Выпусков: 500

Berättelser från verkligheten. Ansvarig utgivare: Karin Lindblom

P1 Dokumentär Sveriges Radio

  • Общество и культура

Berättelser från verkligheten. Ansvarig utgivare: Karin Lindblom

  Flykten från Sverige – Vi som dör | Del 2/2

  Flykten från Sverige – Vi som dör | Del 2/2

  Salmaan flyr till Somalia för att komma bort från gängkriminaliteten. Men gänget i Sverige vill locka tillbaka honom.

  Mohamud Kollane i Husby i Stockholm upptäcker att hans tonåriga son Salmaan säljer narkotika och umgås med kriminella och försöker rädda honom flera gånger. Tillsammans åker de till Somalia för att komma bort från gängen i Sverige. Sommaren 2020 misshandlas Salmaan Kolane till döds i Tensta, han blev 21 år. Mordet är fortfarande olöst. Polisen Rissa Seidou vill rädda livI Järvaområdet gör desperata föräldrar allt för att skydda sina barn från att dras in i kriminalitet. Ibland flyttar hela familjer utomlands, i förebyggande syfte. Andra gånger splittras familjer, när ett syskon ska räddas från ett liv i kriminalitet och behöver komma bort från Sverige.Områdespolisen Rissa Seidou har tät kontakt med oroliga anhöriga till ungdomar som är på väg att dras in i kriminalitet. Rissas telefon ringer dygnet runt. Hon och hennes kollegor måste ligga steget före, rädda liv som hon uttrycker det.Reporter: Randi Mossige-NorheimProducent: Magnus ArvidsonSlutmix: Tor SigvardsonVi som dör är ett samarbete mellan P1 Dokumentär och Ekot från 2022. Här kan du lyssna på första delen "Mördad i mammas bil".

  • 53 мин.
  Mördad i mammas bil – Vi som dör | Del 1/2

  Mördad i mammas bil – Vi som dör | Del 1/2

  Emirhan hittas skjuten några månader innan han ska ta studenten. I sin sorg söker hans mamma Tülün svar på vem som dödat hennes son.

  Tülün Tas hade en överenskommelse med sin son. Han skulle alltid, alltid svara på hennes sms eller samtal. Den där kalla januarikvällen 2022 får hon inget svar. I stället hör hon ljudet av en motor som rusar.I sin egen bil på parkeringsplatsen vid radhuset i Norsborg hittar hon sin son. Dränkt i blod hör hon honom ta två tunga andetag innan ambulansen kommer. Emirhan blev 18 år.Emirhan hyllas på sin studentdagEmirhans framtidsplaner var att flytta hemifrån och läsa vidare till flygingenjör. På studentdagen är familj och vänner på plats med Emirhans studentplakat. Lillasyster har hans studentmössa på sig och tar emot hans blommor runt halsen.Åtta månader efter mordet har polisen nu pausat utredningen. Men mamma Tülün fortsätter söka svaret på vem som sköt hennes son. Reporter: Randi Mossige-Norheim Producent: Magnus ArvidsonSlutmix: Elin HagmanVi som dör är ett samarbete mellan P1 Dokumentär och Ekot från 2022. Nästa del släpps onsdag 30 november.

  • 51 мин.
  Maktskiftet – när SD släppte in L i regeringen

  Maktskiftet – när SD släppte in L i regeringen

  Valet 2022 ställdes Sverigedemokraterna och Liberalernas relation på sin yttersta spets. Så gick det till när en ny regering skulle bildas.

  Ekots reporter Katarina Helmerson följer riksdagsledamöterna Anna Starbrink (L) och Leonid Yurkovskiy (SD) från valet fram till regeringsbildningen. Hör deras beskrivning av partiernas samarbete och hur Starbrink som tidigare var emot ett SD-samarbete, hanterar sin nya roll.Så blev Tidöavtalet tillEfter tre dagar på ett slott är moderatledaren Ulf Kristersson redo att presentera sin regering. Men vägen till det så kallade Tidöavtalet har inte varit enkel. Sverigedemokraternas och Liberalernas komplicerade relation är i blickfånget under regeringsbildningen . Hör Gustav Gellerbrant (SD) om hur svårt läget var när partierna träffades på Tidö slott.Till slut enas partierna om att släppa in Liberalerna i regeringen. När avtalet ska presenteras är det Jimmie Åkesson som går först av partiledarna in till det väntande pressuppbådet. För första gången har Sverigedemokraterna tjänstemän i regeringskansliet. Dokumentären gjordes november 2022.Reporter Katarina HelmersonProducent Ylva Lindgren

  • 51 мин.
  De bortglömda syfilisbarnen

  De bortglömda syfilisbarnen

  Runt sekelskiftet ses syfilis som en samhällsfara. Ingrid föds med sjukdomen. Läkaren Edvard Welander gör allt för att hjälpa de övergivna barnen.

  Till St Görans sjukhus kommer gravida och barn som smittats av syfilis. Läkaren Edvard Welander börjar samla in pengar för att kunna öppna ett eget sjukhus för syfilissmittade barn. Snart står Lilla Hemmet klart.Kvicksilverbehandling mot syfilisEn av de första patienterna på Lilla Hemmet är ettåriga Ingrid. Här ska hon tillsammans med andra barn få en långvarig behandling med kvicksilver. Behandlingen har en bakteriedödande effekt men kan samtidigt vara livsfarligt för patienten.Hör om när syfilissmittan spreds genom Stockholms bordeller, hur kvinnor tvingades till gynekologiska kontroller på besiktningsbyråer.Möt också några av Lilla Hemmets patienter, vad hände med deras liv sen?20 oktober 2022 tilldelades Cecilia Ohlén branschpriset Guldörat för dokumentären De bortglömda Syfilisbarnen i kategorin Årets Fakta.Det här är en P4 Dokumentär och sändes första gången 2022.Reporter: Cecilia Ohlén Producenter: Ola Hemström och Sofia Kottorp Slutmix: Olle Sjöström

  • 51 мин.
  Adam filmade sin sista tid i livet

  Adam filmade sin sista tid i livet

  I en trappuppgång hittas Adam död med en tom flaska handsprit bredvid sig. De sista månaderna i livet videobloggar han om sitt missbruk.

  Adam Heij växer upp med mamma, pappa och lillebror i Mariestad. I skolan uppfattas han som lite slarvig men Adam tar revansch och studerar sedan vid universitetet i Lund. Men där börjar också hans missbruk.Våren 2018 hamnar Adam på ett behandlingshem. Då börjar han också videoblogga. Via bloggen följer vi Adams sista månader i livet. Om hemlöshet, avgiftning och kampen att få hjälp.Det här är också en berättelse om hur polis och sjukvård slår larm och kommuner som inte tar sitt ansvar. Adams kamp mot alkohol och narkotika blir även en kamp för familjen, som till slut är nära att gå under.Reporter: Pernilla Wadebäck Producent: Sofia Kottorp Slutmix Adam samuelsson Det här programmet är en P4 Dokumentär och sändes första gången 2020. P4 Dokumentär

  • 51 мин.
  Pionjärdykarna i Nordsjön

  Pionjärdykarna i Nordsjön

  Med livet som insats för den norska oljan. Hör Anders och Ulf om tiden som djuphavsdykare i Nordsjön på 70-talet där kollegorna dog som flugor.

  Djuphavsdykning är ett livsfarligt jobb men på 70-talet kunde man dyka på Nordsjön med bara ett sportdykarcertifikat. Säkerheten var inte viktigast. Det var den nyupptäckta oljan.Men oljan behövde komma in till land och för det behövdes pipelines, som svetsades av djuphavsdykare. Dykarna som lämnades kvarHundratals meter ner under vattenytan blev unga människor levande försökskaniner. Dödsfall av kollegor blev en del av arbetet - ändå valde många att fortsätta.Pionjärdykarna i Nordsjön är berättelsen om Anders Lindahl och Ulf Fredriksson. Två av de få svenskar som var med och skapade Norges oljerikedom. Två av dem som har överlevt.En dokumentär från 2012.Reporter: Martin Johnson

  • 49 мин.

Топ подкастов в категории «Общество и культура»

Blitz and Chips
Alexandra Yakovleva
Мари Новосад
Otvet.co
libo/libo
Мы расстались

Вам может также понравиться

Sveriges Radio
Sveriges Radio
Sveriges Radio
Nils Bergman
Sveriges Radio
Podplay

Еще от: Sveriges Radio

Sveriges Radio
Sveriges Radio
Sveriges Radio
Sveriges Radio
Sveriges Radio
Sveriges Radio