דף יומי לנשים - הדרן

מישל כהן פרבר
דף יומי לנשים - הדרן

דף יומי לנשים - הדרן הוא שיעור הדף היומי הראשון המועבר על ידי אשה והזמין באינטרנט מכל מקום בעולם בזמן אמת. השיעורים מועברים בישראל על ידי הרבנית מישל כהן פרבר, שלמדה בתכנית במדרשת לינדנבאום בתכנית מתמידות ובעלת תואר ראשון בתלמוד ובתנ״ך מאוניברסיטת בר אילן. מישל לימדה תלמוד והלכה במדרשת לינדנבאום, בית ספר פלך ומתן. היא ממקימיה של קהילת נתיבות ברעננה. היא מתגוררת ברעננה עם בעלה וחמשת ילדיהם.

  1. -1 J

    סנהדרין ט - כ"ה בכסלו, 26 בדצמבר

    דף נלווה סנהדרין ט הדף היום מוקדש ע"י עדינה גברץ לע"נ אביה, מל ריש. הדף היום מוקדש ע"י ארט גולד לע"נ יהודה לייב בן משה. באילו נסיבות רבי מאיר וחכמים חולקים האם מקרה של מוציא שם רע נידון בבית דין של שלושה או עשרים ושלושה, ומה שורש מחלוקתם? מובאות ארבע הצעות נוספות (המביאות את הסך הכל לשמונה) לענות על שאלה זו. רב יוסף מביא דין לגבי מוציא שם רע. אף על פי שבדרך כלל, אם אדם חייב מיתה וחיוב ממון על אותו מעשה, הוא פטור מתשלום, (קם ליה בדרבה מיניה), יש תרחיש במוציא שם רע בו אדם יכול להתחייב גם מיתה וגם תשלום. אם הבעל הביא עדים נגד אשתו, ואז האב הביא עדים המזימים את הקבוצה הראשונה, ואז הבעל הביא עדים להפוך את עדי האב לזוממים, עדי האב מקבלים גם עונש מוות (כי ניסו להרוג את קבוצת העדים הראשונה) וגם חייבים לשלם לבעל, שכן היה צריך לשלם לאשה קנס אם עדותם הייתה מתקבלת. מכיוון שעונש המוות מתייחס למה שעשו לעדי הבעל והתשלום מתייחס לבעל, הם יכולים לקבל שני עונשים. רב יוסף מביא פסיקה שנייה. אם אדם מעיד נגד אחר אך בתוך עדותו הוא מפליל את עצמו, אין אנו יכולים לקבל את עדותו כי הוא נחשב רשע ועדות רשע אינה מתקבלת בבית דין. רבא חולק וסובר שאנו מפצלים את עדותו (פלגינן דיבוריה) ומקבלים רק מה שהוא אומר על האחר כי אין אדם נאמן על עצמו להפליל, כי אדם קרוב אצל עצמו ואין ואדם משים עצמו רשע.

    41 min
  2. -2 J

    סנהדרין ח - כ"ד בכסלו, 25 בדצמבר

    דף נלווה סנהדרין ח הדף היום מוקדש ע"י גילה פולק לע"נ חמותה, מנורה בת שרה גיטל ויחזקאל שנפטרה בשבוע שעבר. החכמים דורשים מהפסוקים בתחילת דברים פרק א:טז-יח, כאשר משה מסביר כיצד הקים את מערכת בתי המשפט, כדי ללמוד מהם הלכות שונות הנוגעות לדיינים ובתי המשפט. ברייתא הוסיפה עניין נוסף שנעשה בשלושה - זימון. בתחילה, הגמרא חשבה שזה מתייחס לזימון בברכת המזון, אך הצעה זו נדחתה וזימון מוסבר כשליחת הזמנה לדין. המשנה קבעה שתשלומי כפל בגניבה וקנסות אחרים נידונים בבית דין של שלושה. רב נחמן בר רב חסדא שואל: האם אפשר לדון דיני קנסות בפני יחיד מומחה כמו בגזילות וחבלות? רב נחמן בר יעקב מדייק מדברי רב שאי אפשר.  המשנה הביאה מחלוקת בין רבי מאיר וחכמים לגבי מוציא שם רע (מי שמאשים את אשתו שלא הייתה בתולה כשנישאו) - האם נידון בבית דין של שלושה או עשרים ושלושה? מה הבסיס למחלוקת? מובאים מספר הסברים, רובם מצמצמים את מוקד המחלוקת למקרים ספציפיים יותר.

    41 min
  3. -4 J

    סנהדרין ו - כ"ב בכסלו, 23 בדצמבר

    הדף היום מוקדש לכבוד יום הולדתו של מרסל לוונברג מילדיו ונכדיו. בעוד ששמואל סובר שפסק דין של שני דיינים תקף, רבי אבהו חולק על עמדה זו. רבי אבא מקשה על דעת רבי אבהו ממשנה בבכורות כח:, שנראה ממנה שאפילו פסק דין של דיין יחיד תקף. סתירה זו מתיישבת בהסבר שהמשנה מתייחסת למקרה מסוים שבו שני בעלי הדין קיבלו במפורש את סמכות הדיין היחיד לפסוק בעניינם. המשנה בבכורות עוסקת במקרה שבו בעלי הדין קיבלו את סמכות הדיין, אך הוא טעה בפסק דינו והתחייב בנזקים שנגרמו. אולם, אם טעותו הייתה בפסיקה המנוגדת למשנה מפורשת, אין הוא חייב בתשלום מכיוון שפסק דין כזה בטל מאליו. לפיכך, הגמרא מסיקה שטעות הדיין הייתה בשיקול דעת - במיוחד בקביעה איזו דעה לאמץ. רבי מאיר וחכמים חולקים האם פשרה דורשת או שלושה אנשים או רק אחד. הגמרא מציעה תחילה שמחלוקת זו מקבילה למחלוקת בין רבי אבהו ושמואל, שכן פשרה מושווית לדין על פי הפסוק בשמואל ב' ח:טו. אולם, הקבלה זו נדחית לבסוף. במקום זאת, מחלוקתם מתמקדת בשאלה האם בכלל יש להשוות פשרה לדין. רב אחא מסביר שהדרישה לפי רשב"ג לשני אנשים בפשרה נועדה רק להבטיח עדות נאותה להליך - מבחינה עקרונית, מפשר יחיד היה מספיק. האם נדרש לעשות קניין בהליך פשרה? אם דיינים סיימו את ההליכים (גמר דין) במקרה, הם אינם יכולים יותר לעבור לפשרה. רב מסביר מאוחר יותר מה נחשב גמר דין. הגמרא בוחנת מספר שאלות יסוד בנוגע לפשרה: האם היא אסורה, מותרת או בעצם מועדפת? אם פשרה מותרת, באיזה שלב בהליכים המשפטיים פוקעת אפשרות זו? מוצגות דעות שונות המתייחסות לשאלות אלו. בתהילים י:ג נאמר שה' נואץ בוצע שברך או מי שמברך בוצע. מובאים שלושה פירושים שונים לפסוק זה - אחד מהם מתייחס לפשרה ולכך שהיא נתעבת בעיני ה'. הגמרא גם בוחנת פירושים שונים לשני פסוקים נוספים שעלו בדיון: שמואל ב' ח:טו, העוסק ביחס בין משפט וצדקה, ודברים א:יז, המורה לדיינים לא תגורו מפני איש. הדיון מסתיים במספר אמירות המדגישות את כובד האחריות השופטים והרצינות שבה דיינים חייבים לגשת לתפקידם.

    41 min
  4. -5 J

    סנהדרין ה - כ"א בכסלו, 22 בדצמבר

    הלימוד השבוע מוקדש ע"י ירדנה שור לכבוד נישואי בנם סעדיה לאודל פרץ. "מאחלים להם בית מלא באהבה, מזל וערכי התורה." הזמנת סימניות למרות שכתוב במשנה שבית דין מורכב משלושה דיינים, יש יוצאים מן הכלל. מומחה יכול לדון לבד. מה קובע שמישהו הוא דיין מומחה? למרות שמומחה אינו צריך לקבל רשות מהנשיא או מראש הגולה, אם הנשיא או ראש הגולה נתנו לו רשות לדון, וטעה במקרה מסוים, הוא אינו חייב לשלם על הנזק שגרם. בעוד שברור שרשות מראש הגולה פוטרת דיין הדן בישראל, האם מינוי הנשיא (בישראל) יכול לפטור את הדיין מאחריות בבבל? התשובה היא לא, כפי שנלמד מסיפור על רבה בר חנה שקיבל רשות מרבי יהודה הנשיא לדון, בדיוק כשעזב את ארץ ישראל. באילו מקרים דיין שטעה צריך לשלם כדי לפצות על הנזק שגרם? רבי יהודה הנשיא גם נתן רשות לרב לדון כמומחה, בדיוק לפני שהלך לבבל. אולם, הוא לא נתן לו סמכות להתיר בכורות למאכל על ידי זיהוי מומים. גם רב וגם רבה בר חנה היו אחייניו של רבי חייא, שהיה זה שביקש מרבי יהודה הנשיא להתיר לשניהם לדון. אולם, הוא קרא לרבה בן אחיו ולרב בן אחותו, למרות שרב היה גם בן אחיו. להסביר זאת, הגמרא מסבירה שאחיו מאביו ואחותו מאמו של רבי חייא התחתנו זה עם זה והיו הוריו של רב. ניתן גם הסבר אפשרי נוסף. למה רבי יהודה הנשיא לא התיר לרב להתיר בכורות? הגמרא מביאה שתי הצעות אפשריות. ההסבר הראשון הוא שזה היה כדי להבטיח שאנשים יכבדו את רבה בר חנה כשהוא ורב הגיעו לבבל, כי הם יראו שיש לו סמכות לעשות משהו שרב לא יכול. ההצעה השנייה היא שרב היה כזה מומחה שרבי יהודה הנשיא חשש שהוא יתיר מומים מסוימים ואנשים יסיקו מעצמם שמומים שנראו דומים הם גם מומים קבועים ויתירו בכורות שלא כדין. למה רבי חייא ביקש מרבי יהודה הנשיא לא רק לתת רשות לרב ורבה בר חנה לדון, אלא גם להורות? מובאת תשובה מסיפור על מלמד שלימד אך הובן לא נכון וגרם לרבים לטעות בדיני טומאה. לכן, צריך לקבל רשות גם ללמד רק אם יכולים ללמד באופן ברור. מובאים סיפורים נוספים הקשורים לסוגיות הוראה, הנוגעים לאיסור הוראת הלכה בעיר אם רבו נמצא בקרבת מקום. שמואל פסק שאם שני דיינים דנו בדין, דינם דין, למרות שזה נחשב חצוף. אולם, כשעושים פשרה, מספיק שני דיינים לפשר.

    41 min
  5. 20 DÉC.

    סנהדרין ג - י"ט בכסלו, 20 בדצמבר

    דף נלווה סנהדרין ג הלימוד השבוע מוקדש ע"י הלן דנזק לע"נ אביה. הדף היום מוקדש לכבוד יום הולדתה של עדינה הגג מאחיה ואחיותיה. יש שלוש דרכים שונות לקרוא את שש המילים הראשונות במשנה: "דיני ממונות בשלושה, גזילות וחבלות בשלושה". האם השלושה הראשונים באים להסביר את השלושה השניים או שמא הם מתייחסים למקרה אחר/דין אחר? כולם מסכימים למסקנה הסופית - שבשביל הלוואות והודאות צריך שלושה אנשים רגילים לשפוט (הדיוטות), ובשביל גזילות וחבלות צריך שלושה דיינים מומחים. עם זאת, איך הם קוראים זאת מתוך מילות המשנה, ומה היה הדין המקורי מהתורה, ואיך חכמים שינו אותו ולמה - זה נושא למחלוקת. למה נזק וחצי נזק מוזכרים במשנה - למה הם לא נכללים בחבלות? מאיפה לומדים שדיני ממונות נידונים בפני שלושה דיינים? יש מחלוקת בין רבי יאשיה ורבי יונתן - האם מחלוקתם היא רק לגבי המקור בתורה או שיש להם הבנה שונה באופן שבו פוסקים דינים? רבי סובר שדיני ממונות נידונים בפני חמישה דיינים. מאיפה הוא לומד חמישה?

    41 min
  6. 19 DÉC.

    סנהדרין ב - י"ח בכסלו, 19 בדצמבר

    דף נלווה סנהדרין ב סימניה למסכת סנהדרין מסכת סנהדרין מוקדשת ע"י גינה דוידוויץ לע"נ אביה, זאב בן יצחק וחנה, בציון שנה לפטירתו. "אבי תמיד עודד את לימודי והיה החברותא הטוב ביותר שלי. הוא נטע בי ובתלמידיו הרבים אהבת תורה עמוקה. יהי רצון שתהיה עליה לנשמתו." הדף היום מוקדש ע"י נורמן אליעזר לכבוד יום הולדתה של אשתו, שירה! "תודה שאת החברותא שלי, בנוסף להיותך האישה הטובה בעולם!" הדף היום מוקדש ע"י לנה קרזנר ועדינה חג'ג' לע"נ סתבם אתל ולינסקי גרינסטון. "אנו מאמינות שהיא הייתה שמחה כל כך לדעת ששתיים מנכדותיה נושאות את שמה ורוחה, בעודן לומדות דף יומי יחד באופן וירטואלי מעבר לאוקיינוסים." מערכת בתי הדין הייתה מורכבת מבתי דין בגדלים שונים. המשנה מפרטת אילו סוגי תיקים יובאו בפני בית דין של שלושה, עשרים ושלושה ושבעים ואחד. חלק מהתנאים דורשים חמישה או שבעה דיינים עבור דינים מסוימים. המספרים עשרים ושלושה ושבעים ואחד נלמדים מהתורה - כיצד? הגמרא מציינת שהלוואות והודאות לא נכללות ברשימה, למרות שגם הן דורשות שלושה דיינים, כמו בגזילות וחבלות. הן לא נכללות כי הן אינן דורשות שלושה דיינים מומחים, אלא כל שלושה אנשים יכולים לדון במקרים אלו. למה?

    41 min

À propos

דף יומי לנשים - הדרן הוא שיעור הדף היומי הראשון המועבר על ידי אשה והזמין באינטרנט מכל מקום בעולם בזמן אמת. השיעורים מועברים בישראל על ידי הרבנית מישל כהן פרבר, שלמדה בתכנית במדרשת לינדנבאום בתכנית מתמידות ובעלת תואר ראשון בתלמוד ובתנ״ך מאוניברסיטת בר אילן. מישל לימדה תלמוד והלכה במדרשת לינדנבאום, בית ספר פלך ומתן. היא ממקימיה של קהילת נתיבות ברעננה. היא מתגוררת ברעננה עם בעלה וחמשת ילדיהם.

Pour écouter des épisodes au contenu explicite, connectez‑vous.

Recevez les dernières actualités sur cette émission

Connectez‑vous ou inscrivez‑vous pour suivre des émissions, enregistrer des épisodes et recevoir les dernières actualités.

Choisissez un pays ou une région

Afrique, Moyen‑Orient et Inde

Asie‑Pacifique

Europe

Amérique latine et Caraïbes

États‑Unis et Canada