61 afleveringen

Koulu Podcast tuo monipuolisuutta, syvyyttä ja laajempaa näkymää suomalaiseen koulukeskusteluun.

Koulu Podcast Pekka Peura & Jouni Koponen

    • Onderwijs

Koulu Podcast tuo monipuolisuutta, syvyyttä ja laajempaa näkymää suomalaiseen koulukeskusteluun.

    61. Terveiset takarivistä - Leea Lakka

    61. Terveiset takarivistä - Leea Lakka

    Kun me ihmiset innostutaan, meitä ei pysäytä mikään. Ryhmässä tapahtuva innostus tuottaa loputonta energiaa oppimisprosessiin ja näin ollen oppiminen on mielekkäämpää. Mutta entäpä koulumaailmassa, kun oppitunnin alussa vertainen oppilas lausahtaa ääneen: "Lopeta se tryhardaaminen?" Tässä jaksossa vieraana väitöskirjatutkija Leea Lakka Helsingin yliopistosta. Käymme dialogia siitä, kuinka ja miten sosiokulttuurinen dynamiikka vaikuttaa ryhmään. Tuleeko opettajan puuttua tähän, ja millä tavalla? Mitä tarkoittaa, kun oppilas hakeutuu luokan takariviin yksittäisen oppilaan mutta myös koulun kannalta? Keskustelemme myös, onko suomalainen sisu sittenkin kulttuurin kautta opittu asia vai sisäsyntyistä, ja pitäisikö meidän ottaa koulussa sisun opettaminen vahvemmin osaksi koulussa tapahtuvaa oppimista.

    • 55 min.
    60. Ennaltaehkäisevän lastensuojelun ytimessä - Jonna Laitinen

    60. Ennaltaehkäisevän lastensuojelun ytimessä - Jonna Laitinen

    Tässä Koulu Podcastin jaksossa saamme ainutlaatuisen ikkunan kurkistaa, miten lapset ja nuoret voivat sekä millaiset erilaiset haasteet kuormittavat aikuisia vanhempina. Keskustelemme SOS-lapsikylän ehkäisevän työn päällikön Jonna Laitisen kanssa siitä, millaisia yhteydenottoja he saavat lapsilta, nuorilta ja vanhemmilta. Jakso avaa myös, millaisia trendejä yhteydenottojen sisällöissä on havaittu viime vuosina ja miten vakavat tapaukset käsitellään.

    • 1 u. 12 min.
    59. Yhteisöllinen jakaminen opettajilta opettajille - Saara Mälkönen

    59. Yhteisöllinen jakaminen opettajilta opettajille - Saara Mälkönen

    Saara Mälkönen halusi paikan, jossa opettajat voivat positiivisesti myönteisellä tavalla innostaa ja kannustaa toisiaan opettajuuteen. Niin syntyi Alakoulun aarreaitta, kaikkien opettajien yhteinen yhteisö, jossa on mahdollista jakaa omia opetusideoita ja -materiaaleja sekä inspiroitua toisten opettajien jakamista vinkeistä ja työkaluista. Kuuntele Alakoulun aarreaitan syntytarina sekä Saaran ajatuksia omasta opettajuudestaan.

    • 31 min.
    58. Erilaiset oppijat - Riikka Marttinen

    58. Erilaiset oppijat - Riikka Marttinen

    Tässä jaksossa syvennymme oppimisen haasteisiin yhdessä Erilaisten oppijoiden liiton erityisasiantuntija Riikka Marttisen kanssa ja tutkimme, miten opettajat voivat tunnistaa ja tukea erilaisia oppijoita. Keskustelemme siitä, miten rakentaa inklusiivinen oppimisympäristö ja millaisia käytäntöjä opettajat voivat hyödyntää tukemaan kaikkia oppilaita. Lisäksi pohdimme miten yhteistyöllä voidaan parantaa oppimiskokemuksia. Kuuntele nyt, niin saat konkreettisia vinkkejä ja inspiraatiota!

    • 54 min.
    57. Näkökulmia tämän päivän yliopisto-opiskeluun - Johannes Laakio

    57. Näkökulmia tämän päivän yliopisto-opiskeluun - Johannes Laakio

    Millaista on opiskelu yliopistossa: suuria luentosaleja vai pieniä luokkia ja parityöskentelyä? Tapahtuuko opettajaksi kasvaminen hakemalla itsenäisesti tietoa ja rakentamalla sitä kautta omaa identiteettiä, vai onko suurin taito osata aikatauluttaa arkea? Tuleeko tilanteita, että arvosana ja osaaminen annetaan ryhmälle, mutta opiskelija itse ei saa todenmukaista palautetta omasta osaamisestaan? Osaamisen ja oppimisen mittaamisen näkökulmasta: mitä hyötyjä ja haittoja on, mikäli opetusta rakennetaan vahvasti ryhmätyöskentelyn kautta, kun mietitään erityisesti taitoja ja taitoainetta.
    Lisäksi puhumme opettajuuden rakentumisesta sekä opettajan että kasvatuksen näkökulmasta. Onko merkitystä sillä, millaisilla eväillä aloittaa oman opettajuuden rakentamisen?

    • 35 min.
    56. Kotitaloustiedettä ja elinikäistä oppimista - Johannes Laakio

    56. Kotitaloustiedettä ja elinikäistä oppimista - Johannes Laakio

    Jaksossa puhutaan arjen muutoksesta ja kotitaloustieteestä suomalaisessa yhteiskunnassa. Johannes Laakio, Kotitaloustieteen opiskelija Helsingin Yliopistosta, kertoo meille, mikä sai hänet valitsemaan perhe-elämän ja vakituisen työn rinnalle täysipäiväisen opiskelun. Kuulemme, miten tämä päätös vaikuttaa arjen rutiineihin ja sekvensseihin.
    Tämä keskustelu on myös avaus keskusteluun kotitaloustieteen merkityksestä yhteiskunnassamme. Keskustelemme siitä, millainen jalanjälki kotitalousopetuksella on kuluttajaidentiteettien muodostumiseen ja miten opetusta ja eri ilmiöitä tulisi havainnollistaa eri-ikäisille oppilaille.
    Lisäksi pohdimme, mitä valmiuksia kotitaloustieteen opinnot tarjoavat opettajaopiskelijoille työelämää varten. Onko tarpeen harrastaa tai hankkia lisää käytännön kokemusta ennen kotitalousluokkaan astumista? Ja mikä rooli kestävän kehityksen ja ekologisten arvojen omaksumisella on tässä kaikessa?
    Liity mukaan keskusteluun, kun tutkimme näitä kiehtovia kysymyksiä ja ymmärrämme paremmin kotitaloustieteen roolia nykypäivän yhteiskunnassa.

    • 44 min.

Top-podcasts in Onderwijs

Omdenken Podcast
Berthold Gunster
De Podcast Psycholoog
De Podcast Psycholoog / De Stroom
Leaders in Progress Podcast
Leaders in Progress
HELD IN EIGEN VERHAAL
Iris Enthoven
Knoester & Kwint
KVA Advocaten
De WIN-WIN METHODE podcast. Wakker worden met Janneke van der Meulen
Janneke van der Meulen