Ehandelstrender

Urban Lindstedt | Miguru Media AB
Ehandelstrender Podcast

En podd om e-handel och digitalisering med journalisten och e-handelsexperten Urban Lindstedt tillsammans med Sveriges främsta e-handelsprofiler.

  1. Gör inte Amazon och Apotea till förebild

    29 FEB

    Gör inte Amazon och Apotea till förebild

    Den som knäcker koden för hur man attraherar relevant trafik till sin e-handel på ett lönsamt sätt vinner. Det är en av de viktigaste lärdomarna som författaren Christer Pettersson samlat i boken E-handel för alla.   En annan viktig lärdom är att inte kopiera giganter som Amazon och Apotea. Det kommer ändå inte att lyckas. I detta avsnitt av podden Ehandelstrender samtalar programledaren Urban Lindstedt med Christer Pettersson, författare till nya boken ”E-handel för alla”, som delar med sig av sina bästa tips för att lyckas med digital försäljning, såväl lokalt som på marknadsplatser och på många marknader.Christer har jobbat med e-handel sedan 1998 och även i många år ha varit aktiv i utbildningar kring e-handel - framför allt på IHM i Stockholm och deras utbildning till E-commerce Manager - där han länge känt att det har saknats en handbok som går igenom det gedigna hantverk det är att driva e-handel.Så i boken ”E-handel för alla” går han igenom alla delar som ingår i att driva framgångsrik e-handel är: din affärsidé och din unika position, om du ska sälja egna produkter eller andras varumärken, driva egen webbutik eller sälja på marknadsplatser eller göra bägge delar, hantera lager och leverans och ha med hållbarhet hela vägen, smidiga kundresor för B2B och B2C, effektiv marknadsföring och slutligen även tillväxt och internationalisering.Poddavsnittet avslutas med de tre bästa tipsen ur boken för e-handlare som verkligen vill växa och ta sin e-handel till nästa nivå.

    32 min
  2. Care of Carl växer med lönsamhet i lågkonjunkturen

    24/04/2023

    Care of Carl växer med lönsamhet i lågkonjunkturen

    När hela modehandeln hackar fortsätter Care of Carl att växa med lönsamhet. Hemligheten ligger i det noga kurerade sortimentet inom ett premiumsegment tillsammans med en fantastisk kundresa och kundservice. Care of Carl har en tydlig idé om att hjälpa sina kunder att hitta sin stil inom premiumsegmentet. Alla plagg är noga utvalda för att passa in i Care of Carls kurerade sortiment. I detta avsnitt av podden Ehandelstrender samtalar programledaren Urban Lindstedt med Mathias Ekström, vd för Care of Carl som är en av de mest framgångsrika herrbutikerna på nätet i Norden. Tidigare arbetade Mathias som CMO på Ellos Group. Anmäl dig till webinar om Care of Carls förberedelser inför julhandeln. Care of Carl blev nyligen utsedd till Norges bästa nätbutik. E-handelsjuryn framhöll bland annat den utmärkta kundtjänsten. Och trots att Care of Carl är ett svenskt bolag sköts de norska kunderna om av norrmän. Det handlar om personal som alltid vill göra det lilla extra för kunderna. Herrmodebutiken Care of Carl har precis passerat 400 miljoner kr i omsättning rullande 12 månader. Och detta med god lönsamhet.   Care of Carl grundades 2010 i Borås i Sverige, med affärsidén att göra kvalitetskläder för män tillgängliga online. Verksamheten har vuxit organiskt från starten, med idag över 80 anställda och en omsättning på över 400 miljoner kronor 2022. Care of Carl säljer till Norden och Tyskland och är sedan hösten 2021 aktivt på hela den europeiska marknaden.  Anmäl dig till webinar om Care of Carls förberedelser inför julhandeln.

    38 min
  3. Skala e-handeln med smarta SaaS-tjänster

    19/01/2023

    Skala e-handeln med smarta SaaS-tjänster

    Med ett urval av kreativa SaaS-tjänster går det att bygga smartare företag. Det finns SaaS-tjänster för allt från att organisera arbetet, SEO till att producera texter, videos och bilder. Med rätt saas-tjänster bygger du en slimmad organisation som klarar en ekonomisk nedgång. Vi diskuterar också det är en bra idé att använda ChatGPT för att skapa texter och bilder. Håller AI skapde texter en tillräckligt bra nivå? I detta avsnitt samtalar programledaren Urban Lindstedt med growhthackern Jorge Castro om de bästa saas-tjänsterna han arbetar med i sin byrå Growht Marketing Sweden. Det finns över 30 000 Saas-tjänster och i programmet nämns bland andra: Qualifier.io - Leads Prospektering med AI Monday.com - CRM system för effektivitet SendinBlue - Email-marketing (billig lösning) SurferSEO - Hjälper dig optimera med marketing intelligence  Ahrefs - Använd content explorer samt Link Intersect för PR och länkbygge TodoIs - Ett chrometillägg som inte kostar något. Enkel att använda för att bocka av. Divi Theme - Bygg en snygg hemsida utan att koda WP Rocket – plugin för ultrasnabba Wordpress-sajter. Midjourney - Bot som styrs av AI, du ger den commands så gör det saker åt dig Dall-E - Från openAI, Jorge gillar den för effektiv bildgenerering. Speechify - AI verktyg som läser det du skriver "text to read" den kan ha kändisar etc. Synthesia - Ett AI verktyg som använder riktiga ansikten (människor) för att läsa upp saker. Går att använda till mycket menar Jorge Castro Veed.io - Behöver du subtitles så är denna Jorges favorit, enkel att använda. Learn-anything.xyz - Ett verktyg som lägger alla topics i en katalog. Bra för dig som vill lära dig saker snabbt och organiserat baserat på popularitet.  Adobe Podcast AI - Podcast fixaren nr 1 enligt Jorge, tar bort ljudvågor och annat från filerna. ChatGPT - Sist men inte minst (vi pratar om den i början med Jorge) Ett annat tips som Jorge delar med sig av är att köpa Facebook-grupper. Det är billigt och effektivt. Men Meta tillåter egentligen inte att köpa adminrättigheter till Facebook-grupper.

    38 min
  4. Julhandeln 2022 och returmissbrukare

    12/01/2023

    Julhandeln 2022 och returmissbrukare

    Julhandeln 2022 backade med en miljard till 22 miljarder, enligt en sen prognos från HUI. Det är väl ses som godkänt med tanke på inflation och stigande räntor.   Köksprylar och energibesparande apparater blev några av de hetaste prylarna i årets julhandel, enligt helt färska siffor från Pricerunner. Vi försöker reda ut varför.   I detta avsnitt av podden Ehandelstrender försöker programledaren Urban Lindstedt sammanfatta julhandeln tillsammans med Evelina Galli, teknik- & konsumentexpert på PriceRunner samt Klara Eriksson, medgrundare och redaktör på Dagens logistik.   Vi försöker också diskutera det viktigaste som hände inom e-handeln 2022 som att pandemirestriktionen försvann och inflationen rusade vilket gav en bumerangeffekt på svensk e-handel.   Svensk handels Julklappsrapport visade att julklappshandeln sker i större utsträckning på nätet jämfört med föregående år; 7 av 10 konsumenter handlar julklappar på nätet och drygt 4 av 10 handlar majoriteten av julklapparna där.   Var tredje konsument planerar minskade inköp av julklappar i år, varav mer än 6 av 10 uppger ekonomiska skäl som anledningen till detta. Den totala julklappshandeln förväntas i år uppgå till cirka 22 miljarder kronor. Det är 1 miljard lägre jämfört med Svensk Handels uppföljande mätning efter fjolårets julklappshandel.   Svenska modehandeln upplevde ingen positiv juleffekt visar siffror om försäljningsutvecklingen under perioden 1–19 december, från Svensk Handel. Klädhandeln ökade med 1 procentenhet i jämförelse med förra året i fasta priser, men i volym så är det en minskning om man tar hänsyn till rådande inflation. Skohandeln fortsatte att backa med 10,5 procentenheter.

    38 min
  5. Så använder Orkla Amazon som språngbräda på nya marknader

    08/12/2022

    Så använder Orkla Amazon som språngbräda på nya marknader

    Orkla, som äger några av Nordens största varumärken inom livsmedel och hälsa, använder Amazon för att introducera nya varumärken på nya marknader. Genom tredjepartverktyg går det att göra djupgående marknadsanalyser utifrån Amazons data som också blir underlag för lanseringar i traditionella kanaler.   Orkla började att sälja på Amazon 2019 för att lära sig inför Amazons förväntade nordiska expansion Men Amazon tog inte över den nordiska marknaden. Därför fokuserar Orkla främst på att sälja på Amazons största marknader som Tyskland, Storbritannien och USA, men de säljer även på mindre marknader som Italien och Spanien.   I detta avsnitt av podden Ehandelstrender samtalar programledaren Urban Lindstedt med Johanna Jeppsson, Digital Sales & Marketing Director hos Orkla Health och vice president for global marketplaces hos Orkla.   Orkla har ett litet internationellt team som sköter koncernens försäljning på Amazon. På nya marknader använder Orkla Amazon för att introducera varumärken. Orkla valde först att sälja runt hundra varor på Amazon, men de har med tiden minskat ner till 40 varor för att förbättra lönsamheten.   Amazon har ännu inte vänt upp och ner på den nordiska marknaden, så Orklas fokus på Amazon handlar om marknaderna där Amazon dominerar som USA, Tyskland och Storbritannien.   Den största utmaningen har varit att anpassa sig till Amazons egen logistik-tjänst – Fulfillment by Amazon som ställer helt andra krav, än när Orkla levererar till stora nordiska detaljhandelskedjor.   Lyssna också på Amazon-aggregatorn Go North siktar mot miljarden inom tre år

    50 min

About

En podd om e-handel och digitalisering med journalisten och e-handelsexperten Urban Lindstedt tillsammans med Sveriges främsta e-handelsprofiler.

To listen to explicit episodes, sign in.

Stay up to date with this show

Sign in or sign up to follow shows, save episodes and get the latest updates.

Select a country or region

Africa, Middle East, and India

Asia Pacific

Europe

Latin America and the Caribbean

The United States and Canada