Vastgoed gezocht | BNR

BNR Nieuwsradio
Vastgoed gezocht | BNR

Maarten Bouwhuis en Maarten de Gruyter duiken elke week in de wereld van het vastgoed. Informatief, scherp, opiniërend én met een vleugje humor. Vastgoed Gezocht biedt een wekelijkse update over de wereld van de stenen. Elke aflevering duurt ongeveer 25 minuten en geeft luisteraars inzicht in de nieuwste trends, ontwikkelingen en kansen binnen de vastgoedsector. De onderwerpen zijn niet alleen interessant voor professionals in de vastgoedbranche, maar bijvoorbeeld ook voor particuliere beleggers die geïnteresseerd zijn in het investeren in vastgoed. De onderwerpen in Vastgoed Gezocht Elke aflevering behandelt een specifiek thema of aspect van de vastgoedmarkt. Over de toekomst van kantoren tot nieuw beleid voor de woningmarkt. Van investeringsstrategieën tot fiscale kwesties. En van duurzame bouwoplossingen tot het investeren in een tweede huis in het buitenland. Deskundige gasten, waaronder vastgoedanalisten, economen, succesvolle investeerders en bouwondernemers delen hun inzichten en ervaringen. Veel kopstukken uit de vastgoedwereld zijn de afgelopen jaar als gast in het programma verschenen. Onder hen onder meer minister Hugo de Jonge, bouwondernemer Job Dura, Annelou de Groot van Cushman en Wakefield, hoogleraar Peter Boelhouwer, Claire van Staaij van ABN AMRO en vastgoednestor Cor van Zadelhoff. Informatief en opiniërend Naast analyses en discussies biedt het programma ook praktische tips en adviezen voor vastgoedinvesteerders. Die zijn niet alleen bedoeld voor mensen die bijvoorbeeld net een tweede pand hebben gekocht, maar ook gericht aan professionals die investeren in grote nieuwbouwprojecten. Vastgoed Gezocht is niet alleen informatief, het programma biedt ook opinie. Elke aflevering begint namelijk met een nieuwsoverzicht, waarbij co-host Maarten de Gruyter zijn ongezouten mening laat horen. De presentatoren van Vastgoed Gezocht Presentator van het programma is Maarten Bouwhuis. Naast zijn werk voor BNR Nieuwsradio is Bouwhuis actief als dagvoorzitter. De afgelopen vijftien jaar leidde hij honderden congressen, seminars en publieksbijeenkomsten. Daarvoor was hij werkzaam bij het Nederlands Debat Instituut als debatleider en trainer. Co-host Maarten de Gruyter is mededirecteur van Boelens de Gruyter, een bekende projectontwikkelaar voor grootschalige woon- en kantoorontwikkelingen en distributiecentra. In 2018 werd hij uitgeroepen tot vastgoedman van het jaar. Daarnaast is hij oprichter van de Stichting DON (Diabetes Onderzoek Nederland).

  1. HACE 1 DÍA

    Hoe de rol van de makelaar blijft veranderen

    Eefje Voogd Makelaardij is één van de bekendste makelaarskantoren in de regio Amsterdam. Het bureau treedt niet enkel op als belangenbehartiger voor kopers en verkopers, maar adviseert ook projectontwikkelaars.Deze aflevering in het kort:⇨ De rol van de makelaar ⇨ Hoe technologie deze markt verandert⇨ Nieuwbouwprojecten krijgen voorrang bij Raad van StateDe dagelijkse leiding van het bureau is sinds dit voorjaar in handen van Nikki van Horck. Naast de koop- en verkoopbegeleiding speelt de makelaar dus ook een rol bij de ontwikkeling van nieuwbouwprojecten. ‘Wij kennen de woonmarkt en spreken gebruikers. Op basis daarvan kunnen wij meedenken hoe woningen er het beste kunnen uitzien’, aldus Horck. Eefje Voogd is verder nog betrokken bij de begeleiding bij uitpond- portefeuilles. Dat fenomeen ziet de makelaar de laatste tijd flink toenemen.Luister ook | Lesley Bamberger, workaholic en dossiervreterSteeds meer makelaars zetten kunstmatige intelligentie in om hun werk te verbeteren. Zo kan deze technologie worden ingezet bij het voorspellen van de juiste verkoopprijs en het vinden van potentiële kopers. Verder zijn er nog makelaarskantoren die AI-chatbots inzetten voor de vragen van potentiële kopers en wordt hier en daar al geëxperimenteerd met virtual reality. Thuis op de bank met een VR-bril een nieuwe woning bekijken dus. Dit bespaart tijd, voor zowel de makelaar als voor een potentiële koper.Luister ook | David Hart, de autohandelaar die vastgoedman werdMaarten de Gruyter haakt in op een bericht over de Raad van State. Die gaat rechtszaken die samen goed zijn voor tienduizenden nieuwe woningen met voorrang behandelen, zo meldt RTL Nieuws. Het gaat om woningbouwprojecten van twaalf woningen of meer. Normaal gesproken worden zaken op volgorde van binnenkomst behandeld. Wat Maarten betreft is dit een goede maatregel, maar moet de nadruk liggen op projecten van honderden woningen en meer. See omnystudio.com/listener for privacy information.

    32 min
  2. 4 NOV

    Waarom er amper seniorenwoningen worden gebouwd

    Nederland krijgt er steeds meer grijze haren bij. Toch blijft de bouw van seniorenwoningen ver achter. Hoe komt dat eigenlijk?Deze aflevering in het kort:⇨ De bouw van seniorenwoningen⇨ De woonwensen van ouderen⇨ Discussie over een 5-sterrenhotel in ZeelandNu nog zijn er 1,3 miljoen 75-plussers in ons land. Rond 2040 is die populatie ongeveer verdubbeld. Het vorige kabinet sprak de ambitie uit om tot 2030 minimaal 290.000 woningen te bouwen voor deze doelgroep. Het gaat om 170.000 nultredenwoningen, 80.000 geclusterde woonvormen en 40.000 verpleegzorgplekken. In het huidige tempo gaan we dat echter bij lange na niet halen, zo blijkt uit deze aflevering. Luister ook naar onze columns | Klaas Knot krijgt niet altijd z’n zin We praten hierover met Hans Adriani van het Aanjaagteam Wonen Welzijn Zorg voor Ouderen. Sterker nog: in veel nieuwbouwprojecten staan senioren zelfs volledig buitenspel. Volgens Adriani komt er bij het ontwerp en de bouw van seniorenwoningen net iets meer kijken. ‘Dan gaat het over zorg, gemeenschappelijke ontmoetingsplekken en de leefomgeving. Daarnaast bouwen gemeenten liever starterswoningen, want die doen het toch iets beter in de publieke opinie', aldus Adriani.Luister ook naar onze columns | Laat het verleden toch losJoëlle Lokhorst vervangt Maarten de Gruyter deze keer. Zij gaat in op een onderzoeksrapport van het Economisch Instituut voor de Bouw. Die slaat nog maar weer eens alarm over het tekort aan handjes in de sector. Tussen 2025 en 2028 zijn er zeker 60.000 nieuwe arbeidskrachten nodig in de bouwsector. Maarten Bouwhuis was afgelopen week in Zeeland en zag daar een groot bord staan: dit project gaat niet door, geen stroom = geen project. Zijn LinkedIn-post hierover zwengelde een pittige discussie hierover aan.  See omnystudio.com/listener for privacy information.

    29 min
  3. 28 OCT

    De opknapbeurt van een winkelstraat in verval

    Winkelstraten met een ietwat trieste aanblik. Veel rolluiken naar beneden, een pover aanbod en weinig groen. Hoe geef je die een geslaagde make-over? Deze aflevering in het kort:⇨ Oude winkelstraten opknappen⇨ De Laat in Alkmaar als succes-case⇨ Knot uit kritiek op Wet betaalbare huurDeze vraag staat centraal in deze aflevering. Gert-Jan Wisse is landschapsarchitect en eigenaar van B+B. Dat ontwerpbureau is verantwoordelijk voor gedaantewisseling van de Alkmaarse Laat. Deze winkelstraat gaf tot een jaar geleden een trieste aanblik. Leegstand, grauw, weinig groen en slecht bestand tegen hevige regenbuien. Maar na de flinke opknapbeurt is de straat weer in trek bij het publiek. Er is volop groen, meer ruimte voor terrassen en fietsers worden er nu geweerd. Wisse legt uit hoe ze dit voor elkaar gekregen hebben. ‘Het is belangrijk dat je op structuurniveau start, zodat je er echt met de stofkam doorheen kunt gaan. Vaak draait het bij dit soort projecten om ruimteclaims en het is belangrijk dat je daar goed over nadenkt.’Luister ook | De VVE-beheerder als vredesgazantDe leegstand in Nederlandse binnensteden bedroeg in het eerste kwartaal van dit jaar ruim 8 procent. Van de circa 31.000 winkels stonden er 2.500 leeg. Retailers die er de brui aan geven, hebben het doorgaans over stijgende kosten en een terugloop in winkelend publiek. Dat laatste zien we trouwens vooral in de wat kleinere stadscentra, zo blijkt uit de cijfers van Colliers. Veel mensen rijden liever een paar kilometer verder om te shoppen in een grote stad als Groningen, Utrecht, Eindhoven of Rotterdam. Luister ook | Wat zijn de kansen voor bamboe in de bouw?Maarten blikt terug op de kritiek die DNB-baas Klaas Knot afgelopen week leverde op de Wet betaalbare huur. Dat deed hij in een interview met persbureau ANP op de jaarvergadering van het Internationale Monetaire Fonds in Washington. Mona Keijzer heeft inmiddels laten weten dat ze de wet eind januari gaat evalueren. See omnystudio.com/listener for privacy information.

    30 min
  4. 21 OCT

    Delen en splitsen van woningen blijkt onnodig ingewikkeld

    Met drie of meer mensen samen een huis delen. Of deze: een grote woning splitsen, met aparte voordeuren. Het zijn manieren om de woningnood tegen te gaan. Toch mag het niet zomaar.Deze aflevering in het kort:⇨ Waarom woningdelen steeds minder vaak gebeurt⇨ Eén pand, meerdere voordeuren⇨ Hogere grondprijzen in AmsterdamMag je zomaar een woning aan meer dan twee mensen verhuren, die niet tot één huishouding behoren? Het antwoord is nee, daar gelden regels voor en je hebt er een vergunning voor nodig. Nico van Ruller is van Vergunningadvies Nederland en kent alle regels die hierbij komen kijken. ‘Het splitsen van woningen was tot een paar jaar geleden heel populair in met name Amsterdam. Tegenwoordig moet je als vastgoedeigenaar voor elke bewoner een individueel huurcontract regelen. De huurprijzen zijn dan maximaal 300 euro en daarmee kan het voor beleggers in de meeste steden niet meer uit.'Luister ook | ASML trekt de knip voor de woningbouw in BrabantDe woning splitsen dan maar? Dit blijkt nog steeds populair, maar je hebt er nog steeds een vergunning voor nodig. Bovendien verschillen de eisen per gemeente. 'Als het ergens niet wordt toegestaan, dan ligt het vaak aan het gebrek aan parkeerplaatsen', aldus Van Ruller. Het kabinet wil het splitsen van woningen juist makkelijker maken, zo staat te lezen in het regeringsprogramma.Luister ook | Wat zijn de kansen voor bamboe in de bouw?Maarten de Gruyter heeft het in zijn nieuwsoverzicht over een tijdelijke crisismaatregel van de gemeente Amsterdam. Door grondprijzen opnieuw te bereken, zou de woningbouw een duw in de juiste richting geven, zo was het idee. 'Dat pakt alleen niet goed uit', aldus De Gruyter. 'In de helft van de gevallen leidde de maatregel zelfs tot hogere grondprijzen.' See omnystudio.com/listener for privacy information.

    25 min

Acerca de

Maarten Bouwhuis en Maarten de Gruyter duiken elke week in de wereld van het vastgoed. Informatief, scherp, opiniërend én met een vleugje humor. Vastgoed Gezocht biedt een wekelijkse update over de wereld van de stenen. Elke aflevering duurt ongeveer 25 minuten en geeft luisteraars inzicht in de nieuwste trends, ontwikkelingen en kansen binnen de vastgoedsector. De onderwerpen zijn niet alleen interessant voor professionals in de vastgoedbranche, maar bijvoorbeeld ook voor particuliere beleggers die geïnteresseerd zijn in het investeren in vastgoed. De onderwerpen in Vastgoed Gezocht Elke aflevering behandelt een specifiek thema of aspect van de vastgoedmarkt. Over de toekomst van kantoren tot nieuw beleid voor de woningmarkt. Van investeringsstrategieën tot fiscale kwesties. En van duurzame bouwoplossingen tot het investeren in een tweede huis in het buitenland. Deskundige gasten, waaronder vastgoedanalisten, economen, succesvolle investeerders en bouwondernemers delen hun inzichten en ervaringen. Veel kopstukken uit de vastgoedwereld zijn de afgelopen jaar als gast in het programma verschenen. Onder hen onder meer minister Hugo de Jonge, bouwondernemer Job Dura, Annelou de Groot van Cushman en Wakefield, hoogleraar Peter Boelhouwer, Claire van Staaij van ABN AMRO en vastgoednestor Cor van Zadelhoff. Informatief en opiniërend Naast analyses en discussies biedt het programma ook praktische tips en adviezen voor vastgoedinvesteerders. Die zijn niet alleen bedoeld voor mensen die bijvoorbeeld net een tweede pand hebben gekocht, maar ook gericht aan professionals die investeren in grote nieuwbouwprojecten. Vastgoed Gezocht is niet alleen informatief, het programma biedt ook opinie. Elke aflevering begint namelijk met een nieuwsoverzicht, waarbij co-host Maarten de Gruyter zijn ongezouten mening laat horen. De presentatoren van Vastgoed Gezocht Presentator van het programma is Maarten Bouwhuis. Naast zijn werk voor BNR Nieuwsradio is Bouwhuis actief als dagvoorzitter. De afgelopen vijftien jaar leidde hij honderden congressen, seminars en publieksbijeenkomsten. Daarvoor was hij werkzaam bij het Nederlands Debat Instituut als debatleider en trainer. Co-host Maarten de Gruyter is mededirecteur van Boelens de Gruyter, een bekende projectontwikkelaar voor grootschalige woon- en kantoorontwikkelingen en distributiecentra. In 2018 werd hij uitgeroepen tot vastgoedman van het jaar. Daarnaast is hij oprichter van de Stichting DON (Diabetes Onderzoek Nederland).

Más de BNR Nieuwsradio

También te podría interesar

Para escuchar episodios explícitos, inicia sesión.

Mantente al día con este programa

Inicia sesión o regístrate para seguir programas, guardar episodios y enterarte de las últimas novedades.

Elige un país o región

Africa, Oriente Medio e India

Asia-Pacífico

Europa

Latinoamérica y el Caribe

Estados Unidos y Canadá