13 episodes

Çevresel Sürdürülebilirlik podcast yayınından herkese merhaba! Ben Gökçe bu podcast serilerim süresince, çevresel sürdürülebilirlik konusuna dair hem akademik hem de iş tecrübelerimden edindiğim bilgileri sizlere aktarmaya çalışacağım!

Çevresel Sürdürülebilirlik Gökçenur Uysal

    • Science

Çevresel Sürdürülebilirlik podcast yayınından herkese merhaba! Ben Gökçe bu podcast serilerim süresince, çevresel sürdürülebilirlik konusuna dair hem akademik hem de iş tecrübelerimden edindiğim bilgileri sizlere aktarmaya çalışacağım!

    #12 – Yapı Kredi – Çevresel Sürdürülebilirlik Uygulamaları | Gökçenur Uysal – Arda Öztaşkın

    #12 – Yapı Kredi – Çevresel Sürdürülebilirlik Uygulamaları | Gökçenur Uysal – Arda Öztaşkın

    Çevresel Sürdürülebilirlik Podcast Kanalından Herkese Merhaba,
    Ben Gökçe!

    Gezegenimizdeki karbondioksit seviyesi en son 4 milyon yıl önce bugünkü kadar yüksekti. Antarktika'da sıcaklık ilk kez 20oC’nin derecenin üzerine çıktı. İklim krizi Kuzey Kutbunu gezegenin herhangi bir yerinden iki kat daha hızlı ısıtıyor. Grönland buz tabakası benzeri görülmemiş bir hızda eriyor. Deniz seviyeleri, Dünya'daki artan sıcaklıkların bir sonucu olarak, 20. yüzyılın büyük bölümünde olduğundan iki kat daha hızlı yükseliyor.
    Daha sürdürülebilir bir Gezegene ihtiyaç duyduğumuz bu kritik süreçte, gelecek nesiller ve bizler için, hükümetlerin, sivil toplum kuruluşlarının, vatandaşların ama özellikle iş dünyasının çok önemli bir rol oynamak zorunda olduğu ve benzeri görülmemiş bir çaba göstermesini gerektiği aşikâr.
    Biz de bugün sürdürülebilirlik alanında yaptıkları çalışmalar ve yukarıda bahsettiğim sorunların giderilmesine yönelik duyarlılıkları ile hepimize örnek olan, Türkiye finans sektörünün en köklü kurumlarından ve ülkemizin en önemli değerlerinden birisi olan Yapı Kredi’nin Kurumsal İletişim Direktörü Sayın Arda Öztaşkın ile bu konuları konuştuk.

    Umarım dinleyen herkese ilham olur, fayda sağlar.
    Keyifli dinlemeler!

    • 42 min
    #11 – Akbank – Çevresel Sürdürülebilirlik Uygulamaları | Gökçenur Uysal – Sena Ödensoy Ayhan & Feride Doğan Kızar & Esra Kahraman

    #11 – Akbank – Çevresel Sürdürülebilirlik Uygulamaları | Gökçenur Uysal – Sena Ödensoy Ayhan & Feride Doğan Kızar & Esra Kahraman

    Çevresel Sürdürülebilirlik podcast kanalından herkese merhaba, Ben Gökçenur!

    Ülkemiz de ise 2017 yılında, UN Global Compact üyesi yedi banka, Global Compact Türkiye
    Sürdürülebilir Bankacılık ve Finans Çalışma Grubu tarafından hazırlanan ‘’Türkiye Sürdürülebilir Finansman Bildirgesi’ne imza atarak; finans ürünlerinin küresel Sürdürülebilir
    Kalkınma Amaçlarına olan katkısını gözeterek, sürdürülebilir borçlanma piyasasının giderek
    daha erişilebilir hale getirilmesi için somut aksiyonlar almayı, pandemi sonrası daha
    sürdürülebilir, yeşil ve dirençli bir ekonominin inşasında, sürdürülebilir finansın getireceği fırsat ve yükümlülükleri gözeteceklerini ve iklim değişikliği ile mücadele planları kapsamında diğer paydaşlar ile işbirliği yaparak Türkiye’nin ulusal karbon ayak izi azaltım stratejisine destek olacaklarını taahhüt etmişlerdir.

    İşte bizde bugün Türkiye Sürdürülebilir Finansman Bildirgesine imza atan bankalarımızdan
    birisi olan Akbank’ın Sürdürülebilir Finansman Yöneticisi Sena Ödensoy Ayhan, Sürdürülebilirlik Müdürü Feride Doğan Kızar ve Çevre ve Sosyal Krediler Müdürü Esra Kahraman ile bu ve benzeri konuları konuştuk.

    Herkese keyifli dinlemeler.

    • 55 min
    #10 – B/S/H – Çevresel Sürdürülebilirlik Uygulamaları | Gökçenur Uysal – Burçin Girit

    #10 – B/S/H – Çevresel Sürdürülebilirlik Uygulamaları | Gökçenur Uysal – Burçin Girit

    Çevresel Sürdürülebilirlik Poscast kanalından herkese merhaba, Ben Gökçe!
    Bugün için tüm toplumların ulaşmayı amaçladığı en önemli hedeflerden birisini ‘’Yaşam kalitesi’ ’oluşturuyor.

    Gelişmiş ülkeler yakalamış oldukları yaşam standartlarını arttırmaya çalışırken, gelişmekte olan ülkeler ise, gelişmiş ülkelerin bu standartlarını yakalamaya çalışıyorlar. Ancak bu standartlara ulaşmanın, küresel kaynakları tüketmek gibi bir bedeli var. Her geçen gün artan Dünya nüfusu, daha fazla gıda, daha fazla su, daha fazla kaynak, daha fazla çöp anlamına geliyor. Sürekli ve artan bir hızla doğal yaşam alanlarını yok ediyoruz.

    Neyse ki, çevre koruma değerine sahip tüketicilerin her geçen gün artmakta olan çevre bilinci ve yine buna paralel olarak bilinçli işletmelerin de çevreyi koruyan uygulamalara yönelmiş olmaları dünyamızın olumsuz anlamda çevresel etkilerden korunması yönünde umutlarımızı artırıyor.

    Bugün biz de gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde yaklaşık 550 milyar dolarlık bir hacme ulaşmış, temel bir tüketim alanı olan ev aletleri sektörünün, ülkemizde ve dünyada ki en büyük üreticilerinden birisi durumunda bulunan BSH firmasının; Gelişen Pazarlar Bölgesi’nden sorumlu Kurumsal İletişim Direktörü ve Sürdürülebilirlik Lideri, Sayın Burçin Girit ile şirketlerinin çevresel sürdürülebilirlik ile ilgili çalışmalarını ve yukarıda bahsettiğim çevresel sorunlarla ilgili olarak ne tür çözümler ürettiklerini, ve bu konudaki değerli yaklaşımlarını konuştuk.

    Umarım dinleyenlere fayda sağlar.
    Herkese keyifli dinlemeler.

    #9 – Coca-Cola İçecek (CCI) – Çevresel Sürdürülebilirlik Uygulamaları | Gökçenur Uysal – Seda Çınlar

    #9 – Coca-Cola İçecek (CCI) – Çevresel Sürdürülebilirlik Uygulamaları | Gökçenur Uysal – Seda Çınlar

    Çevresel Sürdürülebilirlik Podcast Kanalından Herkese Merhaba, Ben Gökçe!

    Dünya ekonomisinin yaklaşık yüzde 60'ı insanların her gün satın aldığı özel tüketim harcamalarından oluşuyor. Her yıl 44 trilyon dolar ya da saniyede 1,4 milyon dolar değerinde bir şeyler satın alıyoruz. Oysa Dünyanın doğal kaynaklarının üçte birini çoktan tükettik bile. Belki de Amerikalı ekolojist Profesör Jared Diamond’ın da dediği gibi, Dünya'nın ekosistemlerini çöküşten kurtarmak için son bir neslimiz var.

    Neyse ki, sürdürülebilirlik bilinci her geçen gün artıyor. Araştırmalar, her beş tüketiciden birinin, daha sürdürülebilir alışkanlıklar edindiğini gösteriyor. Yani Hızlı Tüketim Ürünleri için harcanan her 5 doların 1 doları çevreye duyarlı bir tüketiciden geliyor. Tüketiciler kararlarını şirketlerin çevresel iddialarına göre alıyorlar.

    Biz de bugün “Hızlı Tüketim Ürünleri” sektöründe yaklaşık 10 bin çalışanı ile sektörün ülkemizde ve faaliyet gösterdiği yakın coğrafyada en büyük üreticilerinden birisi konumunda bulunan Coca Cola İçecek’in, Grup Sürdürülebilirlik Müdürü Sayın Seda Çınlar ile şirketlerinin sürdürülebilirlik alanındaki stratejilerini ve faaliyetlerini konuştuk. Umarım dinleyenler için sürdürülebilirlik ve çevresel konularla ilgili farkındalık oluşturabiliriz.

    Herkese iyi dinlemeler.

    #8 – Karbon Ticareti – Karbon Piyasası, Emisyon Ticaret Sistemi | Gökçenur Uysal – Oğuz Tosun

    #8 – Karbon Ticareti – Karbon Piyasası, Emisyon Ticaret Sistemi | Gökçenur Uysal – Oğuz Tosun

    Çevresel Sürdürülebilirlik Podcast Kanalından Herkese Merhaba, Ben Gökçe!
    Pek çok ülke sera gazlarını azaltmaya yönelik ulusal ve uluslararası ölçekte politikaları ve programları uygulama gayreti içerisinde. Bu amaçla uygulanan araçların en etkililerinden birisini "Karbon Ticareti" oluşturuyor.
    Peki nedir bu "Karbon Piyasası" veya diğer bir ifade ile "Karbon Ticareti"?
    Proje veya piyasa temelli olmak üzere iki farklı işleyişe sahip olan Karbon Ticareti, ülkelerin veya kurumların azalttığı sera gazı emisyonlarının sertifikalandırılması ve bu sertifikaların piyasalarda alım satım yapılması esasına dayanıyor.
    Karbon ticaretinde, çeşitli sera gazlarının salımı, metrik ton olarak karbondioksit gazı eşdeğeri cinsinden ifade ediliyor.
    Peki süreç nasıl işliyor derseniz; öncelikle kamu otoritesi; sektörel ve işletme düzeyinde sera gazı emisyon limitlerini belirliyor.
    Sonrasında ise, kendisi için belirlenen seviyeyi aşması durumunda cezalandırılacak olan işletmeler, emisyon seviyesini azaltmak amacıyla temiz teknolojilere yatırım yapabiliyor ya da kendi sınırının üzerinde  kalan emisyon miktarı kadar piyasadan sertifika satın alabiliyor.
    Böylelikle sera gazı emisyonlarının azaltılması için işletmenin en ucuz maliyetli seçimi yapması sağlanıyor. Öte yandan emisyon azaltım taahhüdünün ötesinde azaltım sağlayan işletme ise sahip olduğu fazla emisyon hakkını satarak gelir elde ediyor ve sera gazı azaltım maliyetlerini düşürüyor.
    İşte biz de bu önemli konuyu, "iklim değişikliği, karbon kredileri ve sürdürülebilirlik çözümleri" alanında önde gelen şirketler arasında yer alan EnKing International firmasının Türkiye, Orta Doğu ve Kuzey Afrika Bölge Müdürü Oğuz Tosun ile konuştuk.
    Herkese keyifli dinlemeler.

    #7 – Yıldız Teknik Üniversitesi – Çevresel Sürdürülebilirlik Uygulamaları – Gökçenur Uysal – Tamer Yılmaz

    #7 – Yıldız Teknik Üniversitesi – Çevresel Sürdürülebilirlik Uygulamaları – Gökçenur Uysal – Tamer Yılmaz

    Çevresel Sürdürülebilirlik podcast kanalından herkese merhaba, ben Gökçe!
    Bu bölümde üniversitelerin çevresel sürdürülebilirlik çalışmalarını konu aldık. Bunun içinde 111 yıllık tarihiyle ülkemizin en iyi üniversitelerinin başında gelen ve sürdürülebilirlik çalışmaları ile ön planda olan Yıldız Teknik Üniversitesi’nin çevresel sürdürülebilirlik çalışmalarını konuştuk.

    17 Sürdürülebilir Küresel Hedefin uygulanmasında en heyecan verici ve verimli projelerden bazıları üniversitelerden geliyor. Mesela Manchester Üniversitesi, 2038 yılına kadar % 100 karbon nötr olma yolunda ilerliyor ve önümüzdeki yıl kampüsteki tüm önlenebilir tek kullanımlık plastikleri ortadan kaldırmayı planlıyorlar. Artık, üniversitelerin sürdürülebilirlik ile ilgili olarak süreçlerini ne şekilde yönetildiklerini gösteren karneleri mevcut. Öğrencilerin üniversite seçimlerinde ,hangi üniversitede eğitim alacaklarına dair verdikleri kararlarda en belirleyici faktörlerden birisini bu sürdürülebilirlik puanları oluşturuyor.

    İşte biz de bu gün bu ve benzeri konuları, 2020 yılından bu yana Yıldız Teknik Üniversitesinin Rektörü olarak, Yıldız’ı yalnızca Türkiye’de değil dünyada da çok daha iyi seviyelere taşamak isteyen, üniversitede sinerji yaratan, yaptığı çalışmalarla ilham veren Sayın Tamer Yılmaz ile konuştuk.

    Umarım dinleyen herkese ilham olur, fayda sağlar.
    Keyifli dinlemeler!

Top Podcasts In Science

Something You Should Know
Mike Carruthers | OmniCast Media | Cumulus Podcast Network
Hidden Brain
Hidden Brain, Shankar Vedantam
Radiolab
WNYC Studios
Making Sense with Sam Harris
Sam Harris
Ologies with Alie Ward
Alie Ward
StarTalk Radio
Neil deGrasse Tyson