De Existentiële Crisis

Ferdinand Griesdoorn, Charlotte van der Laag, Lykle de Vries
De Existentiële Crisis

Een goed gesprek over de actuele technologische ontwikkelingen en hun impact op de samenleving en de overheid.De Existentiele Crisis © 2023 by Ferdinand Griesdoorn, Charlotte van der Laag, Lykle de Vries is licensed under Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International 

Episodes

  1. De Existentiële Crisis in zes stellingen (live @ Innovember 2024)

    DEC 9

    De Existentiële Crisis in zes stellingen (live @ Innovember 2024)

    Live, samen met het publiek ontleden Charlotte van der Laag en Ferdinand Griesdoorn de onderdelen van De Existentiële Crisis aan de hand van zes stellingen. Lykle de Vries (RADIO) begeleid het gesprek. Van technologische autonomie tot lichtgevende planten, van nano tot quantum onderzoeken we samen met het publiek de vragen die ons gesteld worden door deze tijd. Linkjes van CharlotteDe link naar lichtgevende planten https://www.scientificamerican.com/article/this-genetically-engineered-petunia-glows-in-the-dark-and-could-be-yours-for-29/Geo engineering van Xi tijdens de olympics https://www.theguardian.com/world/2021/dec/06/china-modified-the-weather-to-create-clear-skies-for-political-celebration-study Linkjes van Ferdinand https://www.it-academieoverheid.nl/actueel/agenda/2024/10/01/leergang-verantwoord-innoverenhttps://www.tudelft.nl/tbm/onze-faculteit/afdelingen/waarden-technologie-innovatie/onderzoek/spreading-the-responsible-innovation-approachhttps://www.tudelft.nl/tbm/onderzoek/tbm-labs/quantum-governance-and-values-lab/ethics-of-quantum-technologiesReferenties en handige linkjes:LinkedIn Charlotte LinkedIn FerdinandLinkedin LykleRijksInnovatieCommunity RADIO Charlotte en Ferdinand werken weliswaar voor de Rijksoverheid maar spreken niet namens de Rijksoverheid. In voorkomende gevallen betreft het loyale tegenspraak. Deze podcast is een productie van de RijksAcademie voor Digitalisering en Informatisering Overheid (RADIO).

    45 min
  2. Over Biotechnologie

    SEP 16

    Over Biotechnologie

    Terwijl de thermometer bij Ferdinand Griesdoorn in Spanje 40 graden aangeeft, zit Charlotte van der Laag in een veel koeler Amsterdam. Ditmaal spreken ze over biotechnologie. In 1919, toen de term biotechnologie voor het eerst werd gebruikt, verstond men onder biotechnologie het produceren van (nieuwe) materialen door gebruik te maken van levende organismen. Sindsdien is biotechnologie ontwikkeld tot een enorm breed veld, vol met innovatie en onverwachte toepassingen. De vier te onderscheiden gebieden zijn bio-computing, bio-molecules, bio-systemen en bio-machine interfaces. De technologie wordt gebruikt om eigendom te claimen over natuurlijke producten. Er wordt ook medicatie mee ontwikkeld, net als consumentenproducten. Waar ligt de prioriteit bij de ontwikkeling van deze technologie? Schijnbaar meer bij de commercie dan bij (bijvoorbeeld) volksgezondheid. Wat zijn de ethische implicaties? En is het wel internationaal wettelijk te reguleren? Deze week kan er op de volgende nieuwsberichten worden gereageerd via het platform van de RijksInnovatieCommunity Linkje van Ferdinand: Scientists Discuss the Future of Biological Computing - YouTubeLinkjes van Charlotte:  https://www.fastcompany.com/91073850/glow-in-the-dark-petunias-are-just-the-beginning"This Genetically Engineered Petunia Glows in the Dark and Could Be Yours for $29"Light Bio. The flower you will love the most.Societal and Ethical Issues in Industrial Biotechnology - TU Delft Referenties en handige linkjes: LinkedIn Charlotte LinkedIn FerdinandRijksInnovatieCommunityRADIO Charlotte en Ferdinand werken weliswaar voor de Rijksoverheid maar spreken niet namens de Rijksoverheid. In voorkomende gevallen betreft het loyale tegenspraak. Deze podcast is een productie van de RijksAcademie voor Digitalisering en Informatisering Overheid (RADIO).

    58 min
  3. Over Social Media

    APR 26

    Over Social Media

    In een mooie studio in Amsterdam zitten Charlotte van der Laag en Ferdinand Griesdoorn voor het eerst in levende lijve tegenover elkaar voor de opname van deze podcast. Tijdens de achtste aflevering van de Existentiële Crisis podcast praten ze over de impact van Social Media.  Waarom is Social Media zo enorm verslavend? Hoe werkt dat? Hoe erg is dat? En waarom is het niet fijn dat dergelijke platformen eigendom zijn van commerciële partijen, die niet op een democratische manier verkozen worden? Is het federeren van social media, zoals bijvoorbeeld met Mastodon, wel of niet een goede oplossing? En waar gaat protectionisme over in censuur? Deze week kan er op de volgende nieuwsberichten worden gereageerd via het platform van de RijksInnovatieCommunity Van Ferdinand: EU introduceert Election Security Social Media GuidanceEU publishes election security guidance for social media giants and others in scope of DSA | TechCrunchCommission publishes guidelines under the DSA (europa.eu)Europe wields new tech law to protect EU election – POLITICOVan Charlotte: Verslavende technologie in DSM V. DSM staat voor Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders: het diagnostisch en statistisch handboek van psychiatrische aandoeningen. Dit handboek wordt uitgegeven door de American Psychiatric Association: https://www.knmg.nl/ik-ben-arts/abs-artsen-toolkit/kennis-vergroten/dsm-5-criteria-stoornis-in-het-gebruik-van-middelenReferenties en handige linkjes: LinkedIn Charlotte LinkedIn FerdinandRijksInnovatieCommunityRADIO Charlotte en Ferdinand werken weliswaar voor de Rijksoverheid maar spreken niet namens de Rijksoverheid. In voorkomende gevallen betreft het loyale tegenspraak. Deze podcast is een productie van de RijksAcademie voor Digitalisering en Informatisering Overheid (RADIO).

    52 min
  4. Over Nanotechnologie

    APR 26

    Over Nanotechnologie

    Vanuit een winters Amsterdam gaat Charlotte van der Laag in gesprek met Ferdinand Griesdoorn, die in Mollina juist het begin van het regenseizoen lijkt mee te maken. Tijdens de vijfde aflevering van de Existentiële Crisis podcast zoomen ze in op de allerkleinste technologie die we kennen: nano-technologie.  Zijn de stoffen die we met nanotechnologie maken altijd slechter en gevaarlijker voor de mens wanneer die traditionele stoffen vervangen? Nano-versies van stoffen gedragen zich vaak totaal anders dan we van hun normale variant gewend zijn. Zo wordt metaal supergeleidend, in nano-vorm, bijvoorbeeld. We overzien de mogelijke gevolgen en impact nauwelijks, maar lijken vooral te willen geloven in de mogelijkheden tot vooruitgang. En met de volgende versie lossen we de problemen van de vorige wel op... Er lijkt geen beleid te zijn dat rekening houdt met onvoorziene gevolgen, en dat het voorzorgprincipe hanteert bij de ontwikkeling van dit sorot nieuwe technologie. Deze week kan er op de volgende nieuwsberichten worden gereageerd via het platform van de RijksInnovatieCommunity Van Ferdinand:  Size and shape of inhaled asbestos nanofibers may be exclusively responsible for pulmonary fibrosis (phys.org) What makes a fibre hazardous to health? The asbestos origins of the fibre length threshold and its verification with nanotechnology | Request PDF (researchgate.net)Do Nanotechnology Safety Risks Exceed Those of Asbestos? (int-enviroguard.com) Van Charlotte: Klokhuis aflevering en het nanologo, ongeveer rond 12 minuten. https://schooltv.nl/item/het-klokhuis-nano-basisReferenties en handige linkjes: LinkedIn Charlotte LinkedIn FerdinandRijksInnovatieCommunityRADIO Charlotte en Ferdinand werken weliswaar voor de Rijksoverheid maar spreken niet namens de Rijksoverheid. In voorkomende gevallen betreft het loyale tegenspraak. Deze podcast is een productie van de RijksAcademie voor Digitalisering en Informatisering Overheid (RADIO)

    49 min
  5. Over Robots

    JAN 1

    Over Robots

    Wederom vanuit Mollina en Amsterdam is dit de derde aflevering uit een serie van tenminste tien afleveringen. In deze aflevering gaan Ferdinand Griesdoorn en Charlotte van der Laag in gesprek over robots. Gaan we in de toekomst robots gebruiken om met de snelheid van het licht koffie te serveren of kunnen we niet zonder de menselijke interactie bij de koffieautomaat? Op dit moment maakt onze robotstofzuiger er in huis nog een zooitje van, krijgen we niet betaald om te (zelf)scannen, maar gelukkig is dit alles een tussenstap naar zelfscan-winkelwagentjes en Spot, de robothond. Deze week kan er op de volgende nieuwsberichten worden gereageerd via het platform van de RijksInnovatieCommunity DE NIEUWSBERICHTEN VAN DEZE WEEK Van Charlotte: https://www.youtube.com/watch?v=ZVNnoOcohaU Van Ferdinand: https://techxplore.com/news/2023-10-scientists-robotic-seeing-eye-dog-visually.html REFERENTIES EN HANDIGE LINKJES: LinkedIn Charlotte LinkedIn Ferdinand RijksInnovatieCommunity RADIOAmeca Fabrieksmedewerker in Zuid-Korea gedood door inpakrobot The 4 Ds Of Robotization: Dull, Dirty, Dangerous And Dear Boston Dynamics - Spot® - The Agile Mobile Robot Boston Dynamics - Atlas® and beyond: the world's most dynamic robots DISCLAIMER Dit gesprek werd live opgenomen en niet nabewerkt. Charlotte en Ferdinand werken weliswaar voor de Rijksoverheid, maar spreken niet namens de Rijksoverheid. In voorkomende gevallen betreft het loyale tegenspraak. Behaalde resultaten uit het verleden bieden geen garanties voor de toekomst. Meningen uit het verleden kunnen zijn aangepast door nieuwe inzichten en kennis.

    43 min

About

Een goed gesprek over de actuele technologische ontwikkelingen en hun impact op de samenleving en de overheid.De Existentiele Crisis © 2023 by Ferdinand Griesdoorn, Charlotte van der Laag, Lykle de Vries is licensed under Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International 

To listen to explicit episodes, sign in.

Stay up to date with this show

Sign in or sign up to follow shows, save episodes, and get the latest updates.

Select a country or region

Africa, Middle East, and India

Asia Pacific

Europe

Latin America and the Caribbean

The United States and Canada