193 episodes

Oprechte gesprekken met bewonderenswaardige mensen over de belangrijkste vragen van deze tijd.

Bijdragen, tips of vragen via jowkes@zwijgenisgeenoptie.be

Zwijgen is geen optie Weddingstreet Media

  • Society & Culture
  • 4.7 • 155 Ratings

Oprechte gesprekken met bewonderenswaardige mensen over de belangrijkste vragen van deze tijd.

Bijdragen, tips of vragen via jowkes@zwijgenisgeenoptie.be

  Is innovatie goed?

  Is innovatie goed?

  Het was nochtans allemaal goed bedoeld.

  Hij had de furby ontworpen als een vriend voor kinderen. Als de vriend die hij zelf nooit had. De vriend die hem zou troosten als hij zich eenzaam voelde.

  Toen hij artificiële intelligentie toevoegde was dat om de furby nog beter op de noden van het kind te laten inspelen. Hij wilde eenzaamheid voor eens en altijd de wereld uit helpen. En dat er best een grote afzetmarkt voor bestond, was mooi meegenomen.

  Wist hij veel dat de furby een kortere route naar zijn doel zou vinden. Dat de snelste en meest efficiënte weg naar een wereld zonder eenzame kinderen bestond uit het uitroeien van alle volwassen en het in een eeuwige, gelukszalige slaap brengen van alle kinderen.

  We vertellen dit soort Frankensteinverhalen al sinds Frankenstein. Tegelijk heeft innovatie ons zo veel mooie dingen gebracht: zonnepannelen, vegetarische speckjes, boomherkenningsapps, ...

  Is innovatie dan de bron van al het kwaad? Of het medicijn ervoor? Of iets tussenin? Of geen van beiden? Of is er geen antwoord? Of klopt de vraag niet?
  We gaan op zoek naar in- en overzicht in een nieuwe aflevering van Moeilijke vragen.

  Lees meer over de moeilijke vraag en over de gesprekken: https://zwijgenisgeenoptie.be/is-innovatie-goed/
  Schrijf je in voor onze nieuwsbrief: https://zwijgenisgeenoptie.be/nieuwsbrief/
  Steun ons: https://zwijgenisgeenoptie.be/steun-ons/

  Fragmenten

  0:00 Intro

  3:12 Fragment 1: Geert De Jaeger
  Geert praat over de Europese regulering van GGO's. Over hoe de technologie en niet het eindresultaat van belang is en hoe daarmee alle vruchten van zijn werk in andere werelddelen geplukt worden. Over de roze pompelmoes en andere mogelijke toepassingen van CRISPR.

  6:45 Fragment 2: Hetty Helsmoortel
  Met Hetty hadden we het over toepassing van CRISPR op de mens. Over dubieuze experimenten die vandaag de dag al gebeuren en een griezelig beeld van de toekomst schetsen. Tegelijk gelooft ze in de technologie en in de mogelijkheid om bepaade genetische ziektes voor altijd de wereld uit te helpoen.

  15:02 Fragment 3: Lionel Devlieger
  Lionel introduceert een term uit de jaren '70: 'Apropriate technology.' Technologie die echt nodig is en niet enkel bestaat om mensen zich cool te doen voelen. Hij maakt een harde analyse van ons systeem dat vandaag innovatie promoot als iets inherent goed.

  • 20 min
  Het mag ook grappig zijn met Michael Van Peel

  Het mag ook grappig zijn met Michael Van Peel

  Wanneer politici entertainend willen zijn om aandacht te krijgen, worden comedians maatschappelijk relevant. Het zou de Regel van Van Peel kunnen zijn.

  Bij ons moest hij niet per se grappig zijn. Dat levert een Michael op zoals je hem nooit eerder zag en zoals wij hem het liefst zien. Inhoudelijk, geëngageerd en buitengewoon scherp.

  Naar wat we horen waaien, is zijn Vlaamse versie van The Daily Show opnieuw afgeschoten. Volgens ons is geen TV bons zo effectief als een crowdfunding gedragen door alle kwaliteitsvolle online media. Wie registreert vlaamsedailyshow.be ?

  Lees hier meer over het gesprek: https://zwijgenisgeenoptie.be/michael-van-peel/
  Schrijf je in voor onze nieuwsbrief: https://zwijgenisgeenoptie.be/nieuwsbrief/
  Steun ons via een eenmalige donatie: https://zwijgenisgeenoptie.be/doneer/
  Of word deel van ons Mecenaat: https://zwijgenisgeenoptie.be/mecenaat/

  • 38 min
  Wie is die 'wij'?

  Wie is die 'wij'?

  Volg de cijfertjes en laat ons weten waar je afhaakt.

  1. We zijn allemaal mensen.
  2. Mens-zijn is iets dat we allemaal delen.
  3. Mens-zijn betekent rennen, springen, vliegen, duiken, vallen, opstaan en weer doorgaan.
  4. We kunnen dat mens-zijn in elkaar herkennen.
  5. Vanuit die herkenning kunnen we samen praten en nadenken over onze samenleving.
  6. Vanuit dat nadenken kunnen we een schonere wereld bouwen.
  7. We moeten nieuwe kerncentrales bouwen.

  VOILA! ZIEDAAR ONS NIEUWE GEDEELDE VERHAAL. ZIE JE WEL DAT IK ALTIJD GELIJK HEB EN DE KEIZER VAN DE WERELD MOET ZIJN.

  (Maar wie is die 'wij' hierboven? Mag ik spreken voor andere mensen? Is mijn collectief verhaal wel écht collectief? En waarom zou ik dat verhaal willen schrijven? Waarom wil iedereen heel de tijd de 'ik' overstijgen door middel van de 'wij'?)

  Genoeg moeilijke vragen voor een nieuwe aflevering van Moeilijke vragen.

  Lees meer over de moeilijke vraag en over de gesprekken: https://zwijgenisgeenoptie.be/wie-is-die-wij/
  Schrijf je in voor onze nieuwsbrief: https://zwijgenisgeenoptie.be/nieuwsbrief/
  Steun ons: https://zwijgenisgeenoptie.be/steun-ons/

  Fragmenten

  0:00 Intro

  02:15 Fragment 1: Stefan Hertmans
  Stefan speculeert over de verschillende strijden die aan de gang zijn. Over groene en gele hesjes en hoe de twee heel ver uit elkaar lijken te liggen, maar eigenlijk aan elkaar gekoppeld zouden moeten worden

  06:11 Fragment 2: Olivia Rutazibwa
  Olivia vertelt over hoe witte en zwarte arbeiders uit elkaar gespeeld werden door middel van racisme, terwijl hun belangen in de sociale strijd eigenlijk dezelfde zijn.

  09:11 Fragment 3: Anaïs Van Ertvelde
  Over LGBTQIA+ en het creëren van categorieën om strijd te voeren. Over het universele dat traditioneel op een zeer specifieke manier werd ingevuld. Over hoe we een nieuw collectief verhaal zouden kunnen creëren dat rekening houdt met de specificiteiten.

  19:25 Fragment 4: Jeroen Olyslaegers
  Jeroen werpt een idee op voor een collectieve basis van waaruit zo'n collectief verhaal zou kunnen vertrekken. Pijn.

  • 23 min
  Beleefd blijven met Walter Zinzen

  Beleefd blijven met Walter Zinzen

  We zaten 3 uur in de veranda van Walter Zinzen met — u raadt het — Walter Zinzen. De beste interviewer van Vlaanderen schreef ‘Mens, erger je’, een oproep voor meer engagement.

  Waarom zou je in godsnaam een oproep schrijven voor meer engagement?

  Lees meer op https://zwijgenisgeenoptie.be/walter-zinzen/
  Steun ons: https://zwijgenisgeenoptie.be/steun-ons

  • 24 min
  Kunnen we polarisering fixen?

  Kunnen we polarisering fixen?

  Op nummer 78 woont een koppel dat even luid vrijt als ruzie maakt. Het is soms niet helemaal duidelijk wat ze juist aan het doen zijn. Zij ging rond met een petitie voor verplichte vaccinatie in de zorg, hij met eentje tegen.

  Zij vinden dat, als we focussen op de mens achter de standpunten, iedereen met iedereen zou moeten kunnen praten. En dat het die ontmoetingen zijn die ons uit deze gepolariseerde samenleving zullen leiden.

  Klopt dat? Kan iedereen met iedereen gemeenschappelijke grond vinden? En als dat zo is, moeten we dat dan ook doen?

  Onze nieuwe aflevering van Moeilijke vragen zal die vragen niet voor je oplossen, maar misschien helpt ze je wel om wat overzicht te krijgen op je hersengekronkel.

  Lees meer over de moeilijke vraag en over de gesprekken: https://zwijgenisgeenoptie.be/kunnen-we-polarisering-fixen/
  Schrijf je in voor onze nieuwsbrief: https://zwijgenisgeenoptie.be/nieuwsbrief/
  Steun ons: https://zwijgenisgeenoptie.be/steun-ons/

  Fragmenten

  Fragment 1: Tobias Leenaert
  Tobias heeft het over de neiging van mensen om hun eigen groep als superieur te zien en de groep van anderen als moreel minderwaardig. Een mening is voldoende om een persoon weg te zetten. Hij pleit voor meer begrip en haalt het voorbeeld van de flat earthers aan.

  Fragment 2: Dilara Bilgiç
  Dilara vertelt over haar ontmoeting met een aanhanger van de PVV. Ze maakt het onderscheid tussen de mens en de standpunten en ze wil vooral begrijpen. Hoe moeten we een gesprek over standpunten voeren als we niet eerst dat andere, zachtere gesprek kunnen voeren?

  Fragment 3: Nigel Williams
  Nigel geeft ons de legendarisch geworden metafoor van zijn supportersbus. Onderweg naar de matchen van Beerschot deelt hij een bus met mensen van over het hele politieke spectrum. En toch wordt er plezier gemaakt. Misschien kunnen we iets leren van deze minimaatschappij?

  Fragment 4: Fleur Pierets
  Fleur looft de openlijke strijd op Twitter en de mogelijkheid om als onderdrukte groep je stem te laten horen. Ze heeft minder lof voor de stem van de andere kant en weigert in gesprek te gaan met iemand die niet de mensenrechten als kader gebruikt. Ze geeft dat eerlijk toe en toont daarmee dat niet iedereen de luxe heeft om zich te kunnen inleven in een positie die haar wil onderdrukken.

  Fragment 5: Jaouad Alloul
  Jaouad praat over zijn heel beperkte wens: dat iedereen ten minste beleefd is tegen elkaar. Onbegrip mag bestaan, zal altijd bestaan, iedereen is anders en het is onmogelijk om iedereen conform te krijgen. Maar we kunnen toch gewoon beleefd zijn tegen elkaar?

  • 19 min
  Het mag ook leuk zijn met Ish Ait Hamou

  Het mag ook leuk zijn met Ish Ait Hamou

  Ik leerde Ish kennen als coach in het geweldige dansprogramma So You Think You Can Dance, we volgden hem vervolgens van dichtbij toen hij met zijn boeken, theatervoorstelling, kortfilms en televisieprogramma's Vlaanderen veroverde en tot bruggenbouwer werd gebombardeerd en nu mocht ik hem aan onze tafel ontmoeten. Als creatieve, lieve mens. Zeker. Maar bovenal als een messcherpe denker.

  Als m'n dochter op het strand speelt, stampt ze de aarde in haar emmertje zo hard mogelijk aan om zo tot het mooiste en meest stabiele kasteel te komen. Dat lukt (meestal).

  En zo lijkt het ook te zijn met de inzichten van Ish: de voorbije jaren hebben harde stampen uitgedeeld. Stampen die zijn inzichten en overtuigingen grondig in vraag hebben gesteld. Maar wat er nu staat, is geen vertwijfelde mens of onzekere kunstenaar. Wat er nu staat, is een stevig kasteel.

  Geniet ervan.

  Lees hier meer over het gesprek: zwijgenisgeenoptie.be/ish-ait-hamou
  Schrijf je in voor onze nieuwsbrief: zwijgenisgeenoptie.be/nieuwsbrief/
  Steun ons: zwijgenisgeenoptie.be/steun-ons/


  Hoofdstukken:

  3:28 Hoofdstuk 1: De tomaat
  Ish heeft het over het delen van ideeën en over het alleen zijn met een idee. Over gefilterd praten, nadenken over wat je zegt en of het wel jouw doel dient. Over de vorm waarin je iets brengt en de omstandigheden die de perfecte tomaat-eet-ervaring opleveren.

  11:26 Hoofdstuk 2: Van Zwitsers zakmes naar stok
  Over creatief ondernemen en de passie van Ish voor alle details van zijn projecten. Over hoe de release van een boek soms leuker is dan het schrijven. Over het creëren van ervaringen. Over efficiënt met je tijd leren omgaan en ‘neen’ leren zeggen. Over hoe Ish evolueerde van een Zwitsers zakmes met 12 functionaliteiten naar een stok waarmee hij alles kan doen.

  20:15 Hoofdstuk 3: Toegang
  Over hoe Ish ooit een een fake e-mailadres aanmaakte voor zijn fake assistent. Over de relatie tussen een kunstenaar en een producent en de onderhandelingen die die relatie bemoeilijken. Over vorm en inhoud en hoe vorm ons veel te vaak toegang geeft of ontzegt. Tot plekken, tot discotheken, tot instellingen, tot professionele opportuniteiten, tot de harten van mensen. Over de neiging om je vorm aan te passen zodat je toegang krijgt en daarna hopelijk op je inhoud wordt beoordeeld.

  30:10 Hoofdstuk 4: Nia
  Over dansen en schrijven en de rol van het gevoel. Over melodrama en overacting en de mislukte pogingen om mensen naar een gevoel te manipuleren. Over de capaciteit van de mens om authenticiteit bij de ander te detecteren. We begrijpen de Nia, de bedoelingen van iemand, zonder al te veel aanwijzingen. Over huilen op het podium.

  41:26 Hoofdstuk 5: Fix-it-Felix
  Over de oude Ish, de bruggenbouwer tegen wil en dank. De verbindende figuur die in tv-studio’s en kranten opdook en voortdurend bezig was met het fixen van onze grootste maatschappelijke problemen. Over hoe Ish die periode meemaakte en over hoe slopend het is om de verwachtingen van zoveel mensen op je schouders te dragen.

  48:50 Hoofdstuk 6: Wees dat bijpersonage
  Over de parallel tussen onze levens en een goed geschreven film. Over mensen die er geraken en anderen die halverwege gestrand zijn en over hoe we bijpersonages moeten zijn die hen over de drempels helpen. Over de beste manier om de wereld te veranderen en de verplichting om dat te doen. Dat het ok is als je het niet kan dragen en dat niet iedereen een marathon moet lopen.

  • 1 hr

Customer Reviews

4.7 out of 5
155 Ratings

155 Ratings

rggus ,

Eindelijk … first seek to understand before being understood

Heerlijk formaat waarbij boeiende mensen in alle rust hun zeg kunnen doen. Het voelt juist en goed eerst iemand echt uit te laten praten, zonder onderbroken te worden. First seek to understand before being understood - een wijze raad van Covey die me al op ontelbare momenten tot bijkomende inzichten heeft laten komen. Niet dat ik met iedereen akkoord ben - maar elke aflevering heb ik iets (of veel) opgestoken. Inzicht en begrip opbouwen via het venster waardoor de gasten in deze podcast naar de wereld kijken is verrijkend. Hopelijk een podcast die nog jaren kan doorgaan.

Liesl149 ,

De allerschoonste podcast

Spreken is zilver, zwijgen is goud.
Maar zwijgen is geen optie.
Luisteren en durven antwoorden ik zo’n schoon evenwicht...

Ptr-s ,

Heel boeiende onderwerpen op boeiende manier gebracht

Goeie gasten, maar ook hele goeie interviewers. Op een hele rustige en heldere manier worden de zaken bekeken, met ook interessante vragen. Hele goeie audiokwaliteit.

Top Podcasts In Society & Culture

Klara
Nieuwsblad
Radio 1
Radio 1
De Standaard & De Hofleveranciers
RTBF

You Might Also Like

Radio 1
Wim Oosterlinck
De Standaard
Radio 1
Radio 1
De Morgen