17 集

NT-rådet ger rekommendationer till Sveriges regioner om hur nya läkemedel ska användas.

Rådet från NT-rådet Rådet från NT-rådet

    • 健康與體能

NT-rådet ger rekommendationer till Sveriges regioner om hur nya läkemedel ska användas.

    Om nya EU-lagstiftningen om läkemedel

    Om nya EU-lagstiftningen om läkemedel

    I maj 2023 presenterade Europeiska kommissionen ett förslag till ny lagstiftning för läkemedel i EU. Det handlar om vilka krav som ställs på läkemedel som ska få säljas på den europeiska marknaden och hur den gemensamma bedömningen av läkemedel via EU:s läkemedelsmyndighet EMA ska fungera.
    Utgångspunkten är att patienter i Sverige och EU måste få bättre tillgång till läkemedel - tillgång till rätt läkemedel och i rätt tid.
    Den nya lagstiftningen i EU kan bidra till det, men det är fortfarande stora frågor som behöver lösas ut. Förändringarna kan få stor betydelse för många patienter och för hela hälso- och sjukvården.
    Det diskuterar vi - företrädare för NT-rådet och TLV - i detta avsnitt av Rådet. Välkomna!

    • 31 分鐘
    Om prioriteringar och alternativkostnad

    Om prioriteringar och alternativkostnad

    Vi pratar med regionpolitikerna Kaisa Karro (s) och Nicklas Sandström (m) om att förklara nedprioriteringar för sina väljare. Gustaf Befrits och Lars Sandström från NT-rådet berättar om begreppet alternativkostnad och varför det är viktigt att beakta när man gör prioriteringar. Samtalet leds av Therese Löfbom.

    • 35 分鐘
    Om påverkan, intressekonflikt och jäv

    Om påverkan, intressekonflikt och jäv

    Sverige är ett litet land, och en specialiserad läkare kan vara högt efterfrågad att medverka i olika samarbeten i offentlig och privat sektor. Går det för dessa experter att hålla sig opartiska, särskilt när pengar är involverade?

    Vi kommer också prata om känslomässig påverkan. NT-rådet ser allt fler påverkanskampanjer som sammanfaller med nya dyra läkemedelslanseringar, och kan konstatera att den personliga patientberättelsen är ett kraftfullt verktyg som används för att påverka opinionen. Men ska den bästa berättelsen få dyrast vård?

    • 39 分鐘
    Ålder - bara en siffra?

    Ålder - bara en siffra?

    I detta avsnitt diskuterar vi ålder. Barnkonventionen är lag i Sverige, vilket ger alla barn rätt till bästa möjliga hälsa och rätt till liv, överlevnad och utveckling. Men en grundläggande princip i den svenska sjukvården är att alla människor har lika värde – oavsett ålder. Hur vägs de här principerna mot varandra?

    • 40 分鐘
    Upp till bevis! Om evidens och beprövad erfarenhet

    Upp till bevis! Om evidens och beprövad erfarenhet

    Det sker en stor utveckling inom sjukvården i dag. Möjligheten att bota sjukdomar och mildra svåra besvär blir allt större. Men när resurserna är begränsade måste regionerna göra gemensamma prioriteringar och då är det viktigt att satsa på det som bevisligen gör mest nytta. Och när evidensen saknas eller är begränsad – hur värderar man då nyttan?

    • 40 分鐘
    Är snabbt lika med bra?

    Är snabbt lika med bra?

    Att ta fram nya läkemedel, det måste ta tid. Det vet vi. Men pandemin har visat att det visst går att snabba på processen. Genom ökat samarbete och påskyndande i alla delar har vaccin kunnat tas fram på rekordfart. Idag godkänner dessutom EMA läkemedel i allt snabbare takt. Läkemedelsföretagen kämpar för snabbare godkännande och patienterna vill kvickt ha tillgång till de effektivaste läkemedlen. Men är snabbt lika med bra? Blir nyttan och effekten av nya behandlingar svårare att värdera?

    Lyssna till Rådets gäster: Jan Liliemark, ledamot i NT-rådet, Kristina Dunder, Läkemedelsverket, Kenneth Villman, rådgivande NT-rådet när det gäller cancerläkemedel och Johan Christenson, partner på venture capital bolaget Health Cap.

    Programledare: Sofie Falkkloo

    • 31 分鐘

關於健康與體能的熱門 Podcast

健人港人話 Steven Talks
Steven Yu
The Psychology of your 20s
iHeartPodcasts
On Purpose with Jay Shetty
iHeartPodcasts
Huberman Lab
Scicomm Media
情感關注組
情感關注組
可愛靈魂製造機
可可

你可能也會喜歡