115 episodes

Haagse Zaken is de politieke podcast van NRC, waarin we je wekelijks bijpraten over alles wat gebeurt op en om het Binnenhof. De presentatie is in handen van politiek redacteur Lamyae Aharouay.

NRC Haagse Zaken NRC

  • Politics

Haagse Zaken is de politieke podcast van NRC, waarin we je wekelijks bijpraten over alles wat gebeurt op en om het Binnenhof. De presentatie is in handen van politiek redacteur Lamyae Aharouay.

  #20 Het multiculturele drama dat zich wel/niet voltrok

  #20 Het multiculturele drama dat zich wel/niet voltrok

  Deze week is het 20 jaar geleden dat Paul Scheffers essay ‘Het Multiculturele Drama’ in NRC verscheen. Een stuk dat een hoop stof deed opwaaien en dat bepalend is geweest in het debat over integratie en de multiculture samenleving. Deze week staat NRC stil bij ’20 jaar multicultureel drama’. Mark Lievisse Adriaanse en Lamyae Aharouay maakten een rondreis door Nederland om de balans op te maken. Hoe ziet de multiculturele samenleving in 2020 er uit? Heeft het drama waar Scheffer voor waarschuwde zich inderdaad voltrokken?

  In deze Haagse Zaken hoor je hoe het essay destijds politiek werd ontvangen, wat er uit kwam van Scheffers voorspellingen en hoe de Nederlandse samenleving én het debat over immigratie veranderden in de afgelopen 20 jaar.

  @LamyaeA // @Markla94

  • 56 min
  #19 Gezocht: Belastingdienstfluisteraars

  #19 Gezocht: Belastingdienstfluisteraars

  Er is nog geen opvolger voor Menno Snel, maar de enorme taak die de nieuwe staatssecretaris van Financiën staat, is helder. Of eigenlijk, staatssecretarissen: Minister van Financiën Wopke Hoekstra maakte vorig weekend bekend dat er twee vacatures voor bewindspersonen open staan. 

  In deze Haagse Zaken pluizen we het dossier Belastingdienst uit. Je hoort hoe het kan dat het daar keer op keer misgaat, over de vele pogingen die al zijn gedaan om de Belastingdienst te reorganiseren en de rol van de Tweede Kamer daarin. En je hoort over welke eigenschappen de komende twee staatssecretarissen moeten beschikken.

  @PhilipDeWW // @EgbertKalse

  • 53 min
  #18 2020 wordt het jaar van knopen doorhakken

  #18 2020 wordt het jaar van knopen doorhakken

  2019 was het jaar van de akkoorden, 2020 wordt het jaar van in het invullen van die akkoorden. In deze aflevering van Haagse Zaken blikken Guus Valk en Barbara Rijlaarsdam vooruit op 2020. We vertellen je welke onderwerpen straks gaan spelen, de grote beslissingen die de coalitie moet gaan nemen en waar je in 2020 op moet letten. En we bespreken wat je hebt gemist als je de afgelopen weken het nieuws niet hebt gevolgd.
  Lees ook het artikel van Barbara Rijlaarsdam en Stéphane Alonso over het vuurwerkverbod

  https://www.nrc.nl/nieuws/2020/01/09/meerderheid-vvd-en-cda-burgemeesters-wil-vuurwerkverbod-a3986294
  @apjvalk // @B_Rijlaarsdam

  • 59 min
  #17 De grote terugblikshow 2019

  #17 De grote terugblikshow 2019

  Het was het politieke jaar van verkiezingen, voor de Provinciale Staten en de Eerste Kamer en die voor het Europees Parlement. Het was ook het jaar van de breuken: Henk Otten moest weg bij Forum voor Democratie, Femke Merel van Kooten Arissen stapte op uit de Partij van de Dieren en Wybren van Haga moest dan toch weg bij de VVD. Er gingen fractievoorzitters weg, en er kwamen weer nieuwe bij. En het was het jaar waarin de schatkist van de overheid overvol was, maar het Malieveld ook. In deze extra lange Haagse Zaken bespreken we het politiek jaar. Bijna de hele Haagse redactie is aangeschoven en je hoort van hen wat zij de meest opvallende mensen en personen vonden in 2019.
  @ffeboon // @JosVerlaan // @B_Rijlaarsdam // @Markla94 // @LamyaeA // @WLoon // @pimvandendool // @PhilipDeWW // @apjvalk // @rik_rutten // @pdekoning // @claudiakammer // @alonsoNRC

  • 1 hr 21 min
  #16 Het jaar volgens de politiek columnisten

  #16 Het jaar volgens de politiek columnisten

  In deze aflevering van Haagse Zaken bespreken we het politiek jaar met columnisten Tom-Jan Meeus en Marike Stellinga. Je hoort wat hen is opgevallen in 2019. We hebben het over het jaar van akkoorden, hoe de politiek anders naar het bedrijfsleven ging kijken, dualisme en andere opvallende verschuivingen in het afgelopen jaar.

  @tomjanmeeus // @MStellinga

  • 47 min
  #15 Van premier tot Kamerlid: dit verdienen landelijke politici

  #15 Van premier tot Kamerlid: dit verdienen landelijke politici

  Wachtgeld, salaris, verblijfs- en reiskostenvergoeding. En dan is er nog de 'vergoeding voor aan ambtsuitoefening verbonden kosten'. Het geld waar politici aansprak op maken is weer in de actualiteit nadat bleek dat meerdere politici nog wachtgeld krijgen naast hun Kamersalaris, waaronder VVD-fractievoorzitter Klaas Dijkhoff en GroenLinks-Kamerlid Isabelle Diks. 

  In deze Haagse Zaken hoor je van Barbara Rijlaarsdam en Mark Kranenburg hoe het salaris, of eigenlijk de schadeloosstelling, van een politicus is opgebouwd. Van de minister-president tot een Kamerlid. En je hoort hoe het nou precies zit met de wachtgeldregeling en reiskostenvergoeding van Klaas Dijkhoff.

  @B_Rijlaarsdam // @LamyaeA

  Lees ook het stuk van Mark Kranenburg

  https://www.nrc.nl/nieuws/2019/12/14/de-onbegrepen-haagse-zakkenvullers-a3983851

  • 1 hr 4 min

Top Podcasts In Politics

Listeners Also Subscribed To