#13. A/B testing

Marketing Hacking Podcast

Salutare tuturor și bun venit la un nou episod din Marketing Hacking, podcastul de marketing digital. Astăzi vom vorbi despre A/B testing.

Dar înainte să începem, vreau să vă spun că mă ajută foarte mult fiecare share, fiecare abonare și like. Vă mulțumesc! Și vă reamintesc că puteți asculta podcastul Marketing Hacking pe majoritatea platformelor de podcasting: Apple Podcasts, Spotify, Google Podcasts dar și pe marketinghacking.ro.

Așa cum spuneam, azi vorbim despre A/B testing.  Nu vom intra în foarte multe detalii pentru că nu vreau să vă zăpăcesc.  Mă interesează mai degrabă să înțelegem bine conceptele și să fim  capabili să analizăm cum îl putem folosi în cazul nostru.

Ce este un A/B testing?

Hai să vedem mai întâi ce este un test A/B. Păi, un test A/B, sau A/B testing, e un instrument destul de ”la modă” în rândul marketerilor.  Mai precis, e un procedeu ce ne permite să creăm două variante ale  aceluiași website, pentru a putea analiza și compara rezultatele  obținute de ambele.

Cred că un exemplu o să ne ajute să înțelegem ce am vrut să spun. Să ne imaginăm că avem un website, și că pe homepage, pe pagina de start avem un Call To Action, un buton roșu, în partea dreaptă a ecranului, care îndeamnă utilizatorii să ne contacteze. Apropo, dacă nu știi ce e un Call To Action, îți recomand să asculți episodul #8 în care vorbim și despre CTA, pe lângă alte chestii de user experience și user interface.  Bun, ziceam de butonul roșu. Acum, din întâmplare, dăm peste un articol  în care sunt prezentate rezultatele unui studiu despre culori, din care  reiese că albastrul transmite încredere și că în cazul nostru ar trebui  să schimbăm culoarea din roșu, în albastru.

Care  ar fi soluțiile în situația asta? Păi, una dintre soluții ar fi să  schimbăm culoarea și să așteptăm să vedem ce se întâmplă, ce rezultate  obținem. Presupunând apoi că dacă ne contactează mai multe persoane e  datorită butonului albastru, iar dacă nu observăm oscilații înseamnă că e  irelevantă culoarea butonului.

Bun,  să zicem că asta ar fi o soluție, însă problema e că dacă facem asta,  pot interveni mulți alți factori care pot influența rezultatele. De  exemplu, poate că am schimbat culoarea butonului la sfârșit de săptămână  când de obicei site-ul nostru primește mai puține vizite decât în  cursul săptămânii. Sau poate că schimbarea s-a făcut pe final de lună,  când oamenii au mai puțini bani, sau la început de an, în ianuarie, când  la fel, oamenii sunt mai puțin dispuși să cheltuie. Sau poate că  schimbarea a coincis cu o campanie de mailing sau de Google Ads.  Toate astea și multe alte variabile pot influența rezultatele. E destul  de complicat să face o comparație corectă în aceste condiții, pentru că  fiind două momente diferite, pot apărea multe chestii care să afecteze  performanțele website-ului. De asta, pentru a putea compara efectele  modificării unui element, ideal ar fi să schimbăm doar acel element și  nimic altceva. Cum e de exemplu, cazul nostru cu butonul, ar trebui să  schimbăm doar culoarea (roșu sau albastru) și atât.

Teoretic,  ar trebui să avem butonul roșu și albastru în același timp, pentru o  anumită perioadă de timp. Bun, dar cum putem face asta? Cum putem avea....

To listen to explicit episodes, sign in.

Stay up to date with this show

Sign in or sign up to follow shows, save episodes and get the latest updates.

Select a country or region

Africa, Middle East, and India

Asia Pacific

Europe

Latin America and the Caribbean

The United States and Canada