195 episodes

Politiek journalisten Joost Vullings (EenVandaag, AVROTROS) en Xander van der Wulp (NOS) nemen elke vrijdag de Haagse week door, met scherpe analyses, geruchten en voorspellingen.

De Stemming van Vullings en Van der Wulp NPO Radio 1 / NOS / EenVandaag

  • News
  • 5.0 • 13 Ratings

Politiek journalisten Joost Vullings (EenVandaag, AVROTROS) en Xander van der Wulp (NOS) nemen elke vrijdag de Haagse week door, met scherpe analyses, geruchten en voorspellingen.

  Bromances, ruzie en de campagne-aftrap

  Bromances, ruzie en de campagne-aftrap

  Na een rustig begin van het jaar, schudden VVD'ers Mark Rutte en Edith Schippers de boel afgelopen weekend wakker met een interview in de Telegraaf. Daarmee werd meteen de campagne voor de Provinciale Statenverkiezingen geopend. Joost dacht dat hij de krant van 1975 opengeslagen had en moest vooral lachen, maar Xander vraagt zich af of de strategie van de VVD die waarschuwt voor 'het gevaar van links' misschien toch werkt?

  De 'linkse wolk' liet van zich horen in de vorm van een gemeenschappelijk stuk van GroenLinks en PvdA over hun idealen, en ook het CDA begon aan de campagne en kwam met een honderd pagina's tellend stuk waarin ze proberen te duiden wat er aan de hand is in ons land én wat daarvoor de oplossingen zijn. Maar hoe breng je dat terug tot bondige campagnetaal? En hoe zit het met de plannen van het kabinet, waar toch niet alle regio CDA-bestuurders achter lijken te staan?

  Verder analyseren de heren de 'bromances' van Mark Rutte. Afgelopen week was goed te zien hoezeer die het naar zijn zin had met de Franse president Macron. Maar met vicepremier Kaag kwam hij juist flink in botsing. Joost en Xander ontwaren een patroon, waarbij Rutte het toch vooral lijkt te kunnen vinden met mannen die op hem lijken. 

  Dit en nog veel meer in een nieuwe aflevering van De Stemming! 

  • 1 hr 2 min
  Geleasde tanks, een warm Haags dorp en veel excuses

  Geleasde tanks, een warm Haags dorp en veel excuses

  De politicus van de week was Piet Adema, die had opnieuw slecht nieuws voor de boeren. Hield de minister van Landbouw dat slechte nieuws een paar weken voor zichzelf? Het was in ieder geval een rare gang van zaken en Adema verloor het vertrouwen van een aantal partijen.  

  Verder gaat de steun aan Oekraïne steeds een stapje verder. Nederland wil én gaat meedoen aan het leveren van tanks. Ook al hebben we zelf geen tanks meer na eerdere bezuinigingen op Defensie.

  De Tweede Kamer debatteerde ook nog over de excuses voor het Slavernijverleden, die het kabinet eind vorig jaar uitsprak. Leverde dat nog iets op? 

  En in de wandelgangen namen Joost en Xander een kijkje bij de VVD. Die partij bestond deze week 75 jaar. Hoe vinden huidige Kamerleden dat het gaat met hun partij op leeftijd? Kan dit oudje nog wel mee met alle ontwikkelingen in de moderne tijd?   

   

  • 58 min
  WEF-rugtasjes, een droge CDA-pen en de knikkende knieën van Rutte

  WEF-rugtasjes, een droge CDA-pen en de knikkende knieën van Rutte

  Het was een week waarin premier Rutte veel op pad was. Hij bezocht de Amerikaanse president Biden in Washington en vloog daarna door naar Davos om het World Economic Forum bij te wonen. Wat levereden die tripjes op? 
   
  Aan politici merk je inmiddels dat er weer verkiezingen aankomen. Xander en Joost waren bij de campagneaftrap van de relatief nieuwe partij JA21. In de rubriek “De wandelgangen", proeven ze de sfeer. 
   
  Verder was er een debat met de titel: De Staat van de Rechtsstaat. Dat kan veel kanten op, zou je zeggen… en dat was ook zo. 
   
  En Mirjam Bikker heeft inmiddels de hamer in handen bij de Tweede Kamerfractie van de ChristenUnie. Hoe presenteerde zij zichzelf?      

  • 59 min
  Vertrek van "het anker", coalitie op drift?

  Vertrek van "het anker", coalitie op drift?

  In deze aflevering bespreken Xander en Joost uiteraard het laatste nieuws: het plotselinge vertrek van Gert-Jan Segers, leider van de ChristenUnie. Was het wel zo plotseling? En wat betekent het wegvallen van “het anker” voor de coalitie?

  Want het vertrouwen in het kabinet in de samenleving is bijzonder laag. In de studio is Charlotte Nijs te gast van het EenVandaag Opiniepanel. En zij heeft natuurlijk cijfers van de laatste onderzoeken bij zich. Uitgerekend Segers is de uitzondering, hij kan nog altijd rekenen op veel steun.

  In december werd bekend dat Tweede Kamerlid Ulysse Ellian van de VVD persoonsbeveiliging krijgt na ernstige bedreigingen. In de podcast vertelt hij er voor het eerst over. Zomaar zijn kinderen naar school brengen of een boodschapje doen, kan niet meer. Ellian houdt er rekening mee dat de beveiliging nog lang nodig zal zijn. “Het is een offer, maar ik wil er niet voor terugdeinzen.”

  • 58 min
  Extra: Terugblik op het hectische politiek jaar 2022

  Extra: Terugblik op het hectische politiek jaar 2022

  Een extra aflevering van De Stemming waarin Joost Vullings en Xander van der Wulp terugblikken op het hectische politieke jaar. Hoe staat de politiek ervoor? Wat waren de belangrijkste momenten dit jaar? En wie wijzen Joost en Xander aan als meest opvallende politicus? 

  • 1 hr 6 min
  Slavernijexcuses, een koeien-Kersttrui en Sywert op de tribune

  Slavernijexcuses, een koeien-Kersttrui en Sywert op de tribune

  In deze laatste reguliere aflevering van De Stemming van 2022 veel aandacht voor de excuses van de Nederlandse regering voor het slavernijverleden. De aanloop er naartoe was wat hobbelig, maar de toespraak van Rutte werd toch overwegend positief ontvangen.

  Wat minder positief werd ontvangen was de aanwezigheid van Sywert van Lienden bij het debat over de mondkapjesdeal. Dat debat verliep daarnaast ook nog eens chaotisch.

  EenVandaag liet kijkers het Politieke Moment van het Jaar kiezen. De uitkomst was best verrassend. 

  En verder stonden deze week vooral 2-minutendebatten op de agenda van de Tweede Kamer. Wat zijn dat eigenlijk voor een debatten? Joost en Xander zochten het uit in de Wandelgangen.

  • 59 min

Customer Reviews

5.0 out of 5
13 Ratings

13 Ratings

Sabrina AZ ,

Gefeliciteerd! Ga zo door

Een verhelderende journalistieke blik op de Nederlandse politiek. Leuk duo met een goede dosis humor

letitia posthuma ,

Love your show

Where are you on Instagram? Loyal listener.
Joyce Posthuma

Top Podcasts In News

The New York Times
NPR
The Daily Wire
Cumulus Podcast Network | Dan Bongino
Breaking Points
Serial Productions & The New York Times

You Might Also Like

NRC
de Volkskrant
NPO Radio 1 / VPRO
BNR Nieuwsradio
NRC
Tom Jessen & Maarten van Rossem / t-talks