29 episodios

Välkommen att lyssna på vår poddkanal där vi belyser utvecklingen på statliga arbetsplatser utifrån aktualiteter i omvärlden. Här delar bland annat forskare, sakkunniga, centrala och lokala parter med sig av insikter, inspiration och tankar som rör arbetsmiljö, lönebildning, samverkan och hållbart arbetsliv.

Partsrådspodden Partsrådspodden

    • Sociedad y cultura

Välkommen att lyssna på vår poddkanal där vi belyser utvecklingen på statliga arbetsplatser utifrån aktualiteter i omvärlden. Här delar bland annat forskare, sakkunniga, centrala och lokala parter med sig av insikter, inspiration och tankar som rör arbetsmiljö, lönebildning, samverkan och hållbart arbetsliv.

    #30 En arbetsvardag på SMHI

    #30 En arbetsvardag på SMHI

    Det är många faktorer som påverkar vår arbetsvardag. Hur kan en organisation skapa förutsättningar för en lagom arbetsbelastning? Och finns det nycklar till att hålla dialogen om ett hållbart och längre arbetsliv levande, oavsett fas i livet?

    I det här poddavsnittet möter Partsrådets Viktor Marklund Hr-chefen Karin Lien Aspeqvist och Therese Fougman, arbetsmiljöombud, från SMHI. Hur ser arbetsvardagen ut på myndigheten med verksamhet varje dag, dygnet runt, året runt? Hur fungerar dialog och samverkan i arbetsmiljöfrågor? Vad påverkar balansen mellan arbetslivet och övriga livet? Och är det okej att stänga dörren om sig?
    De webbinarier, tjänster och arbetsmaterial som nämns i avsnittet hittar du på www.partsradet.se

    • 34 min
    #29 Hot på jobbet: Att rusta för risken

    #29 Hot på jobbet: Att rusta för risken

    För vissa medarbetare i statlig sektor är hot och våld en normal del av arbetsvardagen. Redan när de sökte sin anställning visste de att hot på jobbet ingår. För andra har risken att utsättas för hot och våld kommit som ett brev i e-posten.

    Hur hanterar vi att hot och våld är en möjlig risk varje arbetsdag? Vad kan vi göra på organisatorisk nivå och hur rustar vi medarbetare att hantera en möjlig utsatthet? Vilka fördelar finns det att jobba partsgemensamt med de utmaningar som hot på jobbet medför?

    I det här poddavsnittet möter Partsrådets Olof Hugander rikskronofogden och myndighetschefen för Kronofogden Fredrik Rosengren och forskaren Sara Göransson. Lyssna till hur en dag på jobbet kan se ut för en medarbetare eller en myndighetschef och hör mer om aktuell forskning inom området. Du får också tips om arbetssätt och verktyg att använda i den egna organisationens förebyggande arbete, när något händer och om det viktiga uppföljande arbetet.

    • 32 min
    #28 Vad har du för BESTA-kod?

    #28 Vad har du för BESTA-kod?

    Ett kontinuerligt arbete lägger grunden för en riktigt bra och användbar lönestatistik inom det statliga avtalsområdet. Det är både arbetsgivare och fack överens om. BESTA, som står för Befattningsgruppering för statistik, är ett partsgemensamt system för att klassa arbetsuppgifterna för alla anställda i staten. Statistiken används för löneanalyser av olika slag och som stöd i de centrala och lokala avtalsförhandlingarna.

    Vad är det som klassificeras och hur är koderna uppbyggda? Vilka är de vanligaste och ovanligaste BESTA-koderna? Hur revideras de? Vad kan statistiken användas till och vilka stöd finns för lönebildningsarbetet, lönekartläggning och lönerevision?

    I det här poddavsnittet möter Partsrådets Olof Hugander experterna Ingrid Karlsson från Saco-S och Omar Bellini från Arbetsgivarverket som ger oss en djupare kunskap i BESTA. Medverkar gör också Anders Stålsby och Andreas Nyström, båda från styrgruppen för Partsrådets arbetsområde Lönebildning.

    • 18 min
    #27 Hur skapar vi luft i systemet?

    #27 Hur skapar vi luft i systemet?

    Vi pratar ofta om vårt livspussel, men är det verkligen ett så bra ord? Vårt liv är inte bara ett individuellt pusslande. Vi delar pusselbitar med andra. Vardagen på arbetsplatsen är ett typiskt exempel på just det. Här möter vi forskaren Cecilia Nahnfeldt, som berättar hur vi kan "få luft i systemet" , t ex genom att skapa utrymme för dialog, samtal och reflektion.

    • 35 min
    #26 "Problemet med framtiden är att den ständigt förändras"

    #26 "Problemet med framtiden är att den ständigt förändras"

    Hur blir vi hållbara i förändring när förändringen är konstant? Partsrådets tjänst Arbetslivsresan ger förutsättningar för lokala parter att verka för ett längre arbetsliv både på kort och lång sikt. Hur kan vi skapa organisatoriska förutsättningar för att vilja, kunna och framförallt orka att jobba ett helt arbetsliv?

    I det här avsnittet samtalar Partsrådets Viktor Marklund med Leif Denti, forskare vid psykologiska institutionen vid Göteborgs universitet, och "problemlösare".
    - Vi har en närsynthet till hur vi förhåller oss till framtiden, säger Leif Denti, och menar att vi behöver kunna skapa organisatoriska strukturer som möjliggör flexibilitet för framtida behov.

    • 33 min
    #25 Inkluderande arbetsmiljö: Hur gör andra?

    #25 Inkluderande arbetsmiljö: Hur gör andra?

    Forskning visar att när alla medarbetare har bästa möjliga förutsättningar att göra sitt jobb gynnas hela verksamheten. Arbetsplatsrelaterade sjukskrivningar minskar och verksamhetsmålen nås lättare. Hur kan vi skapa likvärdiga förutsättningar för alla medarbetare att göra sitt jobb och bidra på lika villkor? Skatteverket och Lantmäteriet har använt Partsrådets tjänst Inkluderande arbetsmiljö i sitt analys- och utvecklingsarbete. I det här avsnittet pratar vi om deras erfarenheter, reflektioner och lärdomar. Hur tar de arbetet för en inkluderande arbetsmiljö vidare?

    Ksanet Habte från Partsrådet samtalar med Elisabet Lewis och Ann Sofie Ryberg, Lantmäteriet, och Maria Thunberg och Maria Andrén från Skatteverket.

    • 30 min

Top podcasts en Sociedad y cultura

Seminario Fenix | Brian Tracy
matiasmartinez16
Despertando
Dudas Media
The Wild Project
Jordi Wild
Yo documental
Uveobe
El lado oscuro
Danny McFly
Se Regalan Dudas
Dudas Media