
44 episodes

Vranckx & Byloo VRT NWS
-
- News
-
-
4.8 • 212 Ratings
-
Conflictjournalist Rudi Vranckx en radiopresentator Vincent Byloo maken de stand van de wereld op. Waar slaat de koorts toe, en waar groeien bloemen op de ruïne? Ze hebben het over de Arabische wereld, natuurlijk, maar evengoed over het hart van Europa of de klauwen van de Russische beer. Of dat uitstekende boek dat ze gelezen hebben. Dat allemaal op zoek naar het bredere verhaal.
-
Wat als het Westen er géén zootje van had gemaakt in het Midden-Oosten?
Sykes-Picot: voor velen in het Midden-Oosten klinkt het als een vloek. Logisch ook, want in dat verdrag werd na de Eerste Wereldoorlog de hele regio met één pennenhaal hertekend volgens de koloniale wensen van het Westen. Heel wat conflicten die de streek tot vandaag teisteren, zijn toen ontstaan. De gast van deze week, historicus Pieter Trogh, weet er alles van. Hij maakte er voor het In Flanders Fields-museum een tentoontstelling over.
-
Waar gaan al die wapens voor Oekraïne naartoe na de oorlog?
Het Westen stuurt massaal wapens naar Oekraïne. Maar wat na de oorlog? Wapens uit de oorlogen in de Balkan, Afghanistan en Libië zijn nadien op de zwarte markt beland, of in handen van terroristen. Ze zijn zelfs opgedoken bij de aanslagen in Parijs. Hoe voorkomen we dat dat opnieuw gebeurt? Rudi Vranckx en Vincent Byloo vragen het aan hun gast Diederik Cops van het Vlaams Vredesinstituut. (En o ja, wat de concerttip op het einde van de aflevering betreft: alle info op www.kalliopegent.be!)
-
De taliban veranderd? De vrouwen van Afghanistan weten wel beter
Toen ze in augustus Kaboel overnamen, verzekerden de taliban de wereld dat ze veranderd waren. Maar daar blijkt steeds minder van aan. Ondanks herhaaldelijke beloften blijven meisjesscholen gesloten, vrouwen mogen niet meer alleen het huis uit en nieuwslezeressen moeten hun gelaat bedekken. Gast Mariyam Safi schrikt er niet van. Zij ondervond het bewind van de taliban aan de lijve, toen ze opgroeide in het Afghanistan van de jaren negentig.
-
Zal Assad ooit veroordeeld worden voor de chemische wapens tegen zijn eigen volk?
Zelf zal hij beweren dat het nooit is gebeurd, of dat de rebellen de schuldigen waren. Maar het is nu voor eens en voor altijd duidelijk: tijdens de oorlog in Syrië vergiftigde president Assad systematisch zijn eigen bevolking met chemische wapens. In hun nieuwe documentaire "Syrië, de giftige oorlog" onderzoeken Rudi Vranckx en Inge Vrancken een van de grootste oorlogsmisdaden van de afgelopen decennia. In Vranckx & Byloo vertellen ze over hun onderzoek.
-
Hoe kijken Afrika en de Golfstaten naar de oorlog in Oekraïne?
In maart stemde de wereld overweldigend voor een VN-resolutie die Rusland opriep om de oorlog in Oekraïne te beëindigen. De hele wereld? Nee. Onder andere 17 Afrikaanse landen en vier uit het Midden-Oosten onthielden zich. Het was een wake-upcall: blijkbaar doet de rest van de wereld niet (meer) zomaar wat het Westen wil. Hoe komt dat? En hoe kijken die landen dan naar het conflict? Vragen voor de gast van deze aflevering, Jago Kosolosky, hoofdredacteur van MO* Magazine.
-
Wat als Iran een kernbom maakt?
Terwijl de wereld met ingehouden adem Rusland in de gaten houdt, onderhandelt het Westen in Wenen met een andere kernmacht, Iran. Op de agenda: een nieuwe nucleaire deal. Maar hoe dicht staat Iran eigenlijk bij een kernbom? Waarom zou het zo'n bom ontwikkelen als het eigenlijk liever een nieuwe deal wil? En wat zouden de gevolgen voor de regio zijn als Iran toch doorzet? Veel vragen, die Rudi en Vincent deze week voorleggen aan Tom Sauer, politicoloog en kernkenner aan de Universiteit Antwerpen.
Customer Reviews
Dankjewel
Beste Rudy en Vincent,
Ik luister geboeid naar jullie leerrijke, intense en uiterst boeiende reportages.
Jullie onderzoek en kritische blik op wat er zich afspeelt in de wereld is zo belangrijk in deze tijden.
Dankjewel om dit met ons te delen.
Vrolijke groeten,
Loes
Leonard Peijffer
Wat een schitterend interview.
Geweldige podcast
Wanneer komt er een nieuwe aflevering? 😃