1,199 episodes

Elke werkdag biedt Elisabeth Steinz je twintig minuten verdieping bij één onderwerp uit het nieuws

Reageren? Mail dedag@radio1.nl

De Dag NPO Radio 1

  • News
  • 4.5 • 11 Ratings

Elke werkdag biedt Elisabeth Steinz je twintig minuten verdieping bij één onderwerp uit het nieuws

Reageren? Mail dedag@radio1.nl

  Onze kwetsbaarheid onderzee

  Onze kwetsbaarheid onderzee

  De gaslekken in de Nordstream 1 en 2 dreunen nog flink na in Europa. In Nederland worden alle kabels, pijpen en leidingen opnieuw gecheckt volgens energieminister Rob Jetten. En Europa gaat de pijpen extra beveiligen. De kwetsbaarheid is maar al te pijnlijk duidelijk geworden nu de Nordstreampijp waarschijnlijk voorgoed beschadigd is.

  De angst dat andere vitale infrastructuur onder water doelwit wordt is voelbaar, ook in ons land. Maar wat ligt er eigenlijk allemaal in de Noordzee? Analist Joris Teer van het Haags Centrum voor Strategische studies schetst wat er in het water dobbert. En volgens hem kan er veel véél beter: een jaar geleden schreef hij al een rapport waarin hij zegt dat de bescherming van gaspijpen, stroomleidingen en datakabels in de Noordzee er vrijwel niet is. En dat vormt een gevaar voor de toekomstplannen op de Noordzee.

  Reageren? Mail dedag@radio1.nl

  • 23 min
  Chaos en gevaar in nieuwe fase oorlog

  Chaos en gevaar in nieuwe fase oorlog

  De Russische annexatie van grote delen van Oekraïne verloopt volgens plan. De uitslagen van de nepreferenda zijn binnen en waarschijnlijk roept Poetin de regio's binnen een week uit tot Russisch grondgebied. Grondgebied dat verdedigd moet worden door in allerijl gemobiliseerde Russen en mogelijk zelfs door Oekraïners uit de bezette gebieden die gedwongen worden te vechten tegen hun eigen land.

  In deze podcast aan militair strateeg Peter Wijninga de vraag hoe je vecht met een leger dat niet wil vechten of daar niet op getraind is. En wat de scenario's zijn als Poetin op zoek gaat naar méér slagkracht, middels kernwapens of door misschien wel kritische infrastructuur in Europa aan te vallen. Na de sabotage van de Nord Stream gaspijpleidingen wordt daar ernstig rekening mee gehouden. 

  Kristina Petrasova van Free Russia NL staat Russen bij die opgeroepen worden, maar niet willen vechten. Zij vertelt wat ze kunnen doen om te ontkomen aan het lot dat Poetin voor ze in gedachte heeft.

  Reageren? Mail dedag@radio1.nl

  • 21 min
  Hoe ver mag een Kamerlid gaan?

  Hoe ver mag een Kamerlid gaan?

  De grenzen opzoeken in het politieke debat, dat moet kunnen, zei premier Rutte vorige week nadat het voltallige kabinet was weggelopen tijdens een inbreng van Thierry Baudet bij het debat over de Prinsjesdagstukken. Maar de grenzen moeten niet worden overschreden, voegde hij toe. Deze week debatteert de Tweede Kamer over de vraag wat Kamerleden wel en niet mogen zeggen en op welke manier er eventueel ingegrepen moet worden.

  In aanloop naar dat debat verkent bijzonder hoogleraar parlementaire geschiedenis Bert van den Braak in podcast De Dag waar volgens hem de grenzen liggen van de vrijheid van het parlementaire debat. De afgelopen 15 jaar is de grens steeds verder opgerekt, zegt hij. Tot een punt dat het gevaarlijke vormen aanneemt en democratische beginselen worden ondermijnd. 

  Reageren? Mail dedag@radio1.nl

  • 21 min
  Waarom in Iran de hoofddoek af gaat

  Waarom in Iran de hoofddoek af gaat

  Tijdens een reis naar Iran in juni was het NOS-correspondent Daisy Mohr al opgevallen: per dag zag ze tientallen vrouwen die hun hoofddoek heel losjes of helemaal niet droegen. In de ruim 15 jaar dat ze in Iran komt, heeft ze nooit zoiets gezien. De vrouwen hadden er genoeg van, vertelden ze, ze wilden zich niet meer aan de regels houden.

  Hoe gevaarlijk dat is, is de afgelopen twee weken gebleken. Een jonge vrouw die haar hoofddoek niet volgens de voorschriften droeg, overleed na een volgens ooggetuigen hardhandige arrestatie. Sindsdien zijn er hevige protesten, waarbij ook doden vallen. De veelal jonge bevolking lijkt in opstand te komen tegen de ouderwetse waarden waar het Iraanse regime voor staat.

  In deze podcast vertelt correspondent Daisy Mohr over wat er al maanden al broeide in Iran en wat nu tot een uitbarsting is gekomen. En over de hoofddoek die het symbool is geworden voor niet alleen de onderdrukking van vrouwen, maar van een veel grotere groep Iraniërs.

  Reageren? Mail dedag@radio1.nl

  • 21 min
  Als je wordt opgeroepen door Poetin

  Als je wordt opgeroepen door Poetin

  De mobilisatie in Rusland is begonnen en de ernst daarvan dringt door tot steeds meer gewone Russen. Sinds de aankondiging van president Poetin woensdag gaat het snel: protesten, volgeboekte vluchten, files aan de grenzen en ook al de eerste bussen op weg naar trainingskampen. Vandaag zijn de zogenoemde referenda van start gegaan, waardoor grote stukken van Oekraïne door Rusland geannexeerd gaan worden en de oorlog dus ook deels gevoerd zal worden op wat Poetin ziet als Russisch grondgebied.

  Tot nu toe werd in de oorlog gevochten door vrijwillige Russische soldaten, maar dat verandert. Reservisten worden opgeroepen én ook allerlei andere mensen zonder militaire ervaring. In deze podcast vertellen Rusland-correspondent Iris de Graaf en journalist Pjotr Sauer over de verhalen die zij horen van mannen én vrouwen die nu worden opgeroepen door Poetin en de manieren die ze zoeken om daar onderuit te komen.

  Reageren? Mail dedag@radio1.nl

  • 21 min
  Hoe vindt Poetin zelf dat het gaat?

  Hoe vindt Poetin zelf dat het gaat?

  De oorlog in Oekraïne komt binnen in de woonkamers van Rusland, nu Poetin een gedeeltelijke mobilisatie afgekondigd heeft in een tv-speech. Russen gingen gisteren de straat op om te protesteren. Het is de derde keer in de geschiedenis dat Rusland mannen oproept om mee te vechten.

  Oekraïne pakt steeds meer gebied terug en deze mobilisatie is volgens journalist Laura Starink een verwoede poging dat tij te keren. Laura is één van de oprichters van Raam op Rusland. Met haar neem ik de speech van Poetin door en proberen we in het volgens haar krankzinnige hoofd van de Russische president te kijken.

  Reageren? Mail dedag@radio1.nl

  • 25 min

Customer Reviews

4.5 out of 5
11 Ratings

11 Ratings

Anda1a ,

Zomerdag... nee, bedankt!

De dag is een hele goede podcast, maar ik word er helemaal gek van dat ze besloten heeft om replays te doen van oude shows terwijl ze op vakantie is. Ik heb vooropgezette smart playlists voor tijdens activiteiten en wil niet elke keer terug naar mijn telefoon om de stomme zomerdag podcast ertussenuit te halen. Ik geef de voorkeur aan geen podcast, of zoals de meeste nieuwspodcasts doen (zoals de daily, waar de dag zeer duidelijk op gebaseerd is) gewoon een andere host voor die weken. Een weekje oude verhalen is misschien nog wel te doen, maar ik heb er nu helemaal genoeg van en overweeg te unsubscriben.

You Might Also Like

NRC
NPO Radio 1 / NOS / EenVandaag
de Volkskrant
Tom Jessen & Maarten van Rossem / t-talks
NPO Radio 1 / NOS
Boekestijn en de Wijk