5 episodes

Podcast by Noord-Hollands Archief

Depotkast Noord-Hollands Archief

  • History

Podcast by Noord-Hollands Archief

  Alf. 5: Schatten uit de beerput

  Alf. 5: Schatten uit de beerput

  Ieder mens produceert 35 á 45 kilo poep per jaar. Wat deed men met die uitwerpselen vóór de tijd van riolering? In Haarlem verdwenen uitwerpselen samen met ander afval vijf eeuwen lang in beerputten. Stadsarcheoloog Anja van Zalinge vertelt ons in deze aflevering over beerputten, secreetreinigers, groene politiek, koude kak en baardmannen.

  Kijk voor meer informatie op depotkast.com/aflevering5

  • 25 min
  Afl. 4: Het eerste potje voetbal in Nederland

  Afl. 4: Het eerste potje voetbal in Nederland

  De eerste potjes voetbal in Nederland werden niet rond 1890 in Haarlem gespeeld, zoals lang werd gedacht. Het Nederlandse voetbal begon al decennia eerder én in een andere plaats. Dat ontdekte schrijver Jan Luitzen. In deze aflevering van Depotkast vertelt hij alles over de introductie van voetbal in Nederland

  Kijk voor meer informatie op depotkast.com/aflevering4

  • 25 min
  Afl. 3: De moord in Giessen-Nieuwkerk

  Afl. 3: De moord in Giessen-Nieuwkerk

  Stationschef Jacob de Jong werd in 1923 doodgeslagen bij zijn station in Giessen-Nieuwkerk. Bij het onderzoek dat volgde ging alles mis wat mis kon gaan. Twee onschuldige mannen werden veroordeeld tot vijftien jaar cel. Collega Annabella Meddens legt uit welke fouten gemaakt werden in deze zaak, die een zwarte bladzijde vormt in het Nederlandse strafrecht.

  Kijk voor meer informatie op depotkast.com/aflevering3

  • 23 min
  Aflevering 2: De geheime Sovjet-kaarten

  Aflevering 2: De geheime Sovjet-kaarten

  In aflevering twee gaan we terug naar 1977. De Koude Oorlog wakkerde weer aan. Over een invasie van Nederland hoorde je minder dan voorheen, maar de Sovjet-Unie bleek in deze tijd wel heel gedetailleerde kaarten van Nederland te maken.

  Het Noord-Hollands Archief bewaard drie van die kaarten en Alexander de Bruin, conservator van de beeldcollectie, weet daar meer over. Wat is er te zien? Klopt de informatie op de kaart wel? En hoe kreeg het archief deze kaarten in handen?

  Vlak na de opnames werd overigens bekend dat de Universitaire Bibliotheken Leiden ook een exemplaar van de Sovjet-kaarten van Haarlem en omgeving hadden verworven, evenals Sovjet-kaarten van Amersfoort, Arnhem, Leiden en Nijmegen.

  Kijk voor de kaarten en meer info op depotkast.com/aflevering2

  • 17 min
  Aflevering 1: Het meisje en de beer

  Aflevering 1: Het meisje en de beer

  In 1962 wordt zangeres Ria Kuyken in een circus in Haarlem aangevallen door een beer. Fotograaf Cees de Boer staat er toevallig vlakbij. Met zijn foto wint hij dat jaar de World Press Photo in de categorie nieuws. Nico Vriend van het Noord-Hollands Archief vertelt waarom de beer aanviel, waarom Cees de Boer aanvankelijk baalde nadat hij de foto had gemaakt en welke impact de foto had op het leven van Ria Kuyken.

  Kijk voor de foto en bonusmateriaal op depotkast.com/aflevering1

  • 17 min

Top Podcasts In History