1.302 Folgen

Fragmenten uit OVT, het programma over de onvoltooid verleden tijd, met discussies, reportages en ooggetuigenverslagen.

OVT Fragmenten podcast NPO Radio 1 / VPRO

  • Geschichte

Fragmenten uit OVT, het programma over de onvoltooid verleden tijd, met discussies, reportages en ooggetuigenverslagen.

  De Taxioorlog

  De Taxioorlog

  Gewelddadige rellen, maffiose praktijken en de arrestatie van het voltallige bestuur van TCA. Jarenlang had Taxicentrale Amsterdam een monopolie in de hoofdstad, nadat in 2000 een taxiwet de markt liberaliseerde. 

  Journalist Sander ’t Sas deed verslag van de taxi-oorlog, maar bleef na die turbulente periode met tal van vragen zitten. Hij maakte er een podcast over voor BNR, De Taxioorlog, en is te gast, samen met taxichauffeur Jan den Hartog.

  • 15 Min.
  Politieke dubbelgangers: een broodje aap of bestaan ze echt?

  Politieke dubbelgangers: een broodje aap of bestaan ze echt?

  Was het de echte Vladimir Poetin die de Oekraïense stad Marioepol bezocht? Of stuurde hij een dubbelganger naar het hol van de leeuw? Wilde speculaties over het bezoek van de Russische bezetter circuleerden online, samen met pogingen om foto’s van de president te vergelijken en zijn gedrag te analyseren.

  Zit er iets in deze theorie? En zien we dit soort politieke dubbelgangers vaker in de geschiedenis? Journalist Marieke Kuypers zocht het voor ons uit en is te gast.

  • 10 Min.
  Bibi Netanyahu en geschiedenismisbruik in Israël

  Bibi Netanyahu en geschiedenismisbruik in Israël

  Het lijkt met de rechtsstaat in Israël rap bergafwaarts te gaan. Deze week werd bijvoorbeeld een wet goedgekeurd die het moeilijker maakt om de premier af te zetten. Dat komt de huidige premier Benyamin Netanyahugoed uit, die de stuwende kracht achter de antidemocratische ontwikkelingen lijkt.

  Recent verscheen zijn autobiografie: Bibi. My Story Hoe spant Bibi Netanyahu daarin de geschiedenis voor zijn ideologische karretje? We vragen het aan Derk Walters, voormalig Israël-correspondent.

  • 10 Min.
  De terugkeer van Blockbuster-video

  De terugkeer van Blockbuster-video

  Witte ruis op het scherm, een waarschuwing tegen piraterij en vooral; niet vergeten om terug te spoelen. De videotheek was decennialang een fenomeen. Achter de balie stond meestal een cinefiel die je keuze met een opgetrokken wenkbrauw aan je meegaf. De 18-plus selectie stond in de kasten achter een gordijntje.

  De videoband is ondanks de concurrentie van streamingsgiganten zoals Netflix nog altijd populair. Dat bleek deze week toen de Britse krant The Guardian een opleving van de Amerikaanse keten Blockbuster signaleerde. Fans van de videoband reageerden laaiend enthousiast. Wat verklaart deze nostalgie achter het videotheek tijdperk, en zou deze doorstart een kans maken? Te gast hierover is filmrecensent en video-liefhebber Dandyano Zentveld.

  • 9 Min.
  Historische boeken met Sanne Frequin

  Historische boeken met Sanne Frequin

  Vanaf deze week bespreken we de nieuwste historische boeken met afwisselend Wim Berkelaar, Bart Funnekotter, Nadia Bouras, Sanne Frequin, Annelien de Dijn en Lotfi El Hamidi. 

  Op zondag 26 maart is de beurt aan kunsthistoricus Sanne Frequin. Ze bespreekt:
  -Sluier van tijd. Het verborgen leven de kunst van Benjamin Rous
  -Vermeer. De schilder die de tijd stilzet van Nils Büttner
  -Het raadsel Vermeer. Kroniek van een schildersleven van Aart Aarsbergen
  -De Bentvueghels. Een berucht kunstgenootschap in Rome 1620-1720 van Liesbeth Helmus

  • 13 Min.
  Kind van Maria en Mao

  Kind van Maria en Mao

  Jos Palm is niet alleen presentator; hij heeft ook een scherpe pen. Komende week verschijnt zijn autobiografische boek Kind van Maria en Mao, het vervolg op het eerder verschenen Moederkerk. Daarin beschrijft hij hoe hij zijn katholieke opvoeding vaarwel zei en nieuw houvast zocht bij Marx en Lenin.

  Daarmee vertelt hij ook het grotere verhaal over de breuk in de jaren zeventig toen God verdween uit Nederland. Op zondag 26 maart draaien de rollen even om: Jos is te gast.

  • 18 Min.

Top‑Podcasts in Geschichte

Richard Hemmer und Daniel Meßner
ZEIT ONLINE
Deutschlandfunk
ZDF - Terra X
Westdeutscher Rundfunk
Kugel und Niere

Das gefällt dir vielleicht auch

NPO Radio 1 / VPRO
NPO Radio 1 / VPRO
NPO Radio 1 / NTR / VPRO
NPO Radio 1 / VPRO
NPO Radio 1 / Omroep MAX
NPO Radio 1 / NTR