90 Folgen

Improving comics culture since 2000

Radio Rackham Rackham

    • Kunst

Improving comics culture since 2000

    Interview: Alan Davis

    Interview: Alan Davis

    Alan Davis is one of the most consistent artists in the business. More than five decades into his career, the English cartoonist has worked with some of the biggest names in comics, among them Alan Moore and Chris Claremont, and drawn some of the most beloved characters, from Batman to the X-Men. Radio Rackham’s Matthias Wivel caught up with him at the Copenhagen Comics Festival for a chat about his work and career.

    We discuss his beginnings on the British comics scene, notably his work with Moore and others on Captain Britain (1981-85), Dr & Quinch and Marvelman (1982-83). Davis brings to life that heady, innovative time of youthful enthusiasm and describes how much of it descended into ‘farce’ because of personality clashes.

    Among the highlights of Davis’s career in the United States, we have the story of how an editorial mandate over how to drawn Batman’s gun caused him to quit the lucrative Batman: Year 2 (1986) after one issue. We hear how Claremont is “the most creative person” Davis ever worked with and he is mystified by our report that their joint work,Excalibur (1988-93), has become a something of a cult classic for its queer undertones and general horniness.

    We also discuss series such as ClanDestine (1994-95) , JLA: The Nail (1998) and Fantastic Four: The End (2007), all high points in Davis’s career as a writer-artist. Overall, it is a portrait of a jobbing artist in the old school tradition, proud of his speed and ability to deliver on time, meek and drily humorous.

    • 38 Min.
    Interview: Sarah Andersen

    Interview: Sarah Andersen

    INTERVIEW Sarah Andersen — som to gange ugentligt tegner onlinestriben “Sarah’s Scribbles” for 4,3 millioner følgere — fører an i et gruppesøgsmål mod fire af de tech-giganter, der leder udviklingen af såkaldt generativ tekst-til-billede-AI. Sagen kan potentielt ende med grundlæggende at forandre den måde, kunstig intelligens skabes og udvikles. Vi snakker med Andersen om den.

    Søgsmålet blev den 30 januar 2023 indleveret for en domstol i District of Northern California af Andersen og to kolleger, Kelly McKernan og Karla Ortiz. Det udfordrer på grundlæggende vis den måde tiltalte, MidJourney, Stability AI og DeviantArt, bygger deres modeller på — dvs. på basis af billeder de har ‘skrabet’ fra internettet uden tilladelse fra skaberne. Sagsøgerne ønsker at ophavsretlig anerkendelse, kompensation, kontrol over hvordan deres materiale bruges og transparens om samme fra AI-udviklerne.

    Der er tale om en ophavsretssag, men fordi teknologien er så transformativ kan sagen få vidtrækkende konsekvenser. Den blev godt nok delvist afvist af dommeren tilbage i oktober, men sagsøgerne indleverede måneden efter en revideret udgave der tilføjede adskillige nye sagsøgere og en ny tiltalt, Runway AI.

    Sarah Andersen (f. 1992) er bedst kendt for sin onlinestribe, som hun påbegyndte i 2016 og som i dag er blandt de mest læste tegneserier i verden. Hendes bog, “Fangs” (2020) blev nomineret til en Eisnerpris. Hun er tilfældigvis også dobbelt statsborger med både amerikansk og dansk pas, hvilket muliggjorde et besøg i vores studie på Frederiksberg.

    Vi diskuterer sagen i detaljer, herunder de spørgsmål den rejser om ophavsret, citatret, plagiat, transformativ generation og det frie internet. Vi benytter også lejligheden til at snakke om livet som tegner for et mere eller mindre selv-udviklet massepublikum: er det en dans på roser, eller ligner hverdagen så mange andre jobbende kunstneres?

    • 1 Std.
    Klassiker: Dragon Ball

    Klassiker: Dragon Ball

    Dragon Ball er under luppen i anledning af ophavsmanden Akira Toriyamas noget tidlige død i marts i år - han blev kun 68. Toriyama brød igennem som 25-årig med humor-mangaen Dr. Slump, som samlet solgte over 35 millioner eksemplarer i hjemlandet Japan, men det var Shonen Jump-mangaen Dragon Ball, der slog alle rekorder: 260 millioner solgte eksemplarer på verdensplan. De 42 bind i serien udkom på dansk 2000-2003, animeen blev vist omtrent samtidig på DR, og blev et stort hit af den slags voksne overhovedet ikke forstår.

    Vi dykker ned i Toriyamas værk, hovedsageligt den krøllede, nuttede og uimodståelige Dragon Ball, som fuldstændig slog benene væk under vores gæster Frederikke ‘Fred’ Tornager og Emil Friis Ernst, der begge stødte på mangaen i en alder af kun fem år. De to tegnere er uddannet på Grafisk fortælling på The Animation Workshop i Viborg, og fortæller indsigtsfuldt om Toriyamas både actionfyldte og ikke så lidt frække (endda nogle gange chokerende!) værk, men også om hvordan Dragon Ball har præget deres egne højenergiske tegneserier. Fra The Animation Workshop har vi også uddannelsesleder Peter Dyring-Olsen med i udsendelsen, som i øjeblikket er ved at genlæse sagaen om Son-Goku, Bulma og dragekuglerne for tredje gang.

    Lyt med, og kom ind i en af de mest legendariske, engagerende og skelsættende manga, Akira Toriyamas Dragon Ball. KAMEHAMEHA!

    • 54 Min.
    Anmeldelse: Rabbinerens kat

    Anmeldelse: Rabbinerens kat

    ANMELDELSE franske Joann Sfars Rabbinerens kat er et signaturværk i den nye fransksprogede bølge, der var med til omdefinere både det alternative, eksperimenterende felt af tegneserier og den klassiske mainstream. Serien består pt. af 12 bind, som samlet set har solgt over en halvanden million eksemplarer. Broderparten foreligger nu på dansk og vi kigger nærmere på den.

    Vi diskuterer Sfars tidlige år i kredsen omkring det legendariske forlag L’Association, hvorledes hans tidlige arbejder førte til det populære gennembrud med Rabbinerens kat i 2002 og hvor vidt forgrenet hans karriere sidenhen har udviklet sig, med film, skitsebøger og romaner lagt til den vildt produktive tegneseriegerning. Vi kigger også på det specifikt jødiske spor i hans arbejde og hans engagement i debatten om Israel-Palæstina og den stigende antisemitisme i Europa.

    Men vi stiller først og fremmest skarpt på Rabbinerens kat, der kort fortalt handler om, nåja, en rabbiner og hans talende kat og deres familie, venner og bekendtskaber i 1920ernes Algeriet, før krigen, revolutionen og splittelsen. Vi kigger på dens kobling af klassisk eventyr med sludrende Talmud-læsning og iscenesættelse af såvel teologiske som eksistentielle spørgsmål. Vi vurderer styrker og svagheder i hans intellektuelle og grafiske behandling af stoffet.

    • 1 Std.
    Fokus: Autofiktion

    Fokus: Autofiktion

    FOKUS Dagbogstegninger, tegnet autofiktion, serielle eller ej, er massekultur på de sociale medier, særligt Instagram. Der er tale om skabere - særligt kvinder - der formidler deres levede liv, deres refleksioner over det nære til hundredetusindvis af følgere. De universaliserer og satiriserer deres hverdag med vid og humor, ofte med den feministiske erkendelse at det personlige er politisk.

    Vi diskuterer dette, et af de betydeligste fænomener indenfor tiden tegneserier, med Charlotte Johanne Fabricius, Ph.D. Hun er redaktør på Nummer9 og tilknyttet som postdoc ved Syddansk Universitet, hvor hun forsker i netop den type tegneserier, vi her stiller skarpt på. Hun er i øvrigt aktuel med Supergirls of the Future: Girlhood and Agency in Contemporary Superhero Comics, baseret på hendes PhD.-afhandling.

    Vi kigger på, hvordan disse tegninger og serier udkrystalliserer traditionelt feminiserede, ulønnede arbejdsformer, der i stigende grad er aktuelle i samtiden såkaldte gig-økonomi. Vi diskuterer hvilke udfordringer disse ofte endog meget populære skabere møder i forhold til at leve af deres arbejde. Vi ser på de historiske rødder i tegneserier, satire og aktivistisk kunst. Sidst men ikke mindst forsøger vi at vurdere deres bidrag til tidens kulturelle og feministiske samtale.

    Herhjemme er @stinestregen og @linejensen_illu to af de mest gennemslagskraftige på området, men feltet er bredt og internationalt. Vi kigger nærmere på særligt to amerikanske skabere, @lianafinck og Mary Catherine Starr alias @momlifecomics, men vi kommer derudover vidt omkring, også til både Sverige og Finland.

    • 1 Std. 19 Min.
    Portræt: Hayao Miyazaki

    Portræt: Hayao Miyazaki

    PORTRÆT Den 83-årige legende Hayao Miyazaki har med ‘Drengen og hejren’ afbrudt sin pension, og er tilbage som animationsfilmens ubestridte kejser. Tegnerne Christoffer Zieler og Mårdøn Smet er Radio Rackhams velforberedte og syleskarpe gæster, som trods markant uenighed om især ‘Drengen og hejren’ belyser de centrale kvaliteter i Miyazakis samlede værk. Udsendelsen kommer omkring hele bagkataloget, dykker ned i både brede afsøgninger og nærstudier af scener fra filmene, og byder også på biografiske perspektiver. Lyt med og bliv klogere på mytologiske Hayao Miyazaki.

    • 1 Std. 9 Min.

Top‑Podcasts in Kunst

life is felicious
Feli-videozeugs
eat.READ.sleep. Bücher für dich
NDR
Zwei Seiten - Der Podcast über Bücher
Christine Westermann & Mona Ameziane, Podstars by OMR
Augen zu
ZEIT ONLINE
Fiete Gastro - Der auch kulinarische Podcast
Tim Mälzer / Sebastian E. Merget / RTL+
Clare on Air
Yana Clare

Das gefällt dir vielleicht auch

Supersnak
Marvel-Morten og Kim Helt
Troldspejlet - podcast
DR
Dårligdommerne
Dårligdommerne, Podads
Langsomme samtaler
Dagbladet Information
Hakkedrengene
Dommerne
Kampen om historien
DR