Nördarnas podd

Patrik Stenberg och David Stavegård
Nördarnas podd

En intervjupodd där vi låter olika nördar blomma ut och berätta om sitt nördigaste intresse. Det kan handla om allt från gräsmattor, till bibliska kvinnor eller biodling. Häng med, det blir kul!

  1. 1 DAY AGO

    57. Djupdyk - Datalager med David

    I detta avsnitt tar David och Patrik med oss på en djupdykning i ämnet datalager och deras roll i dagens digitala landskap. David, som har en lång karriär som databas- och business intelligence-konsult, delar med sig av sin resa från att börja med SQL-programmering till att bygga komplexa datalager som stödjer företags beslut. Patrik, som till vardags jobbar med sälj och marknadsföring, bidrar med insikter och frågor som många som inte jobbar med data dagligen kan känna igen sig i. Skillnaden mellan datalager och data lakes – Vad är vad, och när är det läge att använda respektive metod? Så fungerar datalager – Hur data organiseras för att göra rapporter snabba, effektiva och relevanta. Exempel från verkligheten – David belyser hur datalager används inom sjukvård och affärsvärlden, och varför datakvalitet alltid är en utmaning. Kimball vs Inmon – Två filosofier för att bygga datalager, och varför Sverige nästan uteslutande kör på Kimball. Datakvalitetens utmaningar – Hur olika system, som använder olika tidszoner och standarder, kan skapa oväntade problem. Dessutom delar David och Patrik med sig av sina egna nördiga vardagsprojekt, från att experimentera med AI till att nörda ner sig i "Everyday Carry"-utrustning och vilka gadgets som alltid bör finnas med i väskan. Som vanligt bjuder vi på ett kodord för er som lyssnat hela vägen. Denna gång: "bordsben". Skriv det i vår Facebookgrupp och visa att du är en äkta Nördarnas Podd-lyssnare! 🎧 Lyssna nu och ta reda på varför datalager är grunden för smartare beslut och effektivare verksamheter!

    43 min
  2. JAN 27

    56. Djupdyk - Flygplatser vi minns

    I detta avsnitt av Nördarnas Podd bjuder Patrik och David in oss till en nördig djupdykning i flygplatsernas värld – en plats som både fascinerar och frustrerar. Det pratas om flygplatser som är så nära havet att det känns som man ska landa i vattnet, försenade öppningar som går till historien och stressiga resor med missade anslutningar. David berättar om sitt problematiska förhållande till Berlins nya Brandenburg-flygplats. Trots tysk ingenjörskonst tog det nio (!) år från det planerade öppningsdatumet innan den kunde tas i bruk – och när den väl öppnade var den allt annat än imponerande. David bidrar också med en anekdot om den lilla charmiga flygplatsen i Aitutaki, Cooköarna, där han och hans fru landade under sin bröllopsresa. Här snackar vi minimalt med tak och tropisk värme – helt annorlunda från våra svenska flygplatser. Patrik bjuder också på historier om stressiga flygbyten, där väderförhållanden och dåligt planerade resrutter skapat kaos. Från inställda flyg mellan Landvetter och Arlanda till taxifärder genom natten och förlorade resväskor – här blir det både humor och höjda pulsar. David, å sin sida, delar med sig av en barndomsanekdot från Heathrow, där han som tvååring lyckades försvinna från familjen. Det visar sig att flygplatser, trots sin standardiserade logistik, inte alltid är så förutsägbara. Självklart avslutas avsnittet med lite nördiga bekännelser. Patrik har djupdykt i kaffemaskiner och nosar på en Delonghi Magnifica S för att förgylla sitt kaffeintag, medan David delar sin kamp med att koppla ihop sin webbshop med sitt bokföringssystem – kanske inte lika kul som kaffe, men minst lika nördigt! Flygplatser vi minns är ett avsnitt fullt av härliga berättelser, rejäla gapskratt och en påminnelse om att ibland är det resan – och inte destinationen – som räknas. 🛫 Vad har du för minnen från flygplatser? Dela dina bästa (eller värsta!) upplevelser i vår Facebook-grupp!

    46 min
  3. JAN 20

    55. Emelie Skoog - Doctor Who

    I veckans avsnitt av Nördarnas Podd dyker Patrik Stenberg och David Stavegård djupt in i tidsresor, aliens och brittisk science fiction tillsammans med sin kunniga och entusiastiska gäst, Emelie – en äkta Doctor Who-nörd! Det blir ett avsnitt fyllt av fascinerande fakta, spännande diskussioner och självklart en hel del skratt. Vi pratar om: Vad är Doctor Who? Hur har serien utvecklats sedan starten på 60-talet och varför är den fortfarande aktuell efter så många år? "Vilken är din doktor?" Emelie delar med sig av sin resa in i Doctor Whos universum, sin favoritdoktor (spoiler: Matt Smith, den 11:e) och varför varje doktor har en unik betydelse för berättelsen. Magi och mysterier i Tardisens värld – den ikoniska blå poliskiosken som egentligen är en tids- och rymdfarkost med ett eget liv. Vad är dess historia, och hur har den påverkat hela science fiction-genren? Skräck och känsla: Vi får veta varför avsnittet "Blink" (med de skräckinjagande "Weeping Angels") är en av de mest hyllade episoderna och hur serien lyckas balansera lättsamhet och djup. Representation och politik: Serien väver in teman som jämställdhet, HBTQ+ och historiska händelser, ofta på ett subtilt och snyggt sätt. Tatueringar, merch och livsstil: Hur passionen för Doctor Who kan bli en livsstil, och varför nördar älskar att bära med sig delar av serien – både på huden och i hemmet! Avsnittet bjuder också på intressanta paralleller mellan Doctor Who och andra nördklassiker som Star Wars, Star Trek och Harry Potter. Dessutom berättar Emelie hur hennes föräldrar inspirerat henne att bli en "nörd i världsklass" med en fot i både fantasy- och sci-fi-världen. Vill du börja titta på Doctor Who? Emelie tipsar om att starta med andra generationen (från 2005) för att få en bra introduktion till både karaktärerna och de övergripande berättelserna. Det här avsnittet är perfekt för dig som älskar att nörda ner dig i detaljer, oavsett om du redan är Whovian eller bara nyfiken på vad som gjort Doctor Who till en av tidernas mest ikoniska TV-serier.

    58 min
  4. JAN 13

    54. Djupdyk - Människans skriftliga resa – från grottmålningar till moderna medier

    I veckans avsnitt av Nördarnas Podd gör Patrik och David en fascinerande tidsresa genom mänsklighetens skriftsystem och verktyg, från de allra första tecknen på grottväggar till dagens digitala underverk. Höjdpunkter från avsnittet: Från rödockra till grottmålningar: Hur pigment som rödockra användes för att skapa de första visuella berättelserna för över 250 000 år sedan – kanske till och med innan den moderna människan. Hällristningar och hieroglyfer: Vi dyker ner i bronsålderns konst på berghällar och de mäktiga fornegyptiska hieroglyferna. Blyertspennans födelse: Historien om hur grafit upptäcktes och ledde till blyertspennor, samt en diskussion om varför vi kallar det ”blyerts” trots att det inte innehåller bly. Skrivmaskinens revolution: Från den första opraktiska maskinen till Remington-modellen som gav oss dagens QWERTY-tangentbord. Kopiatorer och modern teknologi: Hur kopiatorn, datorer som Apple II och den första PC:n banade väg för dagens informationsflöde. Patrik och David diskuterar också hur information idag sprids exponentiellt snabbt och hur skriftens historia blivit alltmer tillgänglig och demokratisk. Det blir även en fundering kring framtidens kommunikationsmedel – är vi nära att nå ”peak skrivning”? Nördfakta och sidospår: David berättar om en fantastisk app för att hitta fornfynd nära dig och Davids minimuseum innehållande en liten bit av världens historia – från big bang till moderna tider. Diskussionen leder till nostalgi med gamla spelkonsoler och datorer, där David testar sin nya retro-gamingpryl och Patrik skaffar en ny dator med potential att uppgraderas. Missade vi något? Dela dina tankar och fyll på med kunskap i vår härliga Facebookgrupp (https://www.facebook.com/groups/3394483107523406/) – och kom ihåg att kommentera med koden R36S om du lyssnat hela vägen!

    42 min
  5. JAN 6

    53. Djupdyk - EU´s förbannade plastkorkar

    I detta avsnitt av Nördarnas podd kastar sig David Stavegård och Patrik Stenberg in i debatten om EU:s engångsplastdirektiv och de nya reglerna för plastkorkar som måste vara fastsatta på sina förpackningar. Diskussionen bjuder på lika delar frustration, humor och fakta, när de dissekerar både miljöaspekter och praktiska konsekvenser. Nya året och nya tag Podden startar med nyårsanekdoter där Patrik berättar om fyrverkerier och David delar med sig av sitt alternativa firande med tidig nedräkning för barnens skull. Vad är engångsplastdirektivet? Direktivet (2019/904) syftar till att minska plastavfall i EU. Bland annat innebär det att plastkorkar på dryckesförpackningar upp till 3 liter måste vara fastsatta vid förpackningen. Patrik går loss på korkar som dinglar och David belyser Bohusläns skräpstatistik: hela 38 plastkorkar per 100 meter strand! Grädde och frustration Diskussionen blir extra passionerad när Patrik uttrycker sitt missnöje med att vissa förpackningar, som gräddförpackningar, inkluderas i direktivet. Är det verkligen någon som slänger gräddkorkar i naturen? Tillverkarna svarar med innovation Tetra Pak har utvecklat flera smarta lösningar, som skruvkorkar som kan vikas upp. Men hur fungerar återvinningen av dessa blandmaterial egentligen? Nördig utrustning och hobbyer Patrik berättar om sin nya bordssåg (modell Skill 13 40 A) och nördiga inställningar för att uppnå perfekta vinklar. David delar med sig av sitt senaste retrospelköp, en handhållen Linux-baserad emulator som väcker nostalgiska känslor. Lokalpolitik och bilsnack Avsnittet kryddas med sidospår om allt från lokala konflikter till Patriks första intryck av sin nya elbil. Tetra Pak: https://www.tetrapak.com/sv-se/solutions/packaging/openings-and-closures/tethered-caps

    35 min
  6. 12/30/2024

    52. Ett år av nörderi: årsavsnitt med guldkorn och tillbakablickar!

    I det här avsnittet firar Patrik och David ett år av poddande – ett jubileum där de blickar tillbaka på de bästa ögonblicken, de mest minnesvärda gästerna och kanske ett och annat episkt sidospår. Hur har podden utvecklats, vad har varit höjdpunkterna och vilka ämnen är de mest stolta över? Här får vi svaret! Med 52 avsnitt i bagaget konstaterar Patrik och David att det första året gått otroligt fort. De diskuterar hur de blivit bättre på allt från att prata utan att avbryta varandra till att experimentera med ljud och produktion. För att inte tala om alla fascinerande gäster och ämnen de har hunnit med, från flugfiske till lobotomi. I sann podd-anda presenterar Patrik och David sina topp tre-avsnitt från året. Patriks topp 3: Lobotomi och musik: Patrik lyfter fram sitt AI-skapade musikstycke "Lobotomi" som en personlig favorit – en unik hyllningssång till ämnet som få andra vågat sig på. https://open.spotify.com/track/60KPfpb5vnIKaYome2v6TS?si=85d706e317354498 Flugfiske med Tobbe: En av Patriks favoriter, där Tobbe – inspelad direkt från sin grävmaskin – delade med sig av sina passionerade experiment med flugor i badkaret. Bilvård: Patrik är tacksam för att han fått prata så mycket bilvård under året! Davids topp 3: Data och demokratisering: Samtalet med Magnus om datadrivna beslut och filosofi kring hur data kan användas på ett etiskt och effektivt sätt. David uppskattade särskilt den djupare diskussionen om datans värde i framtidens företagande. Ljudrestaurering och analog musik: David lyfte fram avsnittet med Bengt, där samtalet kretsade kring att rädda gammal musik från förlorade rullband genom avancerad ljudrestaurering. Fascinationen för tekniken, processen och hantverket gjorde detta till ett minnesvärt avsnitt för honom. Björndjuren: Avsnittet om björndjur, de små odödliga mikroskopiska varelserna, blev snabbt en favorit. David fascinerades av deras överlevnadsförmåga och älskar hur detta ämne engagerade lyssnarna, vilket nu lett till idén om att trycka upp klistermärken med hashtaggen #ÄlskarBjörndjur Ett av årets oväntade höjdpunkter har varit lyssnarnas fascination för björndjur. Nu överväger Patrik och David att trycka upp klistermärken med hashtaggen #ÄlskarBjörndjur. En genial idé för att sprida både kunskap och kärlek till dessa mikroskopiska överlevare. Med inspiration från poddar som sänt över 1000 avsnitt är målet solklart – Nördarnas Podd är här för att stanna. Patrik och David ser fram emot ännu fler gäster, fler ämnen och självklart fler sidospår. För oavsett om det handlar om bilvård, musik eller något annat är det kärleken till nörderiet som driver dem framåt. Så luta dig tillbaka, lyssna på jubileumsavsnittet och bli inspirerad – året som gått är bara början!

    27 min
  7. 12/23/2024

    51. Anna Bursell - Hjärnan, stress och relationer

    I veckans avsnitt av Nördarnas Podd gästas Patrik och David av Anna Bursell – en hypnosterapeut och stress- och traumaspecialist med en imponerande samling utbildningar och erfarenheter. Det blir en resa in i hjärnans och nervsystemets värld, där vi utforskar hur vi kan programmera om oss själva för att må bättre, hantera stress och skapa hälsosamma relationer. Dessutom får vi veta hur det är att arbeta med idrottsproffs, företagsledare och helt vanliga människor som vill hitta balans i livet. Anna förklarar hur vi alla programmeras av vår omgivning och vårt undermedvetna. Med hypnos kan vi gå direkt till hjärnans kärna och ändra våra beteendemönster snabbare än genom traditionella metoder. Vill du programmera om dig själv? Anna tipsar om enkla tekniker: skriv ner dina mål, visualisera dem och använd sinnesro för att skapa nya vanor. Vi dyker ner i Annas påstående att "mindset är allt". Med exempel från både vardagen och idrottsvärlden förklarar hon hur våra tankar påverkar hela vår kemi och kan jobba för – eller emot – oss. Lär dig hur små förändringar i hur du tänker kan leda till stora förändringar i hur du mår. Patrik delar minnen från sin tid som innebandymålvakt och hur han använde mentala tekniker för att prestera. Anna ger sitt professionella perspektiv och berättar om sitt arbete med NHL-spelare och andra elitidrottare. Vill du prestera bättre? Ta del av Annas tips om hur du kan använda ritualer och visualisering för att stärka ditt självförtroende. En av de mest fascinerande delarna av samtalet handlar om ögonrörelseterapi, en metod som hjälper människor att bearbeta stress och trauma genom att bygga nya nervbanor i hjärnan. Anna förklarar hur detta fungerar och varför det är ett så kraftfullt verktyg. Anna delar sina insikter från en studie hon genomfört om förlossningsdepression och PTSD kopplat till förlossningar. Hon pratar om hur hjärnan förändras under graviditeten och varför kvinnor som drabbas behöver förstå vad som händer i deras kroppar och sinnen för att kunna läka. "Jag vill vara orädd – hur blir jag det?" är en av de lyssnarfrågor som Anna besvarar. Hon förklarar att rädslan inte är fienden utan en vän som hjälper oss att navigera i livet. Lär dig hur du använder rädslan som ett verktyg istället för att låta den begränsa dig. I relationsdelen diskuterar de varför det kan vara svårt att glömma ett ex och hur gamla mönster påverkar nya relationer. Anna delar också sina tankar om att prioritera kärlek mitt i livspusslet. Avslutningsvis berättar Anna om sin kommande bok som handlar om stress och hur olika personer reagerar på press. Boken är en guide till att förstå sina egna och andras stressreaktioner, vilket kan förbättra både arbetsrelationer och privatliv. https://www.annabursell.com/

    56 min
  8. 12/16/2024

    50. Djupdyk - Topp 3 verktyg i garaget

    I veckans avsnitt av Nördarnas Podd bjuder Patrik och David in oss till en härlig verktygskavalkad. Vilka prylar klarar de sig inte utan när det är dags att fixa hemma? Med både skratt och praktiska tips listar de sina topp tre verktyg – från robusta skruvdragare till oväntade budgetfynd. Det är ett avsnitt fullt av inspiration för alla som gillar att bygga och pyssla. När det är dags att kicka igång topp tre-listan börjar Patrik med ett riktigt kvalitetsval: en 18-volts skruvdragare från Metabo. Han betonar hur viktigt det är att vissa verktyg faktiskt håller hög standard. Med en stabil skruvdragare går jobbet lättare, och han slipper irritera sig på dåliga batterier och klumpiga grepp. David går i en helt annan riktning med sitt tredjeplatsverktyg – en lasermätare från Lidl. Trots det låga priset levererar den imponerande precision och är oumbärlig när han mäter sitt sjuttiotalshus. "Vi tappade bort vår första, så jag fick köpa en ny. Den är så bra att vi inte kunde vara utan den!" På andraplats kommer två verktyg som båda lyfter batteridrivna möjligheter. Patrik hyllar sin mutterknack, som har gjort däckbyten till en barnlek. "Tidigare höll jag på med kompressor och slangar, men nu slipper jag allt krångel." David lyfter fram sin cirkelsåg från Bosch Pro-serien. Med en stadig skena att såga efter och justerbart sågblad är det ett verktyg som han använder flitigt i husrenoveringen. Dock har den en liten nackdel: "Som vänsterhänt får jag allt sågspån i skrevet när jag jobbar." När de når förstaplatsen är det tydligt att det är de mest älskade verktygen som presenteras. Patrik framhåller sin bänksåg som en ovärderlig del av hans arsenal. Perfekt för att klyva trä och anpassa material till olika projekt. Den har bland annat varit avgörande i hans senaste bygge – ett kaninhus. David väljer ett mer oväntat verktyg som nummer ett: en manuell försänkare. "Den är gammal, billig och otroligt effektiv. Att kunna försänka skruvhuvuden snyggt gör jobbet både roligare och bättre." Som vanligt delar de med sig av praktiska tips för verktygsanvändning. Bland annat föreslår de att ha flera skruvdragare redo – en med borr, en med bits och kanske en med försänkare för att slippa byta verktyg hela tiden. De pratar också om vikten av att investera i bra grejer där det verkligen spelar roll, men att man samtidigt kan komma långt med budgetverktyg. Mot slutet av avsnittet avslöjar David ett spännande DIY-projekt där han bygger en hemlig lucka bakom en tavla i sitt hem. Patrik ifrågasätter hur hemlig den egentligen kan vara när den nu diskuterats i podden, men David är övertygad om att konstruktionen är så välgjord att ingen kommer att upptäcka den. För dig som gillar att bygga, fixa och organisera är detta ett avsnitt att inte missa. Du får både skratta åt deras historier och inspireras till att utforska vilka verktyg som kan bli dina egna favoriter.

    14 min

About

En intervjupodd där vi låter olika nördar blomma ut och berätta om sitt nördigaste intresse. Det kan handla om allt från gräsmattor, till bibliska kvinnor eller biodling. Häng med, det blir kul!

You Might Also Like

To listen to explicit episodes, sign in.

Stay up to date with this show

Sign in or sign up to follow shows, save episodes, and get the latest updates.

Select a country or region

Africa, Middle East, and India

Asia Pacific

Europe

Latin America and the Caribbean

The United States and Canada