
105 episodes

Byen forfra Dansk Arkitektur Center – DAC
-
- Arts
'Byen forfra' er for dig, der vil have et nuanceret indblik i debatten om byens udvikling og arkitektur. Vores gæster ved, hvad de snakker om, og du bliver klædt på til at snakke med om alt fra stigende boligpriser til overturisme, og hvordan vi skal bo i fremtiden. ‘Byen forfra’ bliver optaget til live-arrangementet MorgenDAC, der er for de morgenfriske i Dansk Arkitektur Center og forskellige steder i landet.
Anne Katrine Harders og Lars Fjendbo Møller er faste værter. Anne Katrine er civilingeniør og ph.d. i bæredygtig byudvikling, og Lars er geograf og optaget af alt det mellem husene. De tager de mest debatterede emner forfra for at forstå både det svære og det vigtige, når byer udvikles, og vores omgivelser forandrer sig.
Her kan du blive klædt på til at snakke med om alle de emner, der betyder noget for dig og din by, og det er relevant for dig uanset, om du arbejder med by og arkitektur eller ej. Find flere podcasts fra Dansk Arkitektur Center på www.dac.dk/podcasts
-
Er forskellene på by og land et problem?
I Danmark er der relativt kort distance mellem by og land, storby og provins. Men dog udfolder der sig en kamp om, hvad der er bedst og værst. Så hvor forskellige er vi egentlig, når det kommer til stykket? Og behøver forskellene at være et problem?
I denne episode af Byen forfra snakker Anne Katrine Harders med forfatter Stine Pilgaard, hvis prisvindende bog ”Meter i sekundet” finder sted i provinsen. Dér, hvor man kommer hinanden ved med alt, hvad det indebærer. Sammen med Mikkel Bogh, tidligere direktør på Statens Museum for kunst og nu leder på Københavns Universitet, forsøger vi at fremkalde nogle af de kulturforskelle, der er mellem storbyen og provinsen – måske allerbedst eksemplificeret på cykelstierne.
Byen forfra er optaget til Dansk Arkitektur Centers live-event, som denne gang var en del af programmet til Golden Days, i samarbejde med forskningscenteret Crown Princess Mary Center - der bl.a. undersøger relationen mellem by og land. Podcasten er produceret af Dansk Arkitektur Center og redigeret af Munck Studios. -
Hvad er der galt med debatten om Lynetteholm?
Debatten om Lynetteholm fortsætter. Ane Cortzen bidrager nu med bogen 'Tænk os om', der præsenterer alternativer til at løse de udfordringer – fra klimasikring til befolkningstilvækst – som det ellers er hensigten, at Lynetteholm skal gøre.
Det er en debat, der er svær at tage – og det er netop selve debatten, denne episode af Byen forfra handler om. Gør denne debat byudviklingen bedre? Anne Katrine Harders spørger Ane Cortzen, tv-vært og arkitekt, og Ole Birk Olesen, der både sidder i folketinget og Københavns borgerrepræsentation for Liberal Alliance – og som i øvrigt deltog som transportminister på det efterhånden sagnomspundne pressemøde, hvor Lynetteholm blev lanceret i 2018.
De afgør ikke Lynetteholm, om er en god eller en dårlig idé (det er en anden diskussion), men sammen snakker de om, hvordan vi får en konstruktiv debat om Københavns udvikling og projekter som Lynetteholm. For kan vi egentlig det?
Byen forfra er optaget til Dansk Arkitektur Centers ugentlige live-event, MorgenDAC, som er for dig, der vil have et nuanceret indblik i byens udvikling og arkitektur. Her samler vi beslutningstagere, branche og borgere til samtaler om de emner, der fylder på dagsordenen og former fremtiden. Podcasten er produceret af Dansk Arkitektur Center og redigeret af Munck Studios. -
Er ’klimavenlig’ ambitiøst nok for København?
Det går lidt langsomt på klimafronten i Københavns Kommune. Senest måtte hovedstaden opgive at nå målsætningen om at blive CO2-neutral i 2025, og den nye budgetaftale lægger heller ikke op til den store reduktion i CO2. Men kunne det være anderledes, og skal København nødvendigvis være frontrunner på klimaet?
I denne episode af Byen forfra spørger Lars Fjendbo Møller, om kommuneplanen, der sætter retningen for Københavns udvikling på mobilitet, boliger, grønne områder og nye byområder frem til 2036 - og altså også retningen for Københavns klimaambitioner de næste 12 år - kan gøre København klimaprogressiv? Det på trods af, at overskriften på Københavns kommuneplanstrategi er “Fremtidens klimavenlige hovedstad". Vi spørger overborgmester Sophie Hæstorp Andersen (S), og børne- og ungdomsborgmester Jakob Næsager (K), om det er nok at være "klimavenlig"?
Byen forfra er optaget til Dansk Arkitektur Centers ugentlige live-event, MorgenDAC, som er for dig, der vil have et nuanceret indblik i byens udvikling og arkitektur. Her samler vi beslutningstagere, branche og borgere til samtaler om de emner, der fylder på dagsordenen og former fremtiden. Podcasten er produceret af Dansk Arkitektur Center og redigeret af Munck Studios. -
Hvad siger din adresse om dig?
Engang var afstanden mellem by og land meget længere målt på kultur end på kilometer. Men nu er vi er ikke bundet af stedet på samme måde. Eller er vi?
En flyvetur hen over Danmark viser et landskab, der varierer markant fra marker til brosten. Hvad betyder det - ‘stedet’ - for os og vores syn på hinanden? I anledning af Golden Days inviterede vi Holger Dahl, arkitekturanmelder på Berlingske, og Pernille Stensgaard, skribent på Weekendavisen. De har lagt ord til fotobøgerne “Byen fra skyen” og “Danmarks set fra skyen”, og har begge en evne til at se tingene oppefra.
Byen forfra er optaget til Dansk Arkitektur Centers ugentlige live-event, MorgenDAC, som er for dig, der vil have et nuanceret indblik i byens udvikling og arkitektur. Her samler vi beslutningstagere, branche og borgere til samtaler om de emner, der fylder på dagsordenen og former fremtiden. Podcasten er produceret af Dansk Arkitektur Center og redigeret af Munck Studios. -
Kunne du bo i provinsen?
Drømmer du om at forlade ræset i storbyen, forlade det hamsterhjul, som storbyen kræver, man er en del af?
I anledning af Golden Days tog vi en åndelig tur på landet med Kasper Støvring, debattør og medforfatter til bogen 'Breve fra provinsen' og Simon Kjær Hansen, leder af Crown Princess Mary Center på Københavns Universitet og forfatter til 'Et forsvar for storbyen'. Sammen med dem udfolder Anne Katrine Harders det fænomen, der udspiller sig på den relativt korte distance mellem storbyen og provinsen for at forstå, hvad det er, vi har brug for at forsvare.
Byen forfra er optaget til Dansk Arkitektur Centers ugentlige live-event, MorgenDAC, som er for dig, der vil have et nuanceret indblik i byens udvikling og arkitektur. Her samler vi beslutningstagere, branche og borgere til samtaler om de emner, der fylder på dagsordenen og former fremtiden. Podcasten er produceret af Dansk Arkitektur Center og redigeret af Munck Studios.
-
How to design for the unpredictable city
Urban design concepts are blossoming. But what happens to the ‘organically’ grown urban life when these all-round concepts are being implemented?
Anne Katrine Harders asks architect and founder of BIG, Bjarke Ingels, and director of Pavillon de l’Arsenal, Marion Waller if there is a risk that the uncontrollable bits and pieces that assemble the city, and makes it unique, is unintentionally getting killed by all the good intentions of urban concepts.
Tune in to this English version the well-established podcast Byen forfra by Danish Architecture Center. This is a recording of a live event filled to the brim with urban-curious guests from around the world. If you don't speak Danish you can also check out our English podcast Let’s talk architecture with lots of different topics on architecture and urban development. It’s free and you can find it on most platforms or on our website www.dac.dk.