Direniş / Resistance

Direniş / Resistance

The Artisan İstanbul

  1. 26.08.2022

    Beyza Boynudelik (TR)

    Sanatçı, son yıllarda üzerine düşündüğü ve yapıt ürettiği kentli bireyin, bugünün dünyasında kendisiyle, “öteki”yle ve doğayla kurduğu ilişkilere dair kurgusal bir evren yaratır. İnterdisipliner bir tavırla ele aldığı konu, fütüristik ögeler içeriyor görünse de, aslında bugünün bir tezahürü niteliğindedir, zira sanatçının yapıtları üzerinden bizlere ulaştırdıkları, kendi dahil hepimizin küçük güncel hikayelerinden kesitler içermektedir. Dünyanın bu kaotik ve hızlı çağında, bu kentli bireyin hem kendi başına olan haline, hem de toplum içindeki varlığına ve psikolojisine odaklanmaya çalışır. Sosyal mecralarda çokça iletişimli ancak tüm bu kalabalıklar içinde yalnız olan, kendini, yarattığı ideal kimliği üzerinden tanımlayan bu bireyin deneyimlerini, kısacık anlar ve aklından geçen düşünceler üzerinden anlatmak niyetindedir. Var olan en eski canlı türlerini bile tanıyamayacak kadar yabancı, yaşanan en büyük felaketleri dahi anında unutacak kadar kısa hafızalı ve “öteki”nin deneyimini anlamayacak kadar apatik olan bu dönemin bireyinin karşısına, son kertede hem doğa ile hem de kendi doğasıyla yeniden iletişime geçen bir birey koymaya çalışır. Fauna ve flora ile yeniden temas etmeye çalışan bu birey, samimiyet ve içe bakış ile belki de yeniden kendine ulaşacaktır. Tüm bu sebeplerden dolayı; kendine ve etrafına yabancı olma meselesi, bu dönemin gerçeği haline gelen gözetleme ve gözetlenme olguları, muğlak iletişim ve temas konusu ile beraber işlerin kavramsal altyapısını oluşturur. Sanatçıya göre ironik bir şekilde temas, artık ancak bir ara yüzün öte tarafından “öteki”ni gözlemekten geçmektedir. Kullandığı kapı dürbünleri, bu ara yüz için temsili ve yeterince güncel hayata dair bir malzeme olarak okunur. Tüm bunlara ek olarak, habitatını arayan birey, doğası ve genetiği hasara uğramış hayvanlar, beton nesli, bu çağın sözüm ona kahramanları ve iktidar politikaların tüm yaşantımıza sızmış olan dayatmaları da, işlere hem deneysel hem de sezgisel kurgularla dahil olur. İşlerde eş zamanlı var etmeye soyunduğu “geçmiş” ve “gelecek” algısı ise, “fazlasıyla tanıdık olan” ile “bilinmeyenin” çelişkisi, “doğal olan” ve “yapay olan”ın, “gerçek olan” ve “kurgusal olan”ın ilişkisi gibi bir takım karşıtlıkları da ele almasına olanak vermektedir.

    3 мин.
  2. 26.08.2022

    İrem Tok (TR)

    Sanatçının sanat pratiğinin temelini kırılganlık, geçicilik, çaresizlik gibi kavramlar oluşturur. Tok, insan, doğa ve kültür arasındaki sınırlarla oynar. Sanatçı heykel, resim, animasyon, seramik gibi çeşitli medyumları kullanır ve ince detaylara sahip atmosferler yaratır. Tok'un üretim süreci; araştırma, yorumlama, keşif, toplama, biriktirme, düşünme, not alma, çizim ve birleştirmeyi içerir. Eserlerinde kullandığı ansiklopediler ve kitaplar gibi bilgi sembollerini dönüştürerek tarihsel anlatılarla yüzleşir ve öznel olanı teşvik eder. ??? adet kitap heykellerden oluşan ??? isimli enstelasyonunda malzeme olarak kullanmayı seçtiği ansiklopediler, aydınlanma çağı düşüncesinin en ikonik temsilleridir. Ansiklopediler, bilim sanat ve zanaatlere dair sistematik bilgiler sunarken onu temsil eden görselleri de öne çıkarırlar. Ansiklopedileri aşındırarak, silerek, kesip biçerek, doğaya hükmetmek, onu araçsallaştırmak isteyen modern düşüncenin yerine, kesin ve net bilgiyi reddeden, yaşamın kendisinin duyumsandığı bir “yakından bakış” önermektedir. Ansiklopedilerin varlığı, verili bilginin ağırlığına işaret ederken, içerisindeki minik figürler ve küçük yaşam alanları, bizi yaklaşmaya ve öznel bir hikâye yazımına davet eder. Ansiklopediler içinde ürettiği mikro-kozmos, adeta mekanlar ve tarihler arası bir sit alanı ya da içinde insanın minicik kaldığı bir doğa kesiti gibi kurgulanmıştır. Sayfaları tıpkı bir arkeolog gibi toprakmışçasına kazarak oluşturduğu bu alanlarda, farklı dönemlere ait heykel, anıt, mozaik, rölyef gibi sanat eserleri ve kalıntılar görülür; ansiklopedi sayfalarının sütunlarında bu öğeler bir araya getirilir. Kendi ürettiği heykellerin/malzemelerin yanı sıra, doğadan liken, karayosunu gibi organik materyaller de kullanır. Bir kültürün ve dilin simgesini ve hatta dijitalleşmeden önceki araştırma kültürünün yapı taşlarından biri olan ansiklopedileri ele alarak, hem geçmişin bilgisini bugüne taşımakta hem de insan kontrolü dışında meydana gelen doğa olayları ve biyolojik süreçleri bir metafor gibi düşünerek, kendi topografyasını/mikro-kozmosunu yaratmaktadır.

    3 мин.

Об этом подкасте

The Artisan İstanbul

Чтобы прослушивать выпуски с ненормативным контентом, войдите в систему.

Следите за новостями подкаста

Войдите в систему или зарегистрируйтесь, чтобы следить за подкастами, сохранять выпуски и получать последние обновления.

Выберите страну или регион

Африка, Ближний Восток и Индия

Азиатско-Тихоокеанский регион

Европа

Латинская Америка и страны Карибского бассейна

США и Канада