56 episodes

Подкастът на Да, България!

Да, България‪!‬ Константин Павлов

  • News
  • 5.0 • 1 Rating

Подкастът на Да, България!

  Епизод 57: Разговор на Христо Иванов с пулмолога д-р Симидчиев

  Епизод 57: Разговор на Христо Иванов с пулмолога д-р Симидчиев

  Поради значимостта на темата в епизод 57 от подкаста на “Да, България!” ще Ви представим разговора между Христо Иванов и пулмолога д-р Александър Симидчиев по темата за COVID кризата и нейното управление. Поканихме д-р Симидчиев, за да покажем, че политиците трябва да слушат експертите.

  “Все още повечето хора разсъждават за здравеопазването като болницата, или ДКЦ-то. Здравеопазването като термин във втората си част е “опазване”. Това не е болелечение, а е здравеопазване. За да опазим здравето, ние трябва да предприемаме мерки към хора, които все още не са се разболели. За да прилагаме профилактични мерки, трябва да можем да отчитаме как това се случва."
  д-р Александър Симидчиев, пулмолог
   
   
   

  • 57 min
  Еп. 56 - Елка Божкова, за психичното здраве на българите и стратегията на държавата за него

  Еп. 56 - Елка Божкова, за психичното здраве на българите и стратегията на държавата за него

  В епизод 56 от Подкаста на “Да, България!” разговаряме с клиничния психолог и психотерапевт Елка Божкова за това какво липсва в Националната стратегия за психичното здраве на гражданите (2020 - 2030 г.).  
  Има ли адекватна държавна грижа за психичното здраве в България?Какво се случва с добрите пожелания в стратегиите на държавата? Как се отразява пандемията върху психичното здраве на българите? “Особеното при тази пандемия, съчетана с мерките срещу нея, е че всъщност върху психиката на хората действат две заплахи, които са противоположни. Когато има една заплаха, човек се мобилизира, съставя някакъв план как да се справи с нея и може да усети страха или отчаянието, когато всичко отмине, след като се е справил с проблема. Вирусът и коментарите за болните, за смъртните случаи, ни притискат да стоим вкъщи и да се отказваме от най-различни дейности. И обратното - страхът от обедняване, от глад, ни кара да излизаме навън и да търсим възможност да си изкараме хляба, като в същото време поемем риска да се заразим. Ако само едната от двете заплахи за нас лично е сериозна, човек понася по-леко цялата ситуация, но затова пък се настройва много враждебно към другата група.”

  • 20 min
  Еп. 55 - Петър Велков и Стоян Трошанов за онлайн обучението

  Еп. 55 - Петър Велков и Стоян Трошанов за онлайн обучението

  В епизод 55 от Да България подкаст разговаряхме за образованието във време на пандемия. Представяме Ви две гледни точки - на външен за нас експерт, който е и участник в образователната система - Петър Велков, математик, преподавател и експерт по управление на кризи и гледната точка на Стоян Трошанов студент и член на “МлаДа България”. 
  Какво е най-доброто съотношение между онлайн и офлайн обучение?Грешка ли беше присъственото начало на учебната година? Какви биха били адекватните мерки от страна на правителството? Какво може да даде на България една добре функционираща система за онлайн обучение?  

  • 20 min
  Eп. 54 - Иван Лалев и Александра Стеркова за недвижимите културни ценности

  Eп. 54 - Иван Лалев и Александра Стеркова за недвижимите културни ценности

  В епизод 54 от Да България подкаст разговаряхме за съдбата на старите софийски сгради с архитектурна и културна стойност и за това как (без)действията на Столична община се отразяват върху историческия облик на града ни.
  Първият ни събеседник беше Иван Лалев - председател на местната организация на "Да, България" в столичния район Сердика, който съвсем наскоро алармира за безстопанственото отношение на Столична община към къщата на Райна Попгеоргиева Футекова-Дипчева или Райна Княгиня, известна с ушиването на главното въстаническо знаме на Панагюрски революционен окръг за априлското въстание, както и с факта, че е първата дипломирана акушерка в България.
  Поговорихме и с Александра Стеркова - юрист с експертиза в областта на културното наследство за това какви са адекватните мерки за опазването на недвижимите културни ценности и какво прави Демократична България в СОС по темата.

  • 17 min
  Епизод 53: Константин Ангелов за погледа на младите хора към политиката

  Епизод 53: Константин Ангелов за погледа на младите хора към политиката

  Разговаряхме с Константин, политически активен студент и член на МлаДа България, след акцията, в която той хвърли към главния прокурор пачка 500-еврови банкноти с лика на на премиера по време на изслушването на Иван Гешев от правна комисия на парламента.  
  Каква е стойността на подобна акция? Какви качества трябва да носи един политик, за да го изпратят младите хора в парламента? Какво ще е най-важно на предстоящите избори? 

  • 10 min
  Епизод 52 - Ангел Стефанов за баланса между нуждите на района и уважението към частната собственост

  Епизод 52 - Ангел Стефанов за баланса между нуждите на района и уважението към частната собственост

  Разговаряхме с кмета на район Овча купел по повод предстоящото обществено обсъждане на нов Подробен устройствен план - първия от 10 години насам за конкретните микрорайони. В епизода ще разберете: 
  Как в Овча купел I може да бъде решен въпросът с частните парцели в междублоковите пространства? Каква е ролята на районния кмет при провеждането на обществено обсъждане за нов Подробен устройствен план? Предвидени ли са места за детски градини за микрорайони 4,5 и 6 в това предложение? 

  • 9 min

Customer Reviews

5.0 out of 5
1 Rating

1 Rating

Top Podcasts In News

The Daily
The New York Times
Up First
NPR
Serial
Serial Productions & The New York Times
The Tucker Carlson Show
Tucker Carlson Network
The Megyn Kelly Show
SiriusXM
Pod Save America
Crooked Media