Ness

Ole Asbjørn Ness
Ness

Ett tema, én gjest. Og den frittalende, løse kanonen Ole Asbjørn Ness. Forfatteren og komikeren hater tåkeprat, men elsker politikk og økonomi.

  1. – Norsk topografi og natur er uegnet for vindkraft – Ness #45 med Jørg Arne Jørgensen

    1일 전

    – Norsk topografi og natur er uegnet for vindkraft – Ness #45 med Jørg Arne Jørgensen

    Jørg Arne Jørgensen (53) er festivalsjef for Kåkånomics, som presenterer seg som «Nordens største, beste og morsomste økonomifestival». I tillegg er Jørgensen fast skribent i Stavanger Aftenblad. Mannen har jobbet som lærer og er religionsviter. Etter en kristen oppvekst omtaler han seg nå som «panreligiøs» med en forkjærlighet for hinduismen. Han er også medforfatter til en religionsbok for videregående trinn. Jørgensen oppfatter en søken etter mening i samfunnet i dag. Unge menn søker mot kristendommen, men kanskje uten å tro på teologien- Det er tradisjon og rammer man etterlyser, mer en tro på dogmene. Jørgensen mener protestantismen muligens etterlater et tomrom og bærer i seg kimen til å miste troen fordi man har rensket religion for ritualer og regler. Mennesket står alene med sin tro overfor Gud. Jørgensen mener han så en endring med de unge fra omlag 2015. I årene etter la han merke til at unge gutter ble oppmerksom på Jordan Peterson, som hans lærerkollegaer aldri hadde hørt om. I det offentlige ordskifte har Jørgensen markert seg som en kritiker av norske energipolitikk. Han mener norsk landskap er totalt uegnet til vindkraft fordi vi har så lite kulturlandskap å plassere vindturbinene i. Dermed må man rasere natur for å finne plass. Norge produsere allerede nest mest elektrisk kraft i verden per capita. Jørgensen mener det er meningsløst å hevde at vi dermed med bygge ut mer kraft her i landet. Ikke glem å lik og følg iNyheter på YouTube. Podcasten er også tilgjengelig på Apple Podcasts, Spotify og X.

    1시간 8분
  2. Forfatter Terje Bjøranger om bølgen som rir Norge og ødelegger titusenvis av liv – Ness #42

    2024. 12. 29.

    Forfatter Terje Bjøranger om bølgen som rir Norge og ødelegger titusenvis av liv – Ness #42

    – Vi snakker om flere tusen saker, og det er store mørketall, sier Terje Bjøranger. Han er en av dem i Norge som kanskje vet mest om æreskriminalitet og æresproblematikk. Til daglig arbeider han hos Kripos - den nasjonale enhet for bekjempelse av organisert og annen alvorlig kriminalitet, og har arbeidet daglig med æresproblematikk i flere tiår, men det er i egenskap av kriminalforfatter han gjester den siste utgaven av podkasten Ness og forteller om hvordan titusenvis av kvinner og menn lider under en æreskultur de fleste av oss nekter å tro kan eksistere i dagens Norge. I Norge ser vi nå en fremvekst av klanbasert kriminalitet som knuser liv. I høst ga han ut kriminalromanen "Den ingen ser" som iNyheters featureredaktør Ole Asbjørn Ness er svært begeistret for. Han er ikke alene om det. VGs anmelder ga terningkast seks, og skrev: "Savner du litteratur som virkelig tør å gå inn i sin tid? Da bør du lese krimboken «Den ingen ser». Et harmdirrende oppgjør med holdninger og kulturer som gjør det mulig å undertrykke unge, nordiske kvinner på det groveste." Nettavisens anmelder var også svært begeistret og skrev: "For meg er det åpenbart at Bjøranger har politiske hensikter med handlingen han legger inn i boka. Dette er ikke bare påfunn, fiksjon og underholdning. Det er faktisk svært alvorlig - hvis han har rett. I så fall er også Norge (som Sverige) på vei til å få store parallellsamfunn der kriminelle klaner og familier bestemmer det meste. Og der ÆRE med stor Æ styrer spesielt kvinnenes liv." Hør hele den rystende samtalen i dagens utgave av podkasten Ness hvor Bjøranger innimellom æresproblematikken også gir sine skrivetips til vordende forfattere.

    46분
  3. Milliardær sammenligner Norge med Titanic-forliset – Ness #41 med Jens Rugseth

    2024. 12. 27.

    Milliardær sammenligner Norge med Titanic-forliset – Ness #41 med Jens Rugseth

    Milliardæren og gründeren Jens Rugseth tar et knusende oppgjør med politikere som sløser, tvinger fremtiden ut av landet, og lar skolen og annen kjernevirksomhet forfalle. – Det tok mange timer fra Titanic traff isfjellet, til det sank, sier Jens Rugseth og sammenligner dagens Norge med luksusskipet som ikke kunne synke, men som likevel sank i 1912 og hvor omlag 1500 mennesker døde. Selv har han forlatt skuta, og flyttet til Sveits, men han fortviler over politikere som ikke evner å endre kurs. Ifølge DN kunne fortelle har over 500 nordmenn med minst 25 millioner kroner i verdier allerede flyttet til Sveits, og flere gjør seg klare til å dra. – Utenlandske investorer jeg snakker med forstår ikke hva som skjer. Hvorfor skader dette vakre landet som har alt og som kunne blitt best i verden, seg selv. De forstår det rett og slett ikke, sier Rugseth. I dagens ferske utgave av podkasten Ness møter vi forretningsmannen Jens Rugseth. I løpet av førti år har han skapt tusenvis av arbeidsplasser og enorme verdier, men da han forstod at selskapene hans måtte betale 1 milliard kroner ekstra i utbytte, for at han skulle betale 50 millioner kroner i skatt, ga han kona klar beskjed. – Vi må flytte. Å årelate bedriftene i et system som straffer norsk eierskap, kunne han ikke leve med. Alternativet var å sparke masse mennesker, og droppe vekstambisjonene til selskapet. Men politikerne tror at jeg har disse pengene liggende i madrassen. Nå kunne han holdt kjeft og nydt livet i Sveits, men isteden synger han altså ut mens han er innom Norge en snartur i julen. – Jeg har seks barn og barnebarn igjen i dette landet. Jeg føler jeg må synge ut av hensyn til dem og alle andre. Politikerne forstår ikke hva jeg snakker om, men fra vanlige folk får jeg mye støtte. Han mener at dagens kurs er rett og slett farlig. – Vi har en politikk som skaper utenforskap, og politikere som sløser vekk oljefondet på tomme prestisjeprosjekter. I samtalen går Rugseth gjennom et bredt spekter av temaer: Offentlig sløsing, helsevesenet i Norge versus i Sveits, folkeavstemning, hva han tror om fremtiden. – Den største verdien vi har er menneskene i dette landet. Nå sløser vi med dem. Se eller hør hele den herlige episoden her. Ikke glem å lik og følg iNyheter på YouTube. Podcasten er også tilgjengelig på Apple Podcasts, Spotify og X.

    49분
  4. Trumps verden, Norges mareritt? – Ness #38 med Helge Lurås

    2024. 12. 21.

    Trumps verden, Norges mareritt? – Ness #38 med Helge Lurås

    Om mindre enn 30 dager tar Trump over som president. Formelt.. for i praksis synes allerede USA å bli styrt ut fra Mar-a-Lago. Så hva skjer i verden nå? Lurås siterer Trumps egen opplevelse av at alle nå vil være "hans venn". I motsetning til den første perioden. I og utenfor USA har man normalisert Trump og det han står for. Hele den politiske og kulturelle aksen har skiftet til høyre. Ole Asbjørn Ness trekker opp fire temaer for samtalen. For det første Midtøsten. – Assads fall i Syria endrer det meste, mener Lurås. Og knapt noen kunne forutse at han ville falle så raskt. Hæren besto av 200.000 mann, opprørerne var færre enn 40.000. Men Assads styrker var en papirstyrke viste det seg. Moral på bunn. Nå er Irans "motstandsakse" mot Israel bare en skygge av seg selv. Det er ikke geografisk kontinuitet til Hezbollah i Libanon, som i seg selv er kraftig svekket av israelske angrep. Det er åpent hva som skjer videre i Syria. Stabilitet er neppe det mest sannynlige. Men utvikling og utfall i Syria er langt viktigere for regionale og internasjonale aktører enn palestinernes "sak". – Det gir Netanyahu og Israel friere tøyler i Gaza og på Vestbredden, sier Lurås. Muligheten for ytterligere israelske angrep mot iranske atomanlegg er også økt. Trump er mer tilbøyelig til å gi grønt løs og den nødvendige, dyptrengende ammunisjonen. Ukraina er det andre temaet på agendaen. Trump sa på en pressekonferanse denne uken at Ukraina blir vanskeligere å få ordnet enn Midtøsten. Det er en god ting at han er realistisk på utfordringene, mener Lurås. Ness nevner at norske politikere overbyr hverandre om å sende penger dit. Er det fornuftig fra et norsk realpolitisk perspektiv å holde krigen i gang og blø Russland for menn i kampklar alder? spekulerer/spør Ness. Denne påfølgende diskusjonen bør du høre i sin helhet i selve podden. Om konkurransen mellom Kina og USA er det enighet om at det var en tabbe av USA å hjelpe Kina inn i verdensøkonomien på 1980-tallet og frem. Nå har de blitt en rival om globalt hegemoni. Men gjort er gjort. Lurås er optimistisk på at Trumps pragmatiske og ikke-ideologiske tilnærming er gunstig med tanke på å holde rivaliseringen på et så lavt bluss som mulig mellom de to gigantene. Til sist er det utenriksminister Espen Barth Eide som er temaet. Ness mener han fremstår som en byrde for Norge og er langt ute med sin ideologisk baserte kritikk av spesielt Israel. Lurås sier Barth Eide har vært en del av den utenrikspolitiske eliten i Norge siden 1990-tallet, på en tid da svært mange tenkte som ham. Problemet er at verden har beveget seg videre, men det ser ikke ut som Barth Eide har gjort det. Han fremstår derfor som en anakronisme. Lurås mener Barth Eide ikke kommer til å være særlig kompatibel med Trumps folk, og at det beste er om Støre bytter ham ut før 20. januar. Men det er ikke sannsynlig. Dette er bare et kortformat av samtalen. Den bør lyttes til i sin helhet.

    1시간 23분

소개

Ett tema, én gjest. Og den frittalende, løse kanonen Ole Asbjørn Ness. Forfatteren og komikeren hater tåkeprat, men elsker politikk og økonomi.

좋아할 만한 다른 항목

무삭제판 에피소드를 청취하려면 로그인하십시오.

이 프로그램의 최신 정보 받기

프로그램을 팔로우하고, 에피소드를 저장하고, 최신 소식을 받아보려면 로그인하거나 가입하십시오.

국가 또는 지역 선택

아프리카, 중동 및 인도

아시아 태평양

유럽

라틴 아메리카 및 카리브해

미국 및 캐나다