108 afleveringen

Benvinguts al portal de pòdcast de Núvol, el digital de cultura en català. Aquí trobareu tots els episodis de "L'horabaixa", així com de la resta de continguts d'àudio de Núvol. Recordeu que podeu fer-vos subscriptors del digital de cultura a través d'aquesta adreça: https://www.nuvol.com/subscriptors

Pòdcast.cat de Núvol Núvol

    • Kunst

Benvinguts al portal de pòdcast de Núvol, el digital de cultura en català. Aquí trobareu tots els episodis de "L'horabaixa", així com de la resta de continguts d'àudio de Núvol. Recordeu que podeu fer-vos subscriptors del digital de cultura a través d'aquesta adreça: https://www.nuvol.com/subscriptors

    Collita pròpia. Especial Sant Jordi

    Collita pròpia. Especial Sant Jordi

    Ja ha arribat Sant Jordi i des de Núvol hem triat algunes de les novetats literàries d’enguany. Avui al Collita pròpia us recomanem llegir l'article Per un nacionalisme feminista d'Inés Martínez, on parla de Màtria o barbàrie (Angles), una obra polifònica que aspira a la creació d’una màtria que no deixa ningú al marge i on els drets de totes són la prioritat nacional. També destaquem l’entrevista que Martínez ha fet a Maria Arimany, guanyadora del Premi Documenta 2024 amb Al bosc s’hi ha d’arribar quan encara és fosc (L'Altra Editorial). A l'episodi ens comenta com va ser la trobada.
    Lucia Pietrelli ha publicat Deimos (Males Herbes). Es tracta de la història d’una nena, la Laia, que es busca a si mateixa a partir del fantasma de la seva mare, que un dia va marxar d’una illa de la qual no es pot marxar. Pol Torres l'ha comentat a l’article Oda a la mortalitat i defineix l’obra com a "horror líric".

    Per als amants de la il·lustració, parlem de la veterana il·lustradora Roser Capdevila amb motiu de la reedició de La nena que volia dibuixar i Ai! Ai! Els meus cabells (Bindi Books), dues obres de caràcter autobiogràfic. Ona Fàbrega l’ha entrevistada i al Collita pròpia comenta les dues publicacions i explica com va ser la trobada amb la "mare de les Tres Bessones".

    Per la seva banda, Joan Burdeus ha entrevistat Antoni Llena, un dels grans artistes catalans que ara publica Deu estius a Campins (Barcino), un recull d’articles sobre l’obra d’Antoni Tàpies i la relació entre tots dos.

    Avui destaquem també tres ressenyes de llibres. En primer lloc, Bernat Puigtobella ha llegit el Premi Llibres Anagrama de Novel·la 2024, Com un batec en un micròfon, de Clara Queraltó i n’ha parlat a l’article Un pobre fill de puta. També, Agus Izquierdo comenta Tot el que no sigui morir-se, de l’humorista Marc Sarrats, a l'article Dinyar-la alto flipato. L'autor explica al Collita pròpia per què recomana regalar-lo per Sant Jordi.

    Per últim, Marta Aliguer valora l’última obra d’Eva Baltasar, Ocàs i fascinació (Club Editor). Podeu llegir la ressenya a la Revista de Primavera de Núvol i si voleu conèixer a fons l’autora, podeu recuperar l’entrevista que Marta Aliguer va fer a Baltasar al març. Que tingueu una bona Diada!

    • 9 min.
    Collita pròpia #14. El pòdcast setmanal de Núvol

    Collita pròpia #14. El pòdcast setmanal de Núvol

    Aquesta setmana a Núvol hem distingit els dos millors treballs de recerca de la 25a fira Exporecerca Jove. Els projectes premiats estan relacionats amb el món de la cultura i la creació artística i els seus autors són l’Ona Camps i l’Adrián San Miguel. Adrià Ibáñez va assistir a la fira i explica al Collita pròpia la seva experiència.
    Toni Sala saluda i celebra la publicació de La Casa dels Clàssics: Ànimes mortes, de Nikolai Gógol, un dels grans clàssics de la novel·la russa, amb traducció d’Arnau Barios. Toni Sala us brinda 11 motius pels quals no hauríem de deixar escapar aquesta lectura.

    "Als Tiny Desk Concerts s’hi ha colat un caganer", així ho diu Alba Nogueras i Jané a Latin lovers doing dusty music, on explica que aquesta setmana Marta Torrella i Helena Ros, membres del duo Tarta Relena, han fet un concert en directe a la nord-americana National Public Radio (NPR), en una tirada titulada «globalFEST». L'autora valora al Collita pròpia aquest gran èxit.

    Aquesta setmana, tenim un nou article de la Indicatiu, Un home et demana perdó, on fa mofa de les situacions en què els homes demanen perdó des de l’egoïsme i la manipulació.

    Passem al teatre amb la darrera crítica d’Ana Prieto Nadal titulada Ofèlia, de les postals de suïcidi al rearmament, on tracta de l’obra La màquina Hamlet, de Heiner Müller i que Marc Chornet dirigeix a la Sala Atrium fins al 28 d’abril. Ana Prieto Nadal ens fa cinc cèntims del que podrem veure a l’espectacle.

    Finalment, aquesta setmana fem un homenatge a la periodista cultural Anna Pérez Pagès que ens va deixar el passat 28 de març. L’escriptor Joan Casas publica El somriure més bell del món. Ells es van conèixer el 1998 quan ella començava la seva carrera professional i en Joan Casas presentava la publicació Teatre complet d'Anton Txèkhov a càrrec de Nina Avrova i ell. A l'episodi l'escriptor recorda l’amistat amb la periodista cultural.

    Al Fem Agenda us recordem que aquest és l’últim cap de setmana per veure dos espectacles teatrals: Dopaland a La Villarroel i 17 esbossos des de la foscor al Teatre Tantarantana.

    • 9 min.
    Collita pròpia #13. El pòdcast setmanal de Núvol

    Collita pròpia #13. El pòdcast setmanal de Núvol

    Aquesta setmana l'espectacle L’alegria que passa de Dagoll Dagom ha estat el gran triomfador dels Premis de la Crítica de les Arts Escèniques. Llegeix la crònica de Jaume Forés L'alegria dels Premis de la Crítica per conèixer tots els premiats. L'autor ens fa cinc cèntims de la nit.
    Del teatre passem al museu amb l’article d’Agus Izquierdo Allibereu el cine experimental, on ens llança una pregunta: “Quin és el lloc del cinema experimental?”. Per trobar la resposta haurem d’anar a l’exposició Visual origen. Film l vídeo l informació, que podem veure al Museu d’Art Contemporani de Barcelona fins al 26 de maig.
    Continuem al museu, però ho fem a la Pedrera amb l’exposició Tots som grecs, de l’artista Miquel Barceló. Joan Burdeus la descriu a la crònica Els AirPods de Miquel Barceló.
    També aquesta setmana arriba la segona entrega d’El que no hem menjat, de Miquel Bonet. Avui el protagonista és el romesco, el qual l’autor descriu com "la sang de la nació catalana". L'autor ens anticipa una molt bona anècdota al pòdcast.
    I continuem parlant de romesco amb l'article de la Indicatiu titulat Tensions al WhatsApp per aprovar els pressupostos d’una calçotada, on fa un paral·lelisme molt interessant amb el qual més d’un s’hi veurà reflectit.
    Passem a la dansa amb l’article D’Austràlia a la Xina, passant pel Dansa Metropolitana, de Júlia Vernet, que ha fet una crònica del programa triple de la Sidney Dance Company al Mercat de les Flors, i de l’espectacle de la companyia xinesa Xiexin Dance Theater a La Factoria Cultural de Terrassa en el marc del tercer cap de setmana del festival Dansa Metropolitana. Li preguntem quins espectacles li han agradat més.
    Continuem amb la Júlia Vernet amb l’article Una Caldera més acollidora i referencial, on explica la presentació del projecte de la nova direcció artística de La Caldera Centre de Creació de Dansa de Barcelona, que assumirà Javier Cuevas. Li preguntem quins projectes considera més importants d’aquesta nova etapa.

    Per acabar, destaquem l’entrevista que Alba Mas-Sala ha fet a Alba Dedeu, traductora i autora de dos reculls de contes i que ara publica la seva primera novel·la, La conformista (L’Altra Editorial), que es tracta d’un retrat precís sobre les renúncies i recances de la gent ordinària. Li preguntem què li va interessar més de la trobada.

    Finalment, us anunciem el cinquè Triatló de les Arts, que celebrarem el diumenge 28 d’abril a Barcelona. Si un triatló consisteix a nedar, córrer i anar en bicicleta, aquí us proposem de fer tres activitats culturals en un dia: visitar la seu de l’Antic Gremi Revenedors de Barcelona, la coneguda plaça del Pi, el Museu del Disseny, i altres sorpreses que podeu consultar al web de Núvol.

    • 9 min.
    Collita pròpia #12. El pòdcast setmanal de Núvol

    Collita pròpia #12. El pòdcast setmanal de Núvol

    Aquesta setmana al Collita Pròpia comentem la publicació del projecte de Julio Manrique, que des del passat 1 de febrer és el nou director del Teatre Lliure. Jaume Forés ens explica el projecte a l’article Hola, Julio. També en teatre, aquest dissabte tenim una cita, el Cap Butaca Buida, la Primera Diada Nacional de Teatre. Si entreu al seu web veureu tots els teatres que s’han sumat a la iniciativa, com la Sala Beckett amb l’obra Llums, llums, llums. Ana Prieto Nadal n’ha fet la ressenya a Sota la llum del far.
    Del teatre passem a la dansa amb la crònica que Júlia Vernet ha fet de sis espectacles internacionals que va veure a diferents sales de Cornellà, L'Hospitalet i Barcelona en el marc del Festival Dansa Metropolitana.
    Aquesta setmana comencem la col·laboració amb Neurones fregides, un col·lectiu de científics amb el qual ampliem la secció de ciència. Parlem de l’article Sitcoms i salut mental, escrit per Nil Salvat, on fa una anàlisi científica de l’efecte que les sitcoms ens van provocar durant el confinament.
    Us recomanem llegir també el darrer article de Montserrat Dameson, titulat Edita’m, que parla sobre el fet que t’editin, és a dir, que et modifiquin un text. Al Collita pròpia l’autora ens explica que ella fa els dos papers, és la persona que edita i la persona editada.

    Pel que fa a les entrevistes de la setmana, comentem la trobada entre Mariona Sanfeliu i el periodista Lluís Freixes Carbonell, que debuta amb el seu primer llibre, Sedició a la granja (Ara Llibres), el primer assaig en català sobre els drets dels animals. Preguntem a l’autora què li va sorprendre de la conversa.

    No us perdeu tampoc l’entrevista que Ona Fàbrega ha fet a la violinista i compositora Coloma Bertran, que acaba d’estrenar ANIMA’L. L'autora explica la relació que s’estableix entre la música i l'artista.

    Finalment avui al Fem Agenda, us recamanem alguns dels espectacles als quals podeu assistir demà en el marc del Cap butaca buida.

    • 10 min.
    Collita pròpia #11. El pòdcast setmanal de Núvol

    Collita pròpia #11. El pòdcast setmanal de Núvol

    8 de març. Avui és el Dia de la Dona i el Collita pròpia parla en clau feminista i de gènere. Per això, us convidem a llegir el suplement que hem fet en motiu del 8 de març, dissenyat per Nina Sevillano, i que trobareu al web de forma gratuïta. D’entre els articles inclosos, podeu llegir l’entrevista que Marta Aliguer ha fet a l’escriptora Eva Baltasar, que acaba de publicar Ocàs i fascinació (Club Editor), la seva quarta novel·la. Marta Aliguer explica a Collita pròpia com va ser la trobada i què destaca de la novel·la.
    També aquesta setmana, Neila Franch publica Elles també ho peten, després d’haver parlat amb sis músiques incloses a la cartellera del Festival Empremtes, un espai que ens proposa artistes molt consolidats des de fa temps i, que alhora, ens descobreix noves veus femenines que s’han fet un espai en aquesta indústria tan complicada. L’autora de l'article ens en fa cinc céntims al pòdcast.
    Joana Justícia ha entrevistat Roba Estesa, que acaben de llançar el seu quart àlbum, De lo bo, lo millor, un relat optimista, rebel i festiu de la vida quotidiana, travessada també per les complicacions a les quals s’ha afrontat la banda formada al Camp de Tarragona per sobreviure dins la limitada indústria catalana. Gemma Polo explica com veu el panorama actual de música a Catalunya.
    Continuem amb música i ho fem amb Núria Feliu, la cantant protagonista de l’exposició «Núria Feliu al Palau (Robert)» que es pot veure a la Sala 3 del Palau Robert fins al 19 de maig. Alba Nogueras l’ha visitada i ha escrit l’article Redescobrir, reivindicar la Feliu.
    Marta Pontnou aquesta setmana ens convida no només a anar al Museu d’Art Prohibit, sinó que un cop allà en fem una lectura feminista. El Museu mostra obres que han estat censurades, agredides, denunciades o retirades d’exposició i l'autora troba una biaix de gènere en qui rep la censura.
    Finalment, a la secció Fem Agenda us recomanem dues exposicions que s’acaben d’inagurar i que estan protagonitzades per dones. En primer lloc, la Galeria Mayoral inaugura una nova seu en ple centre de Barcelona amb una mostra de cinc dones artistes a l’exposició Mater, que explora el material com una eina per qüestionar les convencions i els límits de la societat. Per altra banda, al Museu d’Art Modern de Ceret, a la Catalunya nord, trobareu l’exposició Teresa Lanceta, la memòria teixida, que repassa la trajectòria d'una de les millors representants de l’art tèxtil a l’Estat espanyol. Trobareu més detalls a l’article de Montse Frisach.

    • 8 min.
    Collita pròpia #10- Pòdcast setmanal de Núvol

    Collita pròpia #10- Pòdcast setmanal de Núvol

    Aquesta setmana Bernat Puigtobella i Marina Miguel han entrevistat Maria Climent, autora de Mai és una paraula molt lletja, una història d’infertiliat, editat per Ara Llibres on l’autora comparteix la seva llarga travessia fins a la maternitat amb una crònica sòbria i commovedora. No us perdeu el vídeo que ha editat Marina Miguel.
    També, Montserrat Dameson publica La millor clívia del jardí, un article situat al jardí de l’Ateneu Barcelonès. Pel que fa al teatre, Oriol Puig Taulé ha escrit una ressenya Voltaire-Rousseau. La disputa, protagonitzada per Josep Maria Flotats i Pep Planas i que podreu veure al Teatre Romea fins a l’1 d’abril. L’autor ens explica què li va semblar l'espectacle.
    També aquesta setmana Joan Burdeus ha entrevistat Clara Serra, investigadora, activista feminista i exdiputada de l’Assemblea de Madrid i responsable de l’Àrea d’Igualtat de Podem fins al 2017. La seva publicació El sentido de consentir ha servit per obrir un debat al voltant del marc filosòfic i les implicacions jurídiques de la llei del “només sí és sí” des de dins del feminisme.
    Passem a la música clàssica amb l’article d’Alba Nogueras Coneixeu la història d’amor de Chopin i George Sand?. La relació epistolar entre el músic i l’escriptora és el fil narratiu del pròxim concert de l’Orquestra Simfònica del Vallès. L'autora ens explica per què no ens ho hauríem de perdre.
    Per altra banda, Bernat Romaní ha escrit Evolució accelerada i al pòdcast ens resol l'enigma de quina relació hi ha entre moure els mobles de casa, el teclat QWERTY dels ordinadors i el canvi climàtic.
    Finalment, aquesta setmana Damià Bardera publica Cursos de (de)formació. L’autor explica al Collita pròpia la crítica que fa cap al Departament d’Educació. Avui al Fem Agenda us recomanem les diverses activitats que l’Ajuntament de Barcelona proposa ofereix per commemorar el 50è aniversari de la mort de Salvador Puig Antich des de la música fins al teatre, passant per projeccions i recitals de poesia. Per conèixer més detalls podeu llegir l’article de Joan Llobera Setmana Puig Antich. 
    A més, L’Auditori de Barcelona celebra 25 anys amb una exposició retrospectiva i un més de programació especial. Alba Nogueras n’explica més detalls a l’article Un quart de segle.

    • 10 min.

Top-podcasts in Kunst

Man met de microfoon
Chris Bajema
Etenstijd!
Yvette van Boven en Teun van de Keuken
Met Groenteman in de kast
de Volkskrant
De Groene Amsterdammer Podcast
De Groene Amsterdammer
Ervaring voor Beginners
Comedytrain
Boeken FM
Das Mag & De Groene Amsterdammer

Suggesties voor jou

L'illa de Maians
Ona Llibres
Ciutat Maragda
Catalunya Ràdio
L'irradiador
Catalunya Ràdio
Poc Cas
VilaWeb