118 episodes

Ne csak olvasd, hanem hallgasd is a Greenfot! https://greenfo.hu/hirek/podcast/
Ez itt a zöld podcast, melyet bárhol és bármikor elérhetsz.
Kövesd a zöld iránytűt és iratkozz fel!

Greenfo - A zöld hang Sarkadi Péter

  • News

Ne csak olvasd, hanem hallgasd is a Greenfot! https://greenfo.hu/hirek/podcast/
Ez itt a zöld podcast, melyet bárhol és bármikor elérhetsz.
Kövesd a zöld iránytűt és iratkozz fel!

  Panda parti - zöld találka Csongrádon

  Panda parti - zöld találka Csongrádon

  Idén 31. alkalommal gyűlt össze közel 300 zöld civil szervezet és a természetvédelem iránt érdeklődő a Zöld Civil Országos Találkozón Csongrádon június 24-26. között. Ahogyan a tavalyi keszthelyiről, úgy a mostani csongrádi találkozóról is több podcastban számolok be, a mai első rész a csongrádi Művelődési Központ és Városi Galéria dísztermében a június 24-i ünnepélyes megnyitón készült. Elsőként Sipos Katalint, WWF Magyarország igazgatóját, majd Bedő Tamást, Csongrád polgármesterét, és Deák Józsefet, a Környezet- és Természetvédők Csongrád Városi Egyesületének vezetőját halljuk. Ezt követően Rácz András tartott előadást. Az Agrárminisztérium természetvédelemért felelős államtitkára saját kérdésére, miszerint mit szeretnénk csinálni a jövőben?  Azt válaszolta, hogy "semmi egetrengetőt". Hogy ez mit is jelent?

  • 39 min
  Zöld hét 2022/25 Az álhírektől a jövő minisztériumáig

  Zöld hét 2022/25 Az álhírektől a jövő minisztériumáig

  Hírháttér sorozatunk 10. részének témái: Letennéd az autót 800 forintos üzemanyagárnál? Egyre őrültebb árak alakulnak ki az árampiacon – határ a csillagos ég? A villanykörtéket követik a fénycsövek - kivonják őket a forgalomból. Nem árt a kék fény elleni védelem, de felesleges rettegni a képernyőktől. A jövő minisztériuma. Sci-fi vagy szomorú jövőkép? Este is termelő napelemek növényi hulladékból, és egyéb „szenzáció hírek”. Sarkadi Péter vendégei: Nádas József, az Óbudai Egyetem mérnöktanára, és Szabó John társadalomtudós, a Világgazdasági Intézet tudományos segédmunkatársa, az ELTE-TÁTK tanársegédje.

  • 1 hr 9 min
  Mona Lisa mosolyától a vakotásodásig – a sokoldalú üveg titkai.

  Mona Lisa mosolyától a vakotásodásig – a sokoldalú üveg titkai.

  Energiapazarló, vagy takarékos? Fenntartható, vagy nagy a környezeti lábnyoma? Megbízható? Időtálló? Biztonságos? Hol tart ma az üvegépítészet? Mi köze van a Mona Lisának Orosházához? Tudta, hogy még a lakásban és a kocsiban is leéghetünk? És még sok-sok üveges érdekesség „ Mr. Guardian”-tól, azaz Németh Árpád Andrástól, a Guardian Orosháza Kft.  építész tanácsadójától.

  • 55 min
  Zöld hét 2022/24 Harc a zöldrefestés ellen

  Zöld hét 2022/24 Harc a zöldrefestés ellen

  Hírháttér sorozatunk 9. részének témái: 2035—től búcsút inthetünk Európában a dízel és benzinmotoroknak. Energiahatékonysági beruházásokkal a földgázimport csökkentéséért, miközben lakásaink 60 %-át túlfűtjük. Betiltja a kamu bolygómentő marketinget Franciaország. A pálmaolaj fogyasztás etikai kérdés is, de már mentes, fairtrade, bio és vegán termékeket is kereshetünk a Tudatos Vásárló mobil appal. Naptej teszt és fogyasztóvédelmi kérdőjelek. Sarkadi Péter beszélgetőtársai: Gulyás Emese közgazdász a Tudatos Vásárlók Egyesülete alapítója, elnöke, és Boda Zsolt, közgazdász, politológus, a Társadalomtudományi Kutatóközpont kutatója.

  • 56 min
  Zöld hét 2022/23 haverok, buli, fenntarthatóság

  Zöld hét 2022/23 haverok, buli, fenntarthatóság

  Hírháttér sorozatunk 8. részének témái: Május 30-án túllőttük magunkat. Haverok, buli, fenntarthatóság-újra itt a fesztiválszezon. Mitől zöld a szórakozás? Az elmúlt tíz évben 21%-kal nőtt a nemzeti parkok látogatottsága. Öko - fenntartható és/vagy tömegturizmus. Pro Natura 2022 természetvédelmi szakembereket díjaztak. Városi betondzsungel ellen zöldfelület. Kell-e olimpia 4 évente más-más helyszínen? Merre tovább pesti alsó rakpart? És gyalogosbarát zöld folyosó a kiskörút és nagykörút között?  Sarkadi Péter beszélgetőtársai: Herner Katalin, a KÖVET Egyesület a Fenntartható Gazdaságért ügyvezető igazgatója, és Ongjerth Richárd urbanista, a DRO Studio Bt. Ügyvezetője.

  • 1 hr 6 min
  Zöld hét 2022/22 A roller káosztól a helyi védettségig

  Zöld hét 2022/22 A roller káosztól a helyi védettségig

  Hírháttér sorozatunk 7. részének témái: Nyomokban tartalmaz környezetvédelmet az 5. Orbán-kormány. Szennyezettebb lehet a levegő annál, mint gondoltuk -máshova kellene tenni a hivatalos levegőminőség-mérő állomásokat? Könyvesboltokban a Madármegfigyelők kézikönyve. Botanikai ritkaságokat is hozott a folytatódó Vadvirágos Budapest program. Az autós lobbinak út kell, és a Mobi pontok véget vethetnek a budapesti rollel káosznak. Intenzív kaszálás és helyi védettség. Sarkadi Péter beszélgetőtársai: Bajor Zoltán a BKM Budapesti Közművek Nonprofit Zrt., FŐKERT divízió Természetvédelmi és erdőkezelési osztályvezető, és Szegő Judit környezetkutató, a Levegő Munkacsoport Országos Környezetvédő Egyesület éghajlatvédelmi és lakossági égetés projektvezetője.

  • 1 hr 2 min

Top Podcasts In News

The New York Times
The Daily Wire
NPR
Crooked Media
The Daily Wire
New York Times Opinion

You Might Also Like

Zöld Egyenlőség
Új Egyenlőség
Partizán Produkció
444
hvg.hu
Válasz Online