Het is volgens Philips van belang om als grote multinational vooraan te lopen als het aankomt op de klimaatdoelstellingen. Ze zien zichzelf als koploper, zo vertelt Marnix van Ginneken, lid van de Raad van Bestuur en chief ESG & Legal Officer bij Philips tijdens Koplopers in ESG. “Dit doen wij door concrete doelstellingen af te geven en die te integreren in onze strategie, bedrijfsvoering en innovatie. Er is in toenemende mate transparantie, en dat is denk ik goed.”
De hele verduurzaming is natuurlijk wel complex, erkent Van Ginneken. Philips heeft duidelijke doelstellingen, ‘verduurzaming zit in ons DNA’, maar het is niet eenvoudig - ook niet voor Philips, zo blijkt. “Het klinkt makkelijk maar dat is het niet”, zegt Van Ginneken. “Het is vrij ingewikkeld, daarom besteden we er ook zoveel tijd en aandacht aan.”
Doordat Philips wereldwijd opereert zijn er extra uitdagingen. Er zijn qua mogelijkheden op het gebied van ESG volgens Van Ginneken grote verschillen tussen bijvoorbeeld Afrika en Europa. “Het is op zichzelf al een uitdaging om het in zo’n groot bedrijf allemaal te implementeren en dan heb je ook nog heel veel regionale verschillen. Daar moet je ook rekening mee houden, want in de verschillende regio’s zijn andere snelheden en belangen”, aldus Van Ginneken.
'De problemen zijn zo groot, Philips kan dat niet alleen oplossen, de overheid ook niet'
Marnix van Ginneken, lid van de Raad van Bestuur Philips
Op de vraag wat het grootste zorgenkindje is voor Philips, komt hij uit bij de emissiereductie. “Dat is voor iedereen een grote uitdaging. Niet dat het me zorgen baart, maar het is hard werken. Wij zijn klimaatneutraal in onze eigen operaties: scope een en twee. Maar scope drie, de indirecte emissies in je hele waardeketen, dat is iets wat vrij ingewikkeld is.”
Regelgeving noodzakelijk
Volgens Van Ginneken speelt de overheid als het aankomt op verduurzaming ‘absoluut een rol’. “Ik denk dat regelgeving noodzakelijk is, het kan ook een steun in de rug zijn en voorwaarden scheppen. De problemen zijn zo groot, Philips kan dat niet alleen oplossen, de overheid ook niet. Je moet samenwerken.”
“Die regelgeving is goed, ik denk ook dat bepaalde initiatieven daar vandaan moeten komen”, vervolgt Van Ginneken. “We moeten wel zorgen dat het proportioneel is. Hoe complexer we het maken, des te meer werk je risicomijdend gedrag in de hand. Dat mensen bang zijn om hun nek uit te steken, omdat het zo ingewikkeld is en ze erop kunnen worden afgerekend. Terwijl ik juist denk dat we op dit gebied ambitieuze doelstellingen moeten hebben. We moeten onze nek uitsteken.”
Verkoop duurzame producten gestegen
In deze uitzending bespreken we de uitkomst van een onderzoek gedaan door de Wageningen University and Research naar de verkoop van duurzame producten. Wat blijkt, in 2023 gaven we 14 procent meer uit aan voedsel met een duurzaamheidskeurmerk dan het jaar ervoor. Best opvallend, wetende dat de prijzen van voedingsmiddelen flink zijn gestegen en duurzame producten zijn sowieso al duurder dan 'gewone' producten. De verkoop van duurzame producten steeg het hardst in, misschien ook niet geheel onverwacht, de supermarkt.
Ook Tim Hehenkamp, commercieel directeur bij supermarktketen Jumbo zag een toename in de verkoop van duurzame producten. Vooral duurzame kip, maar ook andere vleesproducten en duurzame groenten. Volgens hem komt dit ook omdat ze voor sommige producten alleen nog maar een duurzame variant aanbieden, gehakt bijvoorbeeld.
‘De zestig
Information
- Show
- FrequencyEvery two weeks
- Published23 September 2024 at 12:00 UTC
- Length32 min
- RatingClean