Waar het op neerkomt

Sonja Bouwkamp, Roos Vrijmoeth, Thijs groot Wassink
Podcast Waar het op neerkomt

De podcast waarin Sonja Bouwkamp (relatietherapeut en docent), Thijs groot Wassink (Gestalt en relatietherapeut) en Roos Vrijmoeth (relatietherapeut en student bij het Kempler Instituut) lessen uit de therapie vertalen naar het dagelijks leven.

  1. 1 AVR.

    S4E08 - Seksuele problemen zijn vaak relatieproblemen

    Een aflevering over seks, op veler verzoek. Maar ook een aflevering over veel meer dan dat. - Seksualiteit is een geïntegreerd verhaal van hart, ziel, lichaam en geest. Het is een aspect van ieders persoonlijkheid, dat van nature aanwezig is. - Dat we allemaal ook seksuele wezens zijn is een feit. Hoe we daarmee omgaan kan erg verschillen, afhankelijk van aanleg, voorbeelden en ervaringen tijdens ons opgroeien - Zoals elk verlangen creëert seksueel verlangen de motivatie om en doel te bereiken: seksuele bevrediging - Mannen en vrouwen willen beiden zowel een goed persoonlijk contact, als fijne seks. De voorkeur voor de volgorde kan behoorlijk verschillen. - Mannen willen seks, vrouwen willen praten: vrouwen willen eerst persoonlijk contact, daaruit volgt seks. Mannen willen eerst seks, daarna voelen ze zich nabij - Geen van beide voorkeuren is verkeerd Stellen proberen meestal hun problemen op te lossen, en toch het oude evenwicht te bewaren. Niemand gaat graag zijn comfortzone uit. We willen die geliefde vreemde naast ons in bed meestal wel leren kennen en begrijpen, maar durven ons niet goed kwetsbaar op te stellen. Juist omdát die ander zo belangrijk voor ons is, komen we in de problemen. Dat is niet omdat we onverschillig of egocentrisch zijn. Wanneer je blijft hangen in je angst voor het verschil, maak je nooit de angst van comfort- naar groeicyclus. Tweekeuzedilemma: ik wil geen, of beide keuzes; ik wil niet hoeven kiezen. Ik ontken de noodzaak van een keuze. De beide keuzes sluiten elkaar uit. Emotionele blokkade: De posities van beide partners sluiten elkaar uit. Er is een of-of situatie ontstaan door een verschil dat niet geaccepteerd wordt (omdat het niet overeen komt met onze verlangens of verwachtingen) - Meestal proberen we te ontkomen aan het tweekeuzedilemma door ons óf aan te passen (uit contact met jezelf), óf af te sluiten (uit contact met de ander) voor die teleurstellende ander. - Het gevolg is dat het niet meer stroomt tussen partners. We voelen ons geblokkeerd en er ontstaan (seks)problemen. - Het mooie van de groeicyclus is dat het je dwingt volwassen te worden. De problemen dwingen je relatie richting groei, omdat ze niet op te lossen zijn in de comfortzone. Er is een verschil dat zich kenbaar wil maken en dat onder ogen moet worden gezien. - Je relatie werkt op volle kracht als het je dwingt te groeien! - De meeste seksproblemen zijn in feite relatieproblemen. Beide partners worden gehinderd door een emotionele blokkade tussen hen. Waar het op neerkomt: als er problemen zijn rond seks in een relatie, onderzoek dan welk verschil niet onder ogen wordt gezien en opgelost. Boek: Seksdrive van David Snarch

    47 min
  2. 4 MARS

    S4E07 - Waar durf je niet op te vertrouwen? (Over angst, je schuldig voelen, keuzes en vertrouwen)

    De aflevering van deze maand gaat over angst en vertrouwen. Over jezelf recht doen zodat je in volle glorie kunt zijn wie je bent. We blikken terug op de aflevering van februari omdat deze twee op elkaar aansluiten. We kennen allemaal het verlangen om te kiezen voor liefde en vertrouwen en de verleiding om te kiezen voor angst en wantrouwen. Wanneer we weinig naar ons ik luisteren en veel naar onze angst dan wordt de ik steeds kleiner en de angst steeds groter. Dit is een zichzelf versterkend proces. Angst wil liefde ontkennen en vernietigen. Liefde wil angst erkennen en een plek geven. Angst is in feite het ontbreken van vertrouwen. Het gaat er dus niet om waar je bent voor bent, maar waar je niet op durft te vertrouwen. Het is beter de liefde te bevrijden dan de angst te bestrijden. Het tweede deel van de aflevering gaat over het gevoel van tekort schieten en schuldig zijn. Wanneer wij tekort schieten vinden we het vaak moeilijk daar de verantwoordelijkheid voor te nemen. Dat komt omdat we tekort schieten vaak verwarren met schuldig zijn. Ook hier is het weer belangrijk een scheiding te maken in wat je doet en wie je bent. Tekort schieten maakt je geen slecht mens maar slechts mens! Waar het op neerkomt: We hebben altijd de mogelijkheid om te kiezen welke wolf we willen voeden en we zullen moeten leven met de consequenties van die keuze. Als jij zo groot durft te zijn zoals je bent, geef je de hele wereld toestemming om dat ook te zijn (Marianne Williamson).

    52 min

À propos

De podcast waarin Sonja Bouwkamp (relatietherapeut en docent), Thijs groot Wassink (Gestalt en relatietherapeut) en Roos Vrijmoeth (relatietherapeut en student bij het Kempler Instituut) lessen uit de therapie vertalen naar het dagelijks leven.

Pour écouter des épisodes au contenu explicite, connectez‑vous.

Recevez les dernières actualités sur cette émission

Connectez‑vous ou inscrivez‑vous pour suivre des émissions, enregistrer des épisodes et recevoir les dernières actualités.

Choisissez un pays ou une région

Afrique, Moyen‑Orient et Inde

Asie‑Pacifique

Europe

Amérique latine et Caraïbes

États‑Unis et Canada