53 episodes

Ne csak olvasd, hanem hallgasd is a Greenfot! https://greenfo.hu/hirek/podcast/
Ez itt a zöld podcast, melyet bárhol és bármikor elérhetsz.
Kövesd a zöld iránytűt és iratkozz fel!

Greenfo - A zöld han‪g‬ Sarkadi Péter

  • News

Ne csak olvasd, hanem hallgasd is a Greenfot! https://greenfo.hu/hirek/podcast/
Ez itt a zöld podcast, melyet bárhol és bármikor elérhetsz.
Kövesd a zöld iránytűt és iratkozz fel!

  Már az Úristen kertjében botanizál

  Már az Úristen kertjében botanizál

  Megrendülten tudatjuk, hogy Kósa Géza, a Nemzeti Botanikus Kert nyugalmazott vezetője, a dendrológiai gyűjtemény kurátora 71 éves korában, 2021. április 3-án, váratlanul elhunyt. Rengeteget köszönhet neki a Kert, hiszen több mint 40 éven keresztül szentelte életét az ország legjelentősebb élőnövény gyűjteményének, ahol élt és alkotott. Kerttörténeti, kertművészeti, kertészeti és növényismereti átfogó tudása, hatalmas műveltsége, széles körű gyűjteményes kerti tapasztalata adott keretet annak, hogy a mindenkori intézményi lehetőségek közepette folyamatosan fejlődjön, gyarapodjon a gyűjtemény, szépüljön a kert, és méltó módon vigye tovább a Vigyázó Sándor gróf által az utókorra hagyományozott örökséget. A greenfo szerkesztője: Sarkadi Péter 2 korábbi beszélgetésükkel adózik emlékének.

  • 33 min
  Az atomenergia több problémát generál, mint amennyit megold

  Az atomenergia több problémát generál, mint amennyit megold

  Az atomenergia több problémát generál, mint amennyit megold - mondják a nukleáris energia ellen harcoló szakemberek. És nem csak a zöldek. „Az atomenergia nevetségesen drága. Elképesztően versenyképtelen az atomerőművek létesítése és bővítése - e két mondat Nobuo Tanakától, a Nemzetközi Energia Ügynökség volt elnökétől származik. Tíz éves a fukusimai és harmincöt év a csernobili atomerőmű-baleset után az Energiaklub áttekintése az atomenergia elmúlt 70 éves törtnetét és mai helyzetét. Szakértői két új kiadványt készítettek a témában: az egyik az atomenergia működési anomáliáit mutat be, a másik a radioaktív hulladékok környezeti hatásaival foglalkozik. A tanulmányokról Egres Dorottya és dr. Munkácsy Béla, az Energiaklub szakértői meséltek. Szerkesztő: Sarkadi Péter.

  Podcast

  • 44 min
  Merre tovább emberiség? Báldi András ökológus

  Merre tovább emberiség? Báldi András ökológus

  A biológiai sokféleség helyzete globálisan és idehaza, a biodiverzitás értéke, haszna. A reziliencia, (rugalmasság) fontossága az ökoszisztémákban. Mi az ökoszisztéma szolgáltatások koncepció lényege? A globális gazdaság átalakításának fontossága, és az eddigi semmire nem vezető lépések. Mit tehet az EU stratégiája a biodiverzitás csökkenésének megállításában? COVID tanulság: értékrend változás, és az átalakítás lehetősége/kényszere. Minderről Báldi András ökológussal a szerkesztő Sarkadi Péter beszélget.

  • 49 min
  Underground természetvédelem - migráns helyett kitömött zokni a föld mélyén

  Underground természetvédelem - migráns helyett kitömött zokni a föld mélyén

  Mai beszélgetésünk főszereplője egy nagyon sok szempontból egyedi állat faj, ill csoport, merthogy a pannon régióban öt bennszülött faja is van: a magyar, a délvidéki, az erdélyi , a mezőségi, és a szerémségi. A ma már fokozottan védett teljesen föld alatti életet élő földikutyát az 1950’-es évekre szinte teljesen kiirtották, mára már 11 élőhelyét tárták fel. Európa egyik legveszélyeztetettebb emlősfaja matuzsálemi akár 20 éves kort is megélhet, ami a rágcsálók között nagyon ritka. Szigorúan vegán, ismeretlen körében a rákbetegség, 2 metszőfoguk mögött zárva a szája míg járatait ássa. Képesek érzékelni a föld mágneses terét, teljesen vakok. A fajszámuk is megosztja a kutatókat: vannak, akik szerint 13 – 15, de a genetikai/kromoszóma vizsgálatok részletei alapján akár 70 is lehet. Dr. Németh Attila  biológus immár több mint 15 éve tanulmányozza a földikutyákat. Vele Sarkadi Péter indult el e fantasztikus állatok nyomában.

  • 1 hr
  Ökológiai szempontból nincs baj a kárókatonával

  Ökológiai szempontból nincs baj a kárókatonával

  Miért gyűlölik a horgászok, és a halszaporítással/neveléssel foglalkozók a kormoránokat? Mekkora a hazai és az itt telelő nagy kárókatona állomány? Mekkora kárt okoznak a természetes és a halastavi halállományban? Ellentmondóak az adatok. Ebben próbálunk meg rendet tenni Preiszner Bálint biológussal. A Balatoni Limnológiai Intézet Hal- és Konzervációökológiai Kutatócsoportjának tudományos munkatársa emellett mesél a tó ideális vízszintjéről, a pusztuló nádasok ökológiai problémájáról, és egyéb érdekes kutatásairól is Sarkadi Péter szerkesztőnek.

  • 30 min
  Miért örülnek a macskák a dunai hajózás fejlesztésének?

  Miért örülnek a macskák a dunai hajózás fejlesztésének?

  Folyamatban van a Duna magyarországi szakaszának hajózhatóságát javító projekt környezeti hatásvizsgálata. Ha a beavatkozásokat végrehajtják, akkor az év nagy részében akadálytalanul haladhatnak Európa legfontosabb víziútján a többezer tonnás szállítmánnyal megrakott teherhajók és a hatalmas szállodahajók. Kinek jönne ez jól, és ki veszthet rajta?  Melyik az erősebb, a természetvédelmi, vagy a beton lobbi? A WWF Magyarország legújabb tanulmányáról Dedák Dalmával, a zöld szervezet környezetpolitikai szakértőjével Sarkadi Péter beszélgetett.

  • 45 min

Top Podcasts In News