12 episodes

Malena Ivarsson och Samanda Ekman analyserar och diskuterar sex och relationer inom kulturen Ansvarig utgivare: Nina Glans

Till sängs i kulturen Sveriges Radio

  • Society & Culture

Malena Ivarsson och Samanda Ekman analyserar och diskuterar sex och relationer inom kulturen Ansvarig utgivare: Nina Glans

  Fejk eller feedback

  Fejk eller feedback

  Idag handlar det om fejkat sex, fejkade orgasmer, fejkade stånd och varför många tycker att det är svårt att vara helt ärlig mot sin partner när det kommer till sex.

  • 24 min
  Den tråkiga partnern

  Den tråkiga partnern

  I romanen Madame Bovary anklagar huvudpersonen Emma sin gifta man för att vara tråkig och för att han gör deras äktenskap till något totalt ospännande.
  Romanen kom ut 1856 men temat är fortfarande aktuellt, hur ska man agera om man tycker att ens partner är genuint tråkig?

  Emma Bovary provade olika strategier för att komma ur sin trista tillvaro men hon gjorde fel val som bara förvärrade situationen. Och till slut tog hon sitt eget liv.

  Malena och Samanda hittar moderna Emma Bovarys i svenska tv-serier och filmer och diskuterar sig fram till ett förhållningssätt som fungerar.

  • 25 min
  Jakten på dominans

  Jakten på dominans

  En vanlig sexuell fantasi är att någon ska dominera en i sängen. Men vad är grejen med det? Malena och Samanda tittar på olika filmscener med dominanta utövare och hittar svaret.

  • 25 min
  Den sexuella klassresan

  Den sexuella klassresan

  Malena och Samanda diskuterar och analyserar kring varför vissa personer misslyckas ständigt med sina sexuella närmanden medan andra ser ut att alltid lyckas.
  Finns det vinnare och förlorare i det här spelet? En sexuell överklass där man alltid får sex och en underklass där man inte får det. Och i så fall, hur ska man agera om man vill göra en klassresa, uppåt?

  Till sängs i kulturen görs av produktionsbolaget filt, producent är Roger Dackegård

  • 25 min
  Sex fiction

  Sex fiction

  Kvinna med nakna bröst. Sängkammaren badar i blått ljus. Rumpor guppar i slow motion medan huvudena är belysta som på ett aura-foto. Båda kommer samtidigt i extas. En klassisk sexscen på 1980-talet.
  80-talet är decenniet som kom att definiera hur en sexscen på film ser ut. Det var en tid då man verkligen förstod att utnyttja att sex säljer och ikoniska sexskildringar i filmer som Top Gun, Ghost och 9 1/2 vecka, satte standarden för hur sex ska se ut på film.

  Tittar man t ex idag på filmen Fifty Shades of Grey (2015) och jämför sexscenerna med The Terminator (1984) så har de påfallande mycket gemensamt i ljussättning, koreografi och skildringen av orgasmen.

  Men ärligt talat, är det någon som har sex på det sättet? Som i Top Gun där Tom Cruise och Kelly McGillis tungor i blått motljus utforskar varandra som reptiler medan 80-talssynten pumpar i takt med kropparna?

  Kanske finns det någon, men för de allra flesta blir det sällan så att vi känner igen oss när sexet skildras i film eller i böcker.

  Malena och Samanda diskuterar och analyserar vad som händer med oss när vi ser sexet skildras som det gör.

  • 26 min
  Royal Vagina

  Royal Vagina

  I romantiska filmer och böcker vinner ofta den "äkta kärleken". Pengar och makt har ingen chans mot genuin kärlek. Men hur stämmer det överens med verkligheten?
   I filmen Indecent proposal erbjuds Demi Moores karaktär en miljon dollar för en natt med en miljardär (som spelas av Robert Redford). Hon säger ja och blir dessutom även kär. Pengar, attraktion och kärlek, vad har de för koppling egentligen?

  -Vi sitter alla på olika kapital, det kan vara pengar, fertilitet, utseende eller begåvning, säger Malena Ivarsson. Och det kan också vara en del av vår attraktionskraft. Men det är inte alltid vi är medvetna om vad vi attraheras av.

  • 25 min

Top Podcasts In Society & Culture

Isak Rautio
Antti Holma/ Podme
Podplay | Siitä on vaikea puhua
Asennestudio
Viktor Frisk & Josephine Qvist
Niko Saarinen

You Might Also Like

Samanda Ekman och Malena Ivarsson
Liv och Caroline
Perfect Day Media
Sveriges Radio
Under Produktion
Sveriges Radio

More by Sveriges Radio

Sveriges Radio
Sveriges Radio
Sveriges Radio
Sveriges Radio
Sveriges Radio
Sveriges Radio