60 afleveringen

Serien Psykopoden har blitt til etter oppmodinger fra legestudenter som er i psykiatriterminen ved Universitetet i Oslo. En del av episodene vil ta for seg aktuelle emner fra denne undervisningen. Ofte vil de være en introduksjon til de ulike emnene men de vil i hovedsak ikke kunne sies å dekke de ulike læringsmålene. Vi håper imidlertid at flere enn legestudenter vil ha glede av dem.

Kontaktperson for Psykopoden er Jan Ivar Røssberg

Psykopoden Jan Ivar Røssberg

    • Wetenschap

Serien Psykopoden har blitt til etter oppmodinger fra legestudenter som er i psykiatriterminen ved Universitetet i Oslo. En del av episodene vil ta for seg aktuelle emner fra denne undervisningen. Ofte vil de være en introduksjon til de ulike emnene men de vil i hovedsak ikke kunne sies å dekke de ulike læringsmålene. Vi håper imidlertid at flere enn legestudenter vil ha glede av dem.

Kontaktperson for Psykopoden er Jan Ivar Røssberg

    Episode 59: Mind the gap

    Episode 59: Mind the gap

    Veldig mange psykiske lidelser debuterer i barne- og ungdomsalderen (under 18 år). En del av dem vedvarer over i voksenalderen. Når personene er 18 år, blir de som regel overført til voksenpsykiatrien. Dette er en sårbar og ofte vanskelig fase, og det er viktig at behandlingssystemet prøver å få til en så fin overgang som mulig. 


    Kunnskap dette er viktig – ikke minst fordi vi vet at mange pasienter dropper ut av behandlingen de trenger i denne fasen.


    For å fortelle mer om problemstillingen har vi invitert psykiatrisk sykepleier og PhD Veronica Lockertsen. Hun har forsket på dette i flere år. Hun har blant annet intervjuet pasienter og pårørende som har vært gjennom overgangen til voksenpsykiatrien, samt terapeuter som jobber nettopp med denne fasen. 

    Det er en del forskjeller på behandlingstilnærmingene i voksenfeltet og barne- og ungdomsfeltet.  Dette gjelder blant annet i hvilken grad pårørende blir involvert i behandlingen, i hvilken grad det legges vekt på den terapeutiske relasjon og pasientenes autonomi. 


    Hør Veronica Lockertsen fortelle mer om dette i denne episoden av Psykopoden. 


    Tekstalternativ for lydfil, episode 59

    Episode 58: Sosial kognisjon

    Episode 58: Sosial kognisjon

    I denne episoden av Psykopoden har vi fått besøk av en av Norges fremste eksperter på sosial kognisjon, Anja Vaskinn. Hun er psykologspesialist og forsker ved Regionalt kompetansenettverk - SIFER. Anja Vaskinn har interessert seg for dette emnet i en årrekke. 


    Sosial kognisjon er et spennende og viktig tema og handler om hvordan vi mennesker interagerer med hverandre. Sosial kognisjon handler om våre kognitive funksjoner og hvordan vi oppfatter, bearbeider og bruker informasjon om andre mennesker. Hvilke følelser viser andre mennesker, hva tenker de og hva skjer i sosiale situasjoner? Dette er viktige prosesser for hvordan vi skal klare å fungere i hverdagslivet, sammen med andre og i en jobbsituasjon.


    Flere studier har vist at personer med alvorlige psykiske lidelser som for eksempel schizofreni, på gruppenivå, kan ha en reduksjon i nivået av sosial kognitiv funksjon sammenlignet med «friske» kontrollgrupper. Dette er et stabilt trekk og er på samme nivå hos personer som nettopp har blitt syke og de som har vært syke over lengre tid. Dette har vist seg å være så viktig at det blir beskrevet som et viktig tegn for diagnosen schizofreni i de nye diagnosemanualene. 


    I denne episoden kan du høre mer om sosial kognisjon. Hvilke biologiske korrelater har det, hvordan deles det inn og hva er sammenhengen mellom mentalisering, Theory of Mind (ToM) og sosial kognisjon. 


    Tekstalternativ for lydfil, episode 58

    Episode 57: Metakognitiv terapi - hva er det?

    Episode 57: Metakognitiv terapi - hva er det?

    I Psykopoden har vi snakket om ulike terapeutiske retninger. Vi har snakket om kognitiv terapi, psykodynamisk terapi, intensiv korttids psykodynamisk terapi, dialektisk atferdsterapi og mentaliseringsbasert terapi. I denne episoden kan du høre mer om metakognitiv terapi eller MCT. 


    Dette er en metode som faller inn under de kognitive terapiene. Her er man ikke så opptatt av selve innholdet i tankene, men mer om hva man tenker om sine egne tankeprosesser. 


    I den forbindelse har vi invitert spesialist i klinisk psykologi og professor i psykologi ved Universitetet i Oslo Roger Hagen. Han har skrevet mange bøker om psykoterapi og har drevet med flere ulike terapiformer. Den siste tiden har han imidlertid vært spesielt opptatt av MCT. 


    Hva er det MCT innebærer og hvordan skiller MCT seg fra kognitiv terapi? Lurer du på kognitivt oppmerksomhetssyndrom er eller hva frakoblet oppmerksomhet innebærer kan du høre mer om det i denne episoden av Psykopoden.


    Tekstalternativ for lydfil, episode 57

     

    Episode 56: Krisepakke

    Episode 56: Krisepakke

    Mange med diagnosen ustabil personlighetsforstyrrelse sliter de med selvskading. Årsakene kan være mange, men felles er ofte at den fysiske smerten de påfører seg selv er lettere å håndtere enn den underliggende psykiske smerten. 


    Mange av dem som blir lagt inn profiterer ikke på lange innleggelser på en sengepost i psykisk helsevern. Livet er som det er – med sine oppturer og nedturer – og livet til pasientene skal leves utenfor sykehus. Studier viser at lange innleggelser ikke gjør pasientene mer rustet for hverdagen utenfor. Det fører også til slitasje også på personalet, som ønsker å hjelpe.


    Akuttpsykiatrisk avdeling på Oslo universitetssykehus har kombinert forskning og klinikk på en eksemplarisk måte i en strukturert behandlingstilnærming med navnet «Krisepakke». Det handler om først å avklare forventninger mellom pasienten og personalet. Deretter har personalet raskt etter innkomst to samtaler med ulikt fokus med pasienten. Så lager de sammen med pasienten en kriseplan for tiden etter utskrivelse. 


    Ordningen har vært til stor hjelp for både pasienter, som får bedre hjelp, og personalet, som føler at de gjør en bedre jobb. 


    I denne episoden av Psykopoden har vi invitert overlege og førsteamanuensis Ingrid Dieset ved Oslo universitetssykehus og Universitetet i Oslo til å forklare mer om Krisepakke. Du får høre om ulike terapeutiske retninger, hvordan begrepet toleransevindu kan brukes aktivt i behandlingen og mye mer. 


    Tekstalternativ til lydopptak, episode 56

    Episode 55: ECT i behandlingen av psykiske lidelser

    Episode 55: ECT i behandlingen av psykiske lidelser

    I denne episoden av psykopoden snakker vi om det som på fagspråket heter elektrokonvulsiv behandling (ECT), på folkemunne kalt elektrosjokk. 


    Få behandlinger vekker så mye følelser som behandlingen som gis med ECT. Fortsatt henger gamle myter igjen om ECT-behandling, mye takket være filmer som f.eks. Gjøkeredet. Hvorfor brukes denne metoden fremdeles? 


    I denne episoden har vi invitert Magritt Skjølsvold Ræder, Overlege ved Oslo Universitetssykehus og ekspert på ECT. Du får høre om hvordan ECT-behandling gis, hvilke pasientgrupper som tilbys denne behandlingen, og hvilken effekt den har.  Behandlingen gis ofte til personer som ikke har respondert på medisiner eller annen behandling, og primært til pasienter med alvorlig psykisk lidelse.


    Overlege Ræder forteller hvordan behandlingen nå gis på en skånsom måte med få bivirkninger sammenlignet med tidligere. Ræder forteller om praktiske prosedyrer, og hvordan pasienter kan friskne til allerede etter 4-5 behandlinger. Hun forteller også om hvordan behandlingen virker. 


    Videre snakker vi om fordommer og myter og setter det hele i en historisk kontekst. Pasientene som får ECT-behandling blir fulgt nøye opp under behandlingen, og det gjøres nå et stort arbeid med å kartlegge pasientenes opplevelser, få oversikt over hvordan behandlingen gis og dens effekt i hele Norge.  Lurer du på mer om hva ECT innebærer, lytt til denne episoden av Psykopoden.


    Tekstalternativ til lydopptak, episode 55

    Episode 54: Immunologi og psykiske lidelser

    Episode 54: Immunologi og psykiske lidelser

    Det har lenge vært kjent at det er en sammenheng mellom kroppens immunsystem og psykiske lidelser. Men hvordan henger det sammen? Hva er mekanismene bak? Det har vi ikke visst så mye om. 


    Den siste tiden har det kommet ny kunnskap om denne sammenhengen, og Psykopoden hat tatt en prat med førsteamanuensis og overlege i psykiatri Ingrid Dieset. Hun tok doktorgrad på dette emnet allerede i 2013. Hun tar oss med på en reise fra 1700 tallet til moderne klinikker med spesielt fokus på immunologi og psykiske lidelser.


    Pasienter med psykiske lidelser har ofte lett forhøyete tegn på infeksjon, som for eksempel CRP. Videre viser studier at risikoen for alvorlige psykiske lidelser øker kumulativt med antall infeksjoner du har hatt gjennom barne- og ungdomstiden. Genetiske studier støtter også opp under sammenhengen. 

    Dette har ført til at man nå tester ut legemidler som påvirker immunsystemet vårt hos personer med psykiske lidelser. Dieset forteller i denne episoden om en del av disse studiene. Blant annet om lovende pågående studier med de immundempende legemiddelene Rituximab (for schizofreni) og Prednisolon. Resultatene av disse studiene vil komme i nær framtid. 


    Hør mer i denne episoden av Psykopoden. 


    Tekstalternativ til lydopptak, episode 54

Top-podcasts in Wetenschap

NRC Onbehaarde Apen
NRC
De Universiteit van Nederland Podcast
Universiteit van Nederland
Op je Gezondheid
NPO Luister / HUMAN
Ondertussen in de kosmos
de Volkskrant
We zijn toch niet gek?
Suzanne Rethans
Wetenschap Vandaag | BNR
BNR Nieuwsradio

Suggesties voor jou

Hverdagspsyken
The Human Aspect
SinnSyn
Psykolog Sondre Risholm Liverød & Acast
Leger om livet
Lege Annette Dragland & Acast
Hjernesterk
Moderne Media
Forklart
Aftenposten
Foreldrerådet
KLYNGE & Acast