429 Folgen

Radio Swammerdam, vernoemd naar de zeventiende-eeuwse wetenschapper Jan Swammerdam, is het wekelijkse wetenschapsprogramma op AmsterdamFM dat sinds 2010 gemaakt wordt door Amsterdamse studenten en alumni. Elke week schuiven wetenschappers aan die vertellen over hun onderzoek.

Radio Swammerdam Radio Swammerdam op AmsterdamFM

    • Wissenschaft

Radio Swammerdam, vernoemd naar de zeventiende-eeuwse wetenschapper Jan Swammerdam, is het wekelijkse wetenschapsprogramma op AmsterdamFM dat sinds 2010 gemaakt wordt door Amsterdamse studenten en alumni. Elke week schuiven wetenschappers aan die vertellen over hun onderzoek.

    Mindfulness in de zorg

    Mindfulness in de zorg

    Steeds meer mensen doen aan mindfulness vandaag de dag. Mindfulness kan zorgen voor meer rust, minder stress en een betere ademhaling en slaap. Minder bekend is dat mindfulness ook steeds vaker wordt ingezet voor medische doeleinden. Zo kunnen therapieën gebaseerd op mindfulness depressies temperen, rust brengen voor mensen met ADHD en dementie klachten doen minderen.

    Een groep die ook zeer gebaat is bij mindfulness is mensen met een visuele en verstandelijke beperking. Onderzoek toont aan dat mindfulness hun welzijn kan verbeteren.

    Hoe dat precies zit bespreken redacteuren Roeland Dubèl en Bart Verplanke met Hannelies Hokke, zij is werkzaam als psychomotorisch therapeut voor de Academische Werkplaats Affect-Us, een broedplaats voor praktijkgericht onderzoek die onder meer onderzoek heeft gedaan naar de effectiviteit van mindfulness bij de behandeling van mensen met een beperking.

    Alles over dit onderzoek en meer kunt u horen in deze podcast!

    • 58 Min.
    Ongelijkwaardigheid in de geboortezorg

    Ongelijkwaardigheid in de geboortezorg

    Zwangeren en baby’s met een niet-westerse migratieachtergrond lopen meer risico om tijdens de zwangerschap en baring ziek te worden en te overlijden. Mensen van kleur krijgen vaker een keizersnede die niet nodig is, maar krijgen mínder vaak pijnmedicatie als ze daarom vragen. En de technologie die wordt gebruikt om het zuurstofgehalte te meten, werkt minder goed op de donkere huid.

    Zomaar wat voorbeelden die verloskundige en postdoctoraal onderzoeker dr. Bahareh Goodarzi noemt in haar boek 'Baren buiten de box', dat eind april verschijnt. Samen met zorgethica Inge van Nistelrooij schoof ze aan in onze studio om te praten over (het onderzoek naar) ongelijkwaardigheid in de geboortezorg. Wie op welke manier dan ook niet aan de heersende norm voldoet, heeft gemiddeld minder goede gezondheidsuitkomsten. Waar komt dat door, maar vooral: wat kunnen we ertegen doen?

    Een uitzending van Maaike Kooijman.

    • 55 Min.
    Piet van Eeghen en de metamorfose van Amsterdam

    Piet van Eeghen en de metamorfose van Amsterdam

    Zijn nalatenschap is overal in Amsterdam terug te zien, toch weten maar weinig mensen wie hij was. Christiaan Pieter van Eeghen was een negentiende eeuwse zakenman, met oog voor stadsgroei in de breedte. Zo verrijkte hij de stad met het Vondelpark, sociale huurbouw en het prinsengrachtziekenhuis. Ook was hij medeoprichter van zowel het Stedelijk als het Rijksmuseum.

    Nergens heeft hij zijn naam aan gebonden, en dat was genoeg reden voor Laura van Hasselt om het boek 'Geld, Geloof en Goede Vrienden' te schrijven. Tot 30 juni is er in het Amsterdam Museum ook een tentoonstelling over Van Eeghen te zien. Radio Swammerdam was erbij en maakte een reportage. Max Waterreus sprak op locatie met gastconservator Laura van Hasselt, conservator Maren de Wit, vormgever Edo Mulder én directrice Judiekje Kiers.

    • 51 Min.
    Bier van monniken

    Bier van monniken

    Welkom bij de rijke geschiedenis van bier. De grootste bierkenner van Nederlands, dr. Leendert Alberts, legt uit waar het beeld van de brouwende monnik vandaan komt, terwijl bier niet bepaald past bij het contemplatieve leven van de monnik. Ook proeven we het 'beste biertje' ter wereld, de Westvleteren 12. Proost!

    Door Tabe Bakker, co-host Momo Schaap, techniek Emerence Kaptein.

    • 56 Min.
    Het recht op de stad

    Het recht op de stad

    Van wie is de stad? Voor krakers is het antwoord op die vraag helder: van de bewoners! Ook in de Jordaan is er is een erfenis van betaalbaar wonen die we te danken hebben aan krakers. Een voorbeeld van die erfenis is de woning waar redacteur Daniel Teunissen in woont. Deze is in de jaren 80 gekraakt. Hij is benieuwd: zijn de krakers die destijds het huis hebben gekraakt nog te vinden? Hij wil ze namelijk graag bedanken. En wat kunnen we leren van krakers toen en nu?

    • 54 Min.
    Trailer | Radio Swammerdam

    Trailer | Radio Swammerdam

    Radio Swammerdam is hét wekelijkse wetenschapsprogramma op Radio SALTO (99.4FM in Amsterdam en omstreken), elke zondag om 11.00 uur live vanuit Pakhuis de Zwijger.

    Radio Swammerdam is vernoemd naar natuurwetenschapper Jan Swammerdam (1637 - 1680), die er een rariteitenkabinet in Amsterdam op nahield.

    • 32 s

Top‑Podcasts in Wissenschaft

Das Wissen | SWR
SWR
Aha! Zehn Minuten Alltags-Wissen
WELT
IA qu'à m'expliquer
Le Temps Podcasts
Wissenschaftsmagazin
Schweizer Radio und Fernsehen (SRF)
radioWissen
Bayerischer Rundfunk
ZEIT WISSEN. Woher weißt Du das?
ZEIT ONLINE

Das gefällt dir vielleicht auch

NRC Onbehaarde Apen
NRC
De Correspondent
De Correspondent
Ondertussen in de kosmos
de Volkskrant
NRC Vandaag
NRC
DOCS
NPO Radio 1 / NTR / VPRO
De Universiteit van Nederland Podcast
Universiteit van Nederland