95 Folgen

De ISVW podcast brengt je in aanraking met de belangrijkste filosofie van nu. ISVW brengt diverse filosofie die voor iedereen toegankelijk is.

ISVW Podcast ISVW

    • Gesellschaft und Kultur

De ISVW podcast brengt je in aanraking met de belangrijkste filosofie van nu. ISVW brengt diverse filosofie die voor iedereen toegankelijk is.

    Lisa Herzog over de toekomst van werk

    Lisa Herzog over de toekomst van werk

    Bart Geeraedts praat in deze podcast met Lisa Herzog over haar boek De toekomst van werk. Volgens Herzog is ons werk veel te belangrijk is om het door grote techbedrijven te laten dicteren. In plaats daarvan is het hoog tijd dat we de toekomst van werk zelf vorm gaan geven. Want juist in het digitale tijdperk is het mogelijk ons werk rechtvaardiger en democratischer in te richten dan ooit tevoren. De toekomst van werk is uit het Duits vertaald door Peter Huijzer en uitgegeven bij ISVW Uitgevers.

    • 47 Min.
    Katrien Schaubroeck - Denken in het Donker

    Katrien Schaubroeck - Denken in het Donker

    Hoogleraar wijsbegeerte aan de Universiteit Antwerpen Katrien Schaubroeck vertelt in deze aflevering over haar liefde voor film. Want is niet juist het witte doek een geschikt medium om filosofische bespiegelingen tot leven te wekken? Ze vertelt over de boekenserie Denken in het donker, die ze mederedigeerde en waarin diverse auteurs een filosofische blik op het oeuvre van een regisseur geven. Er verschenen al boeken over Richard Linklater, Andrej Tarkovski, de Coen brothers en Sofia Coppola. Het nieuwste boek in de serie gaat over Chantal Akerman (1950-2015), de Belgische regisseur die bekendstaat om haar minimalistische stijl en confronterende realisme.  Foto @Sarah van Looy

    • 40 Min.
    Glenn Albrecht over Aarde Emoties

    Glenn Albrecht over Aarde Emoties

    Glenn Albrecht was on tour in Nederland om zijn boek Aarde Emoties te promoten. Hij deed ook de ISVW aan om daar de ISVW de Frederik van Eedenlezing te verzorgen. Voorafgaand aan de lezing interviewde Bart Geeraedts hem. Het gesprek ging over nieuwe emoties die ontstaan, omdat de aarde zo snel verandert dat woorden tekort schieten. Albrecht geeft namen aan deze emoties, zoals bijvoorbeeld de emotie solastalgia, dat is het verdriet dat je voelt als het land waar je woonde onherstelbaar verwoest is. Ook bedacht Albrecht de term Symbioceen, dit is een nieuw tijdperk waarin de mens zich symbiotisch verbindt met de rest van al het leven.

    • 50 Min.
    Martha Claeys - Morele emoties

    Martha Claeys - Morele emoties

    De middag voordat Martha Claeys de Socratesbeker won voor haar boek Trots Interviewde Bart Geeraedts haar. En nee, dat gesprek ging niet over haar boek (nou, bijna niet: er is een kort telefoongesprek ingevoegd met de kersverse winnaar) maar het interview ging vooral over de Summerschool Morele emoties die Martha Claeys deze zomer zal geven aan de ISVW. Luister naar een fijn gesprek waarin Claeys helder uitlegt waarom het belangrijk is dat we onze emoties kritisch onder de loep nemen. Waar traditioneel emoties worden gezien als irrationeel en ondoordacht, als ‘stupide schuivingen in buik en boezem’(Lucretius), weten we sinds Martha Nussbaum dat er in elke emotie een waarde-oordeel zit, dat maakt ze per definitie moreel. En het probleem is nu juist dat vooral immorele machthebbers emoties inzetten om mensen te overtuigen. Hoe kun je daar een antwoord opgeven?

    • 48 Min.
    Lisa Doeland en Wouter Kusters en de week over Klimaatfilosofie

    Lisa Doeland en Wouter Kusters en de week over Klimaatfilosofie

    Op het terras van de ISVW praat Bart Geeraedts met filosofen Lisa Doeland en Wouter Kusters over de klimaatcatastrofe waar we ons op dit moment in bevinden. Beiden filosofen schreven er een boek over en beiden geven een gastcollege tijdens de cursusweek Klimaatfilosofie op de ISVW. Doeland meent dat wij mensen Pac-Mannen zijn geworden die met onverzadigbare honger de wereld oppeuzelen. We leven volgens haar in het afvaloceen, een tijdperk waarin de planeet inclusief onze lichamen veranderend zijn in opslagplaatsen van afval. We moeten dan ook volgens haar onze eigen uitsterfelijkheid onder ogen zien. Wouter Kusters is wat minder apocalyptisch en gelooft dat we in de huidige situatie drie opties hebben, vechten, vluchten of freezen. Als je voor de laatste optie kiest dan maak je een pas op de plaats en kijk je wat de verschillende interpretaties van het probleem zijn. Daarbij kan de filosofie helpen. We kunnen in vrijheid met elkaar in dialoog gaan. 
    De cursus Klimaatfilosofie is van 6 tot en met 10 mei.

    • 45 Min.
    Seandy Achthoven en Renate Schepen Kunst-Lichaam-Context

    Seandy Achthoven en Renate Schepen Kunst-Lichaam-Context

    Bart Geeraedts gaat in gesprek met intercultureel filosoof Renate Schepen en kunstenaar Seandy Achthoven. Eind april geven zij op de ISVW de filosofieweek Kunst, lichaam, context. Hierin zullen onder andere Latijns-Amerikaanse denkers als Sor Juana Inés de la Cruz en María Zambrano aan bod komen. Aan de hand van deze filosofen ervaar je tijdens de cursus je eigen gesitueerdheid in het westerse denken. Door filosofische teksten, maar ook door beeldende kunst, dichtkunst, of lichamelijke oefeningen leer je je sensibiliseren voor nieuwe ideeën. In dat kader brengt Geeraedts een bezoek aan het atelier van Achthoven waar ze uitlegt hoe kunst het voelend denken kan activeren.
    De filosofieweek Kunst, lichaam, context is van 29 april t/m 3 mei.


     
     


     



     
     

    • 40 Min.

Top‑Podcasts in Gesellschaft und Kultur

Milli Vanilli: Ein Pop-Skandal
Wondery
Rammstein – Row Zero
NDR, SZ
Seelenfänger
Bayerischer Rundfunk
Hotel Matze
Matze Hielscher & Mit Vergnügen
Betreutes Fühlen
Atze Schröder & Leon Windscheid
Alles gesagt?
ZEIT ONLINE

Das gefällt dir vielleicht auch

Podcast Filosofie
Centre Erasme
Het Uur
NRC
Nooit meer slapen
NPO Radio 1 / VPRO
De Groene Amsterdammer Podcast
De Groene Amsterdammer
Kunststof
NPO Radio 1 / NTR
De Correspondent
De Correspondent