Krøllede hjerner

Om børne- og ungdomspsykiatriske forstyrrelser
Krøllede hjerner

Krøllede hjerner er en podcast-serie om børne- og ungdomspsykiatriske forstyrrelser og diagnoser hos børn og unge i alderen 0-18 år. I hvert afsnit forklares det hvad forstyrrelsen og diagnosen er, hvordan den kommer til udtryk hos barnet, hvilke vanskeligheder den medfører og hvordan man som forældre og pårørende kan forholde sig til en given diagnose. ................... Værter: - Lasse Langhoff - Speciallæge i børne- og ungepsykiatri - Jonas Landin - Journalist Tilrettelæggelse af Jonas Landin og Lasse Langhoff. .................. Serien er produceret af Radioteket https://www.radioteket.dk/ med støtte fra Lundbeckfonden

Выпуски

  1. -2 ДН.

    7. OCD hos børn og unge

    Hvad er OCD (Obsessive Compulsive Disorder) og hvordan kommer diagnosen til udtryk hos børn og unge?   Hvordan er OCD beslægtet med en angst-diagnose?   I hvilken alder ses diagnosen første gang hos barnet og hvad skal der til før man stiller diagnosen OCD?   Er OCD arveligt, hvad er en “drillehjerne” og hvor går grænsen mellen at have et ritual og have OCD?   Hvad er “just right”-følselsen og hvilke adfærdsmønstre ser man typisk hos børn med OCD?   Vi snakker ind i - Bakterieskræk - Vaskeritualer - Tjekkeritualer - Symmetriske ritualer   Hvordan kan man som forældre eller pårørende forholde sig til et barn med OCD og hvilke dilemmaer kan trangen til at hjælpe afføde i hjemmet?   Hvad kan man gøre som familie, hvis man internt ikke er enig i måden at håndtere OCD-diagnosen?   Hvilke komplikationer kan OCD medføre i barnets sociale liv og hvordan kan man forberede barnet bedst muligt på en travl hverdag?   Kan barnet vokse fra OCD og er det muligt blive “helbredt” for diagnosen? Hvordan kan man behandle OCD og benytter man medicin?   Krøllede hjerner er en podcastserie om børne- og ungdomspsykiatriske forstyrrelser og diagnoser hos børn og unge i alderen 0-18 år og er for dig, der gerne vil lære om forstyrrelser og diagnoser. Podcasten er vejlende og oplysende. Alle børn er forskellige og måden en forstyrrelse eller diagnose kommer til udtryk, vil derfor også være forskellig fra barn til barn.  ........................ Værter:  Lasse Langhoff - Speciallæge i børne- og ungepsykiatri  Jonas Landin - Journalist Tilrettelæggelse af Jonas Landin og Lasse Langhoff. ....................... Links til relevante foreninger:   - OCD-foreningen https://ocd-foreningen.dk/ - Angstforeningen https://www.angstforeningen.dk/ - ADHD-foreningen https://adhd.dk/ - Autismeforeningen https://www.autismeforeningen.dk/ - Børne- og Ungdomspsykiatrisk Selskab https://bupnet.dk/ - Psykiatrifonden https://psykiatrifonden.dk/ - Bedre psykiatri https://bedrepsykiatri.dk/ - Børns Vilkår https://bornsvilkar.dk/ - Depressionsforeningen https://depressionsforeningen.dk/ ........................ Besøg Krøllede hjerners instagram og facebook sider her https://www.instagram.com/krollede_hjerner_podcast/ https://www.facebook.com/krolledehjernerpodcast/ ...................... Serien er produceret af Radioteket https://www.radioteket.dk/ med støtte fra Lundbeckfonden ...................... Kilder - Vidensråd for forebyggelse – mental sundhed og sygdom hos børn og unge i alderen 10-24 år. (2020) - Psykiatrifonden: Tal og fakta om psykisk sygdom i Danmark (2023) - Hove Thomsen m.fl. - Børne- og ungdomspsykiatri (2019)

    37 мин.
  2. -5 ДН.

    6. Angst hos børn og unge

    Hvad er angst? Hvordan og hvorfor opstår angst og hvilke typer af angst ser man hyppigst hos børn?   Hvordan reagerer børn, der rammes af angst og hvilke konsekvenser kan angsten have?   Hvornår er angst en fobi og hvornår stiller man diagnosen angst?   Hvordan forklarer til et barn, hvad angst er og hvilke fysiske symptomer kan man opleve, når man rammes af angst?   Hvad bunder angsten i og er det svært at stille diagnosen?   Vi taler ind  - Seperationsangst - Social angst - Generaliseret angst - Fobisk angst - Panikangst - Angst- og depressionstilstand   Hvordan kan man som voksen og pårørende bedst muligt støtte op om og hjælpe et barn med angst?    Hvad er en angst-kurve og hvordan skal den forstås?   Se illustration af Angst-kurven her: https://www.radioteket.dk/kr%C3%B8llede-hjerner-1   Åndedrætsøvelse og andre øvelser mod angst fra Psykiatrifonden: https://psykiatrifonden.dk/hjaelp-raadgivning/mentale-motionscenter/mentale-motionscenter-angst     Mod slut fortæller Lasse en historie om et barn med angst og hvordan det bliver håndteret. Det handler blandt andet om at stå imod og trodse frygten.   Krøllede hjerner er en podcastserie om børne- og ungdomspsykiatriske forstyrrelser og diagnoser hos børn og unge i alderen 0-18 år og er for dig, der gerne vil lære om forstyrrelser og diagnoser.     Podcasten er vejlende og oplysende. Alle børn er forskellige og måden en forstyrrelse eller diagnose kommer til udtryk, vil derfor også være forskellig fra barn til barn.      ........................     Værter:    Lasse Langhoff - Speciallæge i børne- og ungepsykiatri      Jonas Landin - Journalist     Tilrettelæggelse af Jonas Landin og Lasse Langhoff.     .......................     Links til relevante foreninger:   - Angstforeningen https://www.angstforeningen.dk/ - ADHD-foreningen https://adhd.dk/ - Autismeforeningen https://www.autismeforeningen.dk/ - Børne- og Ungdomspsykiatrisk Selskab https://bupnet.dk/ - Psykiatrifonden https://psykiatrifonden.dk/ - Bedre psykiatri https://bedrepsykiatri.dk/ - Børns Vilkår https://bornsvilkar.dk/ - Depressionsforeningen https://depressionsforeningen.dk/   ........................     Besøg Krøllede hjerners instagram og facebook sider her https://www.instagram.com/krollede_hjerner_podcast/ https://www.facebook.com/krolledehjernerpodcast/   ......................     Serien er produceret af Radioteket https://www.radioteket.dk/ med støtte fra Lundbeckfonden   ......................   Kilder   Hove Thomsen m.fl. - Børne- og ungdomspsykiatri (2019)   Psykiatrifonden: Tal og fakta om psykisk sygdom i Danmark (2023)   Vidensråd for forebyggelse – mental sundhed og sygdom hos børn og unge i alderen 10-24 år. (2020)

    48 мин.
  3. 8 ФЕВР.

    5. ADHD hos børn og unge

    Hvad er ADHD og hvilke udfordringer kan diagnosen medføre for et barn i dagligdagen?   Hvad betyder bogstaverne ADHD og hvordan oversætter man diagnosen til dansk?   Er ADHD arveligt og hvorfor og hvornår opstår ADHD hos et barn?   Hvad sker der i hjernen, som gør at børn og unge med ADHD ikke kan filtrere og sortere i tankerne?   Hvilken betydning dopamin-frigørelse i hjernen for opretholdelse af opmærksomhed?   Hvornår bliver ADHD-diagnosen særligt synlig og hvordan kommer den til udtryk?     Hvad er det vigtig for pårørende at vide for at kunne hjælpe et barn med ADHD bedst muligt? - Det handler om at strukturere og være tålmodig, accepterende og validerende.   Hvilke evner er særligt positive ved at have ADHD og hvordan kan man lære et barn at blive bedre til at filtrere i de mange stimuli, der findes i løbet af en hverdag.   I visse tilfælde kan det være nødvendigt at supplere et pædagogisk forløb med medicin, men medicinen må aldrig stå alene!   Hvordan og hvorfor virker medicinen for nogle børn og hvilke bivirkninger kan medicinen have? Og ændrer medicinen barnet?   Hvornår kan/bør man som pårørende søge hjælp, hvis man ser symptomer på ADHD hos et barn.   Hvilke andre psykiatriske forstyrrelser overlapper og læner sig op ad ADHD og hvordan kan det udfordre det barnet med ADHD yderligere?     Krøllede hjerner er en podcastserie om børne- og ungdomspsykiatriske forstyrrelser og diagnoser hos børn og unge i alderen 0-18 år og er for dig, der gerne vil lære om forstyrrelser og diagnoser.   Podcasten er vejlende og oplysende. Alle børn er forskellige og måden en forstyrrelse eller diagnose kommer til udtryk, vil derfor også være forskellig fra barn til barn.    ........................   Værter:    Lasse Langhoff - Speciallæge i børne- og ungepsykiatri    Jonas Landin - Journalist   Tilrettelæggelse af Jonas Landin og Lasse Langhoff.   .......................   Links til relevante foreninger: - ADHD-foreningen https://adhd.dk/ - Autismeforeningen https://www.autismeforeningen.dk/ - Børne- og Ungdomspsykiatrisk Selskab https://bupnet.dk/ - Psykiatrifonden https://psykiatrifonden.dk/ - Bedre psykiatri https://bedrepsykiatri.dk/ - Angstforeningen https://www.angstforeningen.dk/ - Børns Vilkår https://bornsvilkar.dk/ ........................ Besøg Krøllede hjerners instagram og facebook sider her https://www.instagram.com/krollede_hjerner_podcast/ https://www.facebook.com/krolledehjernerpodcast/ ...................... Serien er produceret af Radioteket https://www.radioteket.dk/ med støtte fra Lundbeckfonden ...................... Kilder på tal der nævnes i afsnittet:   - ADHD-foreningen https://adhd.dk/wp-content/uploads/2024/11/ADHD-i-tal-2022-1.pdf   - Vidensråd for forebyggelse – mental sundhed og sygdom hos børn og unge i alderen 10-24 år. - Social- og indenrigsministeriet: udviklingstendenser i forhold til børn og unge med psykiatriske diagnoser (2020).

    48 мин.
  4. 1 ФЕВР.

    4. Autisme hos børn i alderen 0-12 år

    Hvad er autisme og hvordan kan det komme til udtryk hos et barn?     Hvorfor opstår autisme og hvilke udfordringer kan diagnosen medføre hos et barn og hos pårørende i dagligdagen?     Hvilke tegn hos et barn kan man være opmærksom på, hvis man mistænker autisme hos et barn i alderen 0-12 år?     Nogle børn går “under radaren” og bliver først diagnosticeret med autisme sent i deres barndom. Hvorfor er det tilfældet?     Hvordan er det for et barn med autisme at abstrahere og fantasere?     Hvordan kan man som pårørende/omsorgsgiver hjælpe et barn med autisme bedst muligt - hvad er det vigtigt at vide?     De tre “søjler/ben” inde for autisme   1. Social interaktion   2. Kommunikation - verbalt og nonverbalt 3. Stereotyp / ensformig adfærd (Insistence of sameness)       Spektrumforstyrrelserne inddeles dags dato i følgende underkategorier:   - Infantil autisme     - Asbergers   - GUA (Gennemgribende Udviklingsforstyrrelser, Andre)     Krøllede hjerner er en podcastserie om børne- og ungdomspsykiatriske forstyrrelser og diagnoser hos børn og unge i alderen 0-18 år og er for dig, der gerne vil lære om forstyrrelser og diagnoser.     Podcasten er vejlende og oplysende. Alle børn er forskellige og måden en forstyrrelse eller diagnose kommer til udtryk, vil derfor også være forskellig fra barn til barn.  ........................   Værter:    Lasse Langhoff - Speciallæge i børne- og ungepsykiatri    Jonas Landin - Journalist     Tilrettelæggelse af Jonas Landin og Lasse Langhoff.   .......................   Links til relevante foreninger: - Autismeforeningen https://www.autismeforeningen.dk/ - Børne- og Ungdomspsykiatrisk Selskab https://bupnet.dk/ - Psykiatrifonden https://psykiatrifonden.dk/ - Bedre psykiatri https://bedrepsykiatri.dk/ - ADHD-foreningen https://adhd.dk/ - Angstforeningen https://www.angstforeningen.dk/ - Børns Vilkår https://bornsvilkar.dk/ ........................   Besøg Krøllede hjerners instagram og facebook sider her   https://www.instagram.com/krollede_hjerner_podcast/   https://www.facebook.com/krolledehjernerpodcast/   ......................     Serien er produceret af Radioteket https://www.radioteket.dk/ med støtte fra Lundbeckfonden     ......................   Kilder på tal der nævnes i afsnittet:   Kilde 1: Vidensråd for forebyggelse – mental sundhed og sygdom hos børn og unge i alderen 10-24 år.   Kilde 2: Psykiatrifonden: Tal og fakta om psykisk sygdom i Danmark (2023)   Kilde 3: Social- og indenrigsministeriet: udviklingstendenser i forhold til børn og unge med psykiatriske diagnoser (2020)

    48 мин.
  5. 1 ФЕВР.

    3. Tilknytningsforstyrrelse hos børn

    Hvad er en tilknytningsforstyrrelse?    Hvorfor og hvordan opstår en tilknytningsforstyrrelse? Og hvilke konsekvenser kan en tilknytningsforstyrrelse have for barnet senere i livet?   Hvad er en “sikker havn” og hvorfor er den vigtig?   Hvad er utryg tilknytning og hvilke konsekvenser kan det have for barnet?     Vi snakker ind i     -Det utrygt ambivalente barn   -Det utrygt undgående barn   -Det desorganiserede barn     Hvorfor er hud mod hud vigtigt fra barnet bliver født og hvad er tilknytningshormonet oxytosin og hvorfor og hvornår bliver det frigivet hos forældre/omsorgsgivere?     Hvad vil det sige at være en “god nok forælder”?     Hvilke tegn kan man som forælder/omsorgsgiver være opmærksom på for at opdage en tilknytningsforstyrrelse og hvad kan forstærke forstyrrelsen? Link til video med still face-eksperimentet https://www.youtube.com/watch?v=f1Jw0-LExyc   Link til video med mobiltelefon https://youtu.be/bOR7jId8wYk      Link til dokumentaren “Er du mors lille dreng” https://tv.tv2.dk/er-du-mors-lille-dreng     Krøllede hjerner er en podcastserie om børne- og ungdomspsykiatriske forstyrrelser og diagnoser hos børn og unge i alderen 0-18 år og er for dig, der gerne vil lære om forstyrrelser og diagnoser.     Podcasten er vejlende og oplysende. Alle børn er forskellige og måden en forstyrrelse eller diagnose kommer til udtryk, vil derfor også være forskellig fra barn til barn.    ........................   Værter:    Lasse Langhoff - Speciallæge i børne- og ungepsykiatri    Jonas Landin - Journalist     Tilrettelæggelse af Jonas Landin og Lasse Langhoff.   .......................   Links til relevante foreninger: - Børne- og Ungdomspsykiatrisk Selskab https://bupnet.dk/ - Psykiatrifonden https://psykiatrifonden.dk/ - Bedre psykiatri https://bedrepsykiatri.dk/ - ADHD-foreningen https://adhd.dk/ - Angstforeningen https://www.angstforeningen.dk/ - Autismeforeningen https://www.autismeforeningen.dk/ - Børns Vilkår https://bornsvilkar.dk/ ........................   Besøg Krøllede hjerners instagram og facebook sider her   https://www.instagram.com/krollede_hjerner_podcast/   https://www.facebook.com/krolledehjernerpodcast/   ......................     Serien er produceret af Radioteket https://www.radioteket.dk/ med støtte fra Lundbeckfonden

    44 мин.
  6. 23 ЯНВ.

    2. Spise-, søvn- og reguleringsforstyrrelser hos børn i alderen 0-3 år

    Hvad er reguleringsforstyrrelser og hvordan opstår de? Hvilke faktorer kan medføre reguleringsforstyrrelser?   Hvad er indre og ydre regulering og hvilken betydning har de for barnets evne til at udvikle sig?   Vi snakker ind i: -Spiseforstyrrelse -Infantil autisme -Relations- og tilknytningsforstyrrelse -Søvnforstyrrelse   Hvordan udreder man et barn og hvordan klæder man forældrene på til at vise barnet den bedste omsorg?    Hvordan kan man agere som forældre og pårørende til et barn med reguleringsforstyrrelser og hvornår kan man søge hjælp?     Krøllede hjerner er en podcastserie om børne- og ungdomspsykiatriske forstyrrelser og diagnoser hos børn og unge i alderen 0-18 år og er for dig, der gerne vil lære om forstyrrelser og diagnoser.     Podcasten er vejlende og oplysende. Alle børn er forskellige og måden en forstyrrelse eller diagnose kommer til udtryk, vil derfor også være forskellig fra barn til barn.  ........................   Værter:    Lasse Langhoff - Speciallæge i børne- og ungepsykiatri    Jonas Landin - Journalist     Gæst:   Anne Lise Olsen - Speciallæge i børne- og ungepsykiatri      Tilrettelæggelse af Jonas Landin og Lasse Langhoff.   .......................     Links til relevante foreninger: - Børne- og Ungdomspsykiatrisk Selskab https://bupnet.dk/ - Psykiatrifonden https://psykiatrifonden.dk/ - Bedre psykiatri https://bedrepsykiatri.dk/ - ADHD-foreningen https://adhd.dk/ - Angstforeningen https://www.angstforeningen.dk/ - Autismeforeningen https://www.autismeforeningen.dk/ - Børns Vilkår https://bornsvilkar.dk/   ........................   Besøg Krøllede hjerners instagram og facebook sider her   https://www.instagram.com/krollede_hjerner_podcast/   https://www.facebook.com/krolledehjernerpodcast/   ..........................   Serien er produceret af Radioteket https://www.radioteket.dk/ med støtte fra Lundbeckfonden.

    49 мин.
  7. 21 ЯНВ.

    1. Prolog - Hvad er Krøllede hjerner podcast?

    Krøllede hjerner er en podcastserie om børne- og ungdomspsykiatriske forstyrrelser og diagnoser hos børn og unge i alderen 0-18 år og er for dig, der gerne vil lære om forstyrrelser og diagnoser.   15% af danske børn mellem 0-18 år får en psykiatrisk forstyrrelse eller diagnose. I denne serie oplyser vi om, hvordan en given forstyrrelse eller diagnose kommer til udtryk hos et barn mellem 0-18 år, hvilke vanskeligheder og udfordringer den medfører og hvordan man som forældre og pårørende kan forholde sig til en given diagnose eller forstyrrelse.    Det formidles i et sprog som alle kan være med på og måske er du forælder, pårørende, ven eller veninde til et barn med en diagnose og kan gennem serien få en større forståelse for det barnet eller den unge med en forstyrrelse eller diagnose.     ........................   Værter:    Lasse Langhoff - Speciallæge i børne- og ungepsykiatri    Jonas Landin - Journalist   Tilrettelæggelse af Jonas Landin og Lasse Langhoff.   .......................   Links til relevante foreninger:   - Børne- og Ungdomspsykiatrisk Selskab https://bupnet.dk/   - Psykiatrifonden https://psykiatrifonden.dk/   - Bedre psykiatri https://bedrepsykiatri.dk/   - ADHD-foreningen https://adhd.dk/   - Angstforeningen https://www.angstforeningen.dk/   - Autismeforeningen https://www.autismeforeningen.dk/   - Børns Vilkår https://bornsvilkar.dk/     ........................     Serien er produceret af Radioteket https://www.radioteket.dk/ med støtte fra Lundbeckfonden

    12 мин.

Об этом подкасте

Krøllede hjerner er en podcast-serie om børne- og ungdomspsykiatriske forstyrrelser og diagnoser hos børn og unge i alderen 0-18 år. I hvert afsnit forklares det hvad forstyrrelsen og diagnosen er, hvordan den kommer til udtryk hos barnet, hvilke vanskeligheder den medfører og hvordan man som forældre og pårørende kan forholde sig til en given diagnose. ................... Værter: - Lasse Langhoff - Speciallæge i børne- og ungepsykiatri - Jonas Landin - Journalist Tilrettelæggelse af Jonas Landin og Lasse Langhoff. .................. Serien er produceret af Radioteket https://www.radioteket.dk/ med støtte fra Lundbeckfonden

Вам может также понравиться

Чтобы прослушивать выпуски с ненормативным контентом, войдите в систему.

Следите за новостями подкаста

Войдите в систему или зарегистрируйтесь, чтобы следить за подкастами, сохранять выпуски и получать последние обновления.

Выберите страну или регион

Африка, Ближний Восток и Индия

Азиатско-Тихоокеанский регион

Европа

Латинская Америка и страны Карибского бассейна

США и Канада