277 episodi

Politiek journalisten Joost Vullings (EenVandaag, AVROTROS) en Xander van der Wulp (NOS) nemen elke vrijdag de Haagse week door, met scherpe analyses, geruchten en voorspellingen.

De Stemming van Vullings en Van der Wulp NPO Radio 1 / NOS / EenVandaag

  • News

Politiek journalisten Joost Vullings (EenVandaag, AVROTROS) en Xander van der Wulp (NOS) nemen elke vrijdag de Haagse week door, met scherpe analyses, geruchten en voorspellingen.

  Chaos, sporthorloges en volle emmertjes

  Chaos, sporthorloges en volle emmertjes

  In de laatste aflevering van dit politieke seizoen uitgebreid aandacht voor de eerste werkdagen van het nieuwe kabinet. 

  De koning heeft alle ministers en staatssecretarissen inmiddels beëdigd en premier Schoof zit in het Torentje. Niet veel later beleefde Schoof één van de meest chaotische Kamerdebatten uit de Nederlandse politieke geschiedenis. Het debat over de regeringsverklaring, waarin bleek dat dit kabinet rust op een zeer wiebelig politiek bouwwerk. Met een premier die helemaal alleen stond. Van alle kanten werd Schoof aangevallen. 

  In de wandelgangen spreken Xander en Joost tussen de debatten door een paar nieuwe kabinetsleden.  

  En de ontkoping van de voorspelling. Wie wordt de beste voorspeller van het seizoen 23/24? Is het Joost of toch Xander?

  • 1h 18 min
  Provocaties, exit Rutte en zeg maar Piet

  Provocaties, exit Rutte en zeg maar Piet

  De hoorzittingen met alle bewindslieden zijn afgerond. Omvolking of geen omvolking, kan je die term gebruiken? Daarin spraken PVV-bewindslieden elkaar tegen. Marjolein Faber nam het in ieder geval terug. Hoe gingen de hoorzittingen verder?

  Het is ook de tijd van afscheid nemen. Afscheid nemen van Rutte die nóg een keer z’n laatste debat had. En hij heeft de NAVO-baan nu officieel binnen. Maar we nemen natuurlijk afscheid van het hele kabinet. Ook van Piet, minister Piet. Piet Adema. Zeg maar Piet. In de wandelgangen hebben Xander en Joost een gesprekje over dat afscheid van de vertrekkend landbouwminister die flink wat meegemaakt heeft in minder dan 2 jaar in de politiek. 

  • 59 min
  Niet terugkijken, Hongarije toejuichen en een quiz

  Niet terugkijken, Hongarije toejuichen en een quiz

  De ministersploeg van het kabinet Schoof zet nog steeds stapjes op weg naar het bordes. Op 2 juli moeten ze daar klaarstaan voor de foto. Maar Joost en Xander zien geen liefde tussen de partijen die dat kabinet moeten gaan steunen, zelfs niet in deze wittebroodsweken. Wel lijkt iedereen gemotiveerd om vooral vooruit te kijken en het verleden met rust te laten.

  Joost vraagt zich ondertussen af of Geert Wilders net zo streng is voor zijn partijgenoten met Hongaarse roots, al hij eerder was voor andere Kamerleden met een dubbele nationaliteit. En Xander onderwerpt Joost aan een quiz over de beoogd bewindspersonen die nog net wat meer informatie over de nieuwelingen geeft dan de hoorzittingen van de afgelopen week. 

  Voor Mark Rutte vielen de puzzelstukjes net voor zijn afscheid als premier fantastisch in elkaar; hij werd aangekondigd als nieuwe secretaris-generaal van de NAVO. Toeval? Beluister de analyses van Joost en Xander in de nieuwe aflevering van podcast De Stemming!

  • 59 min
  Amateurisme, naslag en het ruitenwissermodel

  Amateurisme, naslag en het ruitenwissermodel

  Ze zijn eruit! Of toch niet… ineens viel de vicepremier van de PVV, ook asielminister, Gidi Markuszower zomaar nog van het bordes. Hij kwam niet door de screening. Weer een personele misser van Wilders. En nu is er ook weer gedoe over Marjolein Faber de vervanger van Markuszower, want VVD-leider Yesilgoz twijfelt. Wat voor gevolgen heeft dit voor de vorming van het kabinet?

  En in de Wandelgangen munten Xander en Joost een geheel nieuwe politieke term: het ruitenwissermodel

   

  • 59 min
  Gejuich, corona en een leeggelopen ballon

  Gejuich, corona en een leeggelopen ballon

  De verkiezingen voor het Europees Parlement zijn achter de rug. We kennen de officiële uitslag nog niet maar GL-PvdA lijkt de grootste te zijn geworden, net voor de PVV. Xander en Joost bespreken wat voor impact deze voorlopige uitslag heeft.

  In de Wandelgangen sprak Xander na afloop van het Europese verkiezingsdebat met verschillende lijsttrekkers. Dit keer zonder Joost, want die zat ziek thuis met corona.

  En we wachten natuurlijk ook nog steeds op een nieuw kabinet. Waar blijven die nieuwe ministers nou? het blijkt dat de verdeling van de posten een ingewikkelde puzzel is, maar wat is al wel bekend?

   

  • 59 min
  Een kanjer van een kandidaat, geen Trump-toestanden en effe zuur doen

  Een kanjer van een kandidaat, geen Trump-toestanden en effe zuur doen

  Sneller dan gedacht was daar deze week ineens de nieuwe premierskandidaat Dick Schoof. Wie is hij en wat staat hem te wachten? Joost en Xander nemen het uitgebreid door in deze nieuwe aflevering van De Stemming. 

  En hoewel het erop lijkt dat het nieuwe kabinet nu niet lang meer op zich laat wachten, voelt Joost toch de behoefte om effe zuur te doen. Krijgen de kiezers van Wilders wel wat ze beloofd is?

  In de wandelgangen peilen de heren de stemming rondom de Europese verkiezingen waarvoor we 6 juni naar de stembus mogen. Leven die een beetje in politiek Den Haag? 

  • 59 min

Top podcast nella categoria News

La Zanzara
Radio 24
Non hanno un amico
Luca Bizzarri – Chora Media
Il Mondo
Internazionale
Stories
Cecilia Sala – Chora Media
Giorno per giorno
Corriere della Sera – Francesco Giambertone
Globo
Il Post

Potrebbero piacerti anche…

NRC Haagse Zaken
NRC
de Volkskrant Elke Dag
de Volkskrant
De Spindoctors
NPO Radio 1 / EO
Europa draait door
NPO Radio 1 / VPRO
Maarten van Rossem - De Podcast
Tom Jessen en Maarten van Rossem / Streamy Media
NRC Vandaag
NRC