522 episodi

Iedere werkdag van 13.30 tot 14.00 uur op NPO Radio 1 met nieuws en achtergronden uit het buitenland.

Bureau Buitenland NPO Radio 1 / VPRO

    • News

Iedere werkdag van 13.30 tot 14.00 uur op NPO Radio 1 met nieuws en achtergronden uit het buitenland.

    Honger dreigt voor 18 miljoen Soedanezen & Op pad met een Libanese dragqueen

    Honger dreigt voor 18 miljoen Soedanezen & Op pad met een Libanese dragqueen

    En: welke opa wint de Amerikaanse verkiezingen?

    (00:52) Honger dreigt voor 18 miljoen Soedanezen

    De catastrofale burgeroorlog in Soedan duurt voort. In meerdere strategisch belangrijke steden rukken de paramilitaire Rapid Support Forces op tegen het regeringsleger en laten daarbij een spoor van verwoesting achter. Wat begon als een conflict tussen twee generaals, is uitgemond in een van de grootste humanitaire rampen ter wereld. Intussen worden beide zijden gesteund door landen als Rusland, Iran en de Verenigde Arabische Emiraten, die verschillende belangen in het gebied hebben. Maar op diplomatiek gebied gebeurt er weinig om een einde te maken aan het conflict. Daarover Koert Lindijer, die al veertig jaar correspondent is in Afrika.    

     

    Op pad met een Libanese dragqueen

    Libanon is vooral in het nieuws vanwege de dreigende oorlog tussen Hezbollah en Israël. Maar vandaag bekijken we een heel andere kant van het land: de queergemeenschap, die vooral in de hoofdstad Beirut erg levendig is en die onder toenemende druk staat. Onze verslaggevers Nienke Edelenbosch en Jaap van der Biessen gingen op pad met Diva Beirut, een bekende dragqueen, tijdens de voorbereiding voor haar show. 

     

    (22:38) Uitgelicht: welke opa wint de Amerikaanse verkiezingen?

    In onze podcast ontvangen we Amerika-correspondent Michiel Vos over zijn boek en blikken we vooruit op de presidentsverkiezingen in Amerika. Welke opa komt als winnaar uit de strijd? En wat betekent dat voor ons in Europa?

    • 24 min
    Chinezen jagen 'Amerikaanse droom' na & Bijzonder onderzoek in Idlib

    Chinezen jagen 'Amerikaanse droom' na & Bijzonder onderzoek in Idlib

    En Italiaanse eindexamens voor sommigen té zwaar.

    (00:42) Chinezen jagen 'Amerikaanse droom' na

    Duizenden Chinezen proberen via Latijns-Amerika naar de Verenigde Staten te migreren, en het aantal Chinezen dat die poging waagt neemt de afgelopen maanden enorm toe. Een belangrijk startpunt voor veel Chinezen is Ecuador, maar dat land heeft daar nu genoeg van. Waarom vertrekken er zoveel Chinezen, en waarom vooral via Ecuador? Latijns-Amerika correspondent Boris van der Spek en China-correspondent Anouk Eigenraam leggen het uit. 

    (10:18) Bijzonder onderzoek in Idlib

    In het noorden van Syrië bevinden zich de laatste bastions die nog niet in handen zijn van de Syrische president Assad. Het is ook een plek waar je niet zomaar binnenkomt. Toch lukte dat onderzoeker Rena Netjes wél. En ze zag dat mensen terugkeren uit het regime-gebied, onder meer naar Idlib. Onderzoeker Rena Netjes schuift aan. 

    (21:05) Buitenland Uitgelicht: Italiaanse eindexamens voor sommigen té zwaar

    De Italiaanse staatsexamens zijn van start, en dat betekent dat er vandaag een half miljoen scholieren urenlang ploegen op Grieks, wiskunde of een ander vak. De examens staan erom bekend dat ze zwaar zijn – zo zwaar, dat het voor sommigen reden is om het diploma op een andere manier te proberen te verkrijgen. Italië-kenner Sonja Pleumeekers praat ons bij.

    Presentatie: Sophie Derkzen.

    • 24 min
    Zweedse journalisten onder vuur & Opmerkelijk bezoek uit Israël

    Zweedse journalisten onder vuur & Opmerkelijk bezoek uit Israël

    En een verbod op 'mansplaining' in de Schotse Hooglanden.

    (00:49) Zweedse journalisten onder vuur
    Het was schokkend nieuws: de bedreigingen die Zweedse journalisten ontvangen, kwamen waarschijnlijk voor een deel vanuit de politieke partij Zweden Democraten. Uit een onthulling blijkt dat zij via anonieme accounts journalisten zouden lastigvallen. Juist in een land waar het vertrouwen in de media en de overheid zo groot is, komt dat nieuws hard aan. Maar journalisten staan er al langer onder druk: bijna de helft van hen zegt last te hebben van bedreigingen. Hierover correspondent Tjade Michels. 

    (09:30) Opmerkelijk bezoek uit Israël
    Een hoge functionaris van het Israëlische Ministerie van Defensie komt op uitnodiging van de vaste commissie van Buitenlandse Zaken langs in de Tweede Kamer. Maar de organisatie waarvoor hij werkt houdt zich onder andere bezig met Gaza en is in deze oorlogstijd zeker niet onomstreden, stelt Reinoud Leenders, Midden-Oosten-onderzoeker aan het King's College in Londen. 

    (21:10) Buitenland Uitgelicht: Schots verbod op ‘mansplainen’
    In een Schots nationaal park zijn richtlijnen opgesteld om 'mansplainen' te voorkomen, zodat vrouwen die alleen gaan wandelen, zich veiliger voelen. Correspondent Anne Saenen vertelt ons er meer over.

    Presentatie: Tim de Wit

    • 24 min
    Balanceer-act Hezbollah & Italië wil Europees gezicht zijn in Afrika

    Balanceer-act Hezbollah & Italië wil Europees gezicht zijn in Afrika

    En Turkse acteur wakkert discussie over identiteit aan.

    (00:48) Balanceer-act Hezbollah 

    Alarmbellen rinkelen over de dreigende escalatie tussen Hezbollah en Israël. Eentje die wel eens gauw kan uitmonden in een grootschalige oorlog. Israël stelt dat Hezbollah voortdurend provoceert. Waar is Hezbollah op uit? Dat vragen we Nieuwsuur-verslaggever Zainab Hammoud, die de situatie in Libanon op de voet volgt.

    (10:11) Italië wil Europees gezicht zijn in Afrika

    De Italiaanse premier Giorgia Meloni heeft een ambitieus investeringsplan voor Afrika. Zij wil dat haar land in de toekomst de energieschakel wordt voor de Europese markt. Door nu flink te investeren in gasrijke landen zoals Algerije kan Rome, behalve meer economische macht, ook een grotere rol in Brussel voor zichzelf opeisen. Over deze Italiaanse Afrika-politiek schuift correspondent Angelo van Schaik aan. 

    (20:07) Uitgelicht: Turkse acteur wakkert discussie over identiteit aan  

    Ben je nu ‘van Turkije’ of gewoon ‘een Turk’? Wellicht klinkt dit niet als muziek in de oren, maar het is een zeer beladen discussie in Turkije. Die nu onbedoeld is aangewakkerd door een beroemde Turkse acteur. Dat vertelt Turkijekenner Cevahir Varan. 

    Presentatie: Sophie Derkzen.

    • 24 min
    Poetin bezoekt Noord-Korea & Een nieuwe termijn voor Von der Leyen

    Poetin bezoekt Noord-Korea & Een nieuwe termijn voor Von der Leyen

    En een Zweedse bestsellerschrijver moet de gevangenis in.

    (00:50) Hoog bezoek aan Noord-Korea
    Alle voorbereidingen zijn getroffen in Noord-Korea voor bijzonder bezoek: Vladimir Poetin kan ieder moment aankomen. En dat zou voor het eerst sinds ruim twintig jaar zijn dat hij het land bezoekt. Wat zegt dat over de verhoudingen tussen Rusland en Noord-Korea, die sinds de oorlog flink lijken te zijn verbeterd? En wat denkt Poetin te gaan halen bij zijn bezoek? Daarover correspondent Ifang Bremer.

    (10:10) Een nieuwe termijn voor Von der Leyen
    Vanavond komen voor het eerst sinds de verkiezingen de Europese leiders bij elkaar tijdens een informeel diner. De bedoeling is dat daar gesproken wordt over de verdeling van de belangrijke posten voor de komende vijf jaar. Maar die verdeling is al min of meer bekend, met als belangrijkste een nieuwe termijn voor Ursula von der Leyen als Commissievoorzitter. Politiek filosoof en historicus Luuk van Middelaar vertelt hoe de verschoven politieke verhoudingen haar toch voor uitdagingen kunnen gaan zetten. 

    (21:35) Buitenland Uitgelicht: Zweedse bestsellerschrijver Håkan Nesser moet gevangenis in 
    De succesvolle thrillerauteur Nesser, die ook veel fans in Nederland heeft, is afgelopen week veroordeeld tot een fikse gevangenisstraf. Correspondent Tjade Michels over deze opmerkelijke zaak in het Scandinavische land.

    Presentatie: Sophie Derkzen

    • 25 min
    Bijzondere doorbraak op rechts in Spanje & Californië: nieuwe migratie-hotspot

    Bijzondere doorbraak op rechts in Spanje & Californië: nieuwe migratie-hotspot

    En Josse de Voogd zoomt in op het stemgedrag bij de Europese verkiezingen.

    (00:51) Bijzondere doorbraak op rechts in Spanje

    De Spaanse Luís Alvise Pérez behaalde met zijn rechts-radicale partij SALF tot ieders verrassing drie zetels bij de Europese Verkiezingen. Wie is die man en wat is het geheim van het plotselinge succes? Daarover correspondent Oumaima Abalhaj.

    (09:01) Californië: nieuwe migratie-hotspot

    Prikkeldraad eroverheen en de muur pal dicht houden voor migranten die de grens willen oversteken naar de VS. Dat is de wind die al langer waait in een conservatieve staat als Texas. Maar hoe zit het in een progressieve staat als Californië? Waar inmiddels meer dan honderdduizend mensen per maand het land binnenkomen. Amerika-correspondent Mari Meyer ging naar die grens en zocht het uit. En schuift bij ons aan. 

    (23:41) Uitgelicht: Europa Draait Door

    In onze podcast zoomen we met Josse de Voogd in op het stemgedrag bij de Europese verkiezingen. Wie zijn precies die mensen die op radicaal-rechtse partijen stemmen? Zijn  AFD-stemmers en PVV'ers bijvoorbeeld te vergelijken? 

    Presentatie: Tim de Wit

    • 25 min

Top podcast nella categoria News

La Zanzara
Radio 24
Non hanno un amico
Luca Bizzarri – Chora Media
Il Mondo
Internazionale
The Essential
Will Media - Mia Ceran
Stories
Cecilia Sala – Chora Media
Start - Le notizie del Sole 24 Ore
Il Sole 24 Ore

Potrebbero piacerti anche…

Europa draait door
NPO Radio 1 / VPRO
De Wereld | BNR
BNR Nieuwsradio
BNR Perestrojkast | BNR
BNR Nieuwsradio
Boekestijn en De Wijk
BNR Nieuwsradio
Amerika Podcast | BNR
BNR Nieuwsradio
NRC Haagse Zaken
NRC