Förlagspodden

Kristoffer Lind and Lasse Winkler
Förlagspodden

Förlagspodden reflekterar över böcker och bokbranschen utifrån en förläggares perspektiv. Varför ser det ut som det gör? Finns det något intressant bakom kulisserna? Varför kommer just den här boken ut? Men inte den? Vilka böcker är intressanta just nu? Vad händer egentligen på ett förlag? Varför bråkar folk så mycket? Varför säger de en sak och gör en annan? Och egentligen allt annat från den här världen som kan intressera bokälskare och andra allmänt nyfikna människor. Högt och lågt och, i bästa mening, provokativt.

  1. 4 NOV

    Avsnitt 252. Vi läser Jan Guillous senaste bok, reflekterar över Storytels Q3:a och aktuell branschstatistik, lyfter en avslöjande miljödebatt och samtalar med Frida Edman om framtidens bokmässa.

    Avsnitt 252. Jan Guillou passar på att, som vanligt, ge igen för gamla oförrätter i sin senaste bok. Vi läser med stort intresse men är inte helt överens med författaren. Ingen överraskning där. Vi, läs journalisten, fokuserar på det som inte skrivs medan förläggaren funderar över resonemanget om att ge bort förlaget till dess anställda. Vi tittar på Storytels framgångsrika tredje kvartal långt efter alla andra och försöker visa detaljer som ingen annan fångat upp. Och hittar, såklart, en detalj att bli irriterad på. Olika förlag publicerade en debattartikel om förlagens brist på seriöst miljöarbete på Boktugg.se och fick svar från två centrala aktörer på den svenska scenen – Markus Gullstrand och Alf Linder. Sammantaget ger det en utmärkt beskrivning av hur långt bokbranschen kommit så här långt. Rekommenderad läsning enligt journalisten. Bokmässans vd Frida Edman fick frågan om hon ville prata framtid i podden. Det ville hon. Så här pratar vi konfliktlösning, visioner och kommande fokusländer på bokmässan de närmaste åren.   00 29         Jan Guillou putsar på Piratförlagets eftermäle 10 52         Storytels bästa kvartalsredovisning någonsin 17 57         En lärorik miljödebatt 20 12         Samtal med Bokmässans vd Frida Edman

    50 min
  2. 14 OCT

    Avsnitt 249. Vi kommenterar årets Nobelpris i litteratur, ger er en förhandsrapport inför årets bokmässa i Frankfurt, avslöjar en väl dold hemlighet, pratar pengar och ger er ett nytt avsnitt i vår serie om fenomentitlar.

    Avsnitt 249. Natur & Kultur ger ut årets Nobelpristagare i litteratur, sydkoreanskan Han Kang, och det är mer än en revansch för förlaget om ni frågar journalisten. Samtidigt är det en pristagare som även konkurrenterna kan uppskatta. Årets bokmässa i Frankfurt ser ut att bli en livfull mötesplats där världens mest brännande konflikter positionerar sig i olika besökare och där alla de stora frågorna i bokvärlden hamnar i blickpunkten. Så gör er beredda på nyheter inom AI, ljudboksutvecklingen och TikToks fortsatta erövring av de icke engelskspråkiga marknaderna. Förlagspodden är där och återkommer med vad som hände i nästa avsnitt av podden. Vi berättar en liten hemlighet, SvT gör om Babels format och skissar på ett nytt litteraturprogram med start i januari nästa år. Fågel eller fisk? Jubel eller besvikelse i bokbranschen? Efter många års velande betalas nu Copyswede-pengarna ut till, bland annat, de svenska förlagen som gett ut ljudböcker mellan 2009 och 2023. Förläggaren reder ut frågan. De fenomenala fruntimren på Grand Hôtel av Ruth Kvarnström Jones på Printz Publishing är årets fenomentitel alla kategorier. Journalisten får historien av förläggaren Anna Levahn.   00 23         Vi pratar Nobelpris 04 10         Journalisten ger en förhandsrapport från Frankfurt 07 26         Babel har gjort sitt i nuvarande format 14 00         Pengaregn över svenska förlag 17 41         En storsäljare som förvånade alla inblandade

    28 min
  3. 7 OCT

    Avsnitt 248. Vi rapporterar från ett finskt författaruppror, en norsk försäljningstest, gör ett sista nedslag på årets Bokmässa och synar vad framställningen av en bok kan kosta.

    Avsnitt 248. Mycket Norden nu. Vi börjar i Finland där finska författare har skrivit ett öppet brev för bättre ersättningar riktat till finska politiker. Huvudorsaken till det dåliga tillståndet sägs uttalat vara att ljudboken förstört marknaden för den tryckta boken. Det är en ”sanning” som vandrar runt bland författare i just Norden men knappast blir mer sant för det. Om ni frågar oss. Vi försöker bena ut konflikten som slog ner som en liten bomb i den finska bokbranschen. I Norge är man vana vid att engelskspråkiga böcker är hälften så dyra som norska och dessutom de första ut på marknaden. De äter marknadsandelar som glupska pirayor äter... allt ätbart. Men ingen vet egentligen hur stor andel de har eller vad som driver försäljningen. Nu testar norska Bonniers marknaden genom att prisdumpa Sally Rooneys senaste bok. Visst trodde vi att alla som rör sig på Bokmässan visste vem the Grimwalkers är. Men tji fick vi. Och lite arrogant är det nog. I debatten om hybridförlagen flyter en del kostnadsuppgifter runt utan att ifrågasättas. En författare betalar 73 000 kronor och får 100 tryckta exemplar i näven. Men ingen frågar vad som är vad? Kan man säga att man betalat 73 000 kronor för 100 exemplar? Inte alls. Vi ger er en ytlig, men viktig, grund i förlagsekonomi.   00 20         Ett finskt författaruppror 14 42         Ett våghalsigt Intermezzo, eventuellt 19 44         Vem är Grimwalkers? Keplers? 23 01         Vad är kostnaden för en färdig bok?

    30 min
  4. 30 SEPT

    Avsnitt 247. Vi summerar vår bokmässa, ser Författarförbundet lansera sitt alternativ till streamingtjänsternas ljudboksplattformar och inleder ett nytt format med fokus på framgångsrika böcker.

    Avsnitt 247. Vi blir era spanare på mässgolvet i Göteborg, lyssnar på litteraturpolitiska utspel, fångar upp en kommentar värd att utvecklas och badar i oförställd litteraturglädje på en mässa med mycket folk och rekordförsäljning. Författarförbundet lanserade sitt annonserade förslag till en mer författarvänlig ljudboksapp. Förläggaren ser en sympatisk plattform men har förtvivlat svårt att se konturerna av en affärsidé, en ekonomi som skulle kunna fungera. Journalisten ser ett förslag som gör Författarförbundet mer konkreta och därmed mer synliga i debatten om författarersättningar i ljudformat. Journalisten slänger sig upp på barrikaderna eller, mer ödmjukt, försöker han initiera ett samtal om småförlagens plats på Bokmässan. Förläggaren, som har ”förmånen” att reflektera över bokmässan efter en lång frånvaro, ser en mindre bokmässa men också en mässa där författarna som enbart kommer ut i ljud hittar en naturlig plats bland alla pappersböcker. Vi introducerar ett nytt format där vi lyfter upp oväntade försäljningsframgångar, fenomentitlar, och börjar med  en bok på Wahlström & Widstrand, Rent hus, och får samtidigt veta att vi missat en helt annan titel som var en större fenomentitel för W&W och förläggaren Maria Såthe.   00 24         Reflektioner över årets bokmässa, del 1 07 12         Författarförbundets ljudboksapp presenteras 14 07         Reflektioner över årets bokmässa, del 2 20 28         Fenomentitlar, samtal med Maria Såthe

    32 min
  5. 23 SEPT

    Avsnitt 246. Vi tar avstamp i årets bokmässa, tar temperaturen på bokmarknaden med Håkan Rudels, lyssnar till mannen som skapat en unik plattform i läsandets tjänst, hittar en ovanlig klimatsatsning och får en aktieanalys värd namnet.

    Avsnitt 246. Årets bokmässa präglas av kärvare tider. Journalisten hör hur de flesta förlag drar ner på omkostnaderna. Ytorna är de samma men de tar ner färre författare, lägger mindre krut på internationella gäster och där så är möjligt drar de ner på antalet medarbetare. I övrigt en viss oro för antal besökare men just den detaljen kommer man inte att se förrän mässan är igång. Håkan Rudels sitter med den bästa överblicken av alla i den svenska bokbranschen. Hans erfarenhet och analyser rör sig över hela Europa, lyfter med nödvändighet från ett inskränkt nationellt perspektiv. Så självklart är vi nyfikna på hans analyser som vi får här där han rör sig över hela spektrat av bokbranschen. Från förlag, till bokhandel, över trender och politikens ansvar... Journalisten är nyfiken på drivkraften bakom den norska recensionssajten ordforalle.no så vi tog kontakt med mannen som driver den för att prata drivkrafterna och framtidsplaner. I Danmark hittar förläggaren en oväntad satsning på att minska böckers klimatavtryck. Hans – Olov Öberg gör en aktieanalys över en, för bokbranschen, viktig pappersbrukskoncern Arctic Paper.   00 24         Vi kollar läget inför årets bokmässa 07 24         Håkan Rudels senaste omvärldsanalys 39 08         Vi tar reda på vad som ligger bakom ordforalle.no 43 13         Jakten på ett smartare typsnitt för att spara papper 46 05         En aktieanalys  för den som vill satsa på bokbranschen

    59 min

About

Förlagspodden reflekterar över böcker och bokbranschen utifrån en förläggares perspektiv. Varför ser det ut som det gör? Finns det något intressant bakom kulisserna? Varför kommer just den här boken ut? Men inte den? Vilka böcker är intressanta just nu? Vad händer egentligen på ett förlag? Varför bråkar folk så mycket? Varför säger de en sak och gör en annan? Och egentligen allt annat från den här världen som kan intressera bokälskare och andra allmänt nyfikna människor. Högt och lågt och, i bästa mening, provokativt.

You Might Also Like

To listen to explicit episodes, sign in.

Stay up to date with this show

Sign in or sign up to follow shows, save episodes and get the latest updates.

Select a country or region

Africa, Middle East, and India

Asia Pacific

Europe

Latin America and the Caribbean

The United States and Canada