143 episodes

Politiek journalisten Joost Vullings (EenVandaag, AVROTROS) en Xander van der Wulp (NOS) nemen elke vrijdag de Haagse week door, met scherpe analyses, geruchten en voorspellingen.

De Stemming van Vullings en Van der Wulp NPO Radio 1 / NOS / EenVandaag

  • News
  • 5.0 • 13 Ratings

Politiek journalisten Joost Vullings (EenVandaag, AVROTROS) en Xander van der Wulp (NOS) nemen elke vrijdag de Haagse week door, met scherpe analyses, geruchten en voorspellingen.

  "Doorsukkelen met polderen, daar ging het fout"

  "Doorsukkelen met polderen, daar ging het fout"

  Valt minister Hugo de Jonge de trage start met de boostercampagne echt aan te rekenen? Xander en Joost duiken er deze week dieper in, met hulp van collega Lars Geerts. En komen uit bij de achterliggende oorzaak: Nederland sukkelt in deze pandemie veel te lang door met het oude poldersysteem. Maar daar komt verandering in.

  De formatie nadert nu echt de climax. Zou er volgende week al witte rook kunnen zijn? Of kan het zelfs nu nog misgaan? Xander en Joost wagen zich aan een tijdpad. En meteen ook aan een voorspelling.

  Corona komt dichtbij trouwens, want Xander moest deze aflevering vanuit huis doen, vanwege een positieve test. En dat nog wel bij een klein jubileumpje: dit is alweer de honderdste editie die Xander en Joost samen maakten.

  • 57 min
  “Somber en Zorgelijk”

  “Somber en Zorgelijk”

  Het demissionair kabinet maakt zich grote zorgen over de sterke toename van de coronagevallen en de druk op de zorg. Na een weekend met rellen in verschillende steden werd er eerst nog gewezen op de basisregels, maar vlug daarna vonden premier Rutte en Minister De Jonge de situatie zo somber dat ze toch weer denken aan een lockdown.

  Intussen pleiten sommige OMT-leden in talkshows voor een 'keiharde' lockdown en dat wekt weer irritatie bij het kabinet. Staan die onderlinge verhoudingen op scherp? 

  In de formatie worden intussen wel vorderingen gemaakt. Staat er voor de kerst echt een nieuw kabinet op het bordes? 

  In de Wandelgangen zoeken Joost en Xander antwoord op de vraag: wie is de meest onbekende minister van Nederland? 

  En Joost legt uit wat je moet doen bij persconferenties van Sinterklaas en waarom warme winterhandschoenen toch zo belangrijk zijn.

  • 57 min
  "Het is niet normaal"

  "Het is niet normaal"

  Opnieuw een week met veel coronapolitiek. Er wordt gedebatteerd over 2G; wat mogen ongevaccineerden straks nog? De papieren die ChristenUnie-leider Gert-Jan Segers in de trein liet liggen, geven een interessant inkijkje in de formatie. De betrokken partijen bagatelliseerden het stuk, maar Joost en Xander lezen er toch best interessante dingen in.

  En er was -opnieuw- reuring rondom Forum voor Democratie. Meerdere dieptepunten met Forum-leden passeerden de revue tijdens debatten in de Tweede Kamer. Niet normaal, dus Kamervoorzitter Bergkamp wil met alle fractievoorzitters gaan praten. Wat kan dat opleveren?

  In de wandelgangen passen de heren de bijzondere interviewtechnieken van Frans Bromet toe. Zijn dochter, GroenLinks-Kamerlid Laura Bromet, had een laadpaalruzie met CDA-collega Henri Bontebal. Joost en Xander gaan op zoek naar een oplossing in de (voor Joost niet onbekende) 'horrorgarage'. 

  • 1 hr 1 min
  Kabinet smokkelt, dingt af en zoekt dekking

  Kabinet smokkelt, dingt af en zoekt dekking

  Het was misschien wel de lastigste week sinds het uitbreken van de coronapandemie voor het kabinet. Dat toch weer nieuwe maatregelen moeten worden genomen, is een fikse politieke nederlaag. Joost en Xander analyseren het opereren van het kabinet.

  Het bericht dat de formatie zo goed als rond is, werd snel ontkend door alle betrokkenen. Maar er is wél een "tijdpad". Joost en Xander worden er toch een beetje chagrijnig van.

  Ze gaan ook de wandelgangen in, op bezoek bij twee partijen waar het rommelt tussen lokale afdelingen en het hoofdbestuur. Vrezen zij afsplitsingen?

  Verder een vervolg op een onderwerp dat vorige week al ter sprake kwam: het onderzoek naar satanisch kindermisbruik. En hoe Forum voor Democratie het verhaal kaapt.

  • 55 min
  Het belang van lekken, taalmaniertjes en steenkolenengels

  Het belang van lekken, taalmaniertjes en steenkolenengels

  Xander en Joost zagen demissionair premier Rutte en minister De Jonge worstelen bij hun persconferentie waarin ze de nieuwe coronamaatregelen aankondigden. Een slap pakket, eigenlijk willen ze veel verder gaan. H0aalde het kabinet een foefje uit om te voorkomen dat het coronadebat ging over de écht essentiële onderwerpen?

  Opnieuw lekten de maatregelen voortijdig uit, wat leidde tot geklaag op het Binnenhof. Terecht? Joost vindt dat lekken het maatschappelijk belang dient.

  Taal is een politiek instrument, dat thema komt geregeld terug in deze podcast. Bij twee ministers viel de afgelopen tijd iets op. Dat gold ook voor de speech van premier Rutte op de Klimaattop in Glasgow.

  • 59 min
  Haagse problemen: een formatierecord en lastige coronamaatregelen

  Haagse problemen: een formatierecord en lastige coronamaatregelen

  Na een weekje reces is De Stemming weer terug, maar de problemen in Den Haag hebben zich in die tijd zeker niet opgelost. Sterker nog; de formatie heeft het record van langste formatie ooit verbroken en door de oplopende coronacijfers wordt het kabinet gedwongen opnieuw maatregelen te nemen. Is dat nog te doen zonder dat de tweespalt tussen gevaccineerden en niet-gevaccineerden verder oploopt? 

  Omdat Xander deze week vanwege een blessure niet door de wangelgangen kon lopen, wordt eenmalig een oude rubriek van de plank gehaald. Wim Deetman blikt in het Haags Geheugen terug op de situatie in 1992. Toenmalig minister-president Ruud Lubbers maakte zich toen zorgen over de verhouding tussen kabinet en Kamer. Lijkt de situatie van toen niet heel erg op waar we nu zitten? 

  • 1 hr 3 min

Customer Reviews

5.0 out of 5
13 Ratings

13 Ratings

Sabrina AZ ,

Gefeliciteerd! Ga zo door

Een verhelderende journalistieke blik op de Nederlandse politiek. Leuk duo met een goede dosis humor

letitia posthuma ,

Love your show

Where are you on Instagram? Loyal listener.
Joyce Posthuma

Top Podcasts In News

You Might Also Like