14 Folgen

Tone Schunnesson hatar att ringas och Karin Pettersson vill inte skicka tusen sms. Så från och med nu ses dom en gång i veckan för att reda ut ett ämne, en gång för alla. Tillsammans med en inbjuden gäst undersöker dom stora saker som ilska, fiktion, skönhet och pengar. Och de går till botten med små, men viktiga frågor, som hur blir man arg utan att gråta? Dödade internet autofiktionen? Och varför är Karin fortfarande sosse? Två kompisar om internet, kultur, nöje, frihet och sanning. Två kompisar där den ena kompisen råkar vara den andra kompisens chef.

Café Bambino Aftonbladet Kultur

    • Gesellschaft und Kultur
    • 5,0 • 1 Bewertung

Tone Schunnesson hatar att ringas och Karin Pettersson vill inte skicka tusen sms. Så från och med nu ses dom en gång i veckan för att reda ut ett ämne, en gång för alla. Tillsammans med en inbjuden gäst undersöker dom stora saker som ilska, fiktion, skönhet och pengar. Och de går till botten med små, men viktiga frågor, som hur blir man arg utan att gråta? Dödade internet autofiktionen? Och varför är Karin fortfarande sosse? Två kompisar om internet, kultur, nöje, frihet och sanning. Två kompisar där den ena kompisen råkar vara den andra kompisens chef.

    Högerextrema influencers begår terrorbrott som PR-strategi

    Högerextrema influencers begår terrorbrott som PR-strategi

    Frilansjournalisten och aktivisten Mathias Wåg har bevakat högerextrema miljöer i många år och var en av måltavlorna när nazister förra veckan attackerade ett politiskt möte i Gubbängen. Det är inte första gången Mathias blir attackerad av ytterhögern men de senaste åren har våldet förändrats. Att misshandla och förstöra bara för att filma har blivit en viktig del i ytterhögerns egna marknadsföringsstrategi. Mathias är gäst i veckans Café Bambino för att prata om propagandavåld, var innehållet sprids och vem det är till för. Precis som allt innehåll vi konsumerar har nazisternas innehåll kortats ner, från Anders Behring Breiviks 1000 sidor långa manifest till att bli korta klipp på bara några sekunder, med avsikt att engagera. Karin minns tillbaka till en tid när Hasse Alfredsson och Astrid Lindgren betalade klimataktivisternas böter och Tone måste tyvärr erkänna att hon en gång råkat dela TikToks från en nazist. Varför har vänstern inga våldsinfluerare eller alternativa medier? Är Sverigedemokraterna organisatoriska genier eller har de blivit hjälpta av internet? Och vad hände med alla pengar som kom till de svenska högerextrema miljöerna på 90-talet när vi var världens största producent av nationalistisk rock, eller va fan Ultima Thule-genren nu kallas.

    • 51 Min.
    Radikal självhjälp med hjälp av Jordan B Peterson

    Radikal självhjälp med hjälp av Jordan B Peterson

    Tone och Karin försöker ta tag i sina problem med hjälp av olika terapi- och självhjälpstekniker. Karin har läst in sig på så kallad ”Red therapy” en slags gruppterapi som förenar Marx med Freud. Kommer det att hjälpa Tone att bryta sitt tvångsmässiga shoppande att ta hjälp av en grupp kvinnor som erkänner både kapitalismens förtyck och människans djupt sittande begär? Tone tycker att Karin har en tunn förståelse av vad både terapi och AA är, och har läst Jordan B Petersons senaste bok. Problemet Karin vill jobba är dåligt självförtroende, och det blir en tuff resa eftersom Tones tolkning av Jordan är både kall och brutal. Tone tycker att Jordans dotter Mikhaila är en bra framgångsförebild, men blir ifrågasatt som både vänster och feminist. Frågan är någon blir hjälpt, eller om problemen bara förvärras.

    • 54 Min.
    Kriget i Gaza och vad medierna missar

    Kriget i Gaza och vad medierna missar

    Sex månader har gått sedan 7 oktober men hur har svenska medier egentligen klarat sitt uppdrag? Vilka röster får höras och vad spelar det för roll att svenska journalister är så dåliga på arabiska? Frilansjournalisten Edgar Mannheimer från nya podden Kalam kommer till Café Bambino för att prata om hur olika kriget uppfattas i länder som Egypten, Israel, Sverige och Tyskland. Varför är public service så rädda för twitterdrev och varför blir det inte en större diskussion om att nästan alla journalister i Gaza har dödats? Tone ska åka och bevaka Eurovision i Malmö, och har landat i att hon är för en bojkott. Karin har följt debatten i Tyskland och försökt fatta vilken roll Förintelsen spelar där för synen på kriget och staten Israel, och hur det kunde gå så långt att Israelkritiska judar stämplas som antisemiter. Tone försöker förstå misstron mot etablerade medier hos unga, och berättar om när hennes inlägg om Palestina blev shadowbannade på TikTok. Karin tror att SD:s islamofobi och vilja att tvätta sin nazistiska historia förklarar regeringens plågsamma hållning till kriget.

    • 57 Min.
    Varför är vi glada att Barbie f**k en mus?

    Varför är vi glada att Barbie f**k en mus?

    Soft girls hit och soft girls dit, vad är egentligen Moa Martinsons identitet? Rat girl? Ballet core? Poor, poor girl? I veckans avsnitt har Karin läst Ebba Witt-Brattströms biografi över arbetarförfattaren Moa Martinsson som trots sitt svåra liv höll hårt i sina utopiska idéer. Tone i sin tur skiter i soft girls eftersom hon firar att hon hittat sin nya feministiska utopi i xenofeminismen! Det är en feministisk förgrening som vill använda sig av teknologi, internet och medicinsk vetenskap för att avveckla naturen och som strävar efter att avskaffa både kön och genus. Låt kvinnan som politiskt subjekt dö, tycker Tone, och sörjer att Margot Robbies Barbie f**k en fitta. Karin har lite invändningar mot Tones teknikoptimism. Hur radikalt kan ett internet egentligen vara när det är reaktionära miljardärer som äger alla våra medel? Och finns det verkligen feministisk potential i tjänster som driver könen isär och gör så att tjejbarn vallfärdar till Sephora? Tone inspireras av Taiwans digitala minister Audrey Tang, som i kampen mot cyberattacker från Kina blivit världskänd för Taiwans digitala strategier, och undrar om vänstern, på grund av sitt Silicon Valley-hat, släppt kampen om internet?

    • 50 Min.
    3 body problem, positiv klimatnihilism och sci-fi som den nya realismen

    3 body problem, positiv klimatnihilism och sci-fi som den nya realismen

    Här kommer ett till avsnitt med spoilers! För Karins dröm har blivit sann och äntligen blir det scifisnack på Café Bambino. Tone och Karin har sett en ny scifiserie ”3 body problem” på Netflix, efter boken med samma namn av Liu Cixin. En kvinna som hålls fången under kulturrevolutionen i Kina bjuder in utomjordingar att komma till jorden, dom är fortfarande flera hundra år bort dock. Men på 2020-talet börjar framstående vetenskapsmän ta livet av sig till höger och vänster, samtidigt som människornas beräkningar på massa olika viktiga grejer börjar slås ut. Läskigt! Hjälp! Kan det vara så att varelserna från ett annat universum närmar sig…?
    Tone har aldrig sett scifi i sitt liv men blir jätteinspirerad av serien och kommer ut som ”positiv klimatnihilist”. Karin säger att någon sådan sak inte finns. Men vad är egentligen poängen med att människan finns kvar på jorden? Och hur hade samhället egentligen reagerat om vi visste att främmande liv var på väg till planeten? Karin har ett bra förslag på hur vi kan leva vidare, från legendariska Ursula K. Le Guin. Tone tycker vi som grupp ska bli bättre på att acceptera döden, men hon hade också pms vid inspelning av avsnittet så bli inte för oroliga för henne. Karin ser Greta på tv och låter sig inspireras!

    • 52 Min.
    Rika människor med öppna äktenskap

    Rika människor med öppna äktenskap

    I veckans avsnitt av Café Bambino blir det MER kärlek och FLER partners. Karin har i sin jakt på ett samtal om hur vi kan leva våra intima liv på andra sätt än normen läst ”More” av Molly Roden. Det är en självbiografi av en kvinna som öppnar upp sitt helt ärligt ganska dåliga äktenskap för mer kärlek från fler partners. Tyvärr fortsätter författaren må piss, men verkar inte alls medveten om detta. Ok, så en rik amerikan boende i lyxiga Park Slope sitter inte på svaret Karin söker. Men var finns den seriösa kritiken av äktenskapet som institution? Tone har läst polyhandboken ”Den etiska slampan” och berättar om sina levda erfarenheter som poly utan samtycke. Det vill säga när hon, en pojkvän och hans ex levde i symbios. Och så dagdrömmer hon om hur man kan organisera sina icke-romantiska relationer med samma energi som sina romantiska. Karin är själv inte poly men om hon hade varit det, säger hon, hade hon inte sagt det i podden. En störig marxistisk kritik av polyamori gör dock att både Karin och Tone överväger flersamheten. Bubblare: Skilsmässan som avstamp för nya bästisar, kollektivhus, feministiska överjag och integritet.

    • 50 Min.

Kundenrezensionen

5,0 von 5
1 Bewertung

1 Bewertung

Top‑Podcasts in Gesellschaft und Kultur

Seelenfänger
Bayerischer Rundfunk
Hotel Matze
Matze Hielscher & Mit Vergnügen
Alles gesagt?
ZEIT ONLINE
Betreutes Fühlen
Atze Schröder & Leon Windscheid
Rest in Exzess: Das kurze Leben von Techno-Legende Mark Spoon
ARD
Hoss & Hopf
Kiarash Hossainpour & Philip Hopf

Das gefällt dir vielleicht auch

En varg söker sin pod
Liv och Caroline
Forum med Saga och Myrna
Myrna Lorentzson & Saga Cavallin
P3 Klubben
Sveriges Radio
Helvetet med Walden & Parisa
Munck Studios AB
Stormens utveckling (gratisfeeden)
Under Produktion
Till Sängs
Samanda Ekman och Malena Ivarsson