50 episodes

Hvordan kan vi designe vores jobs og liv, så vi tænker ENDELIG MANDAG? Line Reeh søger bud i samtaler med eksperter, nytænkende hverdagsmennesker og modige viskvinder, som deler forskning og egne erfaringer: Talenteksperten, motivationsforskeren, karriecoachen, lederen, som tror på kærlighed som ledelsesprincip, og shamanen under uglevinger i skoven

Endelig Mandag - inspiration til bevidste arbejdsliv Line Reeh

  • Business

Hvordan kan vi designe vores jobs og liv, så vi tænker ENDELIG MANDAG? Line Reeh søger bud i samtaler med eksperter, nytænkende hverdagsmennesker og modige viskvinder, som deler forskning og egne erfaringer: Talenteksperten, motivationsforskeren, karriecoachen, lederen, som tror på kærlighed som ledelsesprincip, og shamanen under uglevinger i skoven

  Filosof Kim Gørtz - "At finde på plads i sig selv" - om Heidegger, væren og Zen (#42)

  Filosof Kim Gørtz - "At finde på plads i sig selv" - om Heidegger, væren og Zen (#42)

  "Vi har glemt at trække vejret og være til".
  Med Kim Gørtz, 'professionel filosof' og Centerleder ved Center for Regenerativ Filosofi hos konsulenthuset Promentum.
  I vores samtale fortæller Kim blandt andet om
  at være mønsterbryderen fra Mørkhøj, som kom på universitetet og dumpede den første eksamen med et brag et afgørende møde med Heideggers værensfilosofi   fænomenologiens lynhistorie zenbuddisme og meditation det store sammenbrud, angst og at finde på plads i sig selv (igen). BOG
  Kim Gørz "Tankens åbenhed" (2003)
  MUSIK
  Eksistentielle urter: Sange fra engen (2022)
  PODCASTS
  Det Regenerative Studie med Laura Storm
  https://promentum.buzzsprout.com/1858864/12866551-det-regenerative-studie-med-laura-storm
  ENDELIG Mandag med Helle Hein (om boreour stress mm)
  https://endeligmandag.libsyn.com/helle-hein-hvad-vrenspsykologen-maslow-har-lrt-mig-om-stress-og-mangel-p-mening-37-del-2
   
   
   
   
   

  • 1 hr 41 min
  Flirt med dit nye arbejdsliv. 3 (forskningsbaserede) trin til at skifte spor (#41)

  Flirt med dit nye arbejdsliv. 3 (forskningsbaserede) trin til at skifte spor (#41)

  Drømmer du om at skifte spor i dit arbejdsliv? Så har jeg både gode og dårlige nyheder til dig.
  Den dårlige nyhed først: Overgange tager længere tid og er hårdere end vi tror.
  Og den gode: Der er ikke kun én rigtig ny vej at gå, men mange mulige, som potentielt kan passe til dig. 
  Det er nogle af de tankevækkende pointer fra Herminia Ibarra, professor i organisatorisk adfærd ved London Business School, i "Working Identity", som udkom første gang tilbage i 2003 og som netop er genudgivet i oktober 2023 på Harvard Business Review Press. 
  Med grounded theory som metode har Ibarra fulgt 38 amerikanere og franskmænd midt i livet. Alle havde en college- eller universitetsuddannelse med i bagagen og alle ønskede at lave en karrieretransition. Herminie Ibarra fulgte dem gennem en årrække og så på, hvilke trin og handlinger, der henholdsvis gavnede og hæmmede deres transition. Resultatet deler hun i bogen, som længe har været en klassiker i mit personlige bibliotek.
  Også selvom den ikke altid er opmuntrende læsning:
  “Velkommen til en periode fyldt med uvished, forvirring, tab, usikkerhed og tvivl, “ skriver hun om den uundgåelige overgangsfase, som følger når man vil væk fra det kendte og ud i noget nyt. 
  Der er i den grad forvirrende og tomt der, hvor noget er holdt op uden at noget andet er trådt i stedet. Hvor man har sagt farvel til gode kollegaer uden at have fået nye. Hvor ens identitet ikke længere føles som om den passer, men man stadig ikke har fået noget andet at sætte i stedet. Og hvad siger man så, når bordherren spørger, "Og hvad laver du så?"?!??
  Antropologer kalder sådanne perioder, midt imellem, for “liminalitet”. 
  Forskellen på bare at skifte job og på at komme godt i mål med en egentlig karrieretransition, forklarer Ibarra, er at sidstenævnte ikke kun er en ydre forandring, men også involverer en form for indre transformation.
  Forandringen skabes via små konkrete skridt: “Doing comes first, knowing second”. 
  Vi kan ikke tænke os frem til slutpunktet, vi er nødt til at begynde at teste ting af for at lære og opdage nye muligheder og blive klogere undervejs. Måske det job, som vi tror vi drømmer om, slet ikke er så interessant, som vi forestiller os?  Og måske noget helt andet viser sig undervejs, som vi aldrig havde tænkt på...
  “Where we end up often surprises us. For these reasons, as much as we would like to, we simply cannot plan and program our way into our reinvention.”
  Derfor er det vigtigste at komme igang. Ikke med at tænke, men med at handle, eksperimentere, sondere og teste af. I små skridt, og gerne inden man går all in og siger sit job og faste indtægt op.
  Det fortæller jeg mere om i episoden, hvor jeg også deler de tre trin, som Ibarras studie viser, at en vellykket transition i arbejdslivet indeholder: 
  1. Crafting Experiments
  2. Shifting Connections
  3. Making Sense
  Hør, hvad det vil sige i episoden, hvor jeg også taler om den frygt, som hurtigt stikker hovedet frem, hvis vi begynder at lytte til den indre længsel... og hvorfor vi skal begynde at handle alligevel... Og hellere nu end om en måned. 
  Rigtig god fornøjelse :-)
   
  UDFORSK VIDERE
  Herminia Ibarra: Working Identity. Unconventional Strategies for Reinventing Your Career, Harvard Business Review Press, 2003 (og 2023)
  Herminia Ibarra: How to Think Strategically About a Career Transition, HBR, Nov/Dec 2023: https://hbr.org/2023/09/how-to-think-strategically-about-a-career-transition
  Maggie Smith: You Could Make This Place Beautiful, Atria/One Signal Publishers, 2023
  Jen Louden: Why Bother?, St Martins Press, 2021
   
  HØR OGSÅ
  Undervejs i episoden nævner jeg blandt andet de her episoder, som du er meget velkommen til at lytte til også.
  Professor Rie Thomsen: Om karriere, ansvar og det gode liv (#34)
  https://endeligmandag.libsyn.com/professor-rie-thomsen-om-karriere-ansvar-og-det-gode-liv
  Fortællerske Tanja Eskesen: Om at bl

  • 35 min
  Karrierekonsulent Thorleif Gotved - "Jeg har været SÅ glad for den fyring" - er det bedst at være selvstændig eller at have job med fast løn, kollegaer og kantine?

  Karrierekonsulent Thorleif Gotved - "Jeg har været SÅ glad for den fyring" - er det bedst at være selvstændig eller at have job med fast løn, kollegaer og kantine?

  Da Thorleif Gotved cyklede hjem gennem regnvejret en decemberdag i 2017, efter at være blevet fyret fra et helt nyt job, så han ikke lige for sig, at det ville blive begyndelsen på et vaskeægte eventyr.
  Men dér, undervejs på cyklen hjem til familien og husleje, som skulle betales, besluttede han at kaste sig ud i nogen, som han længe havde drømt om, men aldrig haft mod til: At blive selvstændig. Han startede rådgivningsvirksomheden GotvedPR.
  And the rest is history, som man siger... ;-)
  I den her episode taler vi om fordele og ulemper ved henholdsvis at være ansat og at være selvstændig.
  Og vi undersøger, hvorfor Thorleif i dag, på trods af successen med at gå selv, igen er tilbage som ansat (som karriererådgiver for selvstændige i fagforeningen DJØF) - og hvad det giver af fordele for både ham og for hans arbejdsplads, at han også stadig har sit firma ved siden af.
  Du får også Thorleifs fem bedste tips til dig, som overvejer at starte for dig selv.
  Rigtig god fornøjelse.
  UNDERVEJS NÆVNER VI BLANDT ANDET
  - Ballisagers Kandidatanalyse 2023
  - Henriette Rald og Katrine Thielke: 'Influenter. Når mennesker er medier', Samfundslitteratur
  - Helle Hedegaard Heins 'En giftig stresscocktail. Når stress skyldes mangel på mening', Forlaget Hein.

  • 52 min
  Lektor Susanne Ekman - "Alle, der har grænser, er lavstatus i det her system".

  Lektor Susanne Ekman - "Alle, der har grænser, er lavstatus i det her system".

  Susanne Ekman er lektor i ledelse, organisation og arbejdsliv ved Roskilde Universitet. I 2022 udgav hun et brag af en bog, resultatet af fem års studier, om de bagvedliggende logikker, som sætter rammen for arbejdslivet i et udpint dansk velfærdssamfund. Fra hospitaler over plejecentre, skoler, professionshøjskoler og til universiteter.
  Det er organisationer, hvor det er så godt som umuligt for både ledere og medarbejdere i velfærdsstatens maskineri at adressere systemiske problemer, især når det gælder misforhold mellem krav og ressourcer. 
  "Tværtimod synes ideen at være, at alting kan optimeres på én gang, samtidig med at man bruger færre ressourcer".
  I stedet lander ansvaret og følelsen af utilstrækkelighed hos den enkelte.
  "Vi har skabt et system, hvor vi har afviklet sproget og værktøjerne og institutionerne til kontekstnær, løbende forventningsafstemning. Og i stedet har vi fået lavet et system, hvor vi fortæller, at vi altid kan få alle parametre til at gå op ad samtidig. Det skaber en praksis, hvor folk er nødt til at lade som om at de kan noget, der ikke er muligt."
  Susanne ser, at den konstante følelse af urealistiske krav skaber forskydninger i både etik, professionalisme, ansvarsforståelse og grundlæggende trivsel med følelser af skyld og skam hos os hver især.
  Så hvad stiller man op? Det har hun også nogle bud på. 
  Susanne Ekmans bog "Giftig gæld og udpint velfærd" er udkommet på Hans Reitzels Forlag, 2022.
  LYT VIDERE
  Ingrid Biese - on "opting out, cyring in the car, making art and new beginnings (#3)
  https://endeligmandag.libsyn.com/ingrid-biese-opting-out-worked-well-for-me-but-i-dont-see-it-as-a-long-term-solution-for-society
  Sofie Marie Billekop - om Less work-bevægelsen og nye veje til det gode liv (#28)
  https://endeligmandag.libsyn.com/sofie-marie-billekop-om-less-work

  • 1 hr 33 min
  Jacob Thorsen - "Alt det her med at arbejde skal være lystfuldt, det er ikke noget, som jeg dyrker" - organisationspsykologen om arbejdslivets svære følelser

  Jacob Thorsen - "Alt det her med at arbejde skal være lystfuldt, det er ikke noget, som jeg dyrker" - organisationspsykologen om arbejdslivets svære følelser

  Skal arbejde nødvendigvis være lystbetonet og meningsfuldt, eller kan vi med fordel se det som en forpligtelse?
  Det mener organisations- og krisepsykolog Jacob Thorsen. 
  "Jeg har mandagmorgener, hvor jeg elsker at komme på arbejde. Og jeg har mandagmorgener, hvor jeg tænker, 'oh my god' eller 'shit det bliver hårdt'. Så alt det her med, at arbejde skal være lystfuldt eller meningsfuldt, det er ikke noget, som jeg dyrker særlig meget. Jeg træder ud for at løse en opgave og for at gøre det, det kræves. Og så er jeg heldig, hvis der også er nogen, der bliver glade for det, jeg gør."
  Jacob er forfatter til "Arbejdslivets svære følelser", hvor han fremlægger otte cases fra sit arbejde som organisationspsykolog. Han inviterer modigt læseren med ind i sin proces og åbner op for den værktøjskasse, som han bruger for at opklare, hvad der er på færde, og hvad der skal til for at "rydde op", i de situationer, som han bliver kaldt ud til.
  Jacob arbejder ud fra en såkaldt psykodynamisk tilgang, hvor det usagte og det ikke-rationelle, som foregår i og mellem os, får stemme..
  Jeg har inviteret mig selv på besøg hos Jacob, fordi der var noget i Jacobs bog, som fik mig - og (måske) min indre motivationsarketype? - til at reagere, eller rettere, til at protestere....
  For er det nu fx virkelig fordi medarbejderne bruger arbejdet til at reparerer på egne behov og livshistorier, at der er travlt på plejecenteret? Fordi de ansatte gør opgaven med beboerne større og bruger mere tid på den end de egentlig bør og behøver. Eller er det (også) fordi rammerne er (for) stramme?
  Vi taler også om en case fra en arbejdsplads, hvor en mellemleder blev castet som uduelig, både af sig selv og af andre.
  Og om Jacobs syn på persontypeværktøjer.
  Og så får du Jacobs egen arbejdslivshistorie.
  Hvis du har hørt episoderne med Helle Hein, motivationsforskeren, så vil du måske få lyst til at lytte med også med sådan et "meta-perspektiv på", om hvorvidt den her samtale i virkeligheden er et møde mellem to forskellige motivationsarketyper, en pragmatiker og en primadonna (ligevægtssøgende vs spændingssøgende), som taler sammen med afsæt fra hver sin "planet" og verdensforståelse.  Og med nysgerrighed på hinandens.
  Hvad tænker du?
  I outroen kan du høre om ny forskning af Malene Friis Andersen, som har afsløret, at medarbejdere i sundhedssektoren (psykiatrien) laver skyggearbejde, det vil sige, at de i skjul, og uden at få løn for det, arbejder ekstra for at kunne levere en kvalitet, som de etisk og fagligt kan stå ved, men som jobbet ikke giver rammer til.
  Endelig trækker jeg tråde mellem samtalen med Jacob til pointer fra andre episoder af ENDELIG Mandag - Helle Heins motivationsarketyper (Episode 11), Moralsk stress (Episode 37), Susanne Ekmans forskning i et udpint dansk velfærdssamfund (Episode #39, på vej) og Sofie Marie Billekops forskning i Less Work-Bevægelsen (Episode #28). 
  JACOBS BOG
  Jacob Thorsen: Arbejdslivets svære følelser. Om håndtering af stærke kræfter i organisationer, der arbejder med mennesker. Akademisk forlag, 2022.
  FORRÅELSE
  Psykolog Dorthe Birkmose om forråelse:
  https://socialpaedagogen.sl.dk/arkiv/2020/01/dorthe-birkmose-alle-er-i-risiko-for-forraaelse/
  MALENE FRIIS ANDERSEN OM SKYGGEARBEJDE
  Du kan læse mere om Malene Friis Andersens forskning i skyggearbejde her: https://krifa.dk/videncenter/publikationer/baeredygtige-resultater
  "Når resultaterne skabes i det skjulte”: https://krifa.dk/videncenter/fagartikler/skyggearbejde
  “Sæt spotlys på skyggearbejde”: https://www.etsundtarbejdsliv.dk/artikler/saet-spotlys-paa-skyggearbejdet
  Andersen, M. F., Ajslev, J., Tanggaard, L., & Svendsen, P. A. (2020). Skakmat – kan prisen for indflydelse blive for stor? Skyggearbejde og workarounds blandt ansatte i psykiatrien. Tidsskrift for Arbejdsliv, 22(3), 9–24. https://doi.org/10.7146/tfa.v22i3.122822
  https://tidsskrift.dk/tidsskrift-for

  • 1 hr 32 min
  Helle Hein - hvad værenspsykologen Maslow har lært mig om stress og mangel på mening (#37, del 2)

  Helle Hein - hvad værenspsykologen Maslow har lært mig om stress og mangel på mening (#37, del 2)

  Abraham Maslow er mest kendt for en behovspyramide, som han aldrig har lavet! Så i denne episode dykker vi ned i, hvad den amerikanske psykolog Maslow rent faktisk stod for og hvad han kan lære os om det helt gode liv og arbejdsliv.
  Motivationsforsker Helle Hein har i Maslow fundet et begrebsapparat og en psykologisk forståelse, som gør op med den ligevægtsfokuserede tilgang, som dominerer i den gængse stresstænkning og motivationsforståelse.
  Normalt betragter man stress som en uligevægtstilstand og tror, at den rigtige behandling altid er at hjælpe den stressramte med at etablere ny ligevægt.
  Men hvis vi skal finde dybe løsninger på stress, så må vi forstå, at mennesker er forskellige, mener Helle Hein.
  Fra sine data fra sin forskning i motivation fandt Hein to forskellige mentale programmeringer -  ligevægtssøgende og spændingssøgende. Og afhængigt af, hvor vi selv ligger på skalaen, så vil vi have brug for noget forskelligt for at trives og opleve meningsfuldhed i vores arbejdsliv.
  Det taler vi om, også i forhold til persontypeværktøjer som Big Five og MBTI.
  Velkommen til en vidtfavnende samtale og udforskning i "Helles Corner".
  BOGEN
  Helle Hedegaard Hein: En giftig stresscocktail. Når stress skyldes mangel på mening. Forlaget Hein, 2023.
  Helle Hein har lavet en videoserie om kapitlerne og pointerne i bogen. Den finder du på Youtube her:
  https://www.youtube.com/@hellehein2657
  Dette er del 2 af min samtale med Helle Hein om hendes nye bog. I første del taler vi om opgavens karakter. Den finder du som episode 37, del 1.
  PS: Jeg kan også anbefale min tidligere samtale med Helle Hein i episode 11 og 14, hvor Hein fortæller om sin forskning i motivation og folder primadonnaledelse og de fire motivationsarktyper, primadonnaen, pragmatikeren og den introverte og den ekstroverte præstationstripper, ud.
   
   

  • 1 hr 24 min

Top Podcasts In Business

NerdWallet Personal Finance
Ramsey Network
Money News Network
DOAC
Dan Fleyshman
Hala Taha | YAP Media Network

You Might Also Like

DR
DR
Mindcamp
Weekendavisen
Radio4
Radio4