Kosmobook

pod.gr
Kosmobook

Στο Kosmobook μπορείς να βρεις και ν΄ ακούσεις διαμάντια της ελληνικής λογοτεχνίας γραμμένα από κλασικούς Νεοέλληνες συγγραφείς, που τα διαβάζουν νέοι ηθοποιοί. Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης, Ανδρέας Καρκαβίτσας, Πηνελόπη Δέλτα, Ιωάννης Κονδυλάκης, Γεώργιος Βιζυηνός και τόσοι άλλοι σπουδαίοι λόγιοι, «σημαιοφόροι» των ελληνικών γραμμάτων, έρχονται με τις σελίδες τους μέσα από τα podcast. Τα πρώτα 11 επεισόδια αφορούν το Πάσχα και τα «Πασχαλινά διηγήματα». Ο «άγιος» των γραμμάτων μας, με τα πιο αγαπημένα διηγήματα για το Πάσχα, τα οποία μεγάλωσαν γενιές και γενιές, μας γεμίζει ιστορίες και αναμνήσεις μιας αλλοτινής εποχής. Διαβάζουν οι ηθοποιοί: Κρίνα Δαλακλή, Μάνος Ζούρας, Στέλιος Μοίρας.

  1. Η τιμή και το χρήμα, του Κωνσταντίνου Θεοτόκη

    16/10/2022

    Η τιμή και το χρήμα, του Κωνσταντίνου Θεοτόκη

    Στην «Τιμή και το Χρήμα» - το πρώτο κατά χρονολογική σειρά μεγάλο διήγημα του Θεοτόκη - περιγράφεται ιδιαίτερα το κερκυραϊκό προάστιο, το Μαντούκι, και γενικά η κατάσταση της Κέρκυρας στην εποχή της πρωθυπουργίας του Γ. Θεοτόκη. Ο συγγραφέας καυτηριάζει τα πολιτικά συστήματα της τότε εποχής, το κυρίαρχο ρουσφετολόι, την πρόοδο του συστηματικού λαθρεμπορίου στις κερκυραϊκές ακτές και την εξαχρείωση του εκλογέα. Ανάμεσα σε όλη αυτή την κίνηση πλέκεται το τρυφερό ειδύλλιο της Ρήνης και του Ανδρέα, που η χρηματική ανάγκη το παρακολουθεί για να το χτυπήσει θανάσιμα. Έτσι ο συγγραφέας, μας αποδεικνύει πόσο κυρίαρχα το χρήμα επιβάλλεται και στα δυνατότερα και αγνότερα αισθήματά μας. Διαβάζει η ηθοποιός Κρίνα Δαλακλή. Για τον Θεοτόκη: Ο Στέφανος-Κωνσταντίνος Θεοτόκης (1872 - 1923) ήταν Έλληνας συγγραφέας και μεταφραστής, σημαντικός εκπρόσωπος της Επτανησιακής Σχολής. Ασχολήθηκε τόσο με την πεζογραφία όσο και με την ποίηση και την μετάφραση Σαίξπηρ, Γκαίτε και άλλων. Τα πιο γνωστά του έργα είναι οι νουβέλες «Η τιμή και το Χρήμα», «Κατάδικος» και το μυθιστόρημα «Οι Σκλάβοι στα Δεσμά τους». Τα περισσότερα έργα του Θεοτόκη έχουν κοινωνική κατεύθυνση, κλείνουν δηλαδή ένα κήρυγμα· τούτο όμως δεν ελαττώνει την λογοτεχνική τους αξία, , αλλά είναι λογοτεχνικές επιτεύξεις ενός συγγραφέα, που έχει πεποιθήσεις κοινωνικές και τις εκφράζει μέσα από τον μύθο του. Στα τελευταία του έργα, το ταλέντο του έχει καλλιεργηθεί στην πληρότητά του· διάλογος, περιγραφή, ψυχολογία, γλωσσικό όργανο, όλα συντελούν στη διαμόρφωση δυνατών και συναρπαστικών πεζογραφημάτων.

    2 h 37 min
  2. Το αμάρτημα της μητρός μου, του Γιώργου Βιζυηνού

    06/10/2022

    Το αμάρτημα της μητρός μου, του Γιώργου Βιζυηνού

    «Το αμάρτημα της μητρός μου» του Γιώργου Βιζυηνού δημοσιεύθηκε για πρώτη φορά στο περιοδικό «Εστία» το 1883 και πρόκειται για ένα αυτοβιογραφικό οικογενειακό δράμα που εκτιλύσσεται στη Βιζύη της Ανατολικής Θράκης. Πρωταγωνιστές είναι ο αφηγητής και η μητέρα του και η αναφορά είναι ευθεία στην παιδική ηλικία του συγγραφέα. Η γλώσσα είναι αρχαΐζουσα στην αφήγηση και δημοτική στους διαλόγους, ενώ συνολικά το διήγημα χαρακτηρίστηκε ως «καινοτόμο» για την εποχή του, αποτελώντας ένα από τα σημαντικότερα στην ιστορία της ελληνικής πεζογραφίας. Μια μητέρα που άθελά της υπέπεσε σε ένα ολέθριο λάθος, σκοτώνοντας άθελά της την κόρη της σε ηλικία βρέφους, υιοθετεί κορίτσια για να αναπληρώσει το κενό της, παραμελώντας τα τρια αγόρια της και προκαλώντας την έντονη αντίδρασή τους. Διαβάζει ο ηθοποιός Μάνος Ζούρας. Για τον Γιώργο Βιζυηνό: Το πραγματικό ονοματεπώνυμό του ήταν Γεώργιος Μιχαήλ Σύρμας ή Μιχαηλίδης, γεννήθηκε στη Βιζύη στις 8 Μαρτίου 1849 και πέθανε στην Αθήνα στις 15 Απριλίου 1896 σε ηλικία 47 ετών. Ήταν Έλληνας πεζογράφος, ποιητής και λόγιος και θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους εκπροσώπους της ελληνικής λογοτεχνίας. Σπούδασε στην Ελληνική Σχολή Λευκωσίας και αργότερα στη Θεολογική Σχολή της Χάλκης, όπου και ξεκινά να εκδίδει τα πρώτα του γραπτά, ποιήματα και διηγήματα. Θεωρήθηκε πρωτοπόρος και ανακαινιστής, ανοίγοντας τον δρόμο της νεοελληνικής διηγηματογραφίας, αντλώντας το αφηγηματικό του υλικό από προσωπικές και οικογενειακές μνήμες με κύρια χαρακτηριστικά τη δραματικότητα, την άρτια τεχνική και τη μυθιστορηματική πλαστικότητα των χαρακτήρων.

    1 h 4 min
  3. Ο Τρελαντώνης, της Πηνελόπης Δέλτα

    03/06/2022

    Ο Τρελαντώνης, της Πηνελόπης Δέλτα

    Κορυφαίο μυθιστόρημα της παιδικής λογοτεχνίας, πρωτοεκδόθηκε το 1932 και δεν έπαψε έκτοτε να διαβάζεται. Ο Αντώνης και τα τρία αδέρφια του, η Αλεξάνδρα, η Πουλουδιά και ο Αλέξανδρος − που ζουν μόνιμα στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου − φιλοξενούνται για τις καλοκαιρινές διακοπές από τους θείους τους στην Καστέλλα του Πειραιά. Τα τέσσερα παιδιά φέρνουν τα πάνω κάτω στη ζωή των ενηλίκων. Ανάμεσά τους, ο Αντώνης,  ο πιο σκανδαλιάρης από όλους αλλά ακέραιος χαρακτήρας, πρότυπο για τα αδέρφια του και μόνιμος πονοκέφαλος για τους μεγάλους , γίνεται με τις απολαυστικές περιπέτειές του σύμβολο τιμιότητας και θάρρους. Πρόκειται για τον αξέχαστο ήρωα μιας διασκεδαστικής ιστορίας, η οποία περιγράφει το συναρπαστικό καλοκαίρι του 1879 που όντως πέρασαν στην Καστέλα τα παιδιά του Εμμανουήλ Μπενάκη, δηλαδή η Πηνελόπη –η οποία στο βιβλίο «εμφανίζεται» με τη μορφή της Πουλουδιάς – και τα αδέρφια της. Διαβάζει ο ηθοποιός Θωμάς Σιέκας. * Για την Πηνελόπη Δέλτα: Γεννήθηκε το 1874 και ήταν το τρίτο από τα έξι παιδιά του Εμμανουήλ Μπενάκη (μεγαλέμπορο βαμβακιού) και της Βιργινίας Χωρέμη. Την παιδική και εφηβική της ηλικία πέρασε στην Αλεξάνδρεια, με πολλά ταξίδια στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Το μεγαλοαστικό περιβάλλον στο οποίο μεγάλωσε της παρείχε κάθε δυνατότητα για παιδεία και πνευματική καλλιέργεια, ενώ η αυταρχική ανατροφή, κυρίως της μητέρας της, διαμόρφωσε μία εύθραυστη προσωπικότητα που αρκετές φορές θεωρούσε ως μόνη διέξοδο το θάνατο. Το πρώτο της μυθιστόρημα εκδόθηκε το 1909 και μέχρι το 1941 που έβαλε τέλος στη ζωή της – εξαιτίας της κλονισμένης υγείας της και μην αντέχοντας την είσοδο των γερμανικών στρατευμάτων στην Αθήνα –, έγραψε πληθώρα μυθιστορημάτων, διηγημάτων και παραμυθιών. Στο πεζογραφικό της έργο προσπάθησε να επιτύχει τόσο την ψυχαγωγική όσο και την ιστορική και ηθική διαπαιδαγώγηση των μικρών αναγνωστών της.

    5 h 34 min

À propos

Στο Kosmobook μπορείς να βρεις και ν΄ ακούσεις διαμάντια της ελληνικής λογοτεχνίας γραμμένα από κλασικούς Νεοέλληνες συγγραφείς, που τα διαβάζουν νέοι ηθοποιοί. Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης, Ανδρέας Καρκαβίτσας, Πηνελόπη Δέλτα, Ιωάννης Κονδυλάκης, Γεώργιος Βιζυηνός και τόσοι άλλοι σπουδαίοι λόγιοι, «σημαιοφόροι» των ελληνικών γραμμάτων, έρχονται με τις σελίδες τους μέσα από τα podcast. Τα πρώτα 11 επεισόδια αφορούν το Πάσχα και τα «Πασχαλινά διηγήματα». Ο «άγιος» των γραμμάτων μας, με τα πιο αγαπημένα διηγήματα για το Πάσχα, τα οποία μεγάλωσαν γενιές και γενιές, μας γεμίζει ιστορίες και αναμνήσεις μιας αλλοτινής εποχής. Διαβάζουν οι ηθοποιοί: Κρίνα Δαλακλή, Μάνος Ζούρας, Στέλιος Μοίρας.

Pour écouter des épisodes au contenu explicite, connectez‑vous.

Recevez les dernières actualités sur cette émission

Connectez‑vous ou inscrivez‑vous pour suivre des émissions, enregistrer des épisodes et recevoir les dernières actualités.

Choisissez un pays ou une région

Afrique, Moyen‑Orient et Inde

Asie‑Pacifique

Europe

Amérique latine et Caraïbes

États‑Unis et Canada