2 episodes

Un podcast care ne arată ce nu trebuie să uităm!

Despre Holocaust INSHR-EW

  • History

Un podcast care ne arată ce nu trebuie să uităm!

  Pogromul de la Iași: amintirile unui supraviețuitor

  Pogromul de la Iași: amintirile unui supraviețuitor

  Ultimul supraviețuitor al Pogromului de la Iași care locuiește în România, Leonard Zăicescu, ne invită să descoperim istoria Pogromului prin prisma celui care a trăit acele „pagini de istorie”. Atmosfera din oraș înainte de Pogrom, ororile trăite în curtea Chesturii, în piața gării din Iași și în Trenul Morții Iași-Podu Iloaiei s-au transformat în amintiri dureroase despre suferință și dispariția celor dragi, dar și despre pierderea demnității umane. 
  Este iertarea o cale prin care înveți să trăiești cu astfel de amintiri? Mai poți avea încredere în oameni? Antisemitismul mai reprezintă astăzi o amenințare? Sunt întrebări la care Leonard Zăicescu ne răspunde în acest material realizat de Ana Bărbulescu, sociolog și cercetător în cadrul Institutului „Elie Wiesel”.

  • 41 min
  Ce ne spun fotografiile despre Pogromul de la Iași?

  Ce ne spun fotografiile despre Pogromul de la Iași?

  Primul episod al podcastului Despre Holocaust ne duce într-o călătorie în Iași, în urmă cu 80 de ani, când pe străzile orașului, în timpul Pogromului sau în trenurile care au dus la moarte mii de evrei, aveau loc atrocități greu de imaginat, dar care au fost suprinse în fotografii. 

  Fotografiile ne vorbesc despre oameni, locuri, fapte și sunt, probabil, cel mai credibil martor al trecutului. Dar fotografiile, nu spun totul. Despre ce se vede și ce nu vedem în fotografiile realizate în timpul Pogromului de la Iași vor discuta în acest episod Marius Cazan și invitatul său, istoricul Radu Ioanid, ambasadorul României în Israel.

  • 48 min

Top Podcasts In History