
81 episodes

Doodnormaal Winny Bos - Doulawijzer
-
- Society & Culture
Ik ben Winny Bos van Doulawijzer en in deze podcast ga ik in gesprek met professionals die met de dood in aanraking komen en hoor je persoonlijke verhalen over het levenseinde.
Mijn missie is om het levenseinde doodnormaal te maken om tot levensgeluk te komen. Wil je mijn missie ondersteunen dan is doneren op Petje.af mogelijk.
Meer info op Doulawijzer.
Podcasttune is gemaakt Deadboybeats
-
81. Cat Colnot over dat verlies niet bestaat
Iemand is niet van jou, maar van zichzelf en daarom kan je hem of haar niet kwijtraken of verliezen, vindt Cat. Natuurlijk kun je iemand wel missen. Je hebt mazzel als je met elkaar mag oplopen op je levenspad en leerzame momenten met elkaar mag hebben. Cat heeft veel gekoesterde mensen zien vertrekken, maar is vooral dankbaar dat ze hen kent en voelt nog steeds de verbinding.
Cat Colnot helpt creatieve ambitieuze ondernemers om hun goud te vinden en dat om te smelten tot een waardevol verhaal, waarmee ze verbinding, en een positieve impact op de wereld kunnen maken. Meer over Cat vind je hier: https://www.catcolnot.com/, hier: https://lifestoryacademy.nl/ en hier: https://www.instagram.com/catcolnot/. -
80. Inge de Graaf over Stichting Vaarwens
Het water heeft voor sommigen betekenis en hoe mooi is het als je nog een laatste wens hebt en deze vervulling krijgt. Stichting Vaarwens verzorgt op verzoek een dagtocht. Vanuit de haven in Amsterdam Noord wordt er vertrokken. Vanuit alle windstreken in NL komen mensen hier naartoe. De vrijwilligers en sponsoren maken het mogelijk om dit het gehele jaar door te verzorgen.
Stichting Vaarwens verzorgt dagtochten voor zij die in de laatste levensfase verkeren. Aanvragen van wensen of het doen van een donatie is mogelijk op https://www.stichtingvaarwens.nl/. -
79. Caressa Thera en Liesbeth Kruijs over de tastbare herinnering van knuffelmakers
Tastbare herinneringen van mens en dier middels aangeleverde foto's. Vormgegeven als knuffel voor zij die achterblijven. Het concept lag er voor een huwelijksaanzoek of andere speciale gelegenheden. Door een vraag ontstond de creatie van knuffels voor zij die hier niet meer zijn. Troost, herkenning en de nabijheid van zij die gemist worden is zo mogelijk. En het raakt, ontroert en maakt veel los als de knuffels worden ontvangen. Vanuit het hart werken Liesbeth en Caressa samen met hun team aan de realisatie van deze blijvende herinnering.
Liesbeth Kruijs en Caressa Thera zijn de drijvende krachten achter de Knuffelmakers. Wil jij meer weten of een knuffel bestellen, kijk dan op https://knuffelmakers.nl/ -
78. Wil Pleijster over de Mariniers Ziekenboeg
Wil begon zijn carrière bij de Mariniers. Door omstandigheden moest hij dit gedag zeggen en werd campingbeheerder. Hier kreeg hij veel van doen met reanimaties, bijna verdrinkingen en andere levensbedreigende situaties. Waarom overkwam hem dat, vroeg hij zich wel eens af. Jaren later blijkt dat er hierdoor PTSS is ontstaan en Wil komt thuis te zitten. Zoekend naar een vrijetijdsbesteding komt de Mariniers Ziekenboeg op zijn pad. Een uitvaartteam wordt opgezet en wat dat precies inhoudt, legt Wil uit.
Wil Pleijster is coördinator van het uitvaartteam. Meer over dit team op https://mariniersziekenboeg.com/ -
77. Marie-Jeanne Thijssen hergebruikt stoffen voor nieuwe herinnering
Geef Marie-Jeanne een naaimachine en stoffen en ze weet wel raad. Soms moet het even rijpen om haar creatieve brein wakker te maken. Dat gaat zeker op met de stoffen die ze ontvangt van nabestaanden. Deze mogen een andere vorm krijgen om degene die er niet meer zijn levend te houden. Naar eigen inzicht en/of op verzoek maakt ze nieuwe vormen als herinnering.
Marie-Jeanne Thijssen is een creatieveling met stof en is in staat om hier van alles van te maken knuffelmonsters, kraampakketten, tassen etc. Haar werk vind je op https://www.facebook.com/AtelierMJT/, https://www.linkedin.com/company/atelier-mjt, https://www.instagram.com/ateliermjt/ -
76. Radboud Spruit over grafkisten en de sociale uitvaart
Verbondenheid met de dood was Radboud niet vreemd. Het waarom kwam naar boven toen hij zijn familieverhaal ontdekte. In de uitvaartwereld kent men hem om zijn bijzondere grafkisten zoals de Petronella, de Eenvoud en het Wiegkistje. Al is grafkisten maken mooi werk hij combineert dat graag met zijn oude werk. Komend uit de hulpverlening realiseert hij ook sociale uitvaarten voor de dak- en thuislozen. Met hulp van het netwerk om de overledene heen creëert Radboud dan met weinig middelen een waardig afscheid. Door deze werkwijze kwamen er mensen op zijn pad die liever alles in eigen hand houden en zo ontstond de zelf uitvaart.
Radboud Spruit is grafkistenmaker, podcastmaker en nog veel meer. Wat hij allemaal doet lees je op https://www.grafkist.nl/.