Bli säker-podden

Nikka Systems och SSF Stöldskyddsföreningen
Bli säker-podden

“Bli säker” är podden som gör dig lite säkrare för varje vecka som går. Karl Emil Nikka och Peter Esse diskuterar dagens IT-säkerhetsutmaningar varvat med de senaste säkerhetsnyheterna och lyssnarnas frågor. Podden produceras av Nikka Systems och SSF Stöldskyddsföreningen. Avsnitten publiceras under CC BY 4.0-licens.

  1. 3月14日

    #291 Riktigt, riktigt elaka webbläsartillägg

    Det råder ingen brist på webbläsartillägg. Tilläggsbutikerna från Google, Microsoft, Mozilla och Apple har tillägg som löser det mesta. Principen med webbläsartillägg har flera fördelar. Webbläsarutvecklarna behöver inte bygga in stöd för varenda liten funktion som användare kan tänkas efterfråga. Användarna kan i stället anpassa vilka specifika funktioner som just de vill ha. Tack vare webbläsartilläggsmodellen kan också tredjepartsutvecklare berika IT-jättarnas webbläsare. Webbläsartillägg har samtidigt nackdelar, framför allt när det kommer till säkerhet och personlig integritet. I veckans podd pratar Peter och Nikka om tre aktuella problem som orsakas av webbläsartillägg. Det första exemplet är Paypals Honey-tillägg som visade sig ha en synnerligen ljusskygg affärsmodell. Detta avslöjades redan i slutet av förra året men nu i veckan vidtog Google åtgärder. Det andra exemplet är klonade kopior av populära webbläsartillägg. När användare letar efter ersättare till det populära Ublock Origin-tillägget möts de av Ublock, Ublock Origin Lite, Ublock Origin Pro och Ublock Pro Origin Shield. Bara ett av de nämnda tilläggen är den rätta ersättaren. Minst ett av tilläggen är ett spionprogram. Det tredje exemplet är polymorfiska webbläsartillägg – en än så länge teoretisk typ av webbläsartillägg som kan lura användaren genom att se ut som ett annat tillägg. Se fullständiga shownotes på https://go.nikkasystems.com/podd291.

    36 分鐘
  2. 2月28日

    #289 Svensk-brittiskt självskadebeteende

    Debatten om bakdörrar pågår inte bara i Sverige. Länder runt om i hela världen vill ha bakdörrar till populära molntjänster. I början av februari avslöjande Washington Post att Storbritannien begärde åtkomst till filer i Apples molntjänst. Britterna krävde rent av att Apple skulle kunna lämna ut filerna. Apple kan, rent tekniskt, komma åt filer som vanliga användare lagrar i Apples moln. Det gäller dock inte för användare som har aktiverat funktionen Avancerat dataskydd. Då lagras filerna totalsträckskrypterade, så att enbart användarna själva kan komma åt sina egna filer. Britternas begäran förutsatte därmed att Apple skulle bygga in en bakdörr i sin molntjänst. Att bygga in en bakdörr kan jämställas med att bygga in en sårbarhet, något Apple av förklarliga skäl ville undvika. En sådan sårbarhet hade äventyrat dataskyddet för Apple-användaren runt hela jorden. Apples första åtgärd blev därför att hantera britterna separat. Apple tog helt enkelt bort brittiska användares möjlighet att aktivera Avancerat dataskydd. Storbritannien var de som krävde försämrat dataskydd. Resultatet blev att bara britterna själva förlorade möjligheten att spara information på ett säkert sätt i Apples moln. I veckans poddavsnitt pratar Peter och Nikka om britternas digitala självskadebeteende och jämför det med situationen på hemmaplan. Så sent som i tisdags varnade VD:n för den säkra meddelandeappen Signal att samma sak kan hända här. Om Sverige kräver bakdörrar i Signal kommer Signal helt enkelt att lämna Sverige. Resultatet blir att resten av världen fortsätter kunna kommunicera säkert. De enda som drabbas är svenskarna, åtminstone de laglydiga svenskarna. Se fullständiga shownotes på https://go.nikkasystems.com/podd289.

    37 分鐘
  3. 2月14日

    #287 Säker AI på lilla trygga datorn

    I fjol utsåg Elektronikbranschen den så kallade AI-datorn till Årets pryl. Elektronikbranschen skrev att ”AI-datorn med sin nya teknik förenklar vardagen genom att göra avancerad funktionalitet tillgänglig och lättanvänd för alla”. Det faktiska tillämpningsområdet för AI-datorer har än så länge varit något begränsat, men det finns en situation då de AI-processorutrustade datorerna briljerar: möjligheten att dra nytta av AI utan att skicka data till molntjänster. I förra veckans poddavsnitt pratade Peter och Nikka om skillnaden mellan den molnbaserade och den lokala versionen av AI-modellen Deepseek. I veckans poddavsnitt följer de upp med en genomgång av den stora fördelen med att köra AI-modeller lokalt. Då minimeras risken för att den behandlade datan läcker. Nikka lyfter också två nya exempel på relaterade situationer då lokala AI-lösningar stärker säkerheten. Windows-versionen av Microsoft Edge har precis fått en ny funktion som med hjälp av lokal AI varnar för scareware, till exempel annonser som påstår att datorn har blivit infekterad. Google håller också på att rulla ut en ny Android-app vid namn Android System Safety Core. Den appen använder lokal AI för att blockera spam-meddelanden och hindra barn från att skicka nakenbilder på sig själva. De nya AI-funktionerna i Microsoft Edge och Android kräver inte processorer med dedikerade AI-kärnor. Det gör däremot mer resurskrävande AI-verktyg, såsom Protons skrivassistent. Nikka konstaterar därför att utnämnandet av AI-datorn som Årets pryl 2024 kan ha legat helt rätt i tiden. Molntjänster må vara kraftfullare än kontorsdatorer, men ingenting skyddar datan lika väl som när den behandlas lokalt på lilla, trygga datorn. Se fullständiga shownotes på https://go.nikkasystems.com/podd287.

    34 分鐘
  4. 2月7日

    #286 Djupdykning i kinesiska Deepseek

    I slutet av januari fick de amerikanska AI-jättarna en ny utmanare. Från till synes ingenstans klev det kinesiska startup-företaget Deepseek in på arenan. Deepseeks AI-modeller visade sig inte bara vara konkurrenskraftiga rent funktionsmässigt. Deepseek chockade världen när de berättade hur lite det hade kostat att träna modellerna. Deepseek gjorde till och med den tillhörande molntjänsten gratis att använda, vilket fick Deepseek-appen att rusa upp till toppen av appbutikernas popularitetslistor. Sedan lanseringen har kontroverserna kring Deepseek duggat tätt. Analytiker har ifrågasatt den låga träningskostnaden. ChatGPT-utvecklaren OpenAI har anklagat Deepseek för att ha utnyttjat OpenAI:s modeller för att träna Deepseeks modeller. Kopplingarna till Kina har gjort att många företag ifrågasatt om de bör använda Deepseeks molntjänst. I veckans poddavsnitt pratar Peter och Nikka om Deepseeks AI-modeller och Deepseeks molntjänst. Nikka konstaterar att molntjänsten är hårt censurerad och ger svar som lika gärna hade kunnat komma direkt ur det Kinesiska kommunistpartiets handbok. Molntjänstens personuppgiftspolicy klargör också att användarnas data sparas av ett kinesiskt företag på kinesiska servrar. Därmed är det inte längre en fråga om huruvida svenska företag bör använda molntjänsten. Frågan är om de överhuvudtaget kan använda molntjänsten. Se fullständiga shownotes på https://go.nikkasystems.com/podd286.

    36 分鐘

    簡介

    “Bli säker” är podden som gör dig lite säkrare för varje vecka som går. Karl Emil Nikka och Peter Esse diskuterar dagens IT-säkerhetsutmaningar varvat med de senaste säkerhetsnyheterna och lyssnarnas frågor. Podden produceras av Nikka Systems och SSF Stöldskyddsföreningen. Avsnitten publiceras under CC BY 4.0-licens.

    你可能也會喜歡

    內容受限制

    在你所在的國家或地區,此單集無法在網路上播放。

    若要收聽兒少不宜的單集,請登入帳號。

    隨時掌握此節目最新消息

    登入或註冊後,即可追蹤節目、儲存單集和掌握最新資訊。

    選取國家或地區

    非洲、中東和印度

    亞太地區

    歐洲

    拉丁美洲與加勒比海地區

    美國與加拿大