300 episodes

Här hör du de personliga berättelserna som definierar vår tid. Ansvarig utgivare: Louise Welander

Sommar & Vinter i P1 Sveriges Radio

  • Society & Culture
  • 4.2, 44 Ratings

Här hör du de personliga berättelserna som definierar vår tid. Ansvarig utgivare: Louise Welander

  Emma Örtlund

  Emma Örtlund

  Skådespelare och fotomodell som hyllats för huvudrollen i Glada Hudikteaterns Catwalk. Om att vara mobbad, få revansch och se människor som lika mycket värda.

  Nu skiter jag i epilepsin och mobbarna, jag måste leva!
  -För inte så länge sedan gömdes funktionsnedsatta personer - som jag - undan på stora institutioner. Föräldrar rekommenderades ofta att ge bort oss. Och glömma att vi föddes. Så är det fortfarande i vissa länder. Det måste ändras.
  Emma Örtlund pratar om tunga och jobbiga saker såsom mobbningen i skolan, epilepsin och när hennes mamma dog i cancer för fem år sedan. Hon mår nu bättre och känner att resan till New York och inspelningen av filmen Catwalk stärkte henne. Emma älskar det färgglada 80-talet, sitt sommarhus, mat och sin familj och tillåter sig drömma vad hon skulle göra om hon var statsminister.
  -Jag kommer aldrig att be om ursäkt för vem jag är. Jag är stolt och jag förtjänar respekt. Saker har förändrats och nu är det dags för mig att skina.
  Om Emma Örtlund
  Fotomodell, skådespelare, 32 år. Född och bosatt i Gislaved. Debuterar som Sommarvärd.
  Har hyllats för huvudrollen i Glada Hudikteaterns dokumentärfilm Catwalk, som bygger på hennes livs dröm om att få vara fotomodell. Filmen börjar i en fabrikslokal i Hudiksvall och utvecklas till en omtumlande resa som slutar på catwalken under modeveckan i New York. Alla har rätt att få glänsa är ett motto i filmen där alla medverkande har en funktionsnedsättning. Catwalk hade biopremiär i januari och görs även som tv-serie i Viaplay. Har varit prisutdelare på Guldbaggegalan och medverkat i Skavlan i SVT. Jobbar på kafé. Syr och tillverkar smycken. Älskar 80-talsmode.
  Jag gick aldrig på studentbalen för jag var så mobbad och kände mig inte välkommen. Catwalk blev min bal, min revansch. Jag fick en rosa balklänning. Att ha den på sig var magiskt och helt underbart. Jag kände mig som Askungen. Alla människor är lika mycket värda. Vi är också unika människor och vi måste få glänsa.
  Producenter: Lena Tideström-Sagström och Pär Johansson

  • 55 min
  Alessandro “Alesso“ Lindblad

  Alessandro “Alesso“ Lindblad

  Världskänd DJ och en av Sveriges mest framgångsrika musikproducenter. Om kärlek till musiken, kraven på att lyckas och om att förlora en nära vän.

  Jag bara skriker: sluta, vad har ni gjort?
  - När vi sitter vi i bilen vänder sig pappa mot mig och säger: Alessandro, jag tror inte Riccardo kommer klara sig. För första gången i mitt liv säger jag: Nej, pappa du har fel. Men jag visste också att min pappa alltid har rätt.
  Alessandro Lindbland, mer känd som Alesso, är en av Sveriges mest framgångsrika DJ:s och musikproducenter. I Sommar berättar han om hur det gick till den där gången då han förlorade sin bästa vän. Men också hur det var just den händelsen som fick honom att satsa allt på musiken och vad som händer när drömmar blir verklighet.
  - Jag vill signa dig sa Sebbe i telefonen. Jag stod på gatan när han ringde och jag minns att jag sa att jag lovar att leverera. Klumpen i magen och ångesten för min framtid lättade för första gången på länge och jag tänkte att jag kanske ändå skulle få det liv jag drömt om. Om Alessandro "Alesso" Lindblad DJ, musikproducent, 29 år. Född och uppvuxen i Stockholm, bosatt i Stockholm och Los Angeles. Debuterar som Sommarvärd.
  Världskänd DJ och en av våra nutida mest framgångsrika musikproducenter i Sverige, ligger bakom några av våra största internationella musikframgångar de senaste åren. Har skrivit flera internationella hitlåtar som Let me go, Remedy och Heroes (We could be) och har över en miljard strömningar på Spotify. Är just nu aktuell med låten Midnight tillsammans med Liam Payne från One Direction. Blev 2014 nominerad till en amerikansk Grammy för sin remix på låten If I Lose Myself av OneRepublic. Uppträder på några av världens största festivaler som Coachella, Creamfields, Ultra och Tomorrowland. Är delägare i en restaurang i Stockholm som 2019 tilldelades priset Årets Fast Casual.
  Mitt Sommar kommer att handla om de uppoffringar jag har gjort för att ta mig dit jag är idag. Min kärlek till musiken, pressen och kraven på att lyckas och alltid vara aktuell. Det eviga turnerandet, ensamheten som följer och natten då jag förlorade min bäste vän.
  Producent: Fredrik Zander

  • 52 min
  Patrik Svensson

  Patrik Svensson

  Journalist och författare som debuterade med Augustprisade Ålevangeliet. Om havet, varför jag fascineras av det, om evolutionen och varför vi har sex.

  Patrik Svensson om havet
  Journalisten och författaren Patrik Svenssons sommarprogram handlar om havet och om varför han själv som inbiten landkrabba är så fascinerad av havet. Och så berättar han om varför vi egentligen har sex.
  Hans program kretsar kring havet, ännu är 80 procent av haven outforskade.
  -Det är en så väldig del av jorden som vi ännu inte har kartlagt, inte observerat, inte beskrivit och inte heller fullt ut förstått, säger han. Havet påminner oss om vår ofullkomlighet. Om vår litenhet.
  I sitt Sommar berättar han också om de stora upptäckarna som seglade jorden runt, hur man hittar på havet, om havets tideräkning och om varför sjögräset och fiskarna utvecklade den sexuella reproduktionen. Och om den lilla varelsen som så vitt vi vet uppfann det moderna sexet.
  Om Patrik Svensson
  Journalist, författare, 47 år. Född i Kvidinge, bosatt i Malmö. Debuterar som Sommarvärd.
  Debuterade förra året med Ålevangeliet som fick Augustpriset som bästa fackbok och som är såld till mer än 30 länder. Boken handlar om ålens vetenskapliga historia men är också en självbiografi om hans relation till sin pappa. Barndomens minnen av ålafiske med pappan blandas med berättelser om alla som försökt att förstå ålens gåtfulla liv. Bland många andra försökte Sigmund Freud begripa hur den fortplantade sig. Arbetar som kulturjournalist. Har slutat äta ål.
  Jag ska prata om havet, om hur djupt det är, hur man hittar på det och om vad det egentligen betyder att ge sig ut på öppet hav. Jag tänker berätta om Magellan och musslan Ming, ställa frågor kring evolutionen och varför vi egentligen har sex, samt prata lite om varför jag själv som inbiten landkrabba är så väldigt fascinerad av havet.
  Producent: Karin Arbsjö

  • 55 min
  Sofia Wistam

  Sofia Wistam

  Känd programledarprofil som i tio år programlett Kanal 5:s succé Sofias änglar. Om sin dotters kamp och en far som bestämt sig för att dö.

  Sofia Wistam om sina egna tårar
  Programledaren Sofia Wistam berättar om sin dotters narkolepsi och om sin pappa som bestämde sig för att dö. Men också om sin egen okonventionella uppväxt som härdat och stärkt henne.
  Hennes sommarprat utgår från det egna livet och rymmer kärlek, barn, cancer, äventyr och tårar. Och om hur hon från början inte förstod att hennes dotter drabbats av narkolepsi efter en vaccination mot svininfluensa.
  När jag tänker tillbaka på den här tiden får jag otroligt dåligt samvete. Som vi tjatade. Som vi plågade vår dotter, för att vi inte förstod, säger hon.
  I dag säger hon att dottern är en grym förebild som har lärt henne vad riktig styrka är att trotsa en kropp som strejkar.
  Programmet handlar också om den egna karriären som stylist, fotograf och programledare. Och hon ger ett kärleksfullt porträtt av en annorlunda pappa som själv valde när han skulle dö.
  Om Sofia Wistam
  Programledare, fotograf, stylist, 54 år. Född och bosatt på Lidingö. Debuterar som Sommarvärd.
  Känd programledarprofil som i tio år programlett Kanal 5:s succé Sofias änglar som hjälper familjer i kris. Programmet vann Kristallen i kategorin Årets livsstilsprogram förra året. Uppmärksammades stort för barnprogrammet Soff-i-propp för 25 år sedan och har sedan dess programlett en rad olika tv-serier. Gör även den populära poddcasten Wahlgren & Wistam med Pernilla Wahlgren som fick Stora Radiopriset i kategorin Årets podd 2015. Designar smycken. Har en två och en halv meter lång haj i hallen.
  Det här är en berättelse om tårar. Om min dotters kamp och en far som bestämt sig för att dö. Men också historien om en okonventionell uppväxt som härdat, stärkt och sporrat mig.
  Producent: Estrid Holm

  • 55 min
  Eveline Jacobson

  Eveline Jacobson

  Eveline Jacobson är sjuksköterska inom intensivvården. I Sommar berättar hon hur det var att arbeta när coronapandemin bröt ut - och när vårdens inarbetade rutiner kastades omkull.

  Hon gör allt hon kan för patienterna
  Intensivvårdssjuksköterskan Eveline Jacobson tar oss med in på sin avdelning, så som den såg ut innan och under pandemin med Covid-19.
  Sjukhuset hade förberett med en ny avdelning inför att patienter med Covid-19 skulle komma dit. Det började med 1-2 patienter, sen gick det fort. Eveline beskriver:
  -Vi balanserade dessa sköra patienter, som ingen riktigt har facit på hur vi ska vårda, och vi hade kontroll. Men bara några dagar senare, såklart på en helg, så stormade det in en hel busslast patienter och det brakade loss. Fullständigt.
  Eveline beskriver hur personal som inte har jobbat med intensivvård tidigare blev nya kollegor, patienternas tillstånd, skyddsutrustningen, telefonsamtalen och känslan av att vara i krigstillstånd.
  Pandemin är inte över. Nya patienter kommer fortfarande in. Hon uppmanar alla att fortsätta följa rekommendationerna.
  -Genom att inte lyssna på rekommendationerna så gör ni att jag och mina kollegor i hela Sverige faktiskt jobbar röven av oss. Det är inte snällt. Vi måste hjälpas åt, avslutar Eveline Jacobson.
  Om Eveline Jacobson
  Specialistsjuksköterska, 37 år. Född och bosatt i Eskilstuna. Debuterar som Sommarvärd.
  Sjuksköterska som arbetat tolv år inom intensivvården och som hamnade mitt i stormen när coronapandemin drog in över Sörmland. På Mälarsjukhuset i Eskilstuna byggdes nya avdelningar och det visade sig att vården av coronapatienter var något helt annat än hon varit med om tidigare. Menar att det inte är många som förstår vad intensivvård innebär. Är intresserad av det mesta i livet utom att laga mat och att byta sängkläder.
  I mitt Sommar vill jag ge en bild av hur stor ansträngning det var på intensiven. Hur mycket och på vilket sätt vårt arbete påverkades under de här värsta coronaveckorna i våras. Det är ingen klagosång utan en sann bild inifrån verkligheten.
  Producent: Malin Marcko

  • 53 min
  Anders Borg

  Anders Borg

  Finansministern som lotsade Sverige genom finanskrisen. Om världsläget med Corona, politik, kriser och sitt liv som nygift 52-åring.

  Jag har lärt mig mycket
  Anders Borg, som var finansminister 2006-2014, blickar tillbaka på finanskrisen 2008, hur den kunde ske och arbetet med gemensamma lösningar i Europa för att komma ur krisen. Han pratar om varför Sverige klarade sig bättre än många andra länder och hur vi, än så länge, har klarat ekonomin under nuvarande pandemi.
  - Jag har lärt mig mycket, säger han angående att han på senare år haft förmånen att arbeta internationellt i snabbväxande länder och konstaterar att ny digital teknik möjliggör för människor i Afrika, Asien och Latinamerika att ta språng förbi gamla lösningar.
  - Den ekonomiska tillväxten är på väg att förändra världen.
  - En av de mest intensiva och roliga perioderna i mitt arbetsliv, säger Anders Borg om när de moderniserade Moderaternas politik för snart 20 år sedan och arbetade fram en bred reformlista.
  Han tror inte på att utgå från att den egna uppsättningen av förändringsskisser är överlägsna och sedan påvisa alla fel och brister i de andra partiernas. - Politik handlar om samarbete. I Sverige kan inget parti räkna med att få egen majoritet. Därför är kompromisser nödvändiga.
  Samarbete och koordination gäller även vid pardans. Anders berättar om hur han och Dominika övade och övade för att få till en elegant tango till sin bröllopsdans och konstaterar att pardans är bra äktenskapsträning.
  Om Anders Borg
  F.d. finansminister, 52 år. Född och bosatt i Stockholm, uppväxt i Norrköping. Debuterar som Sommarvärd.
  Var Sveriges finansminister under åtta år och utsågs till EU:s bästa finansminister av tidningen Financial Times 2011. Kom i november ut med memoarboken Finansministern som handlar om tiden i alliansregeringen och hur han var med och lotsade Sverige genom finanskrisen. Under 90-talskrisen var han talskrivare åt statsminister Carl Bildt.
  Är idag rådgivare till bland andra kapitalförvaltaren East Capital, ordförande för Sehlhall fastigheter och styrelseledamot i Nordic Entertainment Group. Har tidigare arbetat för Riksbanken, World Economic Forum, Kinnevik och Citi Group. Läser böcker och tidningar, tränar och umgås med vänner.
  Mitt Sommar blir en blandning av politik, kris, corona, världen och lite om hur livet ter sig när man gifter sig som 50-åring.
  Producent: Henrik Johnsson

  • 56 min

Customer Reviews

4.2 out of 5
44 Ratings

44 Ratings

Top Podcasts In Society & Culture

Listeners Also Subscribed To

More by Sveriges Radio