Nördarnas podd

Patrik Stenberg och David Stavegård

En intervjupodd där vi låter olika nördar blomma ut och berätta om sitt nördigaste intresse. Det kan handla om allt från gräsmattor, till bibliska kvinnor eller biodling. Häng med, det blir kul!

  1. APR 13

    67. Sabina Johansson - Sportadmin, AI och IT-säkerhet

    Vad har ord som "solglimmet", "popcorn" och "sjöhåla" gemensamt? Kanske inget alls – förutom att de dyker upp i detta avsnitt av Nördarnas podd! Den här gången gästas vi återigen av den inspirerande Sabina, som brinner för både IT-säkerhet och AI, och bjuder på klokskap med ett varmt leende. Patrik är förkyld men basig, David funderar på nätverkskablar och vi pratar om allt från ortnamn och syntkonserter till det mycket allvarliga säkerhetshaveriet kring Sportadmin. Sabina förklarar vad som hände när 2,5 miljoner svenskars data läckte – och vad vi som privatpersoner behöver tänka på när vi rör oss i det digitala landskapet. Vi gräver också ner oss i AI – hur vi kan använda den säkert, kreativt och mänskligt. Sabina delar hur hon lär sina barn använda ChatGPT på ett källkritiskt sätt och berättar om egna erfarenheter av att sprida hopp kring teknik i sociala medier. Patrik har börjat använda AI som textverktyg och David berättar hur han vann en upphandling tack vare smart AI-användning. 🎧 I detta avsnitt: Vackra svenska ord och fula ortnamnSportadmin-hacket och dess konsekvenserHur ransomware-grupper arbetarAI som verktyg för personlig utvecklingChatGPT i vardagen – från nyhetsbrev till barnens matteläxorSäkerhetsråd: tvåfaktorsinloggning, phishing-varningar och varför vi måste prata mer om IT-säkerhetDet här är ett avsnitt för dig som gillar nörderi med hjärta – och som vill känna lite framtidstro mitt i den digitala dimman. Välkommen att lyssna!

    54 min
  2. APR 6

    66. Djupdyk - 10 snabba fakta du inte visste!

    I det här avsnittet av Nördarnas Podd går David och Patrik igenom fem random fakta var som du troligen aldrig hört tidigare. Allt från bisarra krigsrekord till märkliga djur och astronomiska mysterier! David delar bland annat med sig av sin erfarenhet av att hålla en Excel-utbildning för Rättsmedicinalverket, där han får höra att man helst aldrig vill ha någon kontakt med den myndigheten som privatperson. Det följs av intressanta fakta om kontorsstolens dagliga rullande och varför den genomsnittliga kontorsstolen faktiskt rullar en kilometer i månaden. David överraskar med att avslöja att hästarna som USA:s ursprungsbefolkning rider på egentligen kom med européerna. Dessutom får vi lära oss att världens kortaste krig utkämpades mellan Storbritannien och Zanzibar och varade endast 38 minuter. Bland andra fakta som avhandlas finns en märklig fisk som kan leva på land, en stat som har flest färger i sin flagga (Belize med hela 12 färger!) och att en dag på planeten Venus faktiskt är längre än ett år där. För att runda av det hela berättar Patrik att 90 % av alla dollarsedlar i USA innehåller spår av kokain och David avslöjar att människor faktiskt föds med fler ben än de har som vuxna. Dessutom snackas det om vårens bilvård och Davids fascination för YouTube-kanalen Doctor Mix, där kända låtar återskapas med minutiös precision. Missade vi något coolt fakta som borde nämnas? Skriv till oss och dela din nördiga kunskap! Lyssna på hela avsnittet och häng med på nördresan!

    19 min
  3. MAR 30

    65. Anders af Wåhlberg - Teknik, trafiksäkerhet och mänskligt beteende

    I veckans avsnitt av Nördarnas Podd bjuder Patrik och David in Anders, en forskare och docent i psykologi med ett stort intresse för trafiksäkerhet och forskningsmetodik. Samtalet tar en djupdykning i hur ny teknik påverkar oss som trafikanter och varför vissa system inte lever upp till sina förväntade säkerhetseffekter. Anders berättar om hur han under sin forskning upptäckt att elektronisk stabilitetskontroll, som hyllats för att kunna minska singelolyckor med upp till 50 %, i verkligheten inte har ens i närheten av den effekten. Det visar sig att många av de studier som pekat på denna enorma säkerhetsvinst har metodologiska brister, bland annat genom att använda självselekterade grupper där de som investerar i extra säkerhetsutrustning redan är säkrare förare. En stor del av samtalet handlar om hur vi anpassar vårt beteende efter ny teknik och hur den trygghet vi känner kan leda till att vi tar större risker. Anders menar att detta fenomen, som kallas behavioral adaptation, är en av de största utmaningarna inom trafiksäkerhetsforskning. Diskussionen fortsätter med exempel från forskning på autonoma fordon och förarassistanssystem, där Anders bland annat berättar om en studie med Tesla-fordon där oväntade och potentiellt farliga inbromsningar inträffade. Samtidigt lyfter han det intressanta dilemmat att medan tekniken gör bilarna säkrare på papperet, så verkar människans beteende anpassa sig på ett sätt som delvis tar bort den förväntade effekten. Mot slutet av avsnittet diskuteras också hur utbildning och bestraffning fungerar som incitament för att förbättra trafiksäkerheten. Patrik berättar om sina egna erfarenheter av att bli av med körkortet och hur det förändrade hans körbeteende. Ett superintressant och kontroversiellt avsnitt som garanterat får dig att ifrågasätta hur trafiksäkerhetsforskning bedrivs och om vi verkligen är på väg mot en säkrare framtid – eller bara lurar oss själva.

    55 min
  4. MAR 17

    63. Anna Bursell - Sömn, hypnos och varför du borde skaka av dig stressen

    Sömnen. Denna mystiska process där vi ska ligga stilla i flera timmar och bara… somna. För vissa är det enkelt, för andra är det ett evigt problem. I det här avsnittet av Nördarnas podd djupdyker vi i sömnens värld tillsammans med den återkommande gästen och hypnosterapeuten Anna Bursell. 🎙 Huvudpunkter i avsnittet:✅ Varför vissa har svårt att somna – och varför det inte alltid beror på stress✅ Strumpor i sängen – en oväntad lösning?✅ Hur hypnos kan hjälpa dig att sova bättre✅ Stressens påverkan på sömnen och hur du kan "skaka av" den✅ Andning, rutiner och varför du ska tänka långsamt Anna delar med sig av sina bästa knep för att få hjärnan att varva ner, inklusive varför du bör spola tillbaka din dag mentalt innan du somnar och hur du kan använda fjärilsövningen för att lugna kroppen. Dessutom får vi höra Patrik och Davids egna erfarenheter av sömnproblem, tankar som vägrar sluta snurra och – självklart – Excelark med bedrövlig statistik om huvudstäder. 🔎 Vill du nörda vidare?Avsnittet tangerar flera tidigare ämnen i podden, som tapping (avsnitt 8) och biohacking med Fredrik Paulún (avsnitt 53). Missa inte heller Annas tidigare avsnitt (nr 51) där vi pratade om stress och återhämtning! 💬 Har du egna sömntips eller vill du bara skrika ut din frustration över en dålig natts sömn? Gå med i Nördarnas podd-gruppen på Facebook och diskutera vidare!

    55 min
  5. MAR 10

    62. Djupdyk - Årets stora husguide: Så sköter du ditt hem efter årstiderna

    I det här avsnittet av Nördarnas Podd tar Patrik och David ett ordentligt grepp om husägarlivet. Med inspiration från produktivitetsklassikern Getting Things Done av David Allen, dyker de ner i en metodisk och praktisk lista över allt som bör göras i hemmet – säsong för säsong. Det handlar om allt från att rensa stuprör på våren till att förbereda huset för vinterns kyla. Och vet du vad? De har satt ihop en praktisk checklista som du kan ladda ner på nördarnaspodd.se. Perfekt för dig som vill hålla koll på husets alla små och stora sysslor! 🌱 Gå igenom fasaden – letar efter mögel och flagande färg🌱 Rensa och kontrollera stuprör och hängrännor🌱 Smörja dörrar och fönster (och upptäcka hur tillfredsställande det är!)🌱 Tvätta och behandla altanen – Kärcher PCL 4 rekommenderas!🌱 Gödsla gräsmattan och serva gräsklipparen ☀️ Tvätta fasaden och måla trädetaljer☀️ Se över och serva värmepump, AC och ventilation☀️ Testa larm och säkerhetssystem☀️ Planera och genomföra större projekt som målning eller altanbygge☀️ Klippa häckar och hålla ordning i trädgården 🍂 Kontrollera tak, takpannor källare/krypgrund och vind🍂 Stäng av och töm utomhusvatten och slangar🍂 Rensa hängrännor från löv och skräp🍂 Beskär buskar och träd🍂 Testa brandvarnare och serva kaminen🍂 Fyll på vedförrådet innan priserna skjuter i höjden ❄️ Se till att snö och is inte belastar taket för mycket❄️ Ha en plan för strömavbrott – reservvärme och ljus❄️ Kontrollera utomhusbelysningen❄️ Se över fönster- och dörrisolering❄️ Testa första hjälpen-utrustningen och ha ett litet lager av nödvändigheter Och såklart – däckbyte! Men David och Patrik nöjer sig inte bara med att byta däck, utan går all in på att tvätta, polera och skydda dem för bästa hållbarhet. Som vanligt i Nördarnas Podd spårar det hela ur (på bästa sätt!) i snack om smörjoljor, olika typer av brandsläckare och hur man fixar bucklor med en limpistol. 🚀 Ladda ner checklistan på nördarnaspodd.se och få full koll på ditt hem – en säsong i taget!

    49 min
  6. MAR 3

    61. Djupdyk - Datakvalitet

    Vad händer när två system startar exakt samtidigt och orsakar kaos? Eller när NASA blandar ihop pounds och Newton och en rymdsond brinner upp? I detta avsnitt av Nördarnas Podd dyker Patrik och David ner i datakvalitetens värld – ett ämne som påverkar allt från din dagliga Excel-fil till globala IT-system. Datakvalitet handlar om att data ska vara korrekt, komplett, aktuell och konsekvent. Men i verkligheten uppstår ofta problem som felaktiga format, synkroniseringsmissar och mänskliga misstag. David berättar om en incident där två system startade på exakt samma millisekund – med oväntade konsekvenser. 🔹 Mars Climate Orbiter – NASA:s sond som brann upp på grund av en enhetsförväxling mellan pounds och Newton.🔹 Englands vaccinationsproblem – folk fick dubbla doser på grund av bristande systemsynk.🔹 Svenska personnummer-strul – varför får vissa 104-åringar kallelse till förskolan? Tidsformat är en ständig källa till problem. Amerikanska system har en standard, svenska en annan – och så finns skottsekunder, tidszoner och Swatch Internet Time (någon som minns?). Ibland skyller vi på AI när det i själva verket handlar om dålig datahantering. Patrik berättar om en incident där någon på jobbet trodde att AI hade "valt" fel företag, när det i själva verket bara var dåligt inmatad data. Vill du undvika dessa problem? Då gäller det att ha tydliga processer, rätt format och bra validering av inmatad data.

    42 min

About

En intervjupodd där vi låter olika nördar blomma ut och berätta om sitt nördigaste intresse. Det kan handla om allt från gräsmattor, till bibliska kvinnor eller biodling. Häng med, det blir kul!

You Might Also Like

Content Restricted

This episode can’t be played on the web in your country or region.

To listen to explicit episodes, sign in.

Stay up to date with this show

Sign in or sign up to follow shows, save episodes, and get the latest updates.

Select a country or region

Africa, Middle East, and India

Asia Pacific

Europe

Latin America and the Caribbean

The United States and Canada