașul caz excede însă cu mult chestiunea strict penală. Cel puțin la fel de gravă este complicitatea politică și, din ce în ce mai evidentă, cea din sistemul judiciar.

Recorder a scris despre schema Nordis în toamna anului trecut, însă dosarul in rem de la DIICOT a fost deschis încă din 2023. 

Faptele imputate au început încă din 2018, potrivit parchetului și numeroși păgubiți spun că au depus plângeri, fără niciun rezultat însă. Între timp, dna Vicol a ajuns deputată și chiar președinta Comisiei Juridice din Camera Deputaților.

Ce a împiedicat atâta vreme DIICOT să treacă la treabă?

SpotMedia remarcă o coincidență: potrivit presei, fosta șefa a DIICOT, dna Giorgiana Hosu, este avocată a dlui Ciorbă în alte spețe, nu în acest dosar.

Surse din sistem spun că procurorul de caz a încercat de mai multă vreme să avanseze cu dosarul, însă nu a fost lăsat. 

Cel mai grav indiciu stă chiar în vorbele dnei Vicol, reproduse în transcrierea unei interceptări redată în referatul prin care procurorul cere arestarea preventivă.

„Am aflat, mi-a zis o amică bună de-a mea care lucrează undeva că să mă pregătesc că vor să-l ia pe ăsta din casă” sau „ne trezim la șase dimineața în fiecare dimineață de când ne-au anunțat că vin de la DIICOT să-l ia din casă”.

Dna Vicol și-a schimbat telefonul cu numai o zi înainte de percheziția domicilară când a predat noul telefon, după cum se arată în referat.

O întrebare de 2,4 mld. euro: ce se întâmplă cu exporturile româneşti în SUA dacă administraţia Trump impune tarife vamale pe produsele din Uniunea Europeană? (Ziarul Financiar)

România exportă bunuri în valoare de 2,4 mld. euro către SUA, conform ultimelor date, din 2024, citate de ZF.

Deficitul comercial al SUA în relaţia cu România este de 1,2 mld. dolari în medie, anual – or scandalul comercial de aici pleacă, de la deficitele pe care SUA le au în relaţia cu UE, Canada, Mexic sau China. Cum spune Trump: Noi cumpărăm totul de la ei, dar ei nu cumpără nimic de la noi. Totuşi, dacă industria lor de armament este înfloritoare, este şi pentru că UE îi cumpără armele. Flota militară aeriană a României este compusă azi doar din F-16, iar România va cheltui cam 3 miliarde de dolari pentru achiziţia aeronavelor F-35.

În structură, cea mai mare parte a bunurilor importate de România din America este formată din armament de tipul sistemelor de rachetă sau muniţie, împreună cu aeronave de luptă. Pe de altă parte, România exportă, în cea mai mare parte, anvelope pentru industria auto americană sau produse industriale precum ţevile de sudură.

Pour écouter des épisodes au contenu explicite, connectez‑vous.

Recevez les dernières actualités sur cette émission

Connectez‑vous ou inscrivez‑vous pour suivre des émissions, enregistrer des épisodes et recevoir les dernières actualités.

Choisissez un pays ou une région

Afrique, Moyen‑Orient et Inde

Asie‑Pacifique

Europe

Amérique latine et Caraïbes

États‑Unis et Canada