32 episodes

Podcast by Stefan Boström

Elevhälsopodden Stefan Boström

  • Education

Podcast by Stefan Boström

  Tema kris, del 3: Krishantering och krisberedskap - Claes Tovetjärn

  Tema kris, del 3: Krishantering och krisberedskap - Claes Tovetjärn

  Hur kan skolan som organisation förbereda sig för de små och stora kriserna? Vad bör vi tänka på för att fortsätta fungera när skolvardagen inkräktas av det oväntade? I det sista avsnittet i Elevhälsopoddens tema om kris i skolan tar vi ett helikopterperspektiv och funderar kring de förberedelser vi kan göra och vilken roll skolan kan ha för krisande elever, personal eller samhälle.

  Stefan Boström möter psykologen Claes Tovetjärn med bred erfarenhet i krishantering och krisberedskap utifrån ett yrkesliv som officer, skolpsykolog och uppdrag inom internationellt krishanteringsarbete.

  • 1 hr 1 min
  Tema kris, del 2: Prata med barn i kris - Katrin Rydberg

  Tema kris, del 2: Prata med barn i kris - Katrin Rydberg

  Hur skapar jag trygghet för eleverna i mitt klassrum när globala och lokala kriser avlöser varandra och världen ter sig som en otrygg plats? Hur pratar man med barn som lever i närheten av gängkriminalitet? Som nyss varit med om en kris? Finns det saker som jag som skolpersonal INTE bör ta upp?

  Elevhälsopoddens Stefan Boström pratar med Katrin Rydberg, specialpedagog och lärare på Ericastiftelsen.

  I avsnittet nämner Katrin ett Youtube-klipp som du hittar här: https://youtu.be/eAbw5JlS6SE?si=FCuD1m4O2QZ6YVf9

  • 1 hr 2 min
  Tema kris, del 1: Pilot Gottsunda och barn placerade av samhället

  Tema kris, del 1: Pilot Gottsunda och barn placerade av samhället

  Elevhälsopodden börjar året med temat kris. I det första avsnittet fördjupar vi oss kring en grupp barn och elever som möter kriser tidigt i livet, nämligen att lämna sitt hem och sin tillvaro. Barn som av myndigheter placerats utanför sitt hem är en grupp som kämpar med att nå framgång i skolan.
  I Uppsala kommun har denna grupp uppmärksammats i projektet Pilot Gottsunda och vi möter lärarna Gülbahar Saritas och David Granqvist som efter ett år i projektet jobbat fram ett framgångsrikt arbetssätt. Intervjuar gör Jakob Hansson.

  • 37 min
  Klimatpsykologi i skolan - Kata Nylén

  Klimatpsykologi i skolan - Kata Nylén

  Klimatkrisen är ett faktum, men hur kan vi i skolan göra något åt den? Klimatpsykologen Kata Nylén och Stefan Boström pratar om hur vuxna i skolan kan bemöta elevers tankar och känslor inför klimatförändringarna, oavsett om de är oroliga eller blasé. Kata delar också med sig av hur hela skolan kan arbeta tillsammans för att skapa varaktig förändring.

  • 57 min
  PSIFOS Kompetensdagar - Att arbeta med elever i beteendesvårigheter - vad skiljer olika modeller åt?

  PSIFOS Kompetensdagar - Att arbeta med elever i beteendesvårigheter - vad skiljer olika modeller åt?

  Elever med bekymrande beteenden upptar stor tid av skolpersonals tankar och energi. Detta specialavsnitt spelades in under PSIFOS (Psykologer i förskola och skola) kompetensdagar som arrangerades i Umeå 13-15 september 2023. Elevhälsopoddens Stefan Boström samtalar med psykologerna Jonas Olsson och Peter Karlsson om hur en utifrån arbetssätten Positivt beteendestöd (PBS) och Samarbetsbaserade och proaktiva lösningar (CPS( kan arbeta strukturerat för att stötta dessa elever. Vad förenar och skiljer arbetssätten?

  • 1 hr 26 min
  Att lyssna i skolan - Jonas Brännström

  Att lyssna i skolan - Jonas Brännström

  Att lyssna på viktig information i en kakafoni av ljud kan vara riktigt jobbigt. Det kan vara på restaurangen, lärarrummet, klassrummet eller på rasten och kanske kan avgöra om du lär dig något nytt eller missar hänget efter skolan. Även om du hör informationen kan det göra dig riktigt trött och fenomenet kallas lyssningsansträngning.

  Tillsammans med universitetslektor Jonas Brännström från Lunds universitet diskuterar hörselpedagog Jakob Hansson detta samt den grupp elever med annat modersmål än svenska som Jonas forskargrupp studerat extra noga på temat.

  • 42 min

Top Podcasts In Education

The Mel Robbins Podcast
Mel Robbins
The Jordan B. Peterson Podcast
Dr. Jordan B. Peterson
The Jamie Kern Lima Show
Jamie Kern Lima
The Rich Roll Podcast
Rich Roll
Mick Unplugged
Mick Hunt
The Skinny Confidential Him & Her Podcast
Lauryn Bosstick & Michael Bosstick / Dear Media