97 episodes

BURNOUT TE SLIM AF gaat over slimme strategieën die je helpen om burn-out te voorkomen en op een gezonde manier moeiteloos te bereiken wat je wilt. Je leert om anders met situaties om te gaan.

Burnout & Business Coach Jos Verheijden deelt zijn kennis en ervaring uit zijn eigen coaching praktijk. Elke aflevering is gebaseerd op coaching vraagstukken die in die week speelden.

Wil je persoonlijk met Senior Burnout & Business Coach Jos Verheijden werken kijk dan even op zijn website: verheijdenconsult.nl

BURNOUT te slim af Jos Verheijden

  • Education

BURNOUT TE SLIM AF gaat over slimme strategieën die je helpen om burn-out te voorkomen en op een gezonde manier moeiteloos te bereiken wat je wilt. Je leert om anders met situaties om te gaan.

Burnout & Business Coach Jos Verheijden deelt zijn kennis en ervaring uit zijn eigen coaching praktijk. Elke aflevering is gebaseerd op coaching vraagstukken die in die week speelden.

Wil je persoonlijk met Senior Burnout & Business Coach Jos Verheijden werken kijk dan even op zijn website: verheijdenconsult.nl

  Ben je klaar om je leven weer op te pakken met burnout?

  Ben je klaar om je leven weer op te pakken met burnout?

  Ben je het zat om constant uitgeput te zijn en het gevoel te hebben dat je leven je ontglipt?

  In de nieuwste aflevering van mijn podcast "Burnout te slim af" deel ik praktische tips en inzichten om burn-out te overwinnen en de regie over je leven terug te nemen. 

  Luister nu en ontdek:
  Hoe je de eerste signalen van burn-out kunt herkennenEffectieve zelfzorg-strategieën om je energie terug te winnenDe kracht van grenzen stellen en hoe je 'nee' kunt zeggen zonder schuldgevoelBewezen technieken voor ontspanning en stressreductieHet belang van steun zoeken en praten met professionalsHoe je je mindset kunt veranderen om veerkrachtiger te wordenTips voor het creëren van nieuwe, gezonde routinesWaarom een digitale detox essentieel is voor je welzijnAanpassingen op de werkplek die je stress verminderenTactieken om uitstelgedrag te overwinnen en productiever te wordenZelfreflectie en het vieren van kleine successen als sleutel tot groei Deze aflevering zit boordevol waardevolle inzichten die je zullen helpen om niet alleen burn-out te overwinnen, maar ook om een gezonder en gelukkiger leven te leiden.

  Kijk ook op mijn website: https://verheijdenconsult.nl

  • 30 min
  Hoe gebrek aan visie en strategie tot burn-out leidt

  Hoe gebrek aan visie en strategie tot burn-out leidt

  Voel je je soms overweldigd op het werk? Dat kan liggen aan het gebrek aan een duidelijke visie en strategie binnen de organisatie. Organisaties zonder heldere richting creëeren chaos en dragen bij aan stress, burn-out en verloop. Het is tijd om dit aan te pakken. 

  Herken het probleem
  Kijk naar je werkomgeving: Is er een duidelijke richting of lijkt iedereen maar wat te doen? Management dat hun problemen ‘dumpt’ zonder duidelijke strategie creëert onrust en inefficiëntie. Deze onrust straalt af op iedereen in de organisatie. 

  Doorbreek patronen
  Als je merkt dat je vastzit in een patroon, vraag je dan af hoe de organisatie efficiënt kan zijn als we niet weten waar we heen gaan? Begin bij jezelf. Neem tijd voor je eigen ontwikkeling en creëer overzicht door regelmatig afstand te nemen van de dagelijkse sleur. 

  Meet je impact
  Hoe meet je de impact van jouw handelen? Begin met het definiëren van wat succes voor jou betekent, zowel in je werk als privéleven. Zijn jouw dagelijkse activiteiten in lijn met je masterplan? 

  Ken jezelf
  Verken je eigen rol: Ben je meer een ondernemer of een manager? Begrijp je je eigen behoeften en hoe je het beste werkt? Soms moet je afstand nemen om deze vragen te beantwoorden en je te helpen om vooruit te komen. 

  Breng overzicht in de chaos
  Als je in een omgeving werkt waar chaos heerst, neem dan de leiding over wat je kunt veranderen. Kies voor strategieën die stabiliteit bevorderen en zoek bewust naar momenten van rust. 

  Wat nu?
  Leef je van dag tot dag, of leid je je leven met een missie en een strategie? Wil je een speelbal zijn van de omstandigheden of wil je jouw eigen pad bewandelen!

  Kijk ook op mijn website:https://verheijdenconsult.nl

  • 27 min
  Hoe ga je om met gedoe en voorkom je stress?

  Hoe ga je om met gedoe en voorkom je stress?

  Hoe ga jij om met gedoe en voorkom je stress?

  In mijn coaching help ik ondernemende mensen zoals jij om beter met alle ‘gedoe’ om te gaan en stress te voorkomen. Ik deel graag enkele concrete stappen die je kunt zetten om beter met ‘gedoe’ om te gaan en je leven rustiger en overzichtelijker te maken: 
  Maak helder wat het ’gedoe' veroorzaakt: 
  Begrijp welke situaties of mensen voor onnodige spanning zorgen in je leven. Is het een overvolle agenda, een veeleisende collega, of misschien onrealistische verwachtingen van jezelf?Reageer assertiever: 
  Leer 'nee' te zeggen zonder schuldgevoel. Duidelijke grenzen helpen anderen jouw tijd en energie te respecteren. Dit is niet alleen bevorderlijk voor je eigen welzijn, maar het vermindert ook de kans op misverstanden en conflicten.Ken je prioriteiten: 
  Maak een lijstje van wat écht belangrijk is in je leven en wat je kunt laten gaan. Focus op je prioriteiten en laat minder belangrijke zaken niet je dag overnemen.Leer beter naar je lijf te luisteren: 
  Vind manieren om te ontspannen en op te laden wanneer je geconfronteerd wordt met uitdagingen. Dit kan een korte wandeling zijn, een meditatiesessie, of simpelweg een moment voor jezelf met een goed boek.Leer beter communiceren: 
  Leer hoe je jouw behoeften en verwachtingen helder kunt communiceren. Effectieve communicatie vermindert misverstanden en zorgt voor helderheid in relaties, zowel professioneel als persoonlijk.Wees pro-actief: 
  Voorkom problemen voordat ze ontstaan door vooruit te plannen en potentiële uitdagingen te anticiperen. Dit kan betekenen dat je voorbereidt op vergaderingen, ruimte in je agenda houdt voor onvoorziene omstandigheden, of tijdig om hulp vraagt.Reflecteer en stuur bij:
  Neem regelmatig de tijd om te reflecteren op hoe je met uitdagingen omgaat. Wat werkt goed? Wat kan beter? Door deze zelfreflectie kun je je aanpak blijven verbeteren en aanpassen. Vraag jezelf af: Hoe ga ik om met gedoe in mijn dagelijkse leven?

  Meer weten: Kijk op mijn website: https://verheijdenconsult.nl

  • 29 min
  Moet je leren omgaan met beperkingen bij burn-out?

  Moet je leren omgaan met beperkingen bij burn-out?

  Moet je leren omgaan met beperkingen?

  Alle uitdagingen, problemen en onvolkomenheden lijken op te lossen met de juiste mindset. Althans volgens de high-performance coaching industrie. Je bent zwak en een slappeling als je toegeeft aan beperkingen. 

  Voor sommigen is deze overtuiging heel versterkend. Voor anderen juist aanleiding tot depressie, eenzaamheid en burn-out. Voor hen is het niet kunnen voldoen aan de verwachtingen van de maatschappij slopend en teleurstellend.

  Mijn vraag is dan meteen: Wat is eigenlijk een beperking?

  Een definitie die mij wel aanspreekt is dat je een beperking ervaart als je niet ‘normaal’ kunt functioneren. Het gaat er om dat je niet op gelijke voet met anderen aan de maatschappij kunt deelnemen. 

  Dan komt uiteraard meteen de vraag op: Welke norm hanteer je dan?

  Als je jouw normen, waarden en overtuigingen laat bepalen door de verkeerde mensen, dan heb je dus een flink probleem; Enerzijds omdat je er niet aan kunt voldoen, anderzijds omdat je er niet bijhoort. Daar sta je dan!

  Uiteraard heb je veel normen, waarden en overtuigingen in je opvoeding meegekregen. Veel daarvan zijn nuttig en versterkend voor jou. Anderen leiden tot uitputting, bewijsdrang, uitstelgedrag, depressie, stress en burn-out.

  Ze zeggen dat je iemand kunt herkennen aan de vijf mensen die het dichtst bij je staan. Het is dus essentieel dat je die vijf mensen heel bewust en zorgvuldig uitzoekt. Maar welke criteria hanteer je dan?

  Mijn idee is om vooral bij jezelf te rade te gaan. Vraag jezelf af wat jij nodig hebt en wat jóu versterkt. Mijn moeder zei vroeger al: op ieder potje past een dekseltje. Dat betekent in dit geval dat de mensen die het best bij jou passen, al in jouw omgeving rondlopen. Zoek ze op!

  In de laatste aflevering in mijn podcast ‘Burnout te slim af’ leg ik het verschil en de samenhang uit tussen beperkingen en resultaten. 

  Een burn-out is bijvoorbeeld het resultaat van het verkeerd omgaan met je beperkingen. Tegelijkertijd ervaren veel mensen een burn-out vooral als een beperking. Je kunt immers niet meer mee met de maatschappij (wat dat ook mag zijn).

  Die zienswijze belemmert je echter om je échte beperkingen aan te pakken. Dus uiteindelijk gaat het toch over mindset! Maar dan op een meer positieve en energie-gevende manier, die recht doet aan wie jij wérkelijk bent. 

  Kijk ook op mijn website: https://verheijdenconsutl.nl

  • 27 min
  Helpt de zon bij herstellen van burnout?

  Helpt de zon bij herstellen van burnout?

  Helpt de zon bij herstellen van burn-out?

  Om te bekijken of de zon (zonlicht, warmte, gezelligheid, buitenlucht, wandelen, terrasjes, ontspannen, genieten) helpt bij het herstellen van burn-out, kun je er op twee manieren naar kijken:

  Enerzijds hebben we de afgelopen 5 maanden in Nederland alleen maar slecht, regenachtig, donker en deprimerend weer gehad. Ik moet zelf al mijn uiterste best doen om positief te blijven! Terwijl ik prima weet hoe je dat doet en normaal gesproken super positief ben. 

  Door het slechte weer zitten we meer binnen en als we naar buiten gaan dan trekken we dikke winterjassen aan. Binnen is het warm maar buiten is het vochtig, regenachtig, winderig en koud. Je moet rennen om droog bij de auto te komen. 

  Anderzijds ga ik voor intensieve coaching vaak naar de zon (Zuid-Europa, Ibiza, Valencia). Dat is niet alleen heel prettig, maar het geeft vooral een enorme boost aan je herstelproces. In 4 dagen Coaching Retraite herstel je net zo snel als anders in 6 maanden. 

  Ps. Dit resultaat komt natuurlijk óók door de super intensieve aandacht voor jou en je herstel en de afstand van huis en alle toestanden die je bezig houden. Maar het resultaat komt vooral door het heerlijke klimaat. 

  Als ik dit resultaat namelijk vergelijk met een vier-daagse coaching retraite in Nederland, dan is het rendement enorm veel hoger. Misschien is de zon dan toch het verschil?! Of misschien de gehele omgeving die ingericht is op zonnig en warm weer?! 

  Wat doet zon (zonlicht) met je lijf?
  Zonlicht maakt allerlei prettige stofjes (hormonen) vrij in je lijf. Denk bijvoorbeeld aan: 
  Dopamine geeft een gevoel van waardering door lekker en gezond eten, goed voor jezelf zorgen.Oxytocine geeft een gevoel van liefde en zachtheid door socialising, mensen opzoeken, aanraking.Endorfines geeft een gevoel van ontspanning door bewegen, plezier maken, genieten. Serotonine geeft een gevoel van welzijn door zonlicht, natuurlijke omgeving en meditatie. Heb je dit dan echt nodig om van burn-out te herstellen?  Nee hoor: Dat hoeft niet, maar het maakt het wel veel makkelijker.  En als je geen tijd of zin hebt om lang in je burn-out symptomen te blijven hangen, dan is het super zinvol!

  Mijn ervaring en conclusie is dat het weer en met name de zon een enorm effect heeft op het herstellen van een burn-out.

  Lees meer op mijn website: https://verheijdenconsult.nl

  • 28 min
  Deze mindfck veroorzaakt burn-out en laat hem ook los

  Deze mindfck veroorzaakt burn-out en laat hem ook los

  Deze mindfck houdt je stevig in zijn grip.

  Ik krijg vaak de vraag of we in de coaching gaan spitten in het verleden. Meestal is die vraag gebaseerd op eerdere ervaringen met therapieën waarbij je uitgebreid over het verleden moest praten.

  Zoals je begrijpt zijn je huidige uitdagingen veroorzaakt door ervaringen in het verleden. Dus lijkt het logisch om die ervaringen in je verleden te bespreken en een plekje te geven.

  De mindfck is dat verleden en toekomst een constructie van je brein zijn. Ze zijn niet echt, maar ze lijken wél echt. We zijn niet eens in staat om dit principe te snappen.

  We passen deze mindfck de gehele dag toe op een manier die ervaringen steeds vaster zet. Iedere keer als je aan een ervaring denkt of erover praat, wordt die in je brein steviger verankerd.

  Dit principe zorgt ervoor dat je dingen onthoudt en dat je niet steeds opnieuw het wiel hoeft uit te vinden. Dat is helemaal oké.

  Maar je past het ook toe bij vervelende ervaringen, waardoor je jezelf steeds vaster zet in negatieve ervaringen en emoties. Dat is dus níet zo handig!

  De enige manier om blijvende veranderingen te realiseren is om dezelfde mindfck toe te passen op een manier dat je neuro-plasticiteit creëert en nieuwe verbindingen gaat leggen.

  Dat doe je niet door erover te praten, maar door diep in de ervaring te duiken.

  Bekijk ook mijn website: https://verheijdenconsult.nl

  • 27 min

Top Podcasts In Education

The Mel Robbins Podcast
Mel Robbins
The Jordan B. Peterson Podcast
Dr. Jordan B. Peterson
Mick Unplugged
Mick Hunt
Law of Attraction SECRETS
Natasha Graziano
This Is Purdue
Purdue University
Digital Social Hour
Sean Kelly

You Might Also Like

Vroege Vogels
NPO Radio 1 / BNNVARA
De Dag
NPO Radio 1
De Stemming van Vullings en Van der Wulp
NPO Radio 1 / NOS / EenVandaag
NRC Vandaag
NRC
Europa draait door
NPO Radio 1 / VPRO
Maarten van Rossem - De Podcast
Tom Jessen en Maarten van Rossem / Streamy Media