144 episodes

Elke maand een tijdloos gesprek voor mensen met een hongerig hoofd.

Dit is de gratis podcast van Zwijgen is geen optie met previews van al onze gesprekken.

Wil je de volledige gesprekken? Word lid via https://zwijgenisgeenoptie.be

Zwijgen is geen optie Weddingstreet Media

  • Society & Culture
  • 4.7 • 160 Ratings

Elke maand een tijdloos gesprek voor mensen met een hongerig hoofd.

Dit is de gratis podcast van Zwijgen is geen optie met previews van al onze gesprekken.

Wil je de volledige gesprekken? Word lid via https://zwijgenisgeenoptie.be

  Meikeminne Clinckspoor: Het belangrijkste publiek

  Meikeminne Clinckspoor: Het belangrijkste publiek

  Meikeminne Clinckspoor is een Belgische filmmaker die genomineerd werd voor een Kids Emmy Award met haar prachtige reeks Dropje. We vonden daar geen enkel artikel over in het media-archief. Dat is op zich reden genoeg voor een gesprek.
  Het werd een heel mooi en oprecht gesprek over kinderfilms maken, over authenticiteit en zweverigheid, over magie en de achterkant van de coulissen, over manipuleren versus orkestreren, over smalltalk en durven voelen.
  Een gesprek voor iedereen die zich soms eens raar of anders voelt.
   
  Lees meer over het gesprek: https://zwijgenisgeenoptie.be/meikeminne-clinckspoor
   
  Hoofdstukken
  (0:46) Hoofdstuk 1: Voor den homeMeikeminne vertelt over haar jeugd en hoe ze de passie voor filmmaken te pakken kreeg. Over haar moeder die 'echte' films meebracht naar huis en een camera.
  (4:51) Hoofdstuk 2: Een veilig kaderOver representatie en alle soorten kinderen zien op televisie. Over de authenticiteit en de puurheid van het werken met kinderen. Over het belang van casting.
  (10:47) Hoofdstuk 3: De fietsrem en de glimlachOver het contrast tussen voor en achter de coulissen. Over het maken van Dropje. Over praktische effecten in tegenstelling tot digitale effecten.
  (17:12) Hoofdstuk 4: Manipuleren of achterover leunenOver het woord manipuleren en een meer positieve invulling ervan. Over de kracht van niets doen en de dingen laten gebeuren. Over jezelf een plaats geven, over ambitie en bescheidenheid.
  (22:51) Hoofdstuk 5: Er is altijd een keuzeOver de boodschap die Meikeminne in haar werk probeert te steken. Over de dood van haar moeder en de impact op haar werk en leven. Over raar gevonden worden en je afzetten tegen de norm.
  (28:39) Hoofdstuk 6: De sparkOver smalltalk en leven op automatische piloot. Over haar zoektocht naar echtheid bij mensen en de parallel met Zwijgen is geen optie.
  (30:50) Hoofdstuk 7: KinderfilmsOver Meikeminnes Emmy-nominatie met Dropje en haar gevoel over de serie die won. Over allerlei soorten televisie voor allerlei soorten kinderen. Over de traagheid en de métier. Over wat Dropje met mensen deed tijdens Corona.
  (36:13) Hoofdstuk 8: Daar ben jeOver geen zin hebben om te voelen versus gevoelens laten zijn. Over durven huilen en weten dat je niet samenvalt met wat je voelt.

  • 22 min
  Alexander D’Hooghe: Een kathedraal voor iedereen

  Alexander D’Hooghe: Een kathedraal voor iedereen

  Dit eerste gesprek van het seizoen wordt gevoerd door Anneleen de Bonte. Zij sprak met Alexander D'Hooghe, de intendant van de Oosterweelverbinding. Waar ze het niet over hadden: de Oosterweelverbinding.
  Over wat dan wel? Over van die vragen zonder antwoord. Als je een stad hertekent, wie houdt de pen dan vast? Iemand gemotiveerd door eigenbelang of liever door het algemeen belang. En wie beslist wat het algemeen belang is? En kan je tegen armoede zijn maar voor ongelijkheid? Of hangt dat af van je rekeninguittreksels?
  Aan de oppervlakte lijken Alexander en Anneleen het bijna eens. Maar verwar beleefdheid niet met consensus. Luister met ons mee in de coulissen.
  Lees hier meer over het gesprek: https://zwijgenisgeenoptie.be/alexander-dhooghe
  Hoofdstukken
  (1:35) Hoofdstuk 1: ZelfzorgOver Alexanders moeder die hem op jonge leeftijd leerde mediteren. Over andere manieren om recht te blijven staan in de zoektocht naar oplossingen voor de grootste problemen van onze tijd.
  (4:30) Hoofdstuk 2: Ontworteling en empathieOver vervreemding en ontworteling als oorzaken van emancipatie. Over gemeenschapsvorming en nationalisme. Over empathie als basis voor solidariteit, maar ook als gevangenis.
  (11:13) Hoofdstuk 3: Vier het verschilAlexander praat over stedenbouw als een fundamenteel politiek vak. Over de consensus dat we allemaal dicht op elkaar in steden moeten gaan leven en hoe hij daar niet mee akkoord gaat. Over hoe hij zijn vak invult. Over pragmatiek als noodzaak om de grote problemen op te lossen.
  (17:13) Hoofdstuk 4: De moeilijkste revolutieAnneleen en Alexander denken na over huren en wonen en hoe je huisbezit zou kunnen loskoppelen van grondbezit. Over hoe iedereen op het eind van z'n leven een huis betaald heeft. Over daklozen en het precariaat.
  (23:43) Hoofdstuk 5: ErfzondeAnneleen en Alexander beginnen van mening te verschillen. Anneleen denkt een gemeenschappelijke oorzaak te zien voor de sociale en klimaatcrises (en dus misschien ook een gemeenschappelijke oplossing). Alexander ziet dat als het gevolg van een katholiek schuldgevoel.
  (26:19) Hoofdstuk 6: GeldHier wordt het spannend. Anneleen noemt geld een fictie. Alexander vindt geld energie die je ten goede kan gebruiken. Anneleen vindt dat geld zich, in tegenstelling tot energie, steeds meer concentreert. Alexander is mee maar ziet geen geweldloze uitweg.
  (37:19) Hoofdstuk 7: Ongelijkheid of armoede? Een interessant gedachte-experiment over de vraag of er iets mis is met ongelijkheid als de armoede gelenigd is. Over destabilisering en de vraag wat dan billijk is.
  (41:45) Hoofdstuk 8: Rijke mensenAnneleen worstelt met de vraag of er iets mis is met schandelijke rijkdom. Moeten we filantropie toejuichen of moet de overheid beter herverdelen?
  (44:55) Hoofdstuk 9: Wiens brood men eetAnneleen vraagt door naar de projecten waarop Alexander werkt en in hoeverre hij een positieve impact kan hebben, als die bijvoorbeeld zou ingaan tegen het belang van de investeerder.

  • 17 min
  Thomas Hertog: Zonder vragen geen geschiedenis

  Thomas Hertog: Zonder vragen geen geschiedenis

  In dit reüniegesprek met Thomas hadden we het voornamelijk over het laatste hoofdstuk van zijn boek Het ontstaan van de tijd. Over hoe zijn theorie de wetenschap weer onder de mensen brengt en hoe hij daarmee een antwoord geeft op de vervreemding waar Hannah Arendt voor waarschuwde.
   
  Lees hier meer: zwijgenisgeenoptie.be/thomas-hertog-reunie/
   
  Hoofdstukken
  (2:05) Hoofdstuk 1: Tijd heeft een oorsprong
  Over de voorzet die George Lemaître in 1931 gaf en over hoe Thomas de bal samen met Stephen Hawking binnen kopt in zijn boek. Over de band met Stephen en hoe Thomas van een wroetende mol veranderde in een cartograaf.
  (12:59) Hoofdstuk 2: Grenzen aan wat we kunnen weten
  Over de essentie van het boek van Thomas en de implicaties voor de wetenschap. Over de kwantumtheorie, toegepast op de oerknal en hoe die grenzen stelt aan wat we kunnen weten. Over de darwiniaanse evolutie van natuurwetten. Over de geschiedenis die (letterlijk) pas vorm krijgt als je er een vraag aan stelt.
  (24:33) Hoofdstuk 3: We komen er sterker uit
  Over hoe deze theorie de vervreemding, waar Hannah Arendt bang voor was, countert. Over de gevolgen van het nieuwe paradigma dat Thomas voorstelt en over hoe zijn collega's teleurgesteld zouden kunnen zijn. Over zijn tegenargument dat het loslaten van de zoektocht naar de wet der wetten de wetenschap juist sterker kan maken.
  (33:18) Hoofdstuk 4: How to prove you wrong?
  Over hoe dit nieuwe paradigma zou kunnen slagen of falen. Over de kwantumtheorie die plots veel intuïtiever voelt en zou kunnen aansluiten bij de complexiteit en de onzekerheid van ons dagelijks leven.
  (42:34) Hoofdstuk 5: Waar is die brug?
  Over de link tussen wetenschap en maatschappij en wat de coronacrisis met die link gedaan heeft. Over hoe het anders zou kunnen en over de mogelijke gevolgen mochten we die brug niet bouwen.

  • 52 min
  Nadia Fadil: Samenleven ondanks de verschillen

  Nadia Fadil: Samenleven ondanks de verschillen

  In dit reuniegesprek met Nadia hadden we het over het wokedebat en over polarisering, zonder dat het woord valt. Over waarom we beter de racistische nonkel op het familiefeest met rust laten en over hoe je dan wel geëngageerd kan zijn.
   
  Lees hier meer: zwijgenisgeenoptie.be/nadia-fadil-reunie/
   
  Hoofdstukken
  (3:14) Hoofdstuk 1: Als jouw waarheid tot perspectief wordt herleid Nadia vertelt over haar evolutie van tegenstem tot onafhankelijk onderzoeker en hoe ze ontsnapte aan de klauwen van het mainstream wokedebat
  (11:29) Hoofdstuk 2: De racistische nonkel Daar is hij weer, onze aller racistische nonkel als de oermetafoor voor de tegenstander in ons dagelijks leven. Nadia vertelt hier heel helder waarom we die nonkel misschien wel beter met rust laten en zo kiezen voor de goede vrede op het familiefeest.
  (18:09) Hoofdstuk 3: Sensorieel samenleven Hoe ziet dat samenleven met en ondanks de verschillen er in de praktijk uit? En hoe vermijden we dat het een beschavingsoorlog wordt? En wat doen we met dat ongemakkelijke gevoel als we een collega zien bidden?
  (29:57) Hoofdstuk 4: Everyday securitazation Dit gaat over het rapport dat Nadia in 2023 publiceerde. Over het effect van veiligheidsmaatregelen op de levens van enkele moslims die op een lijst terecht kwamen. Het gaat verder over hoe de moslimgemeenschap omgaat met dat in de gaten gehouden worden.
  (37:48) Hoofdstuk 5: We leven in twee werelden Nadia schetst een heel mooi beeld van twee jongens die in dezelfde klas zitten maar toch in totaal verschillende werelden leven. Dit hoofdstuk doet je helemaal anders kijken naar radicalisering en de preventie ervan.
  (44:37) Hoofdstuk 6: De cirkel open houden Over de politiek en hoe ze met de meerstemmigheid om zou moeten gaan. Over Nadia's strijd tegen dehumanisering en criminalisering. Over haar onderzoek dat haar kiest en niet omgekeerd.

  • 55 min
  Eva Rovers: Mensen zijn niet gevaarlijk

  Eva Rovers: Mensen zijn niet gevaarlijk

  Met Eva hadden we het over het schrijven van biografieën, over hoe we oordelend naar het verleden kijken en niet naar de toekomst. Over de angst voor de burger en wat er gebeurt als je burgers wel serieus neemt. Over politieke participatie.
  Lees hier meer over het gesprek: zwijgenisgeenoptie.be/eva-rovers
  Hoofdstukken
  (0:00) Intro
  (3:13) Hoofdstuk 1: Feit en fictieOver Boudewijn Büch en zijn verhalen. Over de biografie die Eva schreef, waarin ze koos niet te proberen nagaan wat echt gebeurd was en wat niet, maar juist mild keek naar de verhalen die hij vertelde en wat erachter zou kunnen gezeten hebben. Over hoe we allemaal de werkelijkheid verdraaien om een gevoel over te brengen.
  (11:26) Hoofdstuk 2: Waarom biografieën?Over Helene Krüller-Müller die er nooit voor gekozen heeft om haar persoonlijke brieven publiek te maken. Over de verantwoordelijkheid van de biograaf en het nut van biografieën om ons een minder zwart-wit beeld van het verleden te geven. Over de grote gebeurtenissen zien door de ogen van individuen.
  (18:27) Hoofdstuk 3: Druppel in de oceaanOver Eva's beweging van het verleden naar de toekomst. Over de vraag hoe je met de toekomst bezig kan zijn in deze woelige tijden, wetende dat je eigen impact zo klein is en dat je de resultaten van je activisme misschien wel nooit zal zien.
  (26:15) Hoofdstuk 4: VoorouderOver doemdenken en wegkijken van de miserie om overeind te blijven. Over de onmacht van het individu en de macht van het collectief om iets te veranderen.
  (37:46) Hoofdstuk 5: Debat of dialoogOver het burgerberaad rond de klimaattransitie dat Eva mee organiseerde in Amsterdam. Over wat er gebeurt als mensen de ruimte krijgen om ervaringen te delen. Over polarisering en verharding en de geschiedenis van de sociale strijd die altijd gepaard ging met geweld. Over hoe het anders zou kunnen.
  (45:12) Hoofdstuk 6: Angst voor de burgerOver de gemiddelde politicus die het goed bedoelt, maar gevangen zit in een systeem dat op korte termijn denkt en grote problemen voor zich uit schuift. Over inspraak die enkel de roepers aan het woord laat en daardoor bij de politicus een eenzijdig beeld geeft van een boze burger die vooral niet te veel te zeggen mag hebben. Over het mensbeeld dat achter dit denken zit en het alternatief dat deze vicieuze cirkel zou kunnen doorbreken.

  • 57 min
  Nozizwe Dube: Geen water bij de wijn

  Nozizwe Dube: Geen water bij de wijn

  In dit reüniegesprek met Nozizwe hadden we het over haar rechtenopleiding, haar korte uitstap naar de politiek, over het dekoloniseren van de KU Leuven en over haar recent werk rond intersectionaliteit.
  Lees hier meer over het gesprek: zwijgenisgeenoptie.be/nozizwe-dube-reunie
  Hoofdstukken
  (2:04) Hoofdstuk 1: SuitsOver de master Rechten die Nozizwe volgde aan de KU Leuven en de trend om daarna een bijkomende master te doen die dan niet altijd even betaalbaar blijkt te zijn. Over de opleiding die vooral focust op de glamoureuze advocaat en niet op pakweg mensenrechten.
  (6:28) Hoofdstuk 2: Some things you just can't reformOver Nozizwe's avontuur in de lokale politiek van Tervuren en hoe dat haar huidige visie op de politiek heeft gevormd. Over de dunne lijn tussen instanties van binnenuit proberen veranderen en gebruikt worden om de status-quo te bevestigen. Over de onmogelijkheid om bepaalde structuren te hervormen.
  (13:29) Hoofdstuk 3: UNDIVIDEDOver de studentenvereniging die Nozizwe aan de KU Leuven oprichtte. Over het manifest dat de vereniging schreef over dekolonisatie en wat dat betekent in de context van een universiteit. Over cancellen versus verrijken.
  (21:50) Hoofdstuk 4: Niet wetenschappelijkOver het argument dat de dekoloniale ideeën niet wetenschappelijk zouden zijn en wat dat betekent. Over een ander idee dat dat verwijt krijgt: intersectionaliteit.
  (28:49) Hoofdstuk 5: Right the wrongsOver het doctoraat van Nozizwe dat onderzoekt hoe de EU en het Hof van Justitie omgaan met intersectionele discriminatie vandaag. Over de problemen van het huidige wettelijk en juridisch kader. Discriminatie op basis van verschillende gronden kan alleen één voor één bekeken worden. En de regelgeving is zo versnipperd dat er geen complexe vormen van discriminatie aan bod kunnen komen op een eerlijke manier.

  • 40 min

Customer Reviews

4.7 out of 5
160 Ratings

160 Ratings

rggus ,

Eindelijk … first seek to understand before being understood

Heerlijk formaat waarbij boeiende mensen in alle rust hun zeg kunnen doen. Het voelt juist en goed eerst iemand echt uit te laten praten, zonder onderbroken te worden. First seek to understand before being understood - een wijze raad van Covey die me al op ontelbare momenten tot bijkomende inzichten heeft laten komen. Niet dat ik met iedereen akkoord ben - maar elke aflevering heb ik iets (of veel) opgestoken. Inzicht en begrip opbouwen via het venster waardoor de gasten in deze podcast naar de wereld kijken is verrijkend. Hopelijk een podcast die nog jaren kan doorgaan.

Liesl149 ,

De allerschoonste podcast

Spreken is zilver, zwijgen is goud.
Maar zwijgen is geen optie.
Luisteren en durven antwoorden ik zo’n schoon evenwicht...

Ptr-s ,

Heel boeiende onderwerpen op boeiende manier gebracht

Goeie gasten, maar ook hele goeie interviewers. Op een hele rustige en heldere manier worden de zaken bekeken, met ook interessante vragen. Hele goeie audiokwaliteit.

Top Podcasts In Society & Culture

AudioCollectief SCHIK
Stop It Now
Radio 1
Radio 1
VRT MAX
France Inter

You Might Also Like

Radio 1
Wim Oosterlinck
De Standaard
Radio 1
De Morgen
Universiteit van Vlaanderen