رادیو جامعه (پادکست اجتماعی)

IndependentPersian / ایندیپندنت فارسی
رادیو جامعه (پادکست اجتماعی)

پرونده، پادکست هفتگی ایندیپندنت فارسی است که فراتر از اخبار روزانه نگاهی متفاوت به موضوعات مهم مربوط به ایران دارد

  1. ولادیمیر ولادیمیرویچ پوتین کیست؟

    5 DAYS AGO

    ولادیمیر ولادیمیرویچ پوتین کیست؟

    نام ولادیمیر ولادیمیرویچ پوتین در سیاست قرن بیست‌ویکم جهان، مترادف با جاه‌طلبی، اقتدار، و هاله‌ای از رمز و راز است.  مردی که از دل ساختار کمونیستی شوروی سابق برخاست، به راس هرم قدرت در روسیه رسید و رویایی بزرگ‌تر از دوران شوروی را در سر می‌پروراند؛ رویای امپراتوری تزارها.  پوتین در ۷ اکتبر ۱۹۵۲ در لنینگراد، شهری که اکنون سن‌پترزبورگ نام دارد، متولد شد. او کوچک‌ترین فرزند ولادیمیر اسپیریدونوویچ و ماریا ایوانونا بود.  پدر او در نیروی دریایی شوروی خدمت می‌کرد و مادرش در کارخانه‌ای مشغول کار بود.  شاید کلید ورود پوتین به دنیای قدرت و سیاست، به ریشه‌های خانوادگی‌اش بازگردد، اسپیریدون پوتین، پدربزرگ ولادیمیر، آشپز شخصی لنین و استالین بود.  پوتین در مدرسه‌ای در باسکوف لین تحصیل کرد و بعدها از دانشگاه دولتی لنینگراد در رشته حقوق فارغ‌التحصیل شد. اما زندگی‌اش محدود به تحصیل نبود. او شیفته رمان‌ها و فیلم‌های جاسوسی بود، ورزشکار بود و در رشته جودو مقام قهرمانی داشت.

    9 min
  2. دونالد ترامپ و بازگشت تاریخی وی به کاخ سفید

    10 NOV

    دونالد ترامپ و بازگشت تاریخی وی به کاخ سفید

    دونالد ترامپ پس از چهار سال دوری از کاخ سفید، به عنوان چهل‌وهفتمین رئیس‌جمهور آمریکا انتخاب شد.  او که در انتخابات ۲۰۲۰ رقابت سیاسی را به جو بایدن باخت، از همان زمان وعده بازگشت را به حامیانش داد؛ وعده‌ای که حالا با نتایجی خیره‌کننده به واقعیت پیوسته است. ترامپ کمپین انتخاباتی اخیر خود را موفق‌ترین کمپین سیاسی تاریخ نامیده است. این موفقیت شاید برای کسانی که شکست او در ۲۰۲۰ را پایان دوران سیاسی‌اش می‌دانستند، بیش از دیگران غیرمنتظره بود. دوره اول ریاست جمهوری ترامپ می‌تواند دورنمایی از دولت جدید او به ما بدهد. او در تیم خود تغییراتی داده و شاید وارد کاخ سفید متفاوتی شود. ترامپ که هرگز باور نکرد در انتخابات ۲۰۲۰ شکست خورده، برخی چهره‌های پیشین در تیم‌اش را کنار گذاشته است. حالا جی.دی ونس به‌جای مایک پنس، و ایلان ماسک از چهره‌های مهم حلقه نزدیکان او شده‌اند. او در سخنرانی پیروزی‌اش گفت که آمریکا به التیام نیاز دارد و باید دوره‌ای جدید و طلایی برای این کشور رقم بخورد.  تحلیلگران معتقدند این تغییرات نشان‌دهنده شناخت بیشتر ترامپ از دنیای امروز و فضای سیاسی آمریکا است. ترامپ، مردی است که زندگی‌اش مملو از پیروزی‌ و ناکامی بوده است.  او در ۱۴ ژوئن ۱۹۴۶ در محله کویینز نیویورک به دنیا آمد و از همان کودکی جذب بازار املاک شد. پدرش او را به مدرسه نظامی فرستاد، اما او بعدها در مدرسه کسب‌وکار وارتون تحصیل کرد. شروع موفقیت او در تجارت با خرید و بازسازی هتل کومودور بود که آن را به هتل گرند هایت تبدیل کرد. دو سال بعد برج ترامپ را ساخت که به نمادی برای او تبدیل شد. دهه نود، بحران بازار ملک آمریکا ترامپ را تا مرز ورشکستگی برد. او با هوش اقتصادی‌اش به سمت صنعت سرگرمی رفت و حق برگزاری مسابقات دختر شایسته را خرید؛ ریسکی که او را به دوران اوج بازگرداند.

    11 min
  3. یکهزار و هشتصدمین سالگرد تاسیس شاهنشاهی ساسانی

    27 OCT

    یکهزار و هشتصدمین سالگرد تاسیس شاهنشاهی ساسانی

    یکم آبان‌ماه آغاز یکی از بزرگ‌ترین سلسله‌های پادشاهی ایران یعنی ساسانیان است؛ سلسله‌ای که بیش از ۴۰۰ سال بر ایران زمین حکومت کرد و نقشی بی‌بدیل در شکل‌گیری فرهنگ، تمدن و قدرت ایران در دوره باستان داشت. این سلسله نه تنها در تاریخ ایران بلکه در تمدن جهان جایگاه ماندگاری دارد.  مورخین سال تاسیس این شاهنشاهی را ۲۲۴ میلادی می‌دانند که بر اساس این تقویم، یکم آبان ماه ۱۴۰۳، این پادشاهی باستانی هزار و هشتصدساله می‌شود.  به مناسبت یکهزار و هشتصدمین سالگرد تاسیس این شاهنشاهی، نمایشگاهی از سکه‌های دوران ساسانیان در موزه تاریخ هنر شهر وین، پایتخت کشور اتریش برگزار شده است. سکه‌هایی که چهره‌های پادشاهان ساسانی بر آن‌ها نقش بسته است. از جمله سکه‌ای از دوره اردشیر اول، بنیان‌گذار این سلسله. بر روی این سکه عبارت «خداوند مزداپرست، اردشیر، شاه شاهان ایرانیان» آمده است که به روشنی جایگاه الهی شاه در دین و سیاست آن دوره را نشان می‌دهد.  همچنین، بر بسیاری از سکه‌های ساسانیان تصویر محراب آتش زرتشتیان دیده می‌شود که نمادی از آتش مقدس، یکی از مهم‌ترین عناصر دینی زرتشتی است. این محراب‌ها با افسانه آتش اردشیر همراه است که روایت می‌کند هر پادشاه ساسانی در آغاز سلطنت خود این آتش را روشن می‌کرد تا مشروعیت و تقدس خود را از آسمان‌ها به نمایش بگذارد.

    10 min
  4. اسماعیل قاآنی کیست؟

    12 OCT

    اسماعیل قاآنی کیست؟

    گمانه‌زنی‌ها درباره سرنوشت اسماعیل‌ قاآنی، فرمانده نیروی قدس، شاخه برون‌مرزی سپاه پاسداران همچنان ادامه دارد. به‌رغم تکذیب‌های متناوب رسانه و مقام‌های سپاه پاسداران، از روز دوازدهم مهرماه که تاکنون، هیچ ویدیو و تصویر جدیدی از اسماعیل قاآنی منتشر نشده است. اسماعیل قاآنی که برخی رسانه‌های وابسته به سپاه پاسداران او را «مغز متفکر» سپاه معرفی کرده‌اند، در مشهد به دنیا آمده، دکترای هسته‌ای دارد و مدرک خلبانی هواپیماهای جنگنده را از روسیه گرفته است. فرمانده کنونی سپاه قدس، که اکنون ۶۷ ساله است، پس از وقوع انقلاب اسلامی به سپاه پاسداران پیوست و در دوران جنگ ایران و عراق در مقام یکی از فرماندهان سپاه نقش ایفا کرد. او یکی از فرماندهان سپاه پاسداران بود که در سرکوب خونین کردستان در سال ۱۳۵۹ مشارکت داشت. قاآنی پس از پایان جنگ، قائم‌مقام واحد هشتم عملیاتی نیروی زمینی سپاه پاسداران در مشهد شد و چندین سال در خراسان ماند. او با تاسیس سپاه قدس به شاخه برون‌مرزی سپاه پاسداران پیوست و پس از آن نیز با حکم قاسم سلیمانی به مقام جانشینی فرمانده نیروی قدس رسید. قاآنی، پیش‌تر در مصاحبه‌ای با خبرگزاری دولتی ایرنا درباره نزدیکی‌اش با قاسم سلیمانی گفته بود: «ما رفقای جنگ هستیم و روابط عمیق و پایداری با یکدیگر داریم.»

    11 min
  5. زندگی و احوال انوسی‌ها؛ یهودیان به اجبار مسلمان شده ایران

    3 OCT

    زندگی و احوال انوسی‌ها؛ یهودیان به اجبار مسلمان شده ایران

    طی سال‌های گذشته جمهوری اسلامی همواره یهودیان ایرانی را در مظان اتهام دشمنی با نظام اسلامی قرار داده است. نگاه دستگاه‌های امنیتی جمهوری اسلامی به یهودیان ایران، شباهت به شرایط عصر صفوی و قاجار دارد و شاید دلیل اصلی آن تفکر ضد یهودی بخشی از علمای تشیع است. تهدید و ارعاب جامعه یهودیان ایران را می‌توان باتوجه‌به سخنان رهبر جمهوری اسلامی نیز تأیید کرد. علی خامنه‌ای دست‌کم یک بار مدعی شده مواضع ضد یهودی او در دوران پهلوی عامل بازداشتش بوده است. جمهوری اسلامی همواره با توهم توطئه فعالیت شهروندان یهودی ایران را زیر نظر داشته است. به همین دلیل در مقاطع مختلف به بهانه‌هایی بازداشت و محدودکردن فعالیت شهروندان یهودی را در دستور کار قرار داده است. در این میان اصرار به فعالیت شبکه‌ای یهودیان ایران علیه حکومت، ترفندی برای پذیرفتن اقدامات امنیتی بر علیه آنها بوده است. جاسوسی، ارتباط با اسرائیل، اجماع و تبانی علیه نظام اتهام‌های معمول حکومت به یهودیان طی چهار دهه گذشته بوده است. همچنین این سرکوب به ترفندی در مناقشه با اسرائیل بدل شده است. هر بار تنش میان جمهوری اسلامی و اسرائیل اوج می‌گیرد دستگاه سرکوب در ایران نوک پیکان خود را در داخل به سمت جامعه یهودیان می‌گیرد. حمله به زیارتگاه «استر و مردخای» در همدان که از مکان‌های مهم مذهبی یهودیان جهان است، اقدامی بوده که در مقاطع مختلف انجام شده و نیروهای تندروی مذهبی نزدیک به رهبر جمهوری اسلامی تخریب کامل آن را ابزار تهدیدی جامعه یهودیان می‌دانند. بازداشت ۱۳ شهروند یهودی در شیراز در زمستان سال ۱۳۷۷ یکی از پرونده‌هایی است که در آن ردپای یهودی‌ستیزی را می‌توان دید. پرونده‌ای که با اتهام جاسوسی به بازداشت شهروندان یهودی و احضار یهودیان دیگر شهرها منجر شد نیز و‌ تا بازداشت نوجوان ۱۶ ساله یهودی نیز پیش رفت.

    12 min

About

پرونده، پادکست هفتگی ایندیپندنت فارسی است که فراتر از اخبار روزانه نگاهی متفاوت به موضوعات مهم مربوط به ایران دارد

You Might Also Like

To listen to explicit episodes, sign in.

Stay up to date with this show

Sign in or sign up to follow shows, save episodes and get the latest updates.

Select a country or region

Africa, Middle East, and India

Asia Pacific

Europe

Latin America and the Caribbean

The United States and Canada