22 episodes

Podcast by Stefan Boström

Elevhälsopodden Stefan Boström

  • Education

Podcast by Stefan Boström

  Barnrätt del 3 - Mulán Och Jiang

  Barnrätt del 3 - Mulán Och Jiang

  Vi har i de två tidigare avsnitten på temat barns rättigheter inom förskola och skola fått ta del av hur vi som arbetar med barn kan tänka och arbeta för att främja barnens rättigheter och få dem att genomsyra verksamheten. I det här avsnittet är det dags att få höra barnets/elevens perspektiv. Elevhälsopoddens Stefan Boström pratar med eleven Mulán Millington och hennes mamma Jiang. I samtalet ger Mulán sin bild av hur viktigt det är att som elev göras delaktig i sin skolgång. Skillnaden det gjort för Mulán att möta vuxna som lyssnat och tagit in hennes perspektiv på riktigt.
  Samtalet genomförs på svenska och engelska.
  Detta är sista avsnittet av tre på temat barns rättigheter inom förskola och skola.
  Jiang har skrivit två överlevnadsguider om autism och skola. En tredje bok kommer snart om autism och föräldraperspektivet.
  Läs om böckerna här (länk Sök – Smakprov)
  Mulàn och Jiangs YouTube-kanal Actually Autistic (https://www.youtube.com/@aCTUALLYaUTISTICMulan-Jiang)

  • 59 min
  Barnrätt del 2 - Nilla Wikberg

  Barnrätt del 2 - Nilla Wikberg

  Hur flyttar vi fokus från barnkonventionen som ramverk, regler och lagar till att bli verktyg och praktiska tillämpningar som får barns rättigheter att genomsyra verksamheten i förskola och skola? Elevhälsopoddens Stefan Boström pratar med specialpedagogen och barnrättsstrategen Nilla Wikberg om barnkonventionens möjligheter att vara den plattform som ger barn och elever möjligheter att duga som de är, få bli sedda och lyssnade till. Samtalet leder in på olika delar i förskola- och skola där ett tydligare barnrättsperspektiv skulle utveckla det grundläggande arbetet. Exempelvis hur strategier som bildstöd eller olika stödstrukturer kan behöva tydligare vinkling ur barn- och elevperspektiv för att ge önskad effekt.

  • 58 min
  Barnrätt del 1 - Lisa Skiöld BOiU

  Barnrätt del 1 - Lisa Skiöld BOiU

  Hur möter skolan upp Barnkonventionen som lag och har vi en systematik kring det viktiga arbetet med barns rättigheter inom deras utbildning. Elevhälsopoddens Stefan Boström möter Lisa Skiöld från Barnombudet i Uppsala län (BOiU) som har gedigen erfarenhet kring arbete med barnrätt från olika verksamheter. Samtalet tar oss med på en genomgång av det viktigaste innehållet inom barnkonventionen till hur vi som arbetar med barn kan tänka och arbeta för att främja barnens rättigheter.
  Detta är första avsnittet av tre på temat barns rättigheter inom förskola och skola.

  • 58 min
  Elevhälsopoddens Comeback - Trailer 2022

  Elevhälsopoddens Comeback - Trailer 2022

  Elevhälsopodden är tillbaka! Vad kommer hända nu och vad handlar nästa avsnitt om? Stefan Boström samtalar med den nya redaktionen om innehållet och att Elevhälsopodden gör comeback efter en tids uppehåll. Elevhälsa åt alla!

  • 7 min
  Skolutveckling med Samarbetsbaserade & proaktiva lösningar (CPS) del 2- Tasja Bergh och Malin Svensk

  Skolutveckling med Samarbetsbaserade & proaktiva lösningar (CPS) del 2- Tasja Bergh och Malin Svensk

  Detta är del två av samtalet med psykologen Tasja Bergh och specialläraren Malin Svensk som jobbar med Samarbetsbaserade och proaktiva lösningar (CPS) i Ekerö kommuns förskolor och skolor. Hur lär en sig CPS på bästa sätt, och hur lär en ut CPS till andra? Ni får också ta del av framgångsreceptet för chefer i en lyckad implementering och varför tydliga mål och uppföljning är så otroligt viktigt för att vi ska lyckas utveckla skolans verksamhet.

  Intervjuar gör som vanligt Stefan Boström, legitimerad psykolog.

  I avsnittet refereras till bla:

  Anmälan till digital konferens om CPS 22 september 2021 -
  https://www.eventbrite.com/e/lives-in-the-balance-virtual-european-summit-registration-139534907665?fbclid=IwAR1NB9xHtz5jxblXc4-Iws0RV0HE6HNtU3qUHjqp9_e5Z_TES5soSQnxAu0
  CPS Sveriges officiella Facebook-sida - https://www.facebook.com/CPS-Sverige-102427578643492
  Hemsida med mycket info och material om CPS - https://livesinthebalance.org/

  • 32 min
  Skolutveckling med Samarbetsbaserade & proaktiva lösningar (CPS) del 1- Tasja Bergh och Malin Svensk

  Skolutveckling med Samarbetsbaserade & proaktiva lösningar (CPS) del 1- Tasja Bergh och Malin Svensk

  Hur fungerar det i praktiken att jobba med Ross Greenes modell Samarbetsbaserade & proaktiva lösningar (CPS) i skolan? Elevhälsopoddens Stefan Boström samtalar med psykologen Tasja Bergh och specialläraren Malin Svensk som jobbar med detta i Ekerö kommuns förskolor och skolor. Samtalet spänner hela vägen från individ till organisation och hur CPS kan användas både som en konkret problemlösningsmodell och i ett dynamiskt värdegrundsarbete för att tydliggöra förväntningar för elever och inom personalgruppen vilket leder till utveckling både hos elever och i kollegiet.

  Detta är del ett av samtalet.

  • 1 hr 14 min

Top Podcasts In Education

Mel Robbins
Dr. Jordan B. Peterson
Duolingo
iHeartPodcasts
Rich Roll
TED

You Might Also Like

Lars Klintwall & Liv Svirsky
Sveriges Radio
Perfect Day Media
Sveriges Radio
Perfect Day Media
Johannes Hansen