22 episódios

Boeken zijn nog steeds leuk om te lezen, maar welk boek zou je kunnen kiezen? Ton de Kruyff en Ria Kostelijk helpen je graag op weg.

Deze podcast van de Bibliotheek Langedijk wordt gemaakt i.s.m. Streekstad Centraal.

Mens en boek Mens en Boek

    • Artes

Boeken zijn nog steeds leuk om te lezen, maar welk boek zou je kunnen kiezen? Ton de Kruyff en Ria Kostelijk helpen je graag op weg.

Deze podcast van de Bibliotheek Langedijk wordt gemaakt i.s.m. Streekstad Centraal.

    Afl 14 (2021) - K. Schippers "Een avond in Amsterdam" en we nemen afscheid van Ton de Kruyff

    Afl 14 (2021) - K. Schippers "Een avond in Amsterdam" en we nemen afscheid van Ton de Kruyff

    Tijdens deze aflevering komt één boek aan bod: K. Schippers "Een avond in Amsterdam" en we nemen afscheid van Ton de Kruyff. Ton verhuist in de komende weken naar Roemenië en daarmee komt helaas een eind de serie Mens en Boek. 



    K. Schippers - Een avond in Amsterdam

    Een avond in Amsterdam, de eerste roman van K. Schippers, is gebaseerd op tien gesprekken met de Amsterdammer Ben ten Holter, die model stond voor de tragikomische held. In dit boek belicht K. Schippers een korte wandeling van zoveel kanten, dat het een expeditie van jaren lijkt. Gerrit Komrij in Vrij Nederland: `Dit spel verdraagt geen ketellapperswerk. Een avond in Amsterdam toont aan tot wat voor met recht adembenemend resultaat het kan leiden, wanneer het met verve wordt gespeeld. De tien gesprekken gaan, dat sprak al vanzelf, over een gebeurtenis: de wandeling van iemand, op vrijdagavond om halfzes, van kantoor naar huis. Onderweg wordt hier en daar een pilsje "gepakt". Normale routine alles, maar hoe meer je in het boek vordert, hoe spannender de zaak wordt. De schijnbaar doodgewoonste handeling bestaat uit duizenden details [...]. Een avond in Amsterdam verdient het om alom gelezen te worden, om een Bijbel voor kantoorklerken te zijn bij wijze van spreken, klerken die in hun glazen, voor eigentijds versleten bankgebouwen versuft achter machines zitten; het zou ze laten zien dat ze een Wildwest-leven leiden, eigenlijk, en dat het kleinste stofje een aardverschuiving inhoudt.

    • 23 min
    Afl 13 (2021) - Henk van Straten - Ernest Hemingway is gecanceld - Yoko Ogawa - De geheugenpolitie

    Afl 13 (2021) - Henk van Straten - Ernest Hemingway is gecanceld - Yoko Ogawa - De geheugenpolitie

    In deze aflevering:



    Henk van Straten - Ernest Hemingway is gecanceld

    Toen Julio Iglesias en ik op mijn veertigste verjaardag onder een hoopvol en dus leugenachtig lentezonnetje van de apotheek naar huis liepen zag ik voor mijn deur de twee mannen staan die verantwoordelijk zouden zijn – of toch op z’n minst indirect verantwoordelijk – voor mijn veroordeling tot zes jaar gevangenisstraf plus TBS.

    — Ze komen als geroepen, de twee dakdekkers die op de stoep staan bij de naamloze hoofdpersoon, fotocurator van een museum voor moderne kunst. Voor deze intellectueel met twee linkerhanden, aan de antidepressiva en onzeker over zijn rol als vader, ex-echtgenoot en witte man, is de wereld er alleen maar ingewikkelder op geworden. Hij wil ergens voor vechten, maar waarvoor? Ondertussen wekt zijn expositie over de schrijver Ernest Hemingway de woede op van zowel feministen, antiracisten als dierenactivisten. Steeds vaker denkt hij aan zijn vriend Semmie, die zelfmoord pleegde. Pas wanneer de pragmatische dakdekkers hem meenemen naar een training middeleeuws zwaardvechten, waar mannen gewoon mannen mogen zijn, besluit hij om het heft weer in eigen handen te nemen.



    Yoko Ogawa - De geheugenpolitie

    Op een eiland verdwijnt op mysterieuze wijze steeds meer: hoeden, vogels, boeken, rozen... En de verdwijningen blijven serieuzere proporties aannemen. Telkens wordt het straatbeeld weer wat leger en vertoont het geheugen van de inwoners grotere gaten. De enkelen die blijven herinneren, vrezen voor hun leven. Ze zijn bang voor de draconische geheugenpolitie die de taak heeft over deze collectieve vergetelheid te waken en te zorgen dat wat verdwenen is, vergeten blijft. Vervolgingen zijn aan de orde van de dag. Wanneer een jonge schrijver ontdekt dat haar redacteur in gevaar is voor de geheugenpolitie, maakt ze een schuilplaats onder haar vloer om hem te verbergen. Terwijl angst en verlies hen omringen, klampen ze zich samen vast aan haar schrijven als een laatste redmiddel om het verleden te bewaren. In De geheugenpolitie reflecteert Yōko Ogawa op totalitarisme en stil verzet, evenals op wat ons nog menselijk maakt. als steeds meer van wat wij kennen verdwijnt. Een meesterlijk verhaal over het houvast dat literatuur kan bieden, over de kracht van het geheugen en de verwoesting die wordt veroorzaakt door het verlies ervan – van een van Japans grootste schrijvers.

    • 23 min
    Afl 12 (2021) Tomas Lieske - Honderd hoge dagen - Stephen King - Later - Benji Davies - Het eiland van opa

    Afl 12 (2021) Tomas Lieske - Honderd hoge dagen - Stephen King - Later - Benji Davies - Het eiland van opa

    In deze aflevering:



    Tomas Lieske - Honderd hoge dagen

    Luuk Hefter werkt als kraanmachinist in een monsterlijk hoge torenkraan in de Arabische woestijn. Tot hij op een dag blijvend verblind wordt door een fel, onverklaarbaar hemellicht en Beethoven in zijn kraan opduikt. Terug in Nederland wordt Luuk verzorgd door zijn nichtje Mira, die in toenemende mate lijdt aan epilepsie. Zij wordt gegrepen door eenzelfde vlammende passie voor Beethoven. Tijdens een korte verliefde periode brengen ze diens gevaarlijke les in praktijk: wie het hoogste niveau wil bereiken, moet een deel van het dierbare gewone leven opofferen.

    ‘Ik kon nergens meer aan denken, niet aan haar woorden, niet aan haar verwijten, alleen maar aan hoe ik haar beet moest pakken en hoe ik moest verhinderen dat ze haar hoofd of haar armen tegen de bedrand zou slaan. Het waren beethoviaanse krachten die in haar lichaam waren gekropen en het opzweepten en rondsleurden.’

    Honderd hoge dagen is een nieuw hoogtepunt in het oeuvre van Tomas Lieske, die al vaker heeft laten zien dat het mogelijke en het onmogelijke prachtig samen kunnen gaan.



    Stephen King - Later

    Normaal ziet hij de doden maar voor een paar dagen. Maar wat als ze ervoor kiezen om langer te blijven?

    Jamie Conklin is enig kind. Als zoon van een alleenstaande moeder die lastig rond kan komen, wil hij niets liever dan een normale jeugd. Maar jammer genoeg voor Jamie is hij allesbehalve normaal…

    Geboren met een bovennatuurlijke gave die hij van zijn moeder geheim moet houden, ziet Jamie dingen die niemand anders kan zien en weet hij meer dan eigenlijk mogelijk zou moeten zijn. Wanneer een rechercheur van de New Yorkse politie hem betrekt bij de klopjacht op een moordenaar, komt Jamie opnieuw oog in oog te staan met een overledene. Maar de prijs die deze keer staat op het gebruiken van zijn gaven is veel hoger dan hij ooit had gedacht – deze geest is namelijk niet van plan weg te gaan.

    Later is een krachtig en spookachtig verhaal met ondertonen van de klassieke thriller It. Een onvergetelijke zoektocht naar wat ervoor nodig is om op te staan tegen het kwaad en al zijn gezichten.



    Benji Davies - Het eiland van opa

    Het eiland van opa is prachtig en troostrijk boek over het verliezen van een dierbare.

    Na zijn succesvolle prentenboek De kleine walvis verschijnt van Benji Davies nu Het eiland van opa, over het verliezen van een dierbare.

    Het eiland van opa is prachtig en troostrijk boek en toont aan dat de mensen van wie we houden altijd bij ons in de buurt blijven - ook al zijn ze ver, ver weg.

    Het eiland van opa is bekroond met de prestigieuze World Illustration Award 2015. Eerder ontving Davies voor zijn prentenboek De kleine walvis Oscar's First Book Prize. Zijn werk wordt over de hele wereld uitgegeven

    • 22 min
    Afl 11 (2021) Haruki Murakami - Eerste persoon enkelvoud - Tommie Niessen, Loes Wouterson - Kastanjehove - John Condon - De piraten komen!

    Afl 11 (2021) Haruki Murakami - Eerste persoon enkelvoud - Tommie Niessen, Loes Wouterson - Kastanjehove - John Condon - De piraten komen!

    In deze aflevering:

    Haruki Murakami - Eerste persoon enkelvoud

    In elk verhaal van ‘Eerste persoon enkelvoud’ deelt de ik-figuur een uniek fragment van zijn werkelijkheid met ons. Het is Murakami op zijn zuiverst: bevreemdend, troostrijk, geestig, ontroerend.

    In de verhalenbundel ‘Eerste persoon enkelvoud’ van Haruki Murakami verandert een toevallige ontmoeting op een parkbankje in een raadselachtig wiskundig onderhoud dat de verteller decennia later nog bezighoudt. Een naamloze, oudere man denkt terug aan twee bepalende liefdes uit zijn jeugd. Een reiziger in een aftandse herberg wordt deelgenoot van de romantische ontboezemingen van een melancholieke aap. In de acht verhalen in ‘Eerste persoon enkelvoud’ is steeds een klassieke Murakamiëske ik-figuur aan het woord die een uniek fragment van zijn werkelijkheid met ons deelt. Het is Haruki Murakami op zijn zuiverst: bevreemdend, troostrijk, weemoedig, geestig, ontroerend. Barack Obama schreef over de korte verhalen in ‘Mannen zonder vrouw’: ‘Je zult erdoor ontroerd raken, en in verwarring, en soms met meer vragen achterblijven dan antwoorden.’ Deze zinnen kun je gerust betrekken op het hele universum van Haruki Murakami, dat zich in al zijn schitterende bevreemding ontvouwt in de bundel ‘Eerste persoon enkelvoud’.



    Tommie Niessen, Loes Wouterson - Kastanjehove

    Kastanjehove van Tommie Niessen en Loes Wouterson is een echte feelgood roman, gebaseerd op de belevenissen van de populairste verpleegkundige van Nederland. Voor de lezers van Hendrik Groen.

    In Kastanjehove van Tommie Niessen weet de negentienjarige Thomas niet goed wat hij wil met zijn leven. Hij is al met drie opleidingen gestopt. Op advies van zijn moeder is hij nu begonnen aan een opleiding in de zorg. Zijn eerste stage is hij goed doorgekomen, maar zijn tweede stage in een verpleeghuis blijkt een stuk pittiger… Thomas komt erachter wat het echt betekent om in de zorg te werken: strakke roosters, vermoeide collega’s, eigenzinnige bewoners en vreemde regeltjes. En daar blijft het niet bij, want naast de gebruikelijke drukte in verpleeghuis Kastanjehove staat er iets op de planning wat een enorme impact zal hebben op de bewoners: een verbouwing.

    Meningsverschillen tussen collega’s, de bewoners en de directie van Kastanjehove leiden tot veel onrust en onzekerheid. Voor Thomas is het al moeilijk om te begrijpen wat er allemaal gebeurt in de zorg. Laat staan wat er nu gaat veranderen in Kastanjehove. Maar hoe langer hij er werkt, hoe meer grip hij erop krijgt, en Thomas krijgt steeds meer plezier in zijn werk. Eindelijk heeft hij iets gevonden wat bij hem past en dat voelt goed. Met hulp van bewoners borrelt er een strijdplan op. Kan hij dit ook ten uitvoer brengen?

    Kastanjehove is een heerlijke, ontroerende en humoristische roman, gebaseerd op de ervaringen van Tommie Niessen en geschreven door Loes Wouterson.



    John Condon - De piraten komen!

    Snel, verstop je! De piraten komen eraan! Of toch niet? Tom kijkt altijd uit over de zee, om te kijken of er misschien piraten onderweg zijn naar het dorp. Maar altijd als hij denkt dat hij iets ziet en alarm slaat, is er niets aan de hand. Iedereen in het dorp gelooft niets meer van Toms waarschuwingen. Maar wat als er straks echt piraten aankomen? John Condon schreef een grappig verhaal met een wel heel onverwachte twist aan het einde. Matt Hunt maakte hiervoor zijn illustraties, met verf, krijt, pennen én een computer!

    • 20 min
    Afl 10 (2021) Marly van Otterloo - Tong - Robert Harris - V2 - Linda Sarah & Benji Davies - Het kartonnen kasteel

    Afl 10 (2021) Marly van Otterloo - Tong - Robert Harris - V2 - Linda Sarah & Benji Davies - Het kartonnen kasteel

    In deze aflevering: 

    Marly van Otterloo - Tong

    Als de 27-jarige Fee na de plotselinge dood van haar moeder ontdekt dat die altijd heeft gelogen over de oorzaak van het verlies van haar tong, gaat ze op zoek naar haar moeders geheimen. Wanneer de 27-jarige Fee na de plotselinge dood van haar moeder ontdekt dat die altijd heeft gelogen over de oorzaak van het verlies van haar tong, wil ze de waarheid boven water. Wat gaat er schuil achter haar moeders geheim en is er nog meer niet waar? TONG is een intrigerende, strak gecomponeerde pageturner over een complexe moeder-dochter-relatie.



    Robert Harris - V2

    Aan het einde van de oorlog geloofde Adolf Hitler nog stellig in een overwinning door middel van zijn nieuwste V2-raketten. Deze konden een explosieve lading van meer dan 1000 kilo met drie keer de snelheid van het geluid vervoeren. De nieuwe raket had ook een enorm bereik, net genoeg om vanuit de bossen van Den Haag de Engelse hoofdstad te bereiken.

    In november 1944 wordt de Duitse wetenschapper Rudi Graf naar de Hollandse kust gestuurd. Graf werkte ooit samen met Wernher von Braun aan een ruimteraket, maar is inmiddels het brein achter de onvoorspelbare en dodelijke V2. Zijn afkeer van de oorlog zorgt er echter voor dat hij in Scheveningen al snel verdacht wordt van sabotage.

    De bombardementen op Londen eisen vreselijk veel slachtoffers, en de Engelse regering besluit om een groep jonge vrouwen naar Vlaanderen te sturen in een wanhopige poging om de Duitse raketten uit te schakelen. Kay Caton-Walsh is een officier van de WAAF en zal met gevaar voor eigen leven moeten achterhalen waarvandaan de V2-raketten precies worden afgevuurd.



    Linda Sarah & Benji Davies - Het kartonnen kasteel

    Edo en Bart zijn dikke vrienden. Ze spelen altijd samen. Op een dag komt er een nieuwe jongen, Kai. Hij wil ook meedoen. Maar Bart weet niet of hij daar wel zin in heeft. Bart voelt zich buitengesloten en gaat verdrietig terug naar huis. Niet veel later wacht hem een bijzondere verrassing...



    Een voor kleuters herkenbaar verhaal over vriendschap, met sfeervolle illustraties van Benji Davies en poëtische tekst van Linda Sarah.

    • 17 min
    Afl 09 (2021) - Adriaan van Dis - KliFi Simon Kuper - De vrolijke verrader Oliver Jeffers - Samen hier

    Afl 09 (2021) - Adriaan van Dis - KliFi Simon Kuper - De vrolijke verrader Oliver Jeffers - Samen hier

    In deze aflevering: 

    Adriaan van Dis - KliFi

    In ‘KliFi’ van Adriaan van Dis zijn De Oranjes verjaagd, de republiek Nederland likt haar wonden na een orkaan en het volk schikt zich in een president die ontkennen tot kunst heeft verheven. Jákob Hemmelbahn, zoon van Hongaarse vluchtelingen, verbaast zich over de gelatenheid van zijn medeburgers. Geheel tegen zijn aard verzet hij zich en geeft hij een stem aan de slachtoffers van een lokale overstroming. ‘KliFi’ is een bitter vrolijke vertelling over uit de pas lopen, over onze neiging tot aanpassen en veinzen, en over lastige vriendschappen.



    Simon Kuper - De vrolijke verrader

    George Blake (Rotterdam, 1922) was een van de belangrijkste dubbelspionnen tijdens de Koude Oorlog. Hij zat in het Nederlandse verzet, vluchtte in 1942 naar Engeland waar hij voor de MI6 ging werken. Later bekeerde Blake zich tot het communisme en werd KGB-spion. Na zijn ontmaskering in 1961 werd hij tot 42 jaar gevangenisstraf veroordeeld. Vijf jaar later wist hij op spectaculaire wijze uit de Engelse gevangenis te ontsnappen en ontkwam via de DDR naar Moskou, waar hij sindsdien woont en een Russische held werd. Simon Kuper interviewde hem uitgebreid in Moskou. Blake mag dan liters bloed aan zijn handen hebben, hij bleek een charmante en bedachtzame man.



    Oliver Jeffers - Samen hier

    Dit prentenboek maakte Oliver Jeffers voor zijn zoon. De boodschap is universeel: ‘De wereld kan een verwarrende plek zijn. Maar eigenlijk is het ook heel simpel: je hoeft alleen maar aardig te zijn.’



    Samen hier is een liefdevol prentenboek van Oliver Jeffers, de illustrator van het bekroonde De krijtjes staken! Geweldig cadeau voor pasgeborenen en jonge ouders. Prachtig vertaald door Marjolein Algera.



    Dit liefdevolle boek maakte Oliver Jeffers direct na de geboorte van zijn zoon. Zijn boodschap is universeel: ‘Welkom op aarde. Dit kan een verwarrende plek zijn, vooral als je er nog maar net bent. Dit boek kan je gids zijn bij de start van je reis. Je zult zelf nog veel meer ontdekken. De wereld kan heel ingewikkeld zijn, maar eigenlijk is het ook allemaal heel simpel: je hoeft alleen maar aardig te zijn.’

    • 21 min

Top podcasts em Artes

vinte mil léguas
Megafauna Livraria Ltda
Audio LIVRO PAI RICO PAI POBRE
Gilson Joy
Japan House SP
Japan House São Paulo
Ilustríssima Conversa
Folha de S.Paulo
451 MHz
Quatro cinco um
Estilo Possível por Marina Santa Helena
Marina Santa Helena

Você Também Pode Gostar de